ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Σεπτέμβρη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ
Την 21 Νοέμβρη θα συζητηθούν στο ΑΕΔ

Από συνέντευξη Τύπου των εκπροσώπων του Εθνικού Συμβουλίου για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών
Από συνέντευξη Τύπου των εκπροσώπων του Εθνικού Συμβουλίου για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών
Για την 21η Νοεμβρίου προσδιορίστηκε τελικά η συζήτηση στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (ΑΕΔ) για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, όπου θα κριθεί αν τα ελληνικά δικαστήρια μπορούν να εκδικάζουν τις αγωγές κατά του γερμανικού δημοσίου. Η χτεσινή αναβολή κρίθηκε αναγκαία, καθώς ο εισηγητής σύμβουλος επικρατείας Π. Χριστόφορος, δεν είναι έτοιμος λόγω σοβαρών προβλημάτων που έχουν προκύψει στην όλη υπόθεση.

Στο μεταξύ, οι πληρεξούσιοι των συγγενών των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας εμμένουν στην εξαίρεση του προέδρου του Αρείου Πάγου Στ. Ματθία, ενώ κατά τη χτεσινή διαδικασία δεν ανέβηκε στην έδρα ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου επικαλούμενος άλλη υποχρέωση.

Πριν ακόμη αρχίσει η ακροαματική διαδικασία είχαν συγκεντρωθεί έξω από τον Αρειο Πάγο συγγενείς των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας από διάφορες περιοχές της Ελλάδας και κυρίως από το Χορτιάτη, τα Καλάβρυτα και το Δίστομο. Στην αρχή δεν τους επετράπη να μπουν στο Δικαστικό Μέγαρο του Αρείου Πάγου και χρειάστηκαν οι έντονες αντιδράσεις του Εθνικού Συμβουλίου για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών και κυρίως του προέδρου του Συμβουλίου Μ. Γλέζου, ο οποίος διαμαρτυρήθηκε έντονα, λέγοντας ότι οι συνεδριάσεις των δικαστηρίων είναι ανοιχτές. Τελικά, επετράπη να παρακολουθήσουν τη διαδικασία μόνο 50 άτομα.

Ενδεικτικά του φορτισμένου κλίματος που επικράτησε στην αίθουσα του δικαστηρίου, είναι το γεγονός ότι ένα από τα θύματα της ναζιστικής κατοχής σηκώθηκε και απευθυνόμενος στους δικαστές είπε: «Είναι απαράδεκτα αυτά που γίνονται. Γεννήθηκα το 1912 και δε γνωρίζω αν θα ζω για να παραβρεθώ σε άλλη δίκη. Πότε, επιτέλους, θα δικαιωθούμε εμείς τα θύματα»;

Στο μεταξύ, προχτές αντιπροσωπεία του Εθνικού Συμβουλίου για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα, αποτελούμενο από τους Μ. Γλέζο, Γ.Α. Μαγκάκη. Ε. Μαχαίρα και Ι. Σταμούλη επέδωσε στον πρέσβη της Γερμανίας το ψήφισμα που είχε εγκριθεί κατά την πρόσφατη σύσκεψη (12/9/2001) διάφορων φορέων στην Παλαιά Βουλή. Επίσης, ανέπτυξε το όλο θέμα των οφειλών.

Μνημόσυνο για τον Χ. Σταμούλο

Συμπληρώνονται σήμερα έξι μήνες από τον αδόκητο χαμό του Χρήστου Σταμούλου και στη μνήμη του θα πραγματοποιηθεί μνημόσυνο στις 10 το πρωί σήμερα στο παρεκκλήσι του Αγίου Χριστόφορου, απέναντι από τα γραφεία της ΕΘΕΛ, στην οδό Παρνασσού, στο Ρέντη. Να θυμίσουμε ότι ο Χ. Σταμούλος, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων στον ΟΟΣΑ και στέλεχος του ΚΚΕ, είχε καταξιωθεί στις συνειδήσεις των συναδέλφων του έχοντας δώσει σκληρές μάχες για την παραμονή των αστικών συγκοινωνιών στο δημόσιο και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Τιμούμε τον Λέων.

Τη Δευτέρα 24 Σεπτέμβρη συμπληρώνεται ένας χρόνος χωρίς τον Λέων. Αυδή. Οι σύντροφοι και οι συντρόφισσές του από τη «Συμπαράταξη», οι φίλοι του, αυτοί που τον αγάπησαν, που δούλεψαν μαζί του, που εμπνεύστηκαν και διδάχτηκαν από το ήθος και το πνεύμα του, θα συγκεντρωθούν στον τάφο του, στο Α' Νεκροταφείο, τη Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2001, στις 6 το απόγευμα, για να τιμήσουν τη μνήμη του, τη δυνατή, φωτεινή και πάντα ζωντανή παρουσία του στη σκέψη και τη δράση όλων μας.

Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Ενα «νόμισμα» Ειρήνης

Κρατάω στα χέρια μου ένα «νόμισμα» που η ανταλλακτική του αξία δεν είναι τα αναλώσιμα αγαθά των παγκοσμιοποιημένων αγορών, δεν είναι τα «καπιτάλια» της «νέας τάξης», αλλά επένδυση ελπίδων για έναν κόσμο απαλλαγμένο από τον πυρηνικό τρόμο, από τη βία και την εκμετάλλευση.

Χρονολογία κοπής το 1988, κατά την περίοδο προώθησης της σοβιετο-αμερικανικής συνθήκης ΑΒΜ για τον περιορισμό, σε πρώτη φάση, των πυρηνοφόρων πυραύλων μέσου βεληνεκούς και τον προοδευτικό περιορισμό των πυρηνικών οπλοστασίων.

Η ιδιαιτερότητα του «νομίσματος» αυτού, που κυκλοφόρησε τότε, σε αναμνηστική σειρά, η σοβιετική Επιτροπή Ειρήνης είναι ότι το μέταλλό του προέρχεται από τους πρώτους πυραύλους που καταστράφηκαν σε εφαρμογή της συμφωνίας εκείνης, που παραβιάζεται ασύστολα τώρα από την κυβέρνηση Μπους.

Στη μια πλευρά του νομίσματος, χαραγμένη στα ρωσικά και στα αγγλικά η λέξη ΑΦΟΠΛΙΣΜΟΣ και η νομισματική συμβολική αναφορά: Ενα ρούβλι - ένα δολάριο. Κυκλικά η φράση: Ως σύμβολο - μαρτυρία (της συνθήκης). Και ένα κλωνάρι δάφνης.

Στην άλλη πλευρά χαραγμένα: Σοβιετική Επιτροπή Ειρήνης και στο κέντρο η καμπάνα της ειρήνης και της ελευθερίας για να φτάσει ως τα πέρατα του κόσμου η ελπίδα.

Δύο χιλιάδες ένα: Τόσα χρόνια μετά μένει ζεστό, ακόμη, το νόμισμα εκείνο από τους πρώτους πυραύλους που διαλύθηκαν, ενώ η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει και πάλι τη βάναυση αμερικανική πρόκληση επέκτασης των πυρηνικών και όχι μόνο εξοπλισμών, από και προς το διάστημα («πόλεμος των άστρων»).

Το συμβολικό νόμισμα της ελπίδας φαίνεται ζεστό ακόμη, καθώς το αντιπαραβάλλω με τις χάρτινες ακόμη εικόνες του ΕΥΡΩνομίσματος. Ενός νομίσματος ψυχρού, άνευρου, χλωμού. Ευρωνόμισμα, που στη μεταλλική του έκδοση, μπορεί να εμπεριέχει και μέταλλο από τις βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου που δολοφόνησαν ένα λαό.

Ευρωνομίσματα, κάτι σαν λύτρα υποταγής στην πλανητική οικονομία της εκμετάλλευσης.


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ

ΘΗΒΑ
Εκδήλωση του ΚΚΕ

Η ΚΟ Θήβας του ΚΚΕ οργανώνει ομιλία - συζήτηση με θέμα: «Η πρόταση του ΚΚΕ για την Τοπική Αυτοδιοίκηση», την Τρίτη, 25 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Δημαρχείου Θήβας.

Ανακατατάξεις στη Βουλή

Ανακατατάξεις σε πρόσωπα επέρχονται στην Κοινοβούλιο, χωρίς να αλλάζουν οι έδρες των κομμάτων στη Βουλή. Μετά τη δημοσίευση χτες το βράδυ των αποφάσεων του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου (Εκλογοδικείο), κερδισμένοι βγαίνουν οι βουλευτές Ι. Καψής, Ηλ. Βλαχόπουλος, Π. Μαντούβαλος και Α. Μπούρας, ενώ, αντίστοιχα, χάνουν την έδρα τους οι Π. Φωτιάδης, Στ. Σουμάκης, Β. Μπαρμπαγιάννης και Β. Βύζας.

Σήμερα στην τηλεόραση του «902»

Παρακολουθήστε σήμερα στην τηλεόραση του «902»:

  • Στις 18.15 στην εκπομπή «Με τη ματιά του ρεπόρτερ», ρεπορτάζ με συνεντεύξεις και εικόνες για τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου στη Βόρεια Ελλάδα, που επιμελήθηκε ο δημοσιογράφος Ανδρέας Θερμός.
  • Στις 19.30 ένα εντυπωσιακό ξεκίνημα της εκπομπής «AUTO SPRINT» με τον Στράτο Φωτεινέλη να συζητά με τον Γιάννη Αναγνωστόπουλο, πρόεδρο του αγωνιστικού τμήματος της ΕΛΠΑ και τους πρωταθλητές αγώνων αυτοκινήτου Σάκη Ευσταθίου και Θόδωρο Πεταλίδη, για την ανάβαση της Πορταριάς, το ράλι της ΕΛΠΑ Χαλκιδικής και της ΔΕΘ και πολλά άλλα θέματα.
  • Στις 22.00 στην εκπομπή «Προεκτάσεις», τη συζήτηση «Η επόμενη μέρα για τους λαούς, μετά το χτύπημα στις ΗΠΑ», που έγινε στο 27ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ. Συμμετέχουν ο Ορέστης Κολοζώφ μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Θέμος Στοφορόπουλος τέως πρέσβης, ο Κώστας Βεργόπουλος καθηγητής πανεπιστημίου και εκπρόσωπος της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης Ιταλίας και της Κομμουνιστικής Ανανέωσης. Συντονίζει ο δημοσιογράφος Γιάννης Τριάντης.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ