ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Σεπτέμβρη 2001
Σελ. /40
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΜΠΑΣΚΕΤ
Ξεκαθαρίζει για ομοσπονδιακό

Τις αμέσως προσεχείς μέρες αναμένεται να ξεκαθαρίσει οριστικά το θέμα της τεχνικής ηγεσίας στον πάγκο της Εθνικής ανδρών, μετά την παραίτηση του Κώστα Πετρόπουλου. Το σίριαλ που φέρνει τον Γιάννη Ιωαννίδη να αναλαμβάνει τις τύχες του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος οδεύει προς το τέλος του και όλα δείχνουν ότι, εκτός απροόπτου, ο «ξανθός» θα είναι ο νέος τεχνικός. Πληροφορίες φέρουν τον πρόεδρο της ΕΟΚ, Γιώργο Βασιλακόπουλο, να συναντήθηκε με τον Ελληνα τεχνικό το Σαββατοκύριακο, αν και ο τελευταίος το διέψευσε λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «το Σαββατοκύριακο ο κόσμος δε δουλεύει». Πάντως, είτε συναντήθηκαν οι δυο άνδρες, είτε τα είπαν τηλεφωνικά, το σίγουρο είναι ότι εντός της βδομάδας θα υπάρξουν εξελίξεις. Οπως όλα δείχνουν, η διαφωνία των δυο πλευρών αυτή τη στιγμή εστιάζεται στο χρόνο που θα πρέπει να πραγματοποιηθεί αυτός ο «γάμος». Ως γνωστόν, ο Ιωαννίδης θα προτιμούσε να αναλάβει από του χρόνου τις τύχες της Εθνικής μπάσκετ. Ομως, ο πρόεδρος της ΕΟΚ πιστεύει ότι δεν πρέπει να υπάρξει άλλη αναμονή.

Εξάλλου, το έτερο μεγάλο πρόβλημα που απασχολούσε τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας είχε αίσιο τέλος και έτσι οι τρεις διεθνείς διαιτητές Νίκος Ζαβλανός, Κώστας Κορομηλάς, Νίκος Πιτσίλκας θα μετέχουν κανονικά στο πρωτάθλημα. Σε συνάντηση που είχαν το βράδυ της Κυριακής (16/9) οι προαναφερόμενοι διαιτητές με τον Βασιλακόπουλο, ο τελευταίος, σύμφωνα με πληροφορίες, τους αναγνώρισε το γεγονός πως από τη στιγμή που δεν υπάρχει η μεγάλη διοργάνωση της FIBA συνεπώς δεν έχουν και την ευκαιρία να επιλέξουν ποιους αγώνες θα σφυρίξουν και έδωσε τη συγκατάθεσή του, να παρίστανται κανονικά στα ματς του Ελληνικού Πρωταθλήματος.

  • Προς το οριστικό φινάλε οδηγείται το σίριαλ της ενσωμάτωσης του Γάλλου Τζιμ Μπιλμπά στην ομάδα της ΑΕΚ. Ο 34χρονος φόργουορντ ενημέρωσε τους παράγοντες του συλλόγου ότι χτες τα μεσάνυχτα θα βρισκόταν στην Αθήνα, ώστε από σήμερα να τεθεί στη διάθεση του Ντράγκαν Σάκοτα. Γι' αυτό το λόγο η ΑΕΚ έχει σήμερα φιλικό παιχνίδι με την Ούλκερ, στο οποίο αναμένεται να παίξει και ο Μπιλμπά.
  • ΠΑΟΚ, Αρης αλλά και Ηρακλής κινδυνεύουν να παραταχθούν χωρίς τους νεοαποκτηθέντες παίκτες τους, στους αγώνες του Σαββάτου για το Κύπελλο με Ολυμπιακό, ΚΑΟΔ και Νήαρ Ηστ, αντίστοιχα. Το πρόβλημα των χρεών δεν τους επιτρέπει να ολοκληρώσουν και τυπικά τις μεταγραφές τους, αφού δεν υπάρχει φορολογική ενημερότητα, ώστε η ΕΟΚ να εκδώσει τα δελτία των παικτών.
ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ
«Χρυσό» δίδυμο

Sportidea

Την παγκόσμια πρωτιά «ξαναγεύτηκαν» το περασμένο Σαββατοκύριακο οι δύο κορυφαίες ιστιοπλόοι μας Σοφία Μπεκατώρου και Αιμιλία Τσουλφά. Συγκεκριμένα, οι Ελληνίδες αθλήτριες αναδείχτηκαν παγκόσμιες πρωταθλήτριες, μετά από 11 επίπονες κούρσες στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ιστιοπλοΐας κατηγορίας «470», που διεξήχθη στη Σλοβενία. Οι πρωταθλήτριές μας τερμάτισαν 3 φορές πρώτες, 2 δεύτερες, 2 τρίτες, 2 τέταρτες και μία έκτες, ενώ μία φορά ακυρώθηκαν. Στη δεύτερη θέση της διοργάνωσης βρέθηκαν οι Αυστραλέζες Αρμστρονγκ και Στόουελ, ενώ «χάλκινες» αναδείχτηκαν οι Ισπανίδες Ντουφρέσνε και Αζόν. Στην ίδια διοργάνωση, στην κατηγορία των ανδρών, οι Ανδρέας Κοσματόπουλος και Κώστας Τριγκώνης είναι 9οι, μία μόλις κούρσα πριν το τέλος.

ΔΙΕΘΝΗ
Εχασε πάλι η Μάντσεστερ

Ενας πρώην «ερυθρόλευκος» έδειξε στον Ολυμπιακό το δρόμο για τη νίκη, κόντρα στη μεγάλη του αντίπαλο στο Τσάμπιονς Λιγκ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ο Νταμπίζας πέτυχε ένα γκολ και ήταν εκ των κορυφαίων της Νιούκαστλ στη σπουδαία νίκη της επί των «μπέμπηδων» με 4-3. Οι αντίπαλοι των πρωταθλητών Ελλάδας για άλλη μια φορά παρουσίασαν αμυντικά κενά τα οποία εκμεταλλεύτηκαν με τον καλύτερο τρόπο οι «ανθρακωρύχοι». Η αντίπαλος του Παναθηναϊκού, Αρσεναλ, νίκησε εκτός έδρας με 3-1 τη Φούλαμ. Η βαθμολογία: Λιντς 11, Αρσεναλ 10, Μπόλτον 10, Νιούκαστλ 8.

ΙΣΠΑΝΙΑ: Χωρίς να γευτούν τη χαρά της νίκης συνέχισαν οι αντίπαλοι των ελληνικών ομάδων στο ισπανικό πρωτάθλημα, αφού Λα Κορούνια και Μαγιόρκα υποχρεώθηκαν σε ήττα και ισοπαλία, αντίστοιχα. Η σημερινή αντίπαλος του Ολυμπιακού έχασε εντός έδρας από την Ατλέτικο Μπιλμπάο με 2-1 κάτι που είχε να συμβεί από το 1964. Στραβοπάτημα εντός έδρας όμως είχαμε και για τη Μαγιόρκα, που κόλλησε στο μηδέν με αντίπαλο την Αλαβέζ.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Ενας πρώην παίκτης της Ντόρτμουντ και νυν της Σάλκε ήταν αυτός που χάρισε στην αντίπαλο του Παναθηναϊκού τη νίκη κόντρα στους «κιτρινόμαυρους». Ο Αντρέας Μέλερ σκόραρε κατά της παλιάς του ομάδας και έδωσε έτσι τρεις πολύτιμους βαθμούς στη Σάλκε που έδειξε να έχει συνέλθει από το σοκ της ήττας της από τους «πράσινους».

  • Αήττητη παραμένει η Λιλ στο γαλλικό πρωτάθλημα, αφού επικράτησε και της Τρουά εκτός έδρας με 1-0. Στη Σκοτία η Χιμπέρνιανς έδειξε τα... δόντια της ενόψει του αγώνα με την ΑΕΚ, όπου με κορυφαίο τον Μπρούστερ, που πέτυχε δυο γκολ, επικράτησε με 5-1 της Ντάφερλμιν και ανέβηκε στην 6η θέση της βαθμολογίας. Τέλος, η αντίπαλος του ΠΑΟΚ Κερντέν αναδείχτηκε ισόπαλη 1-1 με τη Ριντ για την 11η αγωνιστική του αυστριακού πρωταθλήματος.
ΒΟΛΕΪ
«Κάρφωσαν» την πρωτιά

Στην κορυφή της Ευρώπης, βρέθηκε η εθνική ομάδα ανδρών της Γιουγκοσλαβίας, η οποία στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος που ολοκληρώθηκε στην Τσεχία, επικράτησε άνετα της Ιταλίας με 3-0 (25-21, 25-18, 25-20). Οι «πλάβι» πραγματοποίησαν επίδειξη δύναμης, αποδεικνύοντας πως παραμένουν πάντα μια από τις μεγαλύτερες δυνάμεις, τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Συναρπαστική πάντως μάχη έγινε και στο «μικρό» τελικό, όπου η Ρωσία κατέβαλε με 3-2 (18-25, 25-15, 21-25, 25-22, 15-12) την «οικοδέσποινα» Τσεχία. Η τελική κατάταξη του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος έχει ως εξής: Γιουγκοσλαβία (1η), Ιταλία (2η), Ρωσία (3η), Τσεχία (4η), Πολωνία (5η), Βουλγαρία (6η), Γαλλία (7η), Ολλανδία (8η).

  • Τη δεύτερη ήττα του στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ατόμων Με Ειδικές Ανάγκες που διεξάγεται στη Σλοβακία, υπέστη χτες το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα βόλεϊ ανδρών. Οι διεθνείς μας ηττήθηκαν από την Καμπότζη με 3-0.
ΦΟΡΜΟΥΛΑ 1
Πρωτιά γοήτρου

«Τυχερή» αποδείχτηκε η πίστα της Μόντσα στην Ιταλία για τον Χουάν Πάμπλο Μοντόγια, αφού ο Κολομβιανός πιλότος της «Γουίλιαμς» κατάφερε να πάρει τη νίκη με χρόνο 1:16.58, ύστερα από πολλές αποτυχημένες προσπάθειες σε προηγούμενα «Γκραν - Πρι». Ο Μοντόγια πάντως δεν αντιμετώπισε τον καλό εαυτό τού συνήθη νικητή Μίκαελ Σουμάχερ, που έμεινε 4ος, πράγμα που διευκόλυνε κατά πολύ το έργο του πρώτου. Λίγο πιο πίσω του τερμάτισε ο Μπαριτσέλο με τη «Φεράρι», ενώ τρίτος αναδείχτηκε ο αδερφός του Μίκαελ, Ραλφ Σουμάχερ, πιλότος επίσης της «Γουίλιαμς». Μετά τον αγώνα στη Μόντσα οι βαθμολογίες διαμορφώθηκαν ως εξής: Βαθμολογία οδηγών: Μ. Σουμάχερ 107β., Κούλθαρτ 57β., Μπαριτσέλο 54β., Ρ. Σουμάχερ 48β., Μοντόγια 25β. Βαθμολογία κατασκευαστών: Φεράρι 161β., ΜακΛάρεν 81β., Γουίλιαμς 73β., Σάουμπερ 20β., Μπαρ 17β.

  • Τη δυσκολότερη μάχη της ζωής του δίνει ο πρώην πιλότος της Φόρμουλα 1, Αλεξ Ζανάρντι, που τραυματίστηκε σοβαρά σε αγώνα καρτ. Ο Ζανάρντι, μετά το ατύχημα, χρειάστηκε να ακρωτηριαστεί στα κάτω άκρα και πλέον παραμένει στη μονάδα εντατικής θεραπείας, σε ιατρικά τεχνητό κώμα.

Ενας από τους μεγαλύτερους παίχτες που έβγαλε ποτέ το σοβιετικό ποδόσφαιρο, δεν υπάρχει πια. Ο Νταβίντ Κιπιάνι, ο παλαίμαχος επιθετικός των Λοκομοτίβ και Ντιναμό Τιφλίδας, πρωταθλητής με τα χρώματα της Σοβιετικής Ενωσης και πρώην τεχνικός της Γεωργίας, απεβίωσε χτες κατά τη μεταφορά του - από διερχόμενο οδηγό - σε νοσοκομείο της Τιφλίδας. Είχε προηγηθεί η σφοδρή σύγκρουση του οχήματός του σε δέντρο (35 χλμ. έξω από την πρωτεύουσα), κατά την οποία έχασε τις αισθήσεις του, τις οποίες δεν ανέκτησε ποτέ. Ο Κιπιάνι ήταν 50 χρονών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ