ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Σεπτέμβρη 2001
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΣΟΓΕΙΑ
«Φυτεύουν» μια πόλη - τέρας

Διπλασιάζονται οι εκτάσεις που μπαίνουν στο σχέδιο πόλης. Στόχος, να χωρέσουν 850.000 κάτοικοι

Μια νέα τεράστια τσιμεντούπολη που θα μπορεί να χωρέσει μέχρι και 850.000 κατοίκους φυτεύει ουσιαστικά η κυβέρνηση γύρω από το νέο Αεροδρόμιο Σπάτων, με βάση το Προεδρικό Διάταγμα που αφορά τη θέσπιση Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου στα Μεσόγεια, το οποίο αφορά μια έκταση 350.000 στρεμμάτων που ανήκουν στα όρια 11 δήμων και συγκεκριμένα των Δήμων Παλλήνης, Παιανίας, Σπάτων, Κορωπιού, Μαρκοπούλου, Γέρακα, Ανθούσας, Ραφήνας, Γλυκών Νερών, Λούτσας και Πικερμίου.

Το τελικό κείμενο του συγκεκριμένου Προεδρικού Διατάγματος δε δόθηκε στη δημοσιότητα, αλλά σύμφωνα ακόμη και με τις χτεσινές δηλώσεις του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη, το σύνολο σχεδόν και των 350.000 στρεμμάτων θα μπορεί να οικοπεδοποιηθεί, με εξαίρεση κάποιους ορεινούς όγκους! Ειδικότερα, σύμφωνα με τις διατάξεις του Προεδρικού Διατάγματος:

  • Αυξάνονται δραστικά οι εκτάσεις που μπαίνουν στα σχέδια πόλης των 11 δήμων, με αποτέλεσμα οι εντός σχεδίου εκτάσεις σχεδόν να διπλασιαστούν. Στα 54.020 στρέμματα των εκτάσεων με Εγκεκριμένο ρυμοτομικό Σχέδιο Α' και Β' κατοικίας, προστίθενται άλλα 31.200 στρέμματα και επιπλέον άλλα 10.850 στρέμματα που χαρακτηρίζονται ως ζώνες αναπτυξιακών Δραστηριοτήτων. Και μόνο εξαιτίας αυτού του γεγονότος με βάση τη Μελέτη Ανάπτυξης Μετρό και σχετικό ερευνητικό πρόγραμμα που εκπονήθηκε για λογαριασμό του Οργανισμού Αθήνας, η χωρητικότητα των Μεσογείων σε πληθυσμό μπορεί να φτάσει τους 860.000 κατοίκους (εκ των οποίων 415.000 για α' κατοικία) από περίπου 100 - 130.000 που κατοικούν σήμερα στους συγκεκριμένους δήμους. Προβλέπεται λοιπόν να φυτευτεί εκεί άλλη μια πόλη - τέρας...
  • Εντάσσονται στο σχέδιο μεγάλα τμήματα δασών στην περιοχή της Πεντέλης, τα οποία κάηκαν το 1995 και στη συνέχεια εξαιρέθηκαν από την αναδάσωση, προκειμένου να τα τσιμεντοποιήσουν ορισμένοι οικοδομικοί συνεταιρισμοί και άλλοι μεγαλοσχήμονες.
  • Καθιερώνονται Ζώνες ειδικής Ενίσχυσης Γεωργικών Καλλιεργειών συνολικής έκτασης 51.509 στρεμμάτων (περιλαμβάνει το περιβόητο Αττικό Πάρκο και Ζώνες παραδοσιακών και βιολογικών καλλιεργειών) μέσα στις οποίες - με πρόσχημα την ενίσχυση παραδοσιακών καλλιεργειών - μειώνεται η αρτιότητα σε 10 στρέμματα (αντί των 20 που ισχύει τώρα) και αυξάνεται η επιφάνεια εκμετάλλευσης κατά 70 τ.μ. (από 200 μέτρα κτίσματα που μπορούν να κατασκευαστούν τώρα γίνονται 270 τ.μ.).
  • Οριοθετούνται ζώνες γεωργικής γης συνολικής έκτασης 62.223 στρεμμάτων μέσα στα οποία μπορούν να κατασκευαστούν κατοικίες και άλλες γεωργοκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις.
  • Διατηρείται σε όλες τις εκτός σχεδίου εκτάσεις η παρέκκλιση της αρτιότητας των 4 στρεμμάτων για όσα οικόπεδα είχαν δημιουργηθεί πριν το 1979 και 1982.
  • Οριοθετούνται Ζώνες ήπιας οικιστικής Ανάπτυξης και Αναψυχής συνολικής έκτασης 4.077 στρεμμάτων για την αξιοποίησή τους από διάφορα συμφέροντα που ασχολούνται κυρίως με τον τουρισμό.
  • Καθορίζονται ζώνες Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων συνολικής έκτασης 2.635 στρεμμάτων, όπου θα κατασκευαστούν τα Ολυμπιακά Κέντρα Ιππασίας και σκοπευτηρίου.
  • Δημιουργούνται 5 τύποι ζωνών Απόλυτης Προστασίας που αφορούν συνολική έκταση 67.743 στρεμμάτων που υποτίθεται ότι διέπονται από καθεστώς αυξημένης προστασίας και αφορούν δάση, δασικές εκτάσεις και αρχαιολογικούς χώρους. Ωστόσο και εδώ το καθεστώς προστασίας διαβαθμίζεται και δίνεται το δικαίωμα και εκεί να ανεγερθούν κτίσματα...

Αν προστεθούν και τα 38.000 στρέμματα του αεροδρομίου και της ζώνης γύρω από αυτό, όπου η «Χόχτιφ» μπορεί να ασκήσει απεριόριστη δραστηριότητα, τότε βγαίνει το συμπέρασμα ότι τίποτε στα Μεσόγεια δε μένει που μπορεί να μην χτιστεί!

Οπως δήλωσε ο υπουργός, καταργούνται όλες οι μικρότερες παρεκκλίσεις αρτιότητας που ίσχυαν κατά μήκος αγροτικών δρόμων (αγροτεμάχια 750, 1.200 και 2.000 τ.μ.) που επέτρεπαν τη δόμηση εκτός σχεδίου. Ομως δεν πρόκειται να πειραχτούν όσοι έχουν πάρει νόμιμη άδεια για να χτίσουν με τον τρόπο αυτό πριν την ισχύ του Προεδρικού Διατάγματος. Οσοι προλαβαίνουν, δηλαδή, χτίζουν...

Κρίσιμες μέρες για το Εθνικό Κτηματολόγιο

Δύο συναντήσεις που πρόκειται να γίνουν μέσα στο επόμενο 15ήμερο αναμένεται να κρίνουν την πορεία του Εθνικού Κτηματολογίου, το οποίο καρκινοβατεί από τις αρχές του χρόνου. Αιτία, η διακοπή της χρηματοδότησης από την ΕΕ, οι υπηρεσίες της οποίας καταλογίζουν στις ελληνικές αρχές αδιαφάνεια και άλλες ατασθαλίες, με δεδομένο ότι μέχρι στιγμής, για λιγότερο από το 20% του έργου, αναλώθηκε πάνω από το 80% του προϋπολογισμού!

Η πρώτη συνάντηση μεταξύ των ελληνικών υπηρεσιών και των υπηρεσιών της ΕΕ πρόκειται να γίνει στις 25 και 26 Σεπτέμβρη στις Βρυξέλλες, ενώ στις 5 Οκτώβρη θα έρθει στην Ελλάδα ο αρμόδιος Επίτροπος, Μ. Μπαρνιέ, ο οποίος θα έχει επαφές για το θέμα όχι μόνο με τον αρμόδιο υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη, αλλά και με τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, δείγμα κι αυτό της κρισιμότητας της κατάστασης. Κατά τις συναντήσεις αυτές η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να πείσει ότι το «μεγάλο φαγοπότι» κατά την εκτέλεση του έργου οφείλεται σε... τεχνικούς λόγους, ενώ ταυτόχρονα θα ζητήσει να δοθεί πολιτική και όχι τεχνοκρατική λύση που θα οδηγήσει στην απεμπλοκή των κονδυλίων. Παράλληλα, η κυβέρνηση θα προσπαθήσει μέσω διαφόρων φορέων να ασκήσει πιέσεις, ώστε να υπάρξει κάποια ευνοϊκή λύση, έστω και την τελευταία στιγμή.

Ηδη το ΤΕΕ, όπως αναφέρεται σε χτεσινή ανακοίνωση, συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη εκπροσώπων ενδιαφερομένων φορέων (των τοπογράφων μηχανικών, Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας, Γεωτεχνικό Επιμελητήριο κ.ά.) «προκειμένου να υπάρξει κοινή στάση, να διαμορφωθούν συγκροτημένες προτάσεις και συγκεκριμένες ενέργειες, ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο της οριστικής διακοπής της χρηματοδότησης από την ΕΕ». Κοινή διαπίστωση όσων συμμετείχαν ήταν ότι η διακοπή της χρηματοδότησης του έργου από την ΕΕ - και με διακηρυγμένη την άποψη της κυβέρνησης πως δε χρηματοδοτεί έργα στα οποία δε συμμετέχουν και τα Κοινοτικά Ταμεία - θα οδηγήσει στην οριστική ματαίωσή του. Οπως μάλιστα επισημάνθηκε κατά τη σύσκεψη, «η αντίδραση των υπηρεσιών της ΕΕ οφείλεται σε αποσπασματική πληροφόρηση και η Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Πολιτικής γνώριζε "μισές αλήθειες"».

Σημειώνεται, τέλος, ότι οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη αποφάσισαν να συντάξουν προτάσεις για αλλαγές σε επίπεδο προδιαγραφών και νομοθεσίας, αλλά και να καλέσουν τους δημάρχους περιοχών που συντάσσεται το κτηματολόγιο να διατυπώσουν εγγράφως τις ευνοϊκές επιπτώσεις από τη σύνταξή του, να συναντηθούν με τους ευρωβουλευτές και τους εκπροσώπους κομμάτων και να ζητήσουν συνάντηση με τον Μ. Μπαρνιέ.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΚΕ
Εκδικητικές απολύσεις στην «Ολυμπιακή»

Να ανακληθούν άμεσα οι απολύσεις πέντε εποχικών ιπταμένων συνοδών - φροντιστών της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» (ΟΑ) και να επανέλθουν στα προηγούμενα επίπεδα οι αποδοχές των περίπου 100 εποχικών ιπτάμενων, ζητούν από την κυβέρνηση οι βουλευτές του ΚΚΕ Τ. Τσιόγκας και Ν. Γκατζής.

Με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι δύο βουλευτές του Κόμματος, χαρακτηρίζουν «εκδικητικές» τις απολύσεις και «αδικαιολόγητες» τις περικοπές των αποδοχών. Για μεν τις απολύσεις επισημαίνουν ότι έγιναν με το αιτιολογικό των αδικαιολόγητων απουσιών, παρόλο που οι εργαζόμενοι διέθεταν έγκυρες, πιστοποιημένες ιατρικές βεβαιώσεις ασθενείας για τις μέρες της απουσίας τους. Αν το παραπάνω συνδυαστεί - τονίζεται στην Ερώτηση - με το γεγονός ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι συμμετείχαν σε Επιτροπή Αγώνα για την υπεράσπιση των αποδοχών περίπου 100 εποχικών ιπτάμενων (των οποίων οι αποδοχές αυθαίρετα περικόπηκαν κατά δύο τρίτα και υποβαθμίστηκαν στο επίπεδο του ανειδίκευτου εργάτη, αν και εκτελούν ανθυγιεινή, επικίνδυνη και εξειδικευμένη εργασία), καθώς και με δηλώσεις στελεχών της εταιρίας, βγαίνει αβίαστα το συμπέρασμα πως οι πέντε απολύσεις αποτελούν δίωξη που προφανώς αποβλέπει στην τρομοκράτηση των εργαζομένων και στην ένταση του καθεστώτος εργοδοτικής ασυδοσίας, ενόψει και της ιδιωτικοποίησης της ΟΑ.

Οι Τ. Τσιόγκας και Ν. Γκατζής ρωτούν τον υπουργό Μεταφορών - Επικοινωνιών ποια μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε: Να ανακληθούν άμεσα οι πέντε απολύσεις και να επανέλθουν οι αποδοχές των περίπου 100 εποχικών ιπτάμενων στα προηγούμενα επίπεδα.

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
Μήνυση στον ΕΟΦ για τις ελλείψεις

Μήνυση κατά του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκου (ΕΟΦ) και παντός άλλου υπευθύνου, για την αδράνειά που έχουν επιδείξει στην αντιμετώπιση της έλλειψης φαρμάκων που ταλαιπωρεί τους Ελληνες ασθενείς και φαρμακοποιούς, λόγω των «παράλληλων εξαγωγών» φαρμάκων, κατέθεσε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ).

Οπως επισημαίνει ο ΦΣΑ, ο ΕΟΦ, το υπουργείο Υγείας και οι λοιποί εμπλεκόμενοι φορείς κωφεύουν συστηματικά στο χρονίζον ζήτημα της έλλειψης βασικών ιδιοσκευασμάτων, «που οφείλεται στην αλόγιστη εξαγωγική δραστηριότητα κάποιων φαρμακοποιών, που καθιστά προβληματική την ομαλή τροφοδοσία της εγχώριας αγοράς και καταλήγει εν τέλει σε ένα "παράλογο παιχνίδι κερδοσκοπίας" σε βάρος της υγείας του ελληνικού λαού». Πρόκειται για φάρμακα που εισάγονται στη χώρα μας με χαμηλή τιμή, λόγω της υπάρχουσας διατίμησης και επανεξάγονται σε χώρες όπου η τιμή τους είναι υψηλότερη. Το τελευταίο διάστημα παρατηρούνται ελλείψεις σε οκτώ φάρμακα για το διαβήτη, τον καρκίνο, τη νόσο Πάρκινσον, νευρολογικές παθήσεις κ.ά.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΦΣΑ, μετά τις ατελέσφορες εκκλήσεις του για τη ρύθμιση της κατάστασης και την πάταξη της κερδοσκοπίας, προχώρησε διά της νομικού του συμβούλου, σε κατάθεση μήνυσης στην οποία καταγγέλλει τον ΕΟΦ για παραβίαση καθήκοντος και συνεργεία στην πρόκληση ανωμαλίας στον εφοδιασμό της εγχώριας φαρμακευτικής αγοράς, προσδοκώντας, όπως επισημαίνει, την προστασία των Ελλήνων ασθενών και φαρμακοποιών.

Η ποινική δικογραφία που σχηματίστηκε έχει διαβιβαστεί στην 29η Πταισματοδίκη Αθηνών και ήδη διενεργείται προανάκριση με καταθέσεις μελών του ΔΣ.

ΟΣΕ
Αμύνταιο - Φλώρινα με λεωφορεία

Με λεωφορεία θα μετακινούνται οι επιβάτες του ΟΣΕ από το Αμύνταιο στη Φλώρινα και αντίστροφα, λόγω έργων ανακαίνισης στο συγκεκριμένο τμήμα της γραμμής.

Οι εργασίες ανακαίνισης άρχισαν από χτες και είναι άγνωστο πότε θα ολοκληρωθούν, ενώ ο ΟΣΕ ζητά την κατανόηση του επιβατικού κοινού για την «πρόσκαιρη ταλαιπωρία που πιθανόν να υποστεί».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ