ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Σεπτέμβρη 2001
Σελ. /32
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Ρυθμιστής κρατικομονοπωλιακών συμφερόντων

Οι ψευδεπίγραφοι στόχοι τους έχουν περιορισμένη διάρκεια

Ποιος τελικά έχει το πάνω χέρι στη χάραξη της λεγόμενης νομισματικής πολιτικής στην ΟΝΕ; Η απάντηση μέχρι και δυο μέρες πριν ήταν εξαιρετικά ευχερής: Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) (με ό,τι αυτό σηματοδοτεί) είναι το αρμόδιο όργανο, στο οποίο έχουν εκχωρηθεί όλα τα σχετικά «δικαιώματα». Είχε τον πρώτο και μοναδικό λόγο για τα επιτόκια και «πρωταρχικό στόχο» τη διατήρηση της λεγόμενης σταθερότητας των τιμών (του τιμαρίθμου στην ευρωζώνη) στο «ενδεικτικό επίπεδο» του 2%. Η ΕΚΤ μπορούσε να δρα προνομιακά χωρίς να φαίνεται «υπόλογη» σε κυβερνήσεις, με γνώμονα πάντα κάποια... «τεχνοκρατικά» χαρακτηριστικά. Η σχετική αυτονομία που είχε της έδινε και κάποια εχέγγυα, ικανά να εξασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία στο χρηματεμπόριο και στους ναούς του τζόγου, την εύρυθμη λειτουργία των πιστωτικών ιδρυμάτων και των άλλων ναών του τζόγου, που είναι εγκαταστημένοι στα διάφορα κράτη της ΟΝΕ. Ολα έδειχναν να πηγαίνουν κατά τις επιταγές και τα κελεύσματά τους. Από προχτές, με τη μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ, το «στάτους» δείχνει να αλλάζει και η όποια αυτονομία της δείχνει να υποβαθμίζεται. Ελάχιστες ώρες πριν από τη μείωση των επιτοκίων υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΚΤ «διερρήγνυε τα ιμάτιά του», αναφέροντας πως δε συντρέχει λόγος μείωσης επιτοκίων.

Αν και η τελική απόφαση δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία, ορισμένοι Ελληνες τραπεζίτες μιλώντας στο «Ρ» έκαναν λόγο για «άνωθεν παρεμβάσεις» από την πλευρά των κυβερνήσεων, που κάτω από τη συγκεκριμένη κατάσταση θα έπρεπε να πάρουν ενεργότερο ρόλο για την «εύρυθμη» λειτουργία του συστήματος, προκειμένου να αποφευχθεί σ' αυτή τη φάση το ξέσπασμα μιας κρίσης. Τα πράγματα, εάν όντως έτσι έχουν, δεν πρέπει να μας ξενίζουν. Οι κρατικομονοπωλιακές ρυθμίσεις είναι αυτές που καθορίζουν τους όρους αναπαραγωγής και επέκτασης του κεφαλαίου, και ειδικά σε περιόδους όπως η σημερινή δεν μπορούν να αφεθούν στα χέρια «ειδικών», «τεχνοκρατών» και πολύ περισσότερο στην αποκλειστική αρμοδιότητα του ιδιωτικού κεφαλαίου. Σε σχετική ερώτηση του «Ρ» ο πρόεδρος της Εμπορικής Τράπεζας, Γ. Στουρνάρας, είχε διαφορετική προσέγγιση: «Σε περιόδους κρίσης πρέπει να υπάρχουν άμεσες αντιδράσεις», αναφέροντας πως με αυτό το δεδομένο αποφάσισε η ηγεσία της ΕΚΤ. Ανεξάρτητα από την όποια προσέγγιση, γίνεται φανερό ότι σε τέτοιες περιόδους ο μηχανισμός του συστήματος προσπαθεί να συγχρονιστεί με τα δεδομένα για την απορρόφηση των κραδασμών. Σε κάθε περίπτωση ο διακηρυγμένος στόχος για πληθωρισμό στο 2% αποδείχνεται παρωχημένος ακόμη και για τους ίδιους. Ηταν άλλωστε όνειρο καλοκαιρινής νύχτας, πολύ καιρό πριν από τα πρόσφατα γεγονότα. Αποδείχνεται ότι όλοι μα όλοι οι στόχοι τους υπηρετούν τις ανάγκες του συστήματος κάτω από ορισμένες συνθήκες, σε ορισμένη συγκυρία και κάτω από συγκεκριμένους συσχετισμούς δύναμης. Δεν είναι πανάκεια για... πάσα νόσο (ακόμη και για τους ίδιους τους καπιταλιστές) και είναι φανερό ότι η λεγόμενη σταθερότητα ήταν απλό ιδεολόγημα και «πρωταρχικός στόχος» μόνο στα λόγια.


Α. Σ.

ΜΕΓΑΛΟΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ
«Αρχισαν τα όργανα» για... αξιώσεις

Την τρομοκρατική επίθεση της προηγούμενης βδομάδας στις ΗΠΑ και τις επιπτώσεις που εκτιμάται ότι θα έχει στην παγκόσμια οικονομία στον ένα ή τον άλλο βαθμό άρχισαν ήδη να αξιοποιούν οι μεγαλοεπιχειρηματίες, προκειμένου να προβάλλουν τις αξιώσεις τους για περισσότερα και μεγαλύτερα προνόμια. Ηδη με χτεσινή τους ανακοίνωση οι εξαγωγείς ούτε λίγο ούτε πολύ «κλαίγονται» για την πορεία των κερδών τους, επικαλούμενοι μείωση των εξαγωγών κατά 2,7% σε δολάρια κατά το 2000 και ζητούν «τη στήριξη και ενίσχυση» των επιχειρήσεών τους «για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στη δύσκολη αυτή συγκυρία». Οι ίδιοι, αναφερόμενοι στη μείωση του όγκου των εξαγωγών υπολογιζόμενη σε δολάρια, σπεύδουν να συμπληρώσουν ότι «εάν μετρηθούν με το ιδιαίτερα υποτιμημένο ευρώ, το έτος αυτό φαίνονται φουσκωμένες».

Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων, το τρομοκρατικό πλήγμα στις ΗΠΑ και όσα πρόκειται να ακολουθήσουν θα καταστήσουν εντονότερη τη σοβαρή επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας. Ειδικά, δε, σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές των εξαγωγικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα αναφέρει ότι τα 3/4 των εξαγωγών τους κατευθύνονται στην Τουρκία, τις ΗΠΑ, την ΕΕ και τις πρώην ανατολικές χώρες, «που δέχονται εντονότερα τις δυσμενείς επιδράσεις». Συγκεκριμένα, οι εξαγωγείς αξιώνουν ανακατανομή του Γ` ΚΠΣ υπέρ των επιχειρήσεών τους, προκειμένου «για την ενίσχυση της ανταγωνιστικής θέσης των εξαγωγικών επιχειρήσεων».

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι μεγαλοξενοδόχοι της Αθήνας με τη σειρά τους ζήτησαν από τον υπουργό Ανάπτυξης, με τον οποίο συναντήθηκαν τις προηγούμενες μέρες, να πάρει μέτρα «στήριξης» των επιχειρήσεών τους. Συγκεκριμένα, τα προεδρεία της Ενωσης Ξενοδόχων Αθήνας και του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας στη συνάντησή τους με το Ν. Χριστοδουλάκη έκαναν λόγο για επιπτώσεις στον προερχόμενο από τις ΗΠΑ τουρισμό που θα είναι εμφανείς κατά το επόμενο εξάμηνο. Σύμφωνα με τους ξενοδόχους, το 90% των αφίξεων από την Αμερική πραγματοποιείται στην Αθήνα και ήδη σημειώνονται ακυρώσεις κρατήσεων που φτάνουν το 30%.

ΒΕΝΖΙΝΟΠΩΛΕΣ
Στο μάτι του κυκλώνα το πετρέλαιο

Σε περίπτωση που ΗΠΑ προχωρήσουν σε επιθετικές ενέργειες και με το πρόσχημα των «αντιποίνων» επιτεθούν στη Μ. Ανατολή και την ευρύτερη περιοχή, είναι βέβαιο ότι το πετρέλαιο θα είναι «πρωταγωνιστής», όπως εξίσου βέβαιο είναι ότι οι «ισχυροί» της αγοράς πετρελαίου σε όλο τον κόσμο θα εκμεταλλευτούν τη συγκυρία για την αύξηση των κερδών τους. Τα παραπάνω τόνισαν κατά τη διάρκεια χτεσινής συνέντευξης Τύπου οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδας (ΟΒΕ), σημειώνοντας ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν φανεί οι επιπτώσεις που σε κάθε περίπτωση αναμένονται και στις τιμές των καυσίμων. Ωστόσο, εκτιμάται ότι ένας παράγοντας στον οποίο οφείλεται η αναμενόμενη σήμερα αύξηση της τιμής του πετρελαίου κατά 7 δρχ., εκτός από την αύξηση της ζήτησης που αναμένεται το επόμενο διάστημα, λόγω έναρξης της χειμερινής περιόδου, είναι η αποθεματοποίηση στην οποία οδηγείται η αγορά πετρελαίου εξαιτίας των πολεμικών σχεδίων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Οι εκπρόσωποι των βενζινοπωλών εκτιμούν ότι οι εξελίξεις που θα ακολουθήσουν την επίθεση που έγινε στις ΗΠΑ, θα βάλει τη σφραγίδα της στις εξελίξεις και στη διεθνή πολιτική και οικονομική σκηνή και ότι δεν αφήνουν ανεπηρέαστο κανέναν τομέα. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τον τομέα των καυσίμων και της ενέργειας, σημείωσαν πως έτσι κι αλλιώς σε κάθε διεθνή αναταραχή είναι ο πιο πλέον ευαίσθητος και εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις επιπτώσεις που θα έχει μια πολεμική ανάφλεξη στην περιοχή με τη μεγαλύτερη παραγωγή πετρελαίου στον κόσμο.

Μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνέντευξης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδας Δ. Μακρυβέλιος αναφέρθηκε στην ημερήσια έκδοση τιμών από τα διυλιστήρια, που σύμφωνα με απόφαση που πάρθηκε το προηγούμενο διάστημα επρόκειτο να ξεκινήσει σήμερα. Σύμφωνα με τον ίδιο, συζητιέται να αναβληθεί, λόγω των διεθνών γεγονότων και της αναμονής των επιπτώσεων στα καύσιμα. Πάντως, ο πρόεδρος της ΟΒΕ δήλωσε ότι οι βενζινοπώλες είναι αντίθετοι με μια τέτοια τακτική καθημερινής αλλαγής των τιμών, υποστηρίζοντας ότι σε μια τέτοια περίπτωση οι τιμές θα αυξηθούν κατά 2-3 δρχ. το λίτρο.

Τέλος, η ΟΒΕ ανακοίνωσε χτες ότι σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ενωση Βενζινοπωλών, της οποίας είναι μέλος, ανέλαβε να διοργανώσει στις 5 Οκτώβρη το 1ο Διεθνές Συνέδριο για την αγορά καυσίμων, ενώ την προηγούμενη μέρα θα πραγματοποιηθεί η γενική συνέλευση της Ενωσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ