ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Σεπτέμβρη 2001
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
27ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Νεανικό ραντεβού σήμερα στα Ιλίσια

Ολοι οι δρόμοι σήμερα οδηγούν εκεί, στην πολιτεία που έχουν ετοιμάσει για το λαό και τη νεολαία της Αθήνας οι ΚΝίτες και οι ΚΝίτισσες, στη μεγάλη τετραήμερη κόκκινη νεανική γιορτή κορύφωσης των δραστηριοτήτων του 27ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή». Η ζωντανή, πολύβουη πολιτεία του Φεστιβάλ «χτίστηκε» στο γνωστό χώρο των αθλητικών εγκαταστάσεων της φοιτητικής εστίας των Ιλισίων και από σήμερα που ανοίγει τις πύλες της περιμένει να υποδεχτεί δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες.

Κορυφαία στιγμή των πλούσιων εκδηλώσεων του τετραημέρου θα είναι η ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, το Σάββατο 22/9 στις 9 το βράδυ στην Κεντρική Σκηνή. Την ίδια ώρα την Παρασκευή, θα μιλήσει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Σοφιανός.

Από νωρίς, το απόγευμα το Φεστιβάλ θα είναι έτοιμο για να δέχεται κόσμο, ενώ το πρόγραμμα στις εξέδρες ξεκινάει γύρω στις 8 το βράδυ.

Ο «Ρ» θα βρίσκεται εκεί και τις τέσσερις μέρες, καλύπτοντας το μεγάλο νεανικό γεγονός με αναλυτικά ρεπορτάζ, ενώ στο περίπτερό του θα επικοινωνεί καθημερινά και άμεσα με τους αναγνώστες του και όλους τους επισκέπτες της μεγάλης γιορτής.

Επίκαιρες πολιτικές συζητήσεις

Τρεις μεγάλες επίκαιρες συζητήσεις πολιτικής αντιπαράθεσης θα πραγματοποιηθούν στις σκηνές του 27ου Φεστιβάλ σήμερα, αύριο και την Παρασκευή. Παράλληλα, συζήτηση για τον αγώνα των Παλαιστινίων και τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή συμπεριλαμβάνεται αύριο στις δραστηριότητες της Διεθνούπολης, ενώ όπως πάντα, κάθε χώρος του Φεστιβάλ θα δίνει τα δικά του ερεθίσματα, για να δημιουργούνται «πηγαδάκια» γόνιμου πολιτικού διαλόγου.

Σήμερα, ξεχωρίζει η συζήτηση με θέμα: «Η επόμενη μέρα για τους λαούς, μετά το χτύπημα στη Ν. Υόρκη», που θα πραγματοποιηθεί λίγο πριν τις 8 μ.μ., στη Νεανική Σκηνή.

Οι άλλες δυο μεγάλες συζητήσεις έχουν ως εξής:

Αύριο Πέμπτη, στις 7:45 μ.μ. στη Νεανική Σκηνή, με θέμα: «Η πολιτική διάσταση των δημοτικών - νομαρχιακών εκλογών». Συμμετέχουν: Θανάσης Τσούρας, μέλος της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Παναγιώτης Μαντάς, εκπρόσωπος του ΔΗΚΚΙ και ένας εκπρόσωπος της ΝΔ. Συντονίζει ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Ράμμος.

Επίσης, την ίδια ώρα, την Παρασκευή στο Λαϊκό Στέκι, θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με θέμα: «Νέα τάξη, νέοι νόμοι καταστολής θα τους αποδεχτούμε ή θα τους καταργήσουμε;» Συμμετέχουν: Ροβέρτος Σπυρόπουλος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΠΑΣΟΚ, Αννα Ψαρούδα - Μπενάκη, τέως υπουργός ΝΔ, Αντώνης Σκυλλάκος, βουλευτής και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Π. Νικολόπουλος, εκπρόσωπος του ΔΗΚΚΙ, Γεώργιος Α. Μαγκάκης, τέως υπουργός. Συντονίζει ο δημοσιογράφος Θανάσης Λεκάτης.

Οι συναυλίες του τετραήμερου

Μουσική όαση, όπως πάντα, το Φεστιβάλ της ΚΝΕ παρουσιάζει και φέτος ένα πλούσιο πρόγραμμα συναυλιών. Ξεχωρίζει σήμερα η παρουσία του Δημήτρη Μητροπάνου, των «Πυξ Λαξ», των «Apurimac», του Στέλιου Βαμβακάρη με την Εβελίνα Αγγέλου και πολλών ακόμα καλλιτεχνών και σχημάτων που αναφέρονται αναλυτικά στο σημερινό πρόγραμμα.

Αύριο Πέμπτη, συναυλίες στις σκηνές του Φεστιβάλ θα δώσουν οι: Διονύσης Τσακνής και Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Παντελής Θαλασσινός, «Υπόγεια Ρεύματα», Κ. Μάτζιος και Δ. Κωστάκη, η Σ. Βαζούρα και ο Σύλλογος Διάδοσης Δημοτικών Χορών κι, ακόμα, τα συγκροτήματα «Προύσα», «Balkan Express», «Ενοχο Λα», «Matisse», «Καταραμένοι».

Την Παρασκευή 21/9, ανάμεσα στους καλλιτέχνες που θα πλαισιώσουν το πρόγραμμα, είναι: Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Κώστας Μακεδόνας και Δημήτρης Μπάσης, Μίλτος Πασχαλίδης, Μανώλης Φάμελος, Νίκος Ζιώγαλας, ο Δ. Κοντογιάννης με την Μ. Εγγλέζου και τον Γ. Καραλή, το Συγκρότημα Πνευματικού Κέντρου Καισαριανής, ο νέος ερμηνευτής Σωτήρης Μπαλλάς και το συγκρότημα της ΚΝΕ, κι ακόμα τα συγκροτήματα «Ακρως Απόρρητον», «Στίγμα 90», «Αντίθεσις».

Το Σάββατο 22/9 ο μεγάλος δημιουργός Θάνος Μικρούτσικος θα παρουσιάσει αγαπημένα τραγούδια στο πιάνο, ενώ συναυλίες θα δώσουν και οι: Δήμητρα Γαλάνη και Τάνια Τσανακλίδου, Νίκος Πορτοκάλογλου, Λ. Χαλκιάς, Β. Κορακάκης, Λ. Παπαδόπουλος, το μουσικοχορευτικό συγκρότημα του Πολιτιστικού Κέντρου Εργαζομένων στον ΟΤΕ και επίσης τα συγκροτήματα «Εξώδικον», «Φιλμ», «Ατας Διδόσθα», «Ρέζους».

Το σημερινό πρόγραμμα

Οι χώροι του 27ου Φεστιβάλ
Οι χώροι του 27ου Φεστιβάλ
Τρεις σκηνές θα λειτουργούν και φέτος στη μεγάλη πολιτεία του τετραήμερου Φεστιβάλ της ΚΝΕ κι από αυτές γνωστοί, αλλά και νέοι καλλιτέχνες παρουσιάζουν τη δουλιά τους, επικοινωνούν με το κοινό και υπόσχονται πραγματική ψυχαγωγία. Παράλληλα, από το σημερινό πρόγραμμα ξεχωρίζει η συζήτηση για το πρόσφατο χτύπημα στις ΗΠΑ και τις συνέπειές του, στις 7.45 μ.μ., στη Νεανική Σκηνή. Αναλυτικά, το σημερινό πρόγραμμα έχει ως εξής:

Τετάρτη 19 Σεπτέμβρη

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ:

- 8.00 μ.μ. το πρόγραμμα θα ανοίξει με συναυλία από το συγκρότημα «Occasional Dream»

- 8.45 μ.μ. θα ακολουθήσουν ο Γ. Ιωάννου και η Κ. Βέτα

- 9.30 μ.μ. η συναυλία του αγαπημένου συγκροτήματος της νεολαίας «Πυξ Λαξ»

- 11.00 μ.μ. μεγάλη συναυλία του Δημήτρη Μητροπάνου

ΝΕΑΝΙΚΗ ΣΚΗΝΗ:

- 7.45 μ.μ. Επίκαιρη πολιτική συζήτηση με θέμα: «Η επόμενη μέρα για τους λαούς, μετά το χτύπημα στη Ν. Υόρκη». Συμμετέχουν: Ορέστης Κολοζώφ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Θέμος Στοφορόπουλος, τέως πρέσβης, Κώστας Βεργόπουλος, καθηγητής πανεπιστημίου, Χρήστος Μαργανέλης, εκπρόσωπος της Κομμουνιστικής Ανανέωσης κι ακόμα εκπρόσωπος της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης Ιταλίας. Συντονίζει ο δημοσιογράφος Γιάννης Τριάντης.

- 9.45 μ.μ. το γνωστό συγκρότημα «Apurimac»

- 11.00 μ.μ. θα ακολουθήσει ο Στ. Μποτονάκης και η «Ολκός»

- 11.30 μ.μ. το νεανικό συγκρότημα «Μωρά στη φωτιά»

ΛΑΪΚΟ ΣΤΕΚΙ:

- 8.30 μ.μ. μουσικό πρόγραμμα από την Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων «Αττικα»

- 9.30 μ.μ. αφιέρωμα στο μεγάλο στιχουργό Νίκο Γκάτσο με τον Τ. Κωνσταντόπουλο

- 10.30 μ.μ. το συγκρότημα «Επτά πέπλα»

- 11.30 μ.μ. λαϊκό γλέντι με τον Στ. Βαμβακάρη και την Εβ. Αγγέλου

Οι δραστηριότητες της Διεθνούπολης

Αποψη από το χώρο της Διεθνούπολης στο περσινό Φεστιβάλ
Αποψη από το χώρο της Διεθνούπολης στο περσινό Φεστιβάλ
Ξεχωριστός χώρος, όπως κάθε χρόνο, στο Φεστιβάλ θα είναι αυτός της αντιιμπεριαλιστικής δράσης και αλληλεγγύης ή, αλλιώς, η γνωστή στους επισκέπτες και τους συμμετέχοντες «Διεθνούπολη».

Εκεί θα βρίσκονται φέτος αντιπρόσωποι δεκαεννιά Οργανώσεων Νεολαίας από όλο τον κόσμο, με τα δικά τους περίπτερα. Παράλληλα, θα λειτουργούν περίπτερα οργανώσεων των μεταναστών που ζουν στη χώρα μας και φορέων του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, όπως της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ), της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Υφεσης και Ειρήνης (ΕΕΔΥΕ), της Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη (ΝΔΕ), της Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη, του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας κ.ά.

Στο χώρο της Διεθνούπολης θα πραγματοποιηθεί αύριο, στις 9 το βράδυ, συζήτηση με θέμα «Ενας χρόνος από τη νέα Ιντιφάντα - Οι εξελίξεις στο Παλαιστινιακό», όπου θα συμμετάσχει ο Παλαιστίνιος πρόξενος στην Αθήνα και ο Θ. Παπαμάργαρης εκ μέρους της ΕΕΔΔΑ. Επίσης, την Παρασκευή 21/9 στις 8 μ.μ., θα προβληθεί στο χώρο ταινία- ντοκουμέντο του «902 TV» για τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία. Τέλος, το λαϊκό γλέντι με τον Βαγγέλη Κορακάκη, που θα γίνει λίγα μέτρα πιο πέρα, στη Λαϊκή Σκηνή, το βράδυ του Σαββάτου, θα συνδεθεί με τις δραστηριότητες του χώρου καθώς η ΚΝΕ το αφιερώνει στους νέους στρατευμένους και όσους πρόκειται να παρουσιαστούν σε λίγες μέρες.

Και τις τέσσερις μέρες του Φεστιβάλ θα λειτουργεί στη Διεθνούπολη έκθεση φωτογραφίας με θέμα «Ιμπεριαλισμός, εχθρός της ανθρωπότητας - Αντίσταση, ο δρόμος των λαών», ενώ οι επισκέπτες του Φεστιβάλ θα έχουν τη δυνατότητα να πάρουν μέρος στο δημοψήφισμα για το μισθοφορικό στρατό που θα διεξάγεται εκεί.

Τους φοβίζει το Φεστιβάλ

Οι ανατρεπτικές θέσεις της ΚΝΕ και αντίστοιχα ο πολιτικός λόγος του Φεστιβάλ της, που φτάνει και αγγίζει πλατιά τμήματα της νέας γενιάς, κάποιους τους ενοχλεί. Ομως, όλες οι - κατά καιρούς - προσπάθειες να χτυπηθεί αυτή η μεγάλη νεανική δραστηριότητα πέφτουν στο κενό. Γιατί όχι μόνο οι ΚΝίτες δεν τρομοκρατούνται, αλλά και γιατί το Φεστιβάλ είναι καταξιωμένο στη συνείδηση της νεολαίας, που αγκαλιάζοντάς το κάθε χρόνο όλο και πιο θερμά, το έχει αναδείξει σε μοναδικό και δυναμικό νεανικό θεσμό.

Ετσι θα πέσουν στο κενό και οι προσπάθειες τρομοκράτησης των μελών της ΚΝΕ, που σημειώθηκαν στην αρχή της βδομάδας, σε δυο Λύκεια της Αθήνας, και μας κατήγγειλαν στελέχη της Οργάνωσης. Συγκεκριμένα, στο 63ο Λύκειο, στο Βοτανικό, ο διευθυντής Γ. Πιτσούνης, απέβαλε μαθήτρια, μέλος της ΚΝΕ, η οποία όταν ενημέρωνε τους συμμαθητές της για το Φεστιβάλ, προπηλακίστηκε από μέλος της Χρυσής Αυγής. Δε χρειάζονται φυσικά περισσότερα λόγια σχετικά με το ποιον επέλεξε να «τιμωρήσει» ο διευθυντής. Σε αντίστοιχο ρόλο κι ο διευθυντής του 33ου Λυκείου Αθηνών, Η. Σαρελάκος, ο οποίος εκτόξευσε απειλές ενάντια στα μέλη της ΚΝΕ που εξορμούσαν στο σχολείο για το Φεστιβάλ.

Η απάντηση θα τους δοθεί από σήμερα και για τέσσερις μέρες στην κόκκινη πολιτεία.

Πώς θα πάτε στο Φεστιβάλ

Εξι λεωφορειακές γραμμές του ΟΑΣΑ, με αφετηρία την οδό Ακαδημίας, διευκολύνουν την προσέλευση του κοινού στο χώρο των εκδηλώσεων του 27ου Φεστιβάλ, στην Πανεπιστημιούπολη στα Ιλίσια. Αυτές είναι:

  • «221» Αθήνα - Πανεπιστημιούπολη, με στάση έξω από το χώρο του Φεστιβάλ και « 140» Πολύγωνο - Γλυφάδα.
  • «224» Καισαριανή - Ελ. Βενιζέλου και « 223» Καισαριανή - Κάνιγγος.
  • «222» Αθήνα - Ζωγράφου Α` (Στάση «Κάραβελ»).
  • «235» Αθήνα - Ζωγράφου Β` (στάση «Γέφυρα»).

Παράλληλα, για όσους δε φοβούνται το περπάτημα, διευκολύνει και ο σταθμός του Μετρό στον «Ευαγγελισμό».

Πούλμαν για το Φεστιβάλ

Επίσης, Οργανώσεις της ΚΝΕ, του ΚΚΕ και παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ δτομολογούν πούλμαν από διάφορες γωνιές της Αθήνας για την «κόκκινη πολιτεία» του Φεστιβάλ. Συγκεκριμένα, πούλμαν για το Φεστιβάλ θα αναχωρήσουν το Σάββατο 22/9 από:

- Το γήπεδο Τυφώνα στο Νέο Ηράκλειο, στις 6:30 μ.μ.

- Το Παλαιό Δημαρχείο Ιλίου, στις 6:00 μ.μ.

- Το Δημαρχείο Περιστερίου (πούλμαν δωρεάν), στις 6:00 μ.μ.

Ο πολύχρωμος παιδότοπος

Μια όαση πολύχρωμης δημιουργίας θα είναι ο Παιδότοπος του 27ου Φεστιβάλ, που τόσα χρόνια τώρα αποσπά το θαυμασμό μικρών και μεγάλων. Φέτος, στον παιδότοπο θα πραγματοποιούνται και τις τέσσερις μέρες λειτουργίας του διάφορες μουσικοκινητικές δραστηριότητες, κατασκευές, χειροτεχνίες, καθώς και επικοινωνιακά παιχνίδια. Παράλληλα, θα λειτουργεί σαν μια ξεχωριστή γιορτή μέσα στη μεγάλη γιορτή του Φεστιβάλ, καθώς θα έχει το δικό του πρόγραμμα, ειδικά σχεδιασμένο για τους μικρούς μας φίλους.

Συγκεκριμένα, σήμερα Τετάρτη, θα έχει: Στις 7 μ.μ. παράσταση με κλόουν, στις 8 μ.μ. κατασκευή κούκλας με τον Χ. Αυσίδη και στις 9 μ.μ. θεατρικό παιχνίδι.

Αύριο, Πέμπτη στις 7 μ.μ. πρόγραμμα με ζογκλέρ και στις 8.30 μ.μ. Θέατρο Σκιών του γνωστού καραγκιοζοπαίχτη Σπυρόπουλου.

Την Παρασκευή στις 7.30 μ.μ. θα παρουσιαστούν και πάλι ζογκλέρ και κλόουν για να παίξουν με τα παιδιά και στις 9 μ.μ. κουκλοθέατρο με τον Χ. Αυσίδη.

Τέλος το Σάββατο στις 7.30 μ.μ. θα έχει παράσταση ζογκλέρ και κλόουν και στις 9 μ.μ. άλλη μια παράσταση Καραγκιόζη του Σπυρόπουλου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ