ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Σεπτέμβρη 2001
Σελ. /40
ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ
Σε δίνη

Εκθεση της «Μπόινγκ» στο Πεκίνο

Associated Press

Εκθεση της «Μπόινγκ» στο Πεκίνο
ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ - ΣΙΚΑΓΟ.--

Αναμενόμενο ίσως, αλλά σίγουρα όχι στην έκταση στην οποία παρουσιάζεται και φυσικά όχι στην κρατική παρέμβαση στην οποία καταφεύγουν ως «πανάκεια» οι εταιρίες για να σωθούν...

Η πτώση στις πωλήσεις που προβλέπουν παγκοσμίως όλες οι αεροπορικές εταιρίες, έχει προκαλέσει σημαντικούς τριγμούς, ειδικά στην παγκόσμια οικονομία η οποία επιεικώς χαρακτηριζόμενη ως προς την απόδοσή της χαρακτηρίζεται ως «επαναβραδυνόμενη» εάν όχι ήδη ευρισκόμενη σε ύφεση. Ετσι, τα τραγικά γεγονότα της 11ης Σεπτέμβρη, οξύνουν ακόμη περισσότερο - τουλάχιστον για το άμεσο χρονικό διάστημα - τη «νοσηρά συμπτώματα», όπως τις απολύσεις.

Αραγε πιο είναι το μέτρο που λαμβάνουν πρώτα, συλλήβδην οι αμερικανικές αεροπορικές εταιρίες, για να εξασφαλίσουν τα κέρδη τους, όσο είναι δυνατόν σε αυτό το «ανασφαλές οικονομικό περιβάλλον»; Απολύσεις! Ηδη η αεροπορική εταιρία «Continental» έχει ανακοινώσει από τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας ότι θα προχωρήσει σε 12.000 απολύσεις, η μεγαλύτερη «US Airways» σε τουλάχιστον 11.000, η «Northwest» αναμένεται να ανακοινώσει από ώρα σε ώρα σύμφωνα με την εφημερίδα «Detroit Free Press» την απόλυση τουλάχιστον 10.000 εργαζομένων. Ανάλογο είναι το κλίμα και στη «Delta», ενώ δε θα πρέπει κανείς να ξεχνά ότι η χαρακτηριζόμενη ως μικρή περιφερειακή εταιρία «Midway» ήδη έχει ανακοινώσει το κλείσιμό της, ενώ το ίδιο αναμένεται να κάνουν και άλλες μικρότερες εταιρίες.

Σε αυτό το κλίμα, μία ακόμη σκιά, και μάλιστα πολύ βαριά, ρίχνει η χτεσινή επίσημη ανακοίνωση του κολοσσού της παγκόσμιας αεροναυπηγικής βιομηχανίας, της «Boeing», ότι θα προχωρήσει σε μείωση του εργατικού δυναμικού της κατά 15% (έως και 31.000 θέσεις εργασίας), μέχρι το τέλος του χρόνου, καθώς οι τρομοκρατικές επιθέσεις στις ΗΠΑ απειλούν να οδηγήσουν σε χρεοκοπία τις αεροπορικές εταιρίες, αφού οι πελάτες της «Boeing» - στους οποίους συμπεριλαμβάνονται οι «American Airlines» και «Delta» - αντιμετωπίζουν ενδεχόμενο ζημιών ύψους άνω των 4,8 δισ. δολαρίων, καθώς μειώνεται η ζήτηση για αεροπορικά ταξίδια, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν κεφάλαια για αγορά νέων αεροσκαφών.

Η κρίση αυτή έχει ήδη προκαλέσει σάλο και την Τρίτη ο Αμερικανός υπουργός Μεταφορών, Νόρμαν Μινέτα, δέχτηκε τους προέδρους-γενικούς διευθυντές των μεγάλων αεροπορικών εταιρειών της χώρας με σκοπό την εξέταση της κατάστασης που επικρατεί στις αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους, εξετάζει το ενδεχόμενο της παροχής άμεσης οικονομικής βοήθειας στις αμερικανικές αεροπορικές εταιρίες, μετά το μεγάλο πλήγμα που δέχτηκαν εξαιτίας των τρομοκρατικών επιθέσεων, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εμπορίου, Ντόναλντ Εβανς. Βοήθεια που θα ανέλθει, εάν αποφασιστεί, ίσως και σε 24 δισ. δολάρια, όπως ζητούν οι αεροπορικές εταιρίες, όπως αναφέρει χτεσινό δημοσίευμα της «Boston Globe», και το οποίο θα αποφασιστεί κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο Κογκρέσο που αρχίζει σήμερα. Παράλληλα και οι διοικήσεις -είναι όλες στα χέρια των ιδιωτών- των αεροδρομίων σε όλη την αμερικανική επικράτεια, είναι έτοιμες να ζητήσουν από το Κογκρέσο πακέτο οικονομικής βοήθειας ύψους 1 δισ. δολαρίων προκειμένου να ανταποκριθούν στο υψηλότερο κόστος των νέων και αυστηρών μέτρων ασφαλείας που έχει επιβάλλει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, υπό το πρίσμα του «νέου πολέμου κατά της τρομοκρατίας», όπως ανέφερε χθες η ηλεκτρονική έκδοση της «Wall Street Journal».


ΙΡΑΝ
Ισορροπώντας...

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Αποφασισμένο να τηρήσει τις εύθραυστες ισορροπίες εμφανίζεται το καθεστώς της Τεχεράνης. Μετά από αρκετές ημέρες σιωπής και διεργασιών, το στίγμα της εξωτερικής πολιτικής του Ιράν, στο εξής, έδωσε, χτες, σαφέστατα και κατηγορηματικά ο θρησκευτικός ηγέτης της χώρας. Παρά το γεγονός ότι το Ιράν είναι εχθρικότατο απέναντι στο καθεστώς των Ταλιμπάν, ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ προειδοποίησε ότι δεν πρόκειται να στραφεί στρατιωτικά εναντίον του ενώ προειδοποίησε τους επίδοξους επιτιθέμενους για τις «τεράστιες δυσκολίες». Η στάση του Ιράν αναμενόταν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού το έδαφός του, όπως και αυτό του Τατζικιστάν, θεωρείται η καλύτερη βάση για την εξαπόλυση επιδρομών και για πολλούς ήταν μια καλή ευκαιρία, από τη μία το Ιράν να βελτιώσει τις σχέσεις του με τη Δύση (καθώς οι ΗΠΑ το περιλαμβάνουν στις χώρες που «υποθάλπουν την τρομοκρατία») και ταυτόχρονα να «επιλύσει» τις διαφορές του με το καθεστώς των Ταλιμπάν και να διαχωρίσει τη θέση του από αυτού του είδους τα «θρησκευτικά καθεστώτα».

«Οι μαζικές δολοφονίες ανθρώπων είναι καταστροφικές και καταδικαστέες πράξεις, όπου και αν συμβαίνουν, όποιοι και αν είναι οι επιτιθέμενοι ή τα θύματα», δήλωνε ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, μην αφήνοντας κανένα περιθώριο παρερμηνειών για την καταδίκη και τον αποτροπιασμό εκ μέρους του ιρανικού καθεστώτος για τις επιθέσεις εναντίον των ΗΠΑ. «Αν, όμως, οι ΗΠΑ θελήσουν να εγκατασταθούν στο Πακιστάν και να αποστείλουν στρατεύματα στο Αφγανιστάν, τότε τα προβλήματά τους πολλαπλασιάζονται. Δεν είναι σωστό ο βασανισμένος, επί δεκαετίες, λαός του Αφγανιστάν να υποστεί άλλο ένα πλήγμα πολέμου, εξαιτίας της παρουσίας στη χώρα ορισμένων ανθρώπων που δεν είναι σίγουρο ότι είναι ένοχοι», κατέληξε ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Το Ιράν, όπως έγινε σαφές, θα καταδικάσει μια επίθεση εναντίον του Αφγανιστάν και δε θα συμμετάσχει σε κάποια ευρεία στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του. Τις δηλώσεις Χαμενεΐ είχε προοιωνιστεί η επιστολή του Ιρανού Προέδρου Μωχάμαντ Χαταμί προς τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν. Ο Χαταμί τασσόταν «ενάντια σε κάθε συναισθηματική άμεση αντίδραση», υποστήριζε ότι «ο ΟΗΕ είναι ο πλέον κατάλληλος οργανισμός για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά μέσα από τη δράση του το φαινόμενο της τρομοκρατίας».

Παρ' όλα αυτά, σε μια εμφανή προσπάθεια να αποκαταστήσει το «πρόσωπό» του στη Δύση, το ιρανικό καθεστώς, μέσω του υπουργείου Εσωτερικών, έδωσε, για πρώτη φορά μετά το 1979, άδεια να πραγματοποιηθεί συγκέντρωση συμπαράστασης, την Τρίτη το βράδυ, προς τον πόνο του αμερικανικού λαού. Επίσης, πολλοί Ιρανοί επισκέφθηκαν την ελβετική διπλωματική αποστολή, που εκπροσωπεί και τις ΗΠΑ, για να εκφράσουν τα συλλυπητήριά τους. Αλλωστε, ο ίδιος ο δήμαρχος της Τεχεράνης, Μορτέζα Αλβίρι, συνομίλησε τηλεφωνικώς με τον δήμαρχο της Νέας Υόρκης, Ρούντολφ Τζουλιάνι, για να εκφράσει τη θλίψη του ιρανικού λαού για τα θύματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ