ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Σεπτέμβρη 2001
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΓΔΜ
ΝΑΤΟ: «Θα συνεχίσουμε»

Το ΝΑΤΟ «εξετάζει» την αποστολή νέας δύναμης μετά την ολοκλήρωση της «Απαραίτητης Συγκομιδής»

Associated Press

Το ΝΑΤΟ «εξετάζει» την αποστολή νέας δύναμης μετά την ολοκλήρωση της «Απαραίτητης Συγκομιδής»
ΣΚΟΠΙΑ-ΓΕΝΕΥΗ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Το ΝΑΤΟ επιβεβαίωσε χτες ότι θα συνεχίσει την επιχείρηση «Απαραίτητη Συγκομιδή», τονίζοντας ότι αναμένει από το Κοινοβούλιο της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας «να παίξει κι αυτό το ρόλο του» στην ολοκλήρωση όσων είχαν συμφωνηθεί στην Οχρίδα.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Αμερικανού ταγματάρχη Μπάρι Τζόνσον στο «Ασοσιέιτεντ Πρες», η τρίτη φάση της «Απαραίτητης Συγκομιδής» θα αρχίσει σήμερα, Πέμπτη. Σύμφωνα με τον Μπ. Τζόνσον, οι άνδρες του «Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού των Αλβανών» «είναι έτοιμοι να παραδώσουν τα όπλα τους, με την προσδοκία ότι το Κοινοβούλιο θα τηρήσει το δικό του κομμάτι της συμφωνίας», δηλαδή την κύρωση των συνταγματικών, θεσμικών και νομοθετικών μεταρρυθμίσεων, χωρίς να τις παραπέμψει σε δημοψήφισμα (σ.σ. έ όχι και να ψηφίσουν οι κάτοικοι της ΠΓΔΜ για την τύχη της χώρας τους!).

Η παράδοση των περίπου 3.300 όπλων υποτίθεται πως θα έχει ολοκληρωθεί έως τις 26 του Σεπτέμβρη. Το Κοινοβούλιο της χώρας έχει αναβάλει τη συζήτηση, η οποία θα ξαναρχίσει σήμερα (Πέμπτη).

Ο οπλαρχηγός του «Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού των Αλβανών» απειλούσε χτες ότι «εάν η συμφωνία δεν εφαρμοστεί θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα με τον δικό μας τρόπο» (Απειλή, που αν μη τι άλλο δείχνει και το πόσο «αφοπλίζεται» ο «UCK»...).

Στο μεταξύ, στις Βρυξέλλες το ΝΑΤΟ «εξέταζε» την αποστολή νέας δύναμης μετά την ολοκλήρωση της «Συγκομιδής». Υπέρ αυτής τοποθετήθηκε και η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ο εκπρόσωπος της οποίας, Ερικ Μόρις, είπε πως η δύναμη που συζητείται να αντικαταστήσει το ΝΑΤΟ, για την προστασία των ξένων παρατηρητών (150-300 άνδρες), δεν είναι επαρκής: «Χρειάζεται μια αξιόπιστη διεθνής παρουσία ασφάλειας, που θα συνδράμει την κυβέρνηση στην τήρηση του νόμου και της τάξης».

Οσον αφορά τους πρόσφυγες, τα στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας λένε ότι τις δυο τελευταίες βδομάδες πάνω από 12.000 πρόσφυγες επέστρεψαν από το Κόσσοβο στην ΠΓΔΜ, ενώ άλλοι 29.000 παραμένουν στο Κόσσοβο και 76.000 είναι εσωτερικοί πρόσφυγες, εκ των οποίων το 60% είναι Σλαβομακεδόνες.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Κρατάει» η εκεχειρία, αλλά...

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ, ΔΑΜΑΣΚΟΣ, ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.-

Σχεδόν 24 ώρες μετά τις αμοιβαίες κινήσεις της Παλαιστινιακής Αρχής και της ισραηλινής κυβέρνησης για την τήρηση μιας «εκεχειρίας» στα Μεσανατολικά εδάφη, η κατάσταση έμοιαζε ήρεμη, αλλά επρόκειτο για μια ανήσυχη ηρεμία, καθώς με ομοβροντία ανακοινώσεων παλαιστινιακές οργανώσεις δεσμεύονταν στη συνέχιση της Ιντιφάντα.

Ενδεικτικές ως προς αυτό οι δηλώσεις του Αχμέντ Σεΐχ Γιασίν της «Χαμάς» - «είμαστε δεσμευμένοι (στην αντίσταση) όσο διαρκεί η κατοχή» - και του Αμπντάλα Αλσαμί της οργάνωσης «Ισλαμικός Τζιχάντ» - «η κατοχή συνεχίζεται και αντιστεκόμαστε σε αυτήν» - στο CNN, όπως και η ανακοίνωση που έστειλε στο «Ασοσιέιτεντ Πρες» η οργάνωση Παλαιστινιακό Εθνικό Απελευθερωτικό Κίνημα (γνωστή και ως «Φατάχ») από τη Δαμασκό: η εκεχειρία στην οποία συμφώνησαν ο Γιάσερ Αραφάτ και η ισραηλινή κυβέρνηση «βλάπτει την Παλαιστινιακή εξέγερση», ανέφερε. «Θα συνεχίσουμε... το δίκαιο αγώνα μας με όλες τις παλαιστινιακές και ισλαμικές οργανώσεις ώσπου να αποτινάξουμε την (ισραηλινή) κατοχή και να ελευθερώσουμε την Παλαιστίνη».

Η ηρεμία στη Μέση Ανατολή θεωρείται «κρίσιμη» κυρίως για τους Αμερικανούς, που επιθυμούν να έχουν στο «συνασπισμό κατά της τρομοκρατίας» που επιχειρούν να σχηματίσουν όσο περισσότερες Μεσανατολικές - Αραβικές κυβερνήσεις μπορούν.

Υπό το φως των διεθνών εξελίξεων, η Παλαιστινιακή Αρχή ευελπιστεί σε μια «νέα αρχή» της ειρηνευτικής διαδικασίας, που θα μπορούσε να προέλθει από μια συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ Σιμόν Πέρες με τον Γιάσερ Αραφάτ. Συνάντηση όμως που ακόμη παραμένει απελπιστικά ασαφής: Ο πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν έχει πει ότι θα γίνει «μετά από 48 ώρες εκεχειρίας», ωστόσο Ισραηλινός εκπρόσωπος έλεγε χτες ότι η εκεχειρία... «δεν έχει ξεκινήσει ακόμα»...

Στην Ουάσιγκτον ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Αρι Φλάισερ μίλαγε για «ελπίδες ότι η εκεχειρία εφαρμόζεται και οι επαφές θα επαναληφθούν» από πλευράς Προέδρου Μπους, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Πάουελ έκανε λόγο «υπόσχεση» ότι οι «θετικές εξελίξεις» θα συνεχιστούν.

Ο Πέρες σε συνέντευξή του - πού αλλού - στο CNN, είπε πως «ο κόσμος αντιμετωπίζει έναν απίστευτο κίνδυνο και πρέπει να παραμερίσουμε δευτερεύουσες διαφορές» (ώστε λοιπόν το Μεσανατολικό είναι μια «δευτερεύουσα διαφορά»;!) προσθέτοντας ότι η συνάντησή του με τον Αραφάτ θα γίνει «αναμφίβολα».

Ο Υπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Χαβιέ Σολάνα, έλεγε ότι η πίεση θα συνεχιστεί: «Η ένταση κατευνάστηκε, όμως μεσολαβεί μια μακρά πορεία για να φτάσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σαέμπ Ερεκάτ πάντως, επαναλάμβανε πως «πρέπει να έχει κανένας υπόψη του ότι το επίπεδο της εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο πλευρές είναι υπό το μηδέν». Η «απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων», την οποία παιάνιζε χτες το πρωτοσέλιδο της «Χα' αρέτζ», εξάλλου, δεν αφορά παρά μερικές εκατοντάδες μέτρα.

ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ
Ξεπερνά κάθε προηγούμενο ο αριθμός των θυμάτων

ΑΓΚΥΡΑ - ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.-

Υπέκυψε στα τραύματά του ο ένας από τους τρεις πολιτικούς κρατούμενους που είχαν αυτοπυρποληθεί προχτές, σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδουν το Γερμανικό Πρακτορείο και το «Ανατολή» από την Τουρκία. Πρόκειται για τον Ιμπραχήμ Ερλέρ, καταδικασμένο σε ποινή κάθειρξης, μέλος της οργάνωσης Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα/Μέτωπο (DHKP/C). Η κατάσταση των άλλων δύο, Μπεκίρ Σιμσέκ και Χακάν Κολιατσίκ, δεν έγινε γνωστή, ωστόσο έχουν υποστεί σοβαρά εγκαύματα.

Ο συνολικός αριθμός των νεκρών στην απεργία που ξεκίνησαν πέρσι τον Οκτώβρη έφθασε τους 34 ανθρώπους. Οι κρατούμενοι και οι συγγενείς τους ζητούν την επιστροφή στο προηγούμενο σύστημα των κοιτώνων στις φυλακές, κάτι που η κυβέρνηση αρνείται, υποστηρίζοντας ότι με το σύστημα αυτό οι παράνομες οργανώσεις «ελέγχουν» τις φυλακές!..

Πυρκαγιά σε ξενοδοχείο

Διώροφο ξενοδοχείο κατέρρευσε χτες λίγο πριν την αυγή σε συνοικία της Κωνσταντινούπολης, με αποτέλεσμα τουλάχιστον ένας άνθρωπος να χάσει τη ζωή του, 18 να τραυματιστούν και τουλάχιστον δύο να παγιδευτούν στα συντρίμμια. Σωστικά συνεργεία έβγαλαν 14 επιζώντες από τα συντρίμμια του ξενοδοχείου, ενώ αναζητούσαν μια γυναίκα και τη μικρή κόρη της που είχαν παγιδευτεί σ' αυτά.

Οι ένοικοι απέδωσαν την πτώση του κτιρίου σε κλυδωνισμούς από το μετρό. Οι αρχές διέταξαν τους συρμούς να επιβραδύνουν στα 18 χλμ. άνα ώρα για να αποφευχθούν περαιτέρω ζημιές. Κάτω από το κτίριο, μεταδίδουν τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα, διεξάγονταν εργασίες διάνοιξης σήραγγας του μετρό.

ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Νέος «Απελευθερωτικός Στρατός»

ΜΠΟΥΓΙΑΝΟΒΑΤΣ.-

Οι Αλβανοί στην ανατολική πλευρά του Κοσσυφοπεδίου ίδρυσαν πρόσφατα τον «Εθνικοαπελευθερωτικό Στρατό του Ανατολικού Κοσσόβου» (UCKL), αποκάλυψε σε χτεσινή του συνέντευξη στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μίλοβαν Κόγκουριτς, μέλος του Συντονιστικού Συμβουλίου μεταξύ γιουγκοσλαβικής και σερβικής κυβέρνησης στη νότια Σερβία.

«Η δημιουργία αυτής της οργάνωσης ανταποκρίνεται στην εδαφική διαίρεση που χρονολογείται από το 1937», όταν οι κοινότητες του Πρέσεβο, του Μπουγιάνοβατς και της Μεντβέντια αποτελούσαν τμήμα του Κοσσόβου, που τότε δεν είχε καθεστώς επαρχίας, δήλωσε ο Κόγκουριτς. Ο ίδιος εκτιμά ότι πρόκειται για μια ενέργεια που εντάσσεται στην «προσπάθεια απόσπασης του τμήματος αυτού της νότιας Σερβίας και ένταξής του, όπως και το Κόσσοβο, σε μία Μεγάλη Αλβανία ή σε ένα ανεξάρτητο κράτος του Κοσσόβου».

ΜΑΛΑΟΥΙ
«Ανθρωπιστική» διανομή... ζωοτροφών!

ΜΠΛΑΝΤΑΪΡ.-

Οι εικόνες ήταν εφιαλτικές: Χιλιάδες άνθρωποι σπρώχνοντας ο ένας τον άλλο προσπαθούσαν να φτάσουν στα σημεία όπου διανέμονταν ζωοτροφές - όχι για τα κοπάδια τους, αλλά για να τραφούν οι ίδιοι και τα παιδιά τους. Ανδρες και γυναίκες που είχαν περπατήσει 200 χιλιόμετρα ψάχνοντας απελπισμένα για τροφή και δεν είχαν χρήματα ούτε για να πληρώσουν το εισιτήριο της επιστροφής με το λεωφορείο...

Οι εξελίξεις στο Μαλάουι χειροτερεύουν κάθε μέρα. Ο ΟΗΕ ζήτησε 1 δισ. για ανακούφιση των χρεών της 164ης φτωχότερης χώρας στον κόσμο, που βλέπει το ποσοστό των ανθρώπων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας να έχει εκτοξευτεί στο 65,3%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ