ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Σεπτέμβρη 2001
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
Κάλεσμα οργάνωσης του αγώνα

Πλατύ κάλεσμα προς όλους τους εργαζόμενους και τους συνδικαλιστές του Πειραιά απευθύνει η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Πειραιά να πάρουν μέρος στη σύσκεψη που διοργανώνει την Τρίτη 25 Σεπτέμβρη στις έξι το απόγευμα, στον 3ο όροφο του Εργατικού Κέντρου (Δημ. Ομηρ. Σκυλίτση 19). Στη σύσκεψη θα γίνει ο προγραμματισμός δράσης και η οργάνωση του αγώνα με βάση το πλαίσιο διεκδικήσεων που προβάλλει το ΠΑΜΕ.

Πιο συγκεκριμένα: Η αντιμετώπιση και η απόκρουση των συνεπειών σε βάρος των λαϊκών κινημάτων και των λαών από την αυξανόμενη επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού (ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ) με πρόσχημα την τρομοκρατία. Πλαίσιο και οργάνωση της πάλης για την υπογραφή νέων Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Απόκρουση των συνεπειών από την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων (ΟΛΠ, Σκαραμαγκάς) και της αποβιομηχανοποίησης στον Πειραιά (Ζώνη), από την άρση του καμποτάζ και την απελευθέρωση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών. Οργάνωση της αντίστασης της εργατικής τάξης στις κυβερνητικές αντιδραστικές αλλαγές στην Παιδεία. Αντιμετώπιση της εργοδοτικής και κρατικής τρομοκρατίας (περιορισμός δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, απαγόρευση συγκεντρώσεων και διακίνησης ιδεών και της αφισοκόλλησης). Αποκάλυψη και απόκρουση των μεθοδεύσεων ενίσχυσης της αντιπαράθεσης με τις πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ - ΕΚΠ - ΠΝΟ. Τέλος, η οργάνωση της καλύτερης και αποτελεσματικότερης παρέμβασης των σωματείων, βοήθεια για καλύτερη λειτουργία, μαζικοποίηση, ενίσχυση του ταξικού προσανατολισμού.

ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ
Νεκρός ηλεκτρολόγος στο ορυχείο

Νέο τραγικό θανατηφόρο εργατικό ατύχημα έγινε στις 5 το πρωί χτες στο ορυχείο του Βόρειου Τομέα της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα, με θύμα τον 35χρονο ηλεκτρολόγο Απόστολο Ρητάκα και τραυματισμένο τον επίσης ηλεκτρολόγο Γιώργο Τσαχουρίδη. Αιτία και αυτού του θανατηφόρου ατυχήματος, όπως δήλωναν χτες συνδικαλιστές της Πτολεμαΐδας, είναι η έλλειψη προσωπικού, η εντατικοποίηση της εργασίας που εφαρμόζει η εταιρία και η έλλειψη μέτρων ασφαλείας.

Συγκεκριμένα, οι δύο ηλεκτρολόγοι πήραν εντολή από την τεχνική διεύθυνση του ορυχείου να πάνε με όχημα σε κάποιο σημείο του ορυχείου να διορθώσουν μία βλάβη, απ' αυτές που στη γλώσσα του προσωπικού ονομάζονται «ανωμαλίες». Μετά από 2 ώρες περίπου, στις 5 το πρωί, και ενώ η «ανωμαλία» είχε αποκατασταθεί, πήραν εντολή να επιστρέψουν στη βάση τους. Ενώ ο ένας από τους δύο ηλεκτρολόγους που οδηγούσε το αυτοκίνητο της εταιρίας μανουβράριζε, για να πάρει το δρόμο του γυρισμού, μέσα στη σκοτεινιά το όχημα κατέπεσε σε λάκκο 5 μέτρων, με αποτέλεσμα το θάνατο του ενός εργαζόμενου και το σοβαρό τραυματισμό του άλλου.

Οπως τονίζουν συνδικαλιστές της εταιρίας, η νυχτερινή επίσκεψη τεχνιτών στο ορυχείο πρέπει να γίνεται με ειδικό όχημα (UNIMAK) με δικό του οδηγό που γνωρίζει το έδαφος, που να διαθέτει φώτα στο πίσω μέρος του. Η διεύθυνση του ορυχείου αντί να διαθέσει στους δύο ηλεκτρολόγους το ειδικό αυτό όχημα, τους διέταξε να πάνε με ένα κοινό αυτοκίνητο και να το οδηγήσουν οι ίδιοι. Επίσης ο τεράστιος λάκκος, που σ' αυτόν κατέπεσε το αυτοκίνητο, δεν είχε καμία προστατευτική περίφραξη.

Εργαζόμενοι και συνδικαλιστές της ΔΕΗ είναι ανάστατοι από το νέο αυτό ατύχημα και εκφράζουν την άποψη ότι αν δεν ξεσηκωθεί όλο το προσωπικό και απαιτήσει την τήρηση μέτρων ασφαλείας και επάρκεια προσωπικού, με την ιδιωτικοποίηση της εταιρίας και την παραπέρα εντατικοποίηση της εργασίας που θα ακολουθήσει, θα θρηνήσουμε περισσότερα θύματα στο βωμό του κέρδους.

Σε όφελος του κεφαλαίου η αλλαγή των ασφαλιστικών συστημάτων

Ο αντιλαϊκός - αντεργατικός χαρακτήρας των επιχειρούμενων μεταρρυθμίσεων στα ασφαλιστικά συστήματα των ευρωπαϊκών χωρών, εκφράστηκε μέσα από την ημερίδα του Ινστιτούτου Στρατηγικών Αναπτυξιακών Μελετών (ΙΣΤΑΜΕ - Ανδρέας Παπανδρέου) με θέμα: «Η Μεταρρύθμιση των Ασφαλιστικών Συστημάτων στα κράτη - μέλη της ΕΕ. Στην τοποθέτησή του, ο υπουργός Εργασίας Τ. Γιαννίτσης, προέβαλε το διακαή πόθο της κυβέρνησης να σύρει στο τραπέζι του «κοινωνικού διαλόγου» τους εργαζόμενους, ώστε να επιτευχθεί η αλλαγή του ασφαλιστικού συστήματος στη χώρας μας.

Στην ημερίδα, που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στο Ζάππειο Μέγαρο, εκτός από τον υπουργό Εργασίας, συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, Ν. Αναλυτής, ευρωβουλευτές και ειδικοί επί των ασφαλιστικών συστημάτων από την Ελλάδα, το Λουξεμβούργο, τη Σουηδία, την Ισπανία και την Ολλανδία που όλοι τους υποστηρίζουν την αναγκαιότητα αυτών των μεταρρυθμίσεων.

Ο Τ. Γιαννίτσης, ανάμεσα στα άλλα, επισήμανε ότι η ανάπτυξη προϋποθέτει και «ένα ασφαλιστικό σύστημα που δε θα προκαλεί αιμορραγία στο εισοδηματικό κύκλωμα και δε θα στερεί πόρους από τον αναπτυξιακό μηχανισμό». Δε θα στερεί, δηλαδή, χρηματικούς πόρους από το κεφάλαιο προς όφελος της ασφάλισης των εργαζομένων.

Ο Γ. Κατηφόρης, επικεφαλής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ανέφερε ότι ένας από τους μη επίσημα αναφερόμενους λόγους των μεταρρυθμίσεων είναι η «ενοποίηση και ενδυνάμωση των Ευρωπαϊκών χρηματαγορών και κεφαλαιαγορών». Πράγμα που, καθώς φαίνεται, επιχειρείται να γίνει με την εισαγωγή κεφαλαιοποιητικών ασφαλιστικών συστημάτων, δηλαδή, την αξιοποίηση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων (υπολογίζονται περίπου σε 680 τρισεκατομμύρια δραχμές) από το μεγάλο κεφάλαιο.

Ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ θεώρησε ως επιτακτική ανάγκη την εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος στην Ευρώπη, προκειμένου να μπορέσει να ανταγωνιστεί τις ΗΠΑ και συνταυτίστηκε με τον υπουργό Εργασίας για την ανάγκη του «κοινωνικού διαλόγου».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Απορρίπτουν την πολιτική του «διαίρει και βασίλευε»

«Προπέτασμα καπνού» που επιχειρεί να κρύψει από τους εργαζόμενους τις σκληρές συνέπειες της κυβερνητικής πολιτικής που αφορά τα εργασιακά τους δικαιώματα και τις οικονομικές τους κατακτήσεις, χαρακτηρίζει σε ανακοίνωσή του το Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) του σωματείου των εργαζομένων στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Κέρκυρας, τις δηλώσεις της υπουργού Εσωτερικών για οικονομικές παροχές στους εργαζόμενους στο Δημόσιο με τη μορφή νέων επιδομάτων.

«Η επιδοματική πολιτική του "διαίρει και βασίλευε" και η σύνδεση μισθού με τη λεγόμενη παραγωγικότητα της υποταγής είναι τα "κοινωνικά δώρα" που προβλέπει το αντιδραστικό πρόγραμμα "ΠΟΛΙΤΕΙΑ"», επισημαίνει το ΔΣ του σωματείου στην ανακοίνωση που διανεμήθηκε στους εργαζόμενους του Νοσοκομείου.

«Οι αυξήσεις αυτές, αναφέρεται στην ανακοίνωση, είναι προάγγελος της εισαγωγής ενός νέου συστήματος αμοιβών στο δημόσιο. Καθώς το Σύνταγμα απαγορεύει τη μείωση του βασικού μισθού, η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει το επίδομα αυτό για να αυξομειώνει τις αποδοχές των εργαζομένων, ανάλογα με τα κριτήρια (παραγωγικότητας, απόδοσης κλπ.) που θα θέσει!».

«Το νέο μισθολόγιο αναμένεται να διαμορφωθεί στη βάση της σύνδεσης μισθού και παραγωγικότητας των ατομικών σχεδίων απόδοσης και άλλων "προσόντων" και κριτηρίων που θα κατηγοριοποιούν τους εργαζόμενους και τους μισθούς τους», τονίζει το σωματείο των εργαζομένων και προειδοποιεί ότι με το σύστημα «Διοίκηση μέσω στόχων», η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να χειραγωγήσει τους εργαζόμενους στο δημόσιο για να υλοποιούν τις γενικότερες αντιλαϊκές κοινωνικοοικονομικές πολιτικές.

Απέναντι σ' αυτή την κατάσταση, καταλήγει η ανακοίνωση, επιβάλλεται να αναπτυχθεί ένα μέτωπο αγώνων ικανό να εναντιωθεί στη σύνδεση μισθού - παραγωγικότητας, να απαντήσει αποφασιστικά στην επιδοματική πολιτική του «διαίρει και βασίλευε», που γίνεται μάλιστα από τα εκατοντάδες κλεμμένα δισεκατομμύρια των εργαζομένων, και να διεκδικήσει ουσιαστικές αυξήσεις στους βασικούς μισθούς, σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων.

Τρόμος για 280 επιβάτες

Αγωνία κυρίευσε τους 280 ανθρώπους που επέβαιναν στο επιβατηγό - τουριστικό σκάφος «ΗΡΑ» όταν αυτό, το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, έπεσε με φόρα πάνω στη βραχονησίδα «ΚΑΒΟΥΡΟΝΗΣΙΑ» 1,5 ναυτικό μίλι δυτικά από το λιμάνι της Μυκόνου. Στο πλοίο προκλήθηκα δύο ρήγματα και άρχισε να κατακλύζεται με νερά. Στην περιοχή έσπευσε το τουριστικό σκάφος «ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ» από το οποίο παρελήφθησαν σώοι και οι 280 επιβάτες. Το «ΗΡΑ» είχε αποπλεύσει από τη Δήλο με προορισμό τη Μύκονο. Το πλήρωμα παρέμεινε στο πλοίο και το κατηύθυνε με ασφάλεια στο λιμάνι της Μυκόνου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ