ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Σεπτέμβρη 2001
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Στο Νομισματοκοπείο και στο Μηχανογραφικό της Τράπεζας Ελλάδος

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος, θα πραγματοποιήσει περιοδεία στο Νομισματοκοπείο και στο Μηχανογραφικό Κέντρο της Τράπεζας της Ελλάδας, σήμερα Τετάρτη.

Το πρόγραμμα της περιοδείας είναι το εξής:

- Στις 7.45 π.μ. στο κυλικείο του Νομισματοκοπείου θα μιλήσει στους εργαζόμενους και στη συνέχεια θα περιοδεύσει στους χώρους δουλιάς.

- Στις 9.30 π.μ. θα συναντηθεί με τη Διεύθυνση.

- Στις 10.00 π.μ. θα συναντηθεί με την Επιτροπή Εργαζομένων στο Νομισματοκοπείο.

- Στις 11.00 π.μ. η Αλέκα Παπαρήγα θα περιοδεύσει στους χώρους δουλιάς του Μηχανογραφικού Κέντρου.

- Στις 12.00 μ. θα συναντηθεί με τη Διεύθυνση και στη συνέχεια με την Επιτροπή Εργαζομένων στο Κέντρο.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών με την Τουρκία

Την Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2001 συζητήθηκε στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου Σχέδιο Ψηφίσματος, με θέμα την «Εκθεση 2000 της Επιτροπής για την πορεία της Τουρκίας προς την προσχώρηση» και εισηγητή τον κ. Alain Lamassoure.

Κατά τη συζήτηση πήρε το λόγο ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της Επιτροπής Στρατής Κόρακας και είπε τα εξής μεταξύ άλλων:

«Πρέπει επιτέλους να σταματήσει αυτή η υποκρισία. Να απαιτήσουμε από την Τουρκία να σέβεται τα στοιχειώδη δικαιώματα. Εχουμε αυτό το χρέος απέναντι στους καταπιεζόμενους.

Πολύ σωστά στην παρ. 20 ο εισηγητής αναφέρεται στην ανάγκη διασφάλισης του δικαιώματος της απεργίας και των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Η αλήθεια είναι ότι στην Τουρκία τα δικαιώματα αυτά στην πράξη διώκονται. Πρόσφατο παράδειγμα η χτεσινή σύλληψη και παραπομπή στο αυτόφωρο του Προέδρου του Συνδικάτου των Εργαζομένων στις Μεταφορές (TUMTIS) Σάμπρι Τοπτσού. Πρόκειται για ένα συνδικάτο με δεκάδες χιλιάδες μέλη και η σύλληψη αποσκοπεί στον εκφοβισμό των εργαζομένων που βρίσκονται σε απεργιακή κινητοποίηση. Καταγγέλλουμε την τρομοκρατική αυτή σύλληψη και απαιτούμε την άμεση απελευθέρωσή του.

Ειδικότερα σε σχέση με την αναφορά του Ψηφίσματος στην Κύπρο, δεν είναι σωστό να μιλάμε για «αδιέξοδο». Το πρόβλημα οφείλεται αποκλειστικά στην τουρκική ηγεσία και στον καθοδηγούμενο από αυτήν Ντενκτάς που επιμένει να κατέχει παράνομα μέρος του κυπριακού εδάφους. Τα στοιχεία για την κατάσταση που επικρατεί εκεί είναι αποκαλυπτικά: Στα κατεχόμενα έχουν μείνει 60.000 Τουρκοκύπριοι από τους 120.000 που ζούσαν πριν την εισβολή. Στη θέση τους έφεραν 60-70.000 εποίκους και περίπου 40.000 τουρκικό στρατό! Το ελάχιστο που θα πρέπει να περιλάβει η έκθεση είναι να γίνουν σεβαστά τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και να αποχωρήσουν τα στρατεύματα κατοχής από την Κύπρο.

Εκτιμούμε ότι η γνωστή απόφαση του Ελσίνκι κάθε άλλο παρά ενθάρρυνε την Τουρκία προς την κατεύθυνση του εκδημοκρατισμού. Το αντίθετο, την αποθρασύνει, τόσο ώστε να δηλώνει ότι «το Κυπριακό λύθηκε από το 1974» και να επιτίθεται στο συνάδελφο Poos (που προσπάθησε σε σχετική έκθεσή του να είναι στοιχειωδώς αντικειμενικός), μέσω του ίδιου του υπουργού των Εξωτερικών. Επιβάλλεται να διαμαρτυρηθούμε για την απαράδεκτη αυτή επίθεση.

Τέλος, πιστεύω ότι πρέπει να βάλουμε τον δάκτυλο επί τον τύπον των ήλων, δηλαδή να δούμε κατάματα την πραγματικότητα. Πέρα από αυτό, εμείς διαφωνούμε με την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, γιατί πιστεύουμε ότι δε θα ωφελήσει τους πολύπαθους λαούς της Τουρκίας, που πραγματικά έχουν ανάγκη μια καλύτερη ζωή. Θα ωφεληθεί σίγουρα το μεγάλο κεφάλαιο να αυξήσει περισσότερο τα κέρδη του. Παρ' όλα αυτά θα κάνουμε κάποιες τροπολογίες στο Ψήφισμα, το οποίο θα καταψηφίσουμε για λόγους αρχής».

ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ
Θα συνεχίσουν τον αγώνα

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα για να υποχρεώσουν τη γερμανική κυβέρνηση να καταβάλει τις αποζημιώσεις που επιδίκασαν τα ελληνικά δικαστήρια, είναι οι συγγενείς των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας στο Δίστομο.

Μετά την απόφαση του Πολιτικού Εφετείου της Αθήνας που «πάγωσε» τη διαδικασία πλειστηριασμού του Ινστιτούτου Γκαίτε και της Γερμανικής Αρχαιολογικής Σχολής, οι πληρεξούσιοι των συγγενών των θυμάτων του Διστόμου σκοπεύουν να προσφύγουν στον Αρειο Πάγο, προκειμένου να αναιρεθεί η εφετειακή απόφαση.

Στο μεταξύ, νέα δεδομένα δημιουργεί η δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης Μ. Σταθόπουλου, στη γερμανική εφημερίδα «Φραγκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουγκ», πως δε θα εγκρίνει τον πλειστηριασμό του Ινστιτούτου Γκαίτε και της Γερμανικής Αρχαιολογικής Σχολής, εφόσον το Εφετείο κρίνει ότι για τον πλειστηριασμό χρειάζεται η άδειά του. Η δήλωση αυτή του υπουργού Δικαιοσύνης αποκαλύπτει τις προθέσεις της κυβέρνησης, η οποία δεν έχει σκοπό να διεκδικήσει αποζημιώσεις για τα εγκλήματα που διέπραξε η ναζιστική Γερμανία στη χώρα μας στη διάρκεια της Κατοχής.

Σημειώνεται ότι το Εφετείο δέχτηκε τον ισχυρισμό του γερμανικού δημοσίου ότι δεν μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε πράξη κατά αλλοδαπού δημοσίου, χωρίς προηγούμενη άδεια του υπουργού Δικαιοσύνης, όπως προβλέπει το άρθρο 923 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

Το δρόμο για τον πλειστηριασμό των ακινήτων του γερμανικού Δημοσίου είχε ανοίξει με δύο αποφάσεις του το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών και επικύρωσε με συντριπτική πλειοψηφία (15 - 5) η ιστορική απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου (11/2000).

Σήμερα στην τηλεόραση του «902»

Παρακολουθήστε σήμερα στην τηλεόραση του «902»:

  • Στις 18.15 στην εκπομπή «Ματιές στον κόσμο», μια συζήτηση της δημοσιογράφου Αννας Μπαλλή, που επιμελείται και παρουσιάζει την εκπομπή, με τους Δημήτρη Δήμου υποστράτηγο, επ. αρχηγό στρατιάς Α/ΓΕΕΦ, Σωτήρη Μουσούρη πρώην αναπληρωτή ΓΓ του ΟΗΕ και αντιπρόεδρο του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου, Δημήτρη Καλτσώνη μέλος της Γραμματείας των Νομικών για την Ειρήνη της ΕΕΔΥΕ και Αλφόνσο Πάγκα μέλος των ανθρωπιστικών αποστολών στο ΙΡΑΚ, για τις τελευταίες εξελίξεις στον κόσμο, μετά την επίθεση στις ΗΠΑ.
  • Στις 20.00 στην εκπομπή «Πολιτική Επικαιρότητα», ρεπορτάζ και εικόνες από την περιοδεία της Αλέκας Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στην 66η Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, που επιμελήθηκε ο δημοσιογράφος Ανδρέας Θερμός.
  • Στις 22.00 στην εκπομπή «Προεκτάσεις» που επιμελείται και παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Κώστας Καραχάλιος, μια συζήτηση με τους: Γιάννη Σκουλαρίκη βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Λυκουρέντζο μέλος της ΚΕ της ΝΔ, Τάκη Τσίγκα μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και τον πανεπιστημιακό Νεοκλή Σαρρή, για την επόμενη μέρα των λαών μετά το χτύπημα στις ΗΠΑ.
Συνάντηση Λαλιώτη - Τσοχατζόπουλου

Γεύμα «εργασίας» διάρκειας δύο ωρών είχαν χτες το μεσημέρι, μετά τη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής, ο Α. Τσοχατζόπουλος και ο Κώστας Λαλιώτης. Σύμφωνα με όσα κυκλοφόρησαν, καθώς δεν έγιναν δηλώσεις, στο επίκεντρο της συζήτησης ήταν οι τελευταίες διεθνείς εξελίξεις και η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μετά την τρομοκρατική επίθεση στις ΗΠΑ και όλα αυτά σε σχέση με τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Ωστόσο, φαίνεται πως ιδιαίτερα τους απασχόλησαν θέματα που αφορούν το επικείμενο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ