ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Σεπτέμβρη 2001
Σελ. /32
«Απειλές» από πυρηνικά και βιολογικά όπλα

Associated Press

ΒΙΕΝΝΗ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Μέχρι στιγμής καμία τρομοκρατική ομάδα δεν έχει πυρηνικά όπλα, αλλά δεν αποκλείεται να αποκτήσει κάποια στιγμή στο μέλλον: η προειδοποίηση ήρθε από τον Ντέιβιντ Κιντ, εκπρόσωπο της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, σε συνέντευξή του, προχτές, στην πρωτεύουσα της Αυστρίας.

Ο Κιντ ξεκαθάρισε πως «δε θα πρέπει καθόλου να υποβαθμίζεται» ο κίνδυνος τρομοκρατικές ομάδες είτε να αποκτήσουν πυρηνικά είτε να χρησιμοποιήσουν ραδιενεργά υλικά, συνδυάζοντάς τα με συμβατικό οπλισμό, είτε να επιτεθούν εναντίον πυρηνικών εργοστασίων στις ΗΠΑ με πολιτικά αεροσκάφη. Εξίσου, μεγάλη απειλή, κατά τον ίδιο, είναι και χρήση βιολογικών/ χημικών όπλων. Γενικά, επισημαίνει ο Κιντ, τα πυρηνικά εργοστάσια στις ΗΠΑ «δεν έχουν σχεδιαστεί για να ανθέξουν τρομοκρατική επίθεση» και ειδικά εάν αυτή η επίθεση προέλθει εξ αέρος, όπως ακριβώς έγινε κατά του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, αλλά και του Πενταγώνου. Ενα απευθείας χτύπημα σε έναν πυρηνικό σταθμό από ένα μοντέρνο τζάμπο που έχει ήδη αναπτύξει μεγάλη ταχύτητα «μπορεί να δημιουργήσει μία καταστροφική κατάσταση ανάλογης έκτασης με αυτήν του πυρηνικού ατυχήματος του Τσερνομπίλ», θα τονίσει ένας Αμερικανός αξιωματούχος που όμως αρνήθηκε επισταμένως να αποκαλύψει την ταυτότητά του.

Εξίσου ανησυχητικές εκτιμήσεις κάνει και ο διευθυντής του Ινστιτούτου Νέισον Τζόναθαν Σελ σε άρθρο του που δημοσίευσε την Κυριακή η εφημερίδα «Λος Αντζελες Τάιμς», και στο οποίο επισημαίνει «τον κίνδυνο της χρήσης όπλων μαζικής καταστροφής, και ειδικά πυρηνικών όπλων, στο μέλλον, έναν κίνδυνο που αγνοήθηκε σε μεγάλο βαθμό μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου». Η πρώην ΕΣΣΔ είναι γεμάτη από άχρηστα πυρηνικά, έγραψε ο Σελ, ενώ υπάρχει πάντοτε ο κίνδυνος από ένα «αντίστροφο χτύπημα» (blowback), δηλαδή τη χρήση μιας τεχνολογίας κατά του εφευρέτη της... Επιπλέον, η σταδιακή καταστροφή του διεθνούς πλαισίου συνθηκών για τα πυρηνικά δημιουργεί ένα σαφώς πιο επικίνδυνο περιβάλλον.

Οπλα, αλεξίσφαιρα και αντιασφυξιογόνες μάσκες

Εν τω μεταξύ, ένας ακόμη φόβος που φαίνεται να καλλιεργείται εντέχνως και δείχνει να φωλιάζει στα μυαλά των Αμερικανών που την προηγούμενη Τρίτη για πρώτη φορά στη ζωή τους δέχτηκαν κάποιο πλήγμα εντός της χώρας του, είναι ενός ακόμη τρομοκρατικού χτυπήματος και μάλιστα αυτή τη φορά με βιολογικά και χημικά όπλα. Αφθονη καύσιμη ύλη στη φαντασία των τρομοκρατημένων Αμερικανών προσθέτει και η ανακοίνωση της αμερικανικής κυβέρνησης προς το λαό «να προετοιμαστούν για ένα μακρύχρονο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας».

Ετσι, προϊόντα όπως όπλα, αντιασφυξιογόνες μάσκες και αλεξίσφαιρα γιλέκα που προστατεύουν και από επιθέσεις από μαχαίρια εξαφανίζονται πια από τα ράφια των μαγαζιών ανά την αμερικανική επικράτεια που πωλούν στρατιωτικό και αθλητικό εξοπλισμό. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι η αλυσίδα Wall Mart, η μεγαλύτερη εταιρία λιανικών πωλήσεων του κόσμου, αφού ξεπούλησε όλο το απόθεμά της σε αμερικανικές σημαίες το πρώτο διήμερο, φαίνεται ότι κοντεύει να ξεπουλήσει όλο το απόθεμά της σε όπλα, αν και όπως σημειώνουν διευθυντικά στελέχη της εταιρίας, μετά τις πρώτες μέρες οι πωλήσεις αρχίζουν να μειώνονται!

Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
Νέες μορφές «αντιτρομοκρατικής συνεργασίας»

«Χρειάζονται νέες μορφές διεθνούς συνεργασίας, για να τεθεί οριστικό τέρμα στην τρομοκρατική δράση, αλλά και ψύχραιμη έρευνα των αιτίων που προκαλούν τέτοιες φοβερές πράξεις». Αυτό τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλος, μιλώντας χτες το βράδυ στο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ομολόγου του της Ισλανδίας, Ολαφούρ Γκρίμσον. «Δε γνωρίζουμε τις απαντήσεις στα μεγάλα ερωτήματα που προκάλεσε (σ.σ. η επίθεση στις ΗΠΑ) και κατεχόμασταν από εύλογη ανησυχία για τις συνέπειές της. Χωρίς αμφιβολία, η διαπίστωση με τόσο τραγικό τρόπο, του πόσον τρωτές είναι οι σύγχρονες κοινωνίες του δυτικού κόσμου θα υποχρεώσει όλους σε νέες σκέψεις και στην αναζήτηση από κοινού των μέσων για την αντιμετώπιση μιας σκληρής πραγματικότητας, η οποία εφόβιζε ως απειλή και ήδη επιβεβαιώνεται με αποκαλυπτικό τρόπο», προσέθεσε ο Κ. Στεφανόπουλος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ