ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Σεπτέμβρη 2001
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Να δυναμώσει η αντιιμπεριαλιστική πάλη

Τους στόχους πάλης και τις προτεραιότητες στη δράση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος θα εξετάσει η 75μελής Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή του ΠΑΜΕ, που συνέρχεται στις 6 Οκτωβρίου ημέρα Σάββατο. Η συνεδρίαση θα γίνει στην αίθουσα του Συλλόγου της Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδας (Αμερικής 10 στον 3ο όροφο). Κύρια θέματα της συνεδρίασης είναι ο προγραμματισμός δράσης για τους επόμενους μήνες, η προετοιμασία της δεύτερης πανελλαδικής συνδιάσκεψης του ΠΑΜΕ και η διεθνής δραστηριότητα του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος.

Οπως υπογράμμιζε και η Γραμματεία του ΠΑΜΕ στην τελευταία της συνεδρίαση, το επόμενο διάστημα θα οξυνθεί η ολομέτωπη επίθεση της κυβέρνησης και της πλουτοκρατίας. Οχι τυχαία μάλιστα, συνέδεε αυτήν την όξυνση, με την αύξηση της οικονομικής και πολιτικής ενσωμάτωσης της χώρας στο ιμπεριαλιστικό σύστημα, το βάθεμα της αντιλαϊκής πολιτικής των αναδιαρθρώσεων και σημείωνε ότι θα γίνει ακόμα πιο επικίνδυνη η εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο. Τα γεγονότα της προηγούμενης εβδομάδας επιβεβαίωσαν με δραματικό τρόπο αυτές τις εκτιμήσεις. Γεγονότα που βάζουν τις ταξικές δυνάμεις στο συνδικαλιστικό κίνημα της χώρας, όλους τους εργαζόμενους μπροστά σε νέα καθήκοντα. Ετσι, η ανάπτυξη της αντιιμπεριαλιστικής και αντιΝΑΤΟικής πάλης, η δράση για τα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες, που όριζε η Γραμματεία σαν δύο από τα βασικά μέτωπα πάλης, αποκτούν δραματική επικαιρότητα, πάνε μαζί με τους αγώνες για το μεροκάματο, την ανεργία, την πάλη κατά των ιδιωτικοποιήσεων και συνολικά των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Δυναμική απάντηση στην τρομοκρατία

Στις 10 το πρωί έξω από τα δικαστήρια του Πειραιά, όπου θα αρχίζει μία ακόμα δίκη σε βάρος ναυτεργατών συνδικαλιστών, που πήγαν κόντρα στο δουλεμπορικό κύκλωμα

Δυναμική απάντηση στην εντεινόμενη επιχείρηση τρομοκράτησης συνδικαλιστών, που στέκονται σταθερά στο πλευρό των εργαζομένων, δίνουν σήμερα το πρωί εργαζόμενοι του Πειραιά, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Συντονιστικής των σωματείων της πόλης με αφορμή τη νέα δίκη ναυτεργατών συνδικαλιστών. Στις 10 το πρωί, έξω από τα δικαστήρια του Πειραιά, η Συντονιστική Επιτροπή των Σωματείων της πόλης διοργανώνει συγκέντρωση με κεντρικό σύνθημα: «Κάτω τα χέρια» από τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες. Την ίδια ώρα, στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα βρίσκεται με χαλκευμένες κατηγορίες ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης, πρόεδρος της ναυτεργατικής Ενωσης «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» μαζί με άλλους δύο συνδικαλιστές συναδέλφους του - μέλη της διοίκησης της Ενωσης Μηχανικών.

Η δίκη «στήθηκε» μετά από μήνυση για ...ληστεία (!) που κατέθεσε σε βάρος των συνδικαλιστών ο ναυτικός πράκτορας Αντώνης Χαλδαίος, ο οποίος έχει καταδικαστεί από τα ίδια δικαστήρια για δουλεμπόριο σε βάρος των ναυτεργατών! Ταυτόχρονα, πάνω από τον Γ. Μανουσογιαννάκη, του οποίου είναι γνωστή η αγωνιστική δράση, στέκει σαν «δαμόκλεια σπάθη» η πολιτική δίωξη και οι περιοριστικοί όροι που του έχουν επιβληθεί από τις διωκτικές αρχές του Πειραιά μετά από μήνυση με ανυπόστατες κατηγορίες που έχει καταθέσει ένας άλλος γνωστός δουλέμπορας ναυτικός πράκτορας! Επιπλέον, στις 18 και 19 Οκτώβρη, στα δικαστήρια του Πειραιά θα συρθούν και άλλοι ναυτεργάτες συνδικαλιστές με επίσης κατασκευασμένες κατηγορίες, ενώ υπενθυμίζεται ότι διώξεις έχουν ασκηθεί και σε βάρος συνδικαλιστών των σωματείων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης!

«Κυβέρνηση, δικαστές, δουλεμπορικό κύκλωμα σε αγαστή συνεργασία, μ' αυτήν, αλλά και άλλες στημένες δίκες που ετοιμάζουν σε βάρος στελεχών του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, συνεχίζουν την οργανωμένη επιχείρηση τρομοκράτησης των εργαζομένων, που αντιδρούν και αντιστέκονται στην εφοπλιστική ασυδοσία και την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική», επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής. Στο πλευρό των εργαζομένων του Πειραιά, έξω από τα δικαστήρια θα βρεθούν σήμερα και οι μετεκπαιδευόμενοι μηχανικοί του Κέντρου Επανεκπαίδευσης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού. Οι μετεκπαιδευόμενοι μηχανικοί, στη διάρκεια γενικής τους συνέλευσης, αποφάσισαν για σήμερα 24ωρη αποχή από τα μαθήματά τους και συγκέντρωση στα δικαστήρια «ζητώντας - όπως αναφέρεται σε επιστολή της Συντονιστικής Επιτροπής ΚΕΣΕΝ /ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ - να αρθούν οι περιοριστικοί όροι και να σταματήσει η δίωξη των συναδέλφων μας».

ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ
Να μείνει η Κυριακή αργία

Πρώτη κινητοποίηση των εργαζομένων, αποφασισμένοι να διευρύνουν το μέτωπο του αγώνα

Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Πρωτοφανής ήταν η αστυνομική παρουσία έξω από τα γραφεία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, όπου εργαζόμενοι συμμετείχαν χτες το απόγευμα σε σύσκεψη - συγκέντρωση και πικετοφορία, την οποία διοργάνωσαν εννέα πρωτοβάθμια σωματεία στο χώρου του εμπορίου και των υπηρεσιών, ενάντια στην προσπάθεια της κυβέρνησης να προχωρήσει στην κατάργηση της αργίας της Κυριακής.

Η χτεσινή κινητοποίηση αποτελεί την πρώτη απάντηση των εργαζομένων στο χώρο του εμπορίου και των υπηρεσιών, ενάντια στην κυβερνητική πολιτική, που επιδιώκει το ξήλωμα και αυτής της κατάκτησης των εργαζομένων, της αργίας της Κυριακής, καθώς, όπως τόνισε χτες και ο πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Π. Βαμβακάς, θα «γίνει προσπάθεια από αύριο κιόλας αυτό το μέτωπο να διευρυνθεί και να μπουν και άλλα σωματεία στη μάχη για την υπεράσπιση και διεύρυνση των κατακτήσεών μας». Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν ο Γ. Μπουλούγαρης από το ΠΑΜΕ και ο Β. Ωψιμος, εκπρόσωπος του ΚΚΕ.

Στη συνέχεια οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν πικετοφορία με κατάληξη τη Βουλή για να επιδώσουν ψήφισμα διαμαρτυρίας. Εκεί ήρθαν αντιμέτωποι με δυο κλούβες της Αστυνομίας και δεκάδες αστυνομικούς. Μόλις οι εργαζόμενοι έφτασαν, οι αστυνομικοί έκλεισαν το δρόμο και περικύκλωσαν τους εργαζόμενους, απαγορεύοντάς τους να φτάσουν έξω από την είσοδο της Βουλής. Αντιπροσωπεία συνδικαλιστών διαμαρτυρήθηκε για την πρωτοφανή παρουσία της αστυνομίας και μπήκε στη Βουλή όπου και επέδωσε το ψήφισμα.


ΣΟΦΤΕΞ
Χωρίς παραγωγή στη Δράμα

Σε διαθεσιμότητα βρίσκονται από την Κυριακή οι 400 εργαζόμενοι του εργοστασίου της ΣΟΦΤΕΞ στη Δράμα, καθώς η διοίκηση της πολυεθνικής προχώρησε στην υλοποίηση της απόφασής της, συνεχίζοντας την πολιτική συρρίκνωσης και διάλυσης της επιχείρησης.

Οι διαθεσιμότητες θα ισχύσουν μέχρι τις 16 Νοέμβρη (δύο μήνες), παγώνοντας την παραγωγική διαδικασία του εργοστασίου και έρχονται να προστεθούν στις απολύσεις 12 εργαζομένων, που θέλησε να κάνει στις αρχές του καλοκαιριού. Σε τριμερή συνάντηση που έγινε την περασμένη βδομάδα στο υπουργείο Εργασίας μεταξύ των εργαζομένων, της επιχείρησης και του υφυπουργού, Χρ. Πρωτόπαππα, οι εκπρόσωποι της εταιρίας δε δεσμεύτηκαν να ακυρώσουν τις διαθεσιμότητες. Από την άλλη, όμως, ο υφυπουργός υποσχέθηκε στους εργαζόμενους ότι θα συνεχίσει την παρέμβασή του και θα τους δώσει απάντηση σήμερα. Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες η διοίκηση της πολυεθνικής «εκβιάζει» την κυβέρνηση να της δώσει ως «προίκα», για να λειτουργήσει το εργοστάσιο, την παραγγελία χαρτιού για τα σχολικά βιβλία, την οποία έχασε από ανταγωνίστρια εταιρία στο διαγωνισμό που έγινε.

Τα σωματεία των εργαζομένων στη Δράμα έχουν προγραμματίσει σύσκεψη, για να αποφασίσουν την αντίδρασή τους μετά την απάντηση που θα πάρουν από το υπουργείο, ενώ το σωματείο της Αθήνας, έχει ξεκινήσει σειρά επαφών με κυβέρνηση και κόμματα, ζητώντας την ακύρωση της σύμβασης με την πολυεθνική «Λόκριτζ» και να λειτουργήσει η επιχείρηση από το υπουργείο Ανάπτυξης.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Πικετοφορία κόντρα στην κοροϊδία

Αύριο, στις 10 το πρωί, από την πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά)

Πικετοφορία διαμαρτυρίας, ενάντια στα «κοινωνικά μέτρα» - κοροϊδία που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, οργανώνουν αύριο, Τετάρτη, στην Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά), στις 10 το πρωί, οι Ομοσπονδίες των Συνταξιούχων ΙΚΑ - ΤΕΒΕ - ΤΣΑ - ΝΑΤ - ΕΛΤΑ - ΤΑΕ - ΔΗΜΟΣΙΟΥ. Οι συνταξιούχοι διαμαρτύρονται ενάντια στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, γιατί τους «παίρνει περισσότερα από ό,τι τους δίνει». Στο μηνιάτικο χαράτσι του 2-5% που επιβάλλεται το μήνα στη σύνταξη, με την παράταση του ΛΑΦΚΑ, προστίθεται και η συμμετοχή τους σ' ένα βαθμό στη δαπάνη του ΕΚΑΣ, αφού γίνεται αναδιανομή εισοδήματος μεταξύ των συνταξιούχων. Εκτός απ' αυτά, η ισοπέδωση του Ασφαλιστικού, η διάλυση της δημόσιας Υγείας και άλλα αντιλαϊκά μέτρα οδηγούν τους απόμαχους της δουλιάς, γι' ακόμη μια φορά στο δρόμο του αγώνα.

Οι Ομοσπονδίες ΙΚΑ - ΤΕΒΕ - ΤΣΑ - ΝΑΤ - ΕΛΤΑ - ΤΑΕ - ΔΗΜΟΣΙΟΥ, δεν ξεχνούν να υπογραμμίσουν, στους λόγους που τους οδηγούν στο αγωνιστικό «παρών», εκτός από τον τρομονόμο και το σχεδιασμό για την απαγόρευση των συγκεντρώσεων και διαδηλώσεων. Τονίζουν την προσπάθεια παροπλισμού του συνδικαλιστικού κινήματος από την κυβέρνηση, για να περάσει χωρίς αντίσταση τα αντιασφαλιστικά, ανθυγιεινά και αντεργατικά μέτρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ