ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Σεπτέμβρη 2001
Σελ. /40
ΝΕΟΛΑΙΑ
Οδοιπορικό στην κόκκινη πολιτεία

Κάθε φορά είναι καλύτερο και πιο πλούσιο. Φέτος το 27ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή» ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Τόσο από συμμετοχή μελών και φίλων της ΚΝΕ που δούλεψε εθελοντικά και με περίσσιο κέφι και μεράκι για το τελικό στήσιμο της «κόκκινης» πολιτείας, όσο και από τις κατασκευές και θεματολογικές ενότητες που ετοίμασαν για τους χιλιάδες επισκέπτες. Ο «Ρ» σε μια προσπάθεια να παρουσιάσει τους χώρους πραγματοποίησε ένα μικρό οδοιπορικό στο χώρο.

Ξεκινώντας το οδοιπορικό του ο «Ρ» στο χώρο του Φεστιβάλ και μπαίνοντας από την κεντρική είσοδο και αριστερά συναντήσαμε το χώρο της Παιδείας ή αλλιώς το «Φαστ Φουντ της Γνώσης». Και μέσα σε αυτό συναντάς ό,τι «καλό» θέλει η καρδιά σου. Οι προσφορές που γίνονται από το «στέκι» των νέων κομμουνιστών πολλές.

Χαρακτηριστική αυτή για τα τρία χρόνια εφαρμογής της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης: «Προσφορά: Τρία χρόνια μαθητικές κινητοποιήσεις. Δώρο: Εισιτήριο ελευθέρας στις Φυλακές του Κορυδαλλού (νέο προϊόν)». Προσφορά υπάρχει επίσης και για τα «Τρία χρόνια ιδιαίτερα - φροντιστήριο. Δώρο: Ενα ηλιοκαμένο μυαλό». Πέρα από προσφορές δίνονται και «συνταγές» προς τους ενδιαφερόμενους. Διαλέξαμε αυτή της μακαρονάδας Μπολονέζ. Η συνταγή εκτέλεσης έχει ως εξής: «Τσιγαρίζουμε πτυχία χωρίς αξία, τα αποσυνδέουμε από το επάγγελμα. Σουρώνουμε με αξιολόγηση και για να μη λασπώσουν, προσθέτουμε δουλιά δίχως δικαιώματα και απαιτήσεις. Γαρνίρουμε με δίδακτρα και ιδιωτικά πανεπιστήμια». Η τιμή για όλα αυτά είναι 250 πιστωτικές μονάδες (73 Ευρώ). Το επιδόρπιο είναι μόνο για εκλεκτούς: «Χρυσοπληρωμένα μεταπτυχιακά για λίγους».


Πίσω ακριβώς το «ραντεβού» όλων των Οργανώσεων που έχουν στήσει τα δικά τους στέκια. Εκεί βρίσκονται οι νέοι κομμουνιστές από την Κρήτη, τη Θεσσαλονίκη, την Κεντροδυτική Μακεδονία, τη Θράκη, την Πελοπόννησο, την Ηπειρο. Ξεχωριστό και το «στέκι» που έχει στηθεί εκεί μέσα με φωτογραφικό υλικό από το Κάμπινγκ της ΚΝΕ στη Μυτιλήνη, που έγινε φέτος τον Αύγουστο. Ετσι, για να μας κάνουν λίγο να ζηλέψουμε, για τις αξέχαστες στιγμές που πέρασαν εκεί...

Χωρίς χορηγούς και εταιρίες

Σειρά έχει μετά το στέκι των νέων εργαζόμενων. Το μήνυμα που κυριαρχεί σε ταμπλό τους είναι αυτό που καλεί τους νέους εργαζόμενους να στρατευτούν στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα. Μαζί με τους νέους και το ΠΑΜΕ. Εκεί, σ' αυτό το χώρο, βρήκαμε τον Αποστόλη Κόκκινο, εργάτη, 24 ετών, που συμμετείχε και αυτός στην κατασκευή του Φεστιβάλ. «Χτίζουμε την κόκκινη πολιτεία μόνοι μας, εθελοντικά, με τα χέρια μας, χωρίς χορηγούς ή εταιρίες και περιμένουμε τη νεολαία να μας γνωρίσει, να δει πώς διασκεδάζουμε και παλεύουμε για να αλλάξουμε τον κόσμο», μας είπε. Λίγο πιο κει, στον ίδιο χώρο, συναντήσαμε τον Κώστα Παππά, οικοδόμο, 23 ετών: «Πρέπει να έρθουν όλοι οι νέοι, Ελληνες και ξένοι είμαστε αδέλφια και όλοι μαζί θα κάνουμε ένα βήμα για να αλλάξουμε τον κόσμο», τόνισε.


Ξεχωριστή και φέτος η Διεθνούπολη. Σ' αυτό το χώρο συμμετέχουν με δικά τους «περίπτερα» πάνω από είκοσι αντιπροσωπείες από πολλές χώρες του πλανήτη. Στη Διεθνούπολη βρήκαμε τη Δέσποινα Μαχαιροπούλου, εργαζόμενη, η οποία μας είπε: «Αν συγκρίνουμε αυτή την προσπάθεια με τα άλλα φεστιβάλ - προκάτ που αναλαμβάνονται από εταιρίες και τεχνοκράτες, σ' αυτό το χώρο υπάρχει κάτι ζωντανό. Είναι η εθελοντική εργασία που γίνεται από τα μέλη και τους φίλους της ΚΝΕ. Και όλη αυτή η εργασία δε γίνεται μόνο σήμερα, αλλά έχει ξεκινήσει εδώ και ένα μήνα η προετοιμασία. Είναι ένας χώρος όπου ο καθένας καταθέτει ένα κομμάτι από τον εαυτό του, την εμπειρία και τη δράση του, δουλεύοντας εθελοντικά και μαθαίνοντας ο ένας από τον άλλο». Απευθυνόμενη στους νέους, είπε: «Σ' αυτό το χώρο μπορεί να βρει κοινές ανησυχίες, αλλά και κάποιες απαντήσεις σε αυτές».

Ξεχωριστή η θέση και της Λαϊκής Σκηνής, όπου όλοι οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να διασκεδάσουν μέχρι το πρωί υπό τους ήχους λαϊκών και ρεμπέτικων τραγουδιών. Στο μπαρ της λαϊκής σκηνής συναντήσαμε νέους που έχουν την ευθύνη για την τροφοδοσία μας. Να ετοιμάσουν τα νόστιμα και λίγο πικάντικα σουβλάκια... Ενας από τους υπεύθυνους του ψησίματος και ο Πραξιτέλης Κοσμίδης, φοιτητής, ο οποίος μας είπε: «Δουλεύουμε εθελοντικά, κόντρα στις επιταγές των καιρών μας, μια και είναι γνωστό ότι τίποτα δεν είναι τσάμπα. Ομως σ' αυτό το Φεστιβάλ, μέσα από τον εθελοντισμό αναπτύσσεται η αλληλεγγύη. Αλλο ένα στίγμα της εποχής μας που ενοχλεί την καπιταλιστική κοινωνία και θέλει να το εξαλείψει». Οσο για τον ελεύθερο χρόνο που χρειάζονται οι Κνίτες για να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις μας είπε ότι «εδώ οι σύντροφοι καλύπτουν ο ένας τον άλλο και όλοι θα έχουμε ελεύθερο χρόνο για να παρακολουθήσουμε εκδηλώσεις που μας ενδιαφέρουν. Εδώ οι χρεώσεις δεν είναι σκλαβιά. Είναι ένα ξεχωριστό γεγονός που δεν έχει καμία ομοιότητα με τα άλλα, αφού εκτός από ψυχαγωγία διαδίδεται η γνώση, η εξέλιξη».


Ανεβαίνοντας προς το χώρο της Κεντρικής Σκηνής και λίγο πριν φτάσεις εκεί, συναντάς τα «στέκια» Πρόληψης - Ενημέρωσης των Θεραπευτικών Προγραμμάτων. Εκεί συναντήσαμε την Ελένη Στεφανίδη, βιολόγο και την Κατερίνα Παπαγιάννη, φοιτήτρια, οι οποίες μίλησαν για την ανάγκη ενημέρωσης των θέσεων της ΚΝΕ. «Η προσπάθεια που γίνεται τα τελευταία χρόνια εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο της Οργάνωσης, μέσα από την ενημέρωση, τη συζήτηση και την επιχειρηματολογία, προκειμένου να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο. Το πρόβλημα των ναρκωτικών είναι κοινωνικό και ταξικό και ο αγώνας ενάντια σε αυτά αποσκοπεί στη χειραφέτηση της νεολαίας».

Πραγματικό παράθυρο στην ενημέρωση

Επιβλητική, στέλνοντας το ελπιδοφόρο μήνυμα «Να αλλάξουμε τη ζωή μας αλλάζοντας τον κόσμο» δεσπόζει η Κεντρική Σκηνή του Φεστιβάλ. Εκεί στεγάζονται τα περίπτερα του «Οδηγητή», της Εθνικής Αντίστασης, του «902 Αριστερά στα FM», του «Ριζοσπάστη», της ΚΟΜΜΕΠ.

Ο καθημερινός σύντροφος των κομμουνιστών, ο «Ριζοσπάστης», καυστικός και φέτος. Κατασκεύασε για τους επισκέπτες του Φεστιβάλ το «τούνελ της Παραπληροφόρησης», ένα χώρο όπου ο επισκέπτης βλέπει τα χάλια των καναλιών, αλλά και τη μονοπώληση της δήθεν ενημέρωσης από μια χούφτα μεγαλοεργολάβων κεφαλαιοκρατών. Χαρακτηριστικό στιγμιότυπο το σκίτσο που δεσπόζει στην είσοδο. Ταυτόχρονα η καυστική πένα του πολύ δημοφιλούς «Τηλέπαθου» και του «Οίστρου» συμβάλλουν στην παρουσίαση της εικονικής πραγματικότητας που προβάλλεται για να θαφτούν τα λαϊκά προβλήματα, οι λαϊκοί αγώνες.

Μετά το «Τούνελ» ακολουθεί η πραγματική ενημέρωση που προσφέρουν καθημερινά στους εργαζόμενους ο «Ρ» και ο «902», αλλά και το Ιδεολογικό Οργανο της ΚΕ του ΚΚΕ, η «Κομμουνιστική Επιθεώρηση». Στο περίπτερο αυτό ακόμα διατίθενται οι εκδόσεις της εφημερίδας και το CD για τον Γιάννη Ρίτσο, με απαγγελίες έργων του μεγάλου ποιητή, αναμνηστικά τόσο του «Ρ», όσο και του «902».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ