ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Σεπτέμβρη 2001
Σελ. /40
ΗΠΑ
«Μια παγκόσμια εκστρατεία»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η εμμονή για τη διάχυση του «νέου πολέμου» είναι το κύριο χαρακτηριστικό όλων των δηλώσεων και των διαγγελμάτων του Αμερικανού Προέδρου, από τη μέρα που κήρυξε τον πόλεμο στην οικουμένη υπό τη μορφή «του πρώτου πολέμου του 21ου αιώνα»... κατά της τρομοκρατίας!

Ετσι, για άλλη μια φορά χτες, που η παρέλαση των ξένων ηγετών και αξιωματούχων συνεχίστηκε από την αμερικανική πρωτεύουσα και με αφορμή την παράταση της απάντησης της Σούρα, ο Τζορτζ Ουόκερ Μπους ανακοίνωσε ότι ο πόλεμος εναντίον της τρομοκρατίας θα είναι «μια παγκόσμια εκστρατεία» και προέτρεψε το καθεστώς των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν να εκδώσει τους επικεφαλής της τρομοκρατικής οργάνωσης «Αλ Κάιντα».

«Ζητώ από τους Ταλιμπάν να παραδώσουν όλα τα μέλη της οργάνωσης "Αλ Κάιντα", που κρύβονται στο Αφγανιστάν», τόνισε ο Μπους από το Οβάλ Γραφείο, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με την Πρόεδρο της Ινδονησίας, Μεγκαουάτι Σουκαρνοπούτρι, και επισήμανε ότι «οποιοσδήποτε υποθάλπει τρομοκράτες θα πρέπει να φοβάται τόσο τις ΗΠΑ όσο και τον υπόλοιπο κόσμο που αγαπά την ελευθερία».

Ο Αμερικανός Πρόεδρος είπε ακόμα πως η τρομοκρατία δε γνωρίζει σύνορα, ενώ αναφέρθηκε επίσης και στις δηλώσεις του Γιάσερ Αραφάτ σχετικά με την τρομοκρατία, χαρακτηρίζοντάς τες θετικές. «Ελπίζω ο Πρόεδρος Αραφάτ να υποστηρίξει με πράξεις τις σθεναρές δηλώσεις του», τόνισε ο Μπους και πρόσθεσε ότι «αντιμετωπίζουμε με μεγάλη σοβαρότητα τα λόγια του, πως επιθυμεί να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να περιοριστεί η τρομοκρατία στη Μέση Ανατολή».

Λίγο νωρίτερα ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Αρι Φλέισερ, είχε τονίσει ότι «είναι ώρα για πράξεις και όχι για διαπραγματεύσεις», ενώ το χορό των δηλώσεων είχε ανοίξει από το βράδυ της Τρίτης ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, ο οποίος δήλωσε πως η εκστρατεία των ΗΠΑ εναντίον της τρομοκρατίας δε θα έχει ως στόχο μόνο τον Οσάμα Μπιν Λάντεν και την οργάνωσή του «Αλ Κάιντα», απλώς όλα αυτά θα είναι μόνο το πρώτο βήμα. «Στόχος της εκστρατείας είναι ένας συγκεκριμένος αριθμός τρομοκρατικών δικτύων που δραστηριοποιούνται σε όλον τον κόσμο και ο Πρόεδρος Μπους δεν περιορίζει την εκστρατεία μόνο σε έναν άνδρα και μιαν οργάνωση», τόνισε πολύ χαρακτηριστικά ο υπουργός Αμυνας, αφήνοντας ανοιχτούς λογαριασμούς προς όλα τα κράτη και προς όλους...

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Εκρυθμη η κατάσταση

Καραβάνια Αφγανών προσφύγων υπό την επιτήρηση Πακιστανών αστυνομικών

Associated Press

Καραβάνια Αφγανών προσφύγων υπό την επιτήρηση Πακιστανών αστυνομικών
ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-

«Η χώρα διέρχεται τη χειρότερη κρίση των τελευταίων 30 χρόνων και ο λαός θα πρέπει να μείνει ενωμένος για να αντιμετωπίσει αυτές τις στιγμές που είναι καθοριστικές για το μέλλον», τόνισε, στο τηλεοπτικό του διάγγελμα, ο επικεφαλής του στρατιωτικού καθεστώτος του Πακιστάν.

Ο στρατηγός - πρόεδρος Περβέζ Μουσαράφ επιβεβαίωσε, για πρώτη φορά επισήμως, ότι οι «ΗΠΑ ζήτησαν την επιμελητειακή στήριξη του Πακιστάν, ελεύθερη διέλευση από τον εναέριο χώρο του και συνεργασία των μυστικών υπηρεσιών» αλλά έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι «στόχος των ΗΠΑ δεν είναι ο αφγανικός λαός, το Ισλάμ ή οι Ταλιμπάν αλλά μόνο ο μπιν Λάντεν και η οργάνωσή του», «γι' αυτό και απεστάλη πακιστανική επιτροπή στους Ταλιμπάν». «Συμφώνησα να συμπαραταχτεί η χώρα στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας γιατί το ίδιο έπραξε και ο υπόλοιπος μουσουλμανικός κόσμος και γιατί η χώρα θα βρισκόταν σε μεγάλο κίνδυνο, όπως και το πυρηνικό της πρόγραμμα, σε αντίθετη περίπτωση» διατεινόταν ο Μουσαράφ, ο οποίος, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να κατευνάσει τα πνεύματα, προσέτρεξε πολλάκις στο Κοράνι.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον Μουσαράφ δεν έχει, ακόμη, υποβληθεί κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο δράσης από τις ΗΠΑ ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι «η επιλογή του δρόμου της συνεργασίας θα αποβεί ωφέλιμη για το έθνος». Αν και επισήμως δεν έχει ανακοινωθεί κάτι συγκεκριμένο, η Αμερικανίδα πρέσβειρα στο Ισλαμαμπάντ τόνισε ότι «οι ΗΠΑ ανταμείβουν πάντα τους φίλους» και άφησε να εννοηθεί ότι ισχύουν οι φήμες είτε περί παραγραφής μέρους του τεράστιου εξωτερικού πακιστανικού χρέους που φθάνει τα 30 δισ. δολάρια είτε περί χορήγησης οικονομικής βοήθειας.

Την ίδια στιγμή, όμως, η κατάσταση στους δρόμους της χώρας παρέμενε έκρυθμη. Καθημερινές είναι οι τεράστιες αντι-αμερικανικές διαδηλώσεις. Χτες, η αστυνομία διέλυσε διαδήλωση προς το αμερικανικό προξενείο στο Καράτσι. Το απόγευμα, δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές έκαψαν αμερικανικές σημαίες στο Πεσαβάρ. Μια έκρηξη βόμβας στο Σιαλκότ κοντά στα σύνορα με την Ινδία, με 6 νεκρούς και 4 τραυματίες, εκτιμάται ότι σχετίζεται περισσότερο με τα τεκταινόμενα στο Κασμίρ. Ολες οι δυτικές πρεσβείες, με πρώτη τη βρετανική, κάλεσαν τους υπηκόους τους να εγκαταλείψουν τη χώρα, υπονοώντας περισσότερο φόβους για εξέγερση, ενώ ο πακιστανικός πληθυσμός μοιάζει να έχει μπει σε ρυθμούς πολέμου με την τιμή της βενζίνης και όλων των βασικών τροφών, όπως το ρύζι, να αυξάνεται κατακόρυφα.

Το κλίμα πυροδότησε, επιπλέον, η δήλωση του Μαϊλάν Σαμί ουλ Χακ, επικεφαλής της Επιτροπής Αμυνας Πακιστάν - Αφγανιστάν, που σύστησαν 35 ισλαμικές οργανώσεις, ο οποίος προειδοποίησε ότι «αν οι Ταλιμπάν κηρύξουν ιερό πόλεμο, ο πακιστανικός λαός θα υπακούσει» και επέκρινε σφοδρά τον Μουσαράφ για την επιλογή του να συνταχθεί με τις ΗΠΑ. Ιδιαίτερο βάρος έχουν και οι προειδοποιήσεις του στρατηγού Χαμίντ Γκαλ, πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, που τόνιζε ότι σε περίπτωση αμερικανικού πλήγματος «ο στρατός και ο λαός θα εξεγερθούν εναντίον του Μουσαράφ, άμεσα και δυναμικά». Ανεπιβεβαίωτες παρέμεναν πληροφορίες για περίεργες κινήσεις στους κόλπους του στρατεύματος.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Σήμερα η τελική απόφαση για Μπιν Λάντεν

ΚΑΜΠΟΥΛ.-

Σήμερα, τελικά, αναμένεται η οριστική απόφαση του Ανώτατου Ισλαμικού Συμβουλίου, της Σούρα, των πλέον των χιλίων ανώτερων και κατώτερων μουλάδων που καλούνται να αποφασίσουν για την τύχη του Μπιν Λάντεν. Ο ηγέτης των Ταλιμπάν, μουλάς Μοχάμεντ Ομάρ, συνέστησε στις ΗΠΑ υπομονή, να συγκεντρώσουν αποδείξεις και τόνισε ότι ουδείς δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει το Αφγανιστάν για επιθέσεις σε άλλη χώρα, ενώ προειδοποίησε ότι «πολλοί θα ήθελαν άλλοθι για να επιτεθούν σε βάρος των Ταλιμπάν».

Παράλληλα, οι Ταλιμπάν έστησαν οδοφράγματα στην περίμετρο της Καμπούλ για να σταματήσουν το κύμα φυγής των κατοίκων, ενώ ζήτησαν από το CNN να εγκαταλείψει τη χώρα. Παράλληλα, εντείνεται η καλλιέργεια κλίματος «ιερού πολέμου», μία ημέρα μετά την πρόσκληση εθελοντών σε περίπτωση που γίνει στρατιωτική επίθεση εναντίον του Αφγανιστάν. Ο υπουργός Συνόρων, πρώην διοικητής των δυνάμεων που πολέμησαν κατά των Σοβιετικών, Τζαλαλουντίν Χακάνι, εκτιμούσε ότι «είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για όσους δεν πολέμησαν στον ιερό πόλεμο κατά των Σοβιετικών, να το πράξουν τώρα εναντίον των ΗΠΑ».

Την ίδια στιγμή, η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες απηύθυνε ύστατη έκκληση προς όλες τις γειτονεύουσες με το Αφγανιστάν χώρες να ανοίξουν τα σύνορα για τα καραβάνια της φυγής, ενώ υπολόγιζε ότι από τις αρχές της βδομάδας έχουν προσεγγίσει τα πακιστανικά σύνορα περισσότερες από 15.000 πρόσφυγες. Ο ντόπιος εκπρόσωπος της Αρμοστείας, Κχαλέντ Μανσούρ, υπογράμμιζε ότι, ήδη, εξαθλιωμένοι και πεινασμένοι πρόσφυγες τρώνε ρίζες και απομεινάρια ζώων και επαναλάμβανε ότι «όποιοι αποφασίσουν ένα τέτοιο πλήγμα θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους ότι στο Αφγανιστάν, ήδη, συντελείται ανθρωπιστική καταστροφή».

Αρχισαν οι πολεμικές προετοιμασίες

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Η πολεμική κινητικότητα των Ηνωμένων Πολιτειών άρχισε χτες, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ, του Γαλλικού Πρακτορείου και του «Ρόιτερς». Μετά από εντολή του Αμερικανού υπουργού Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, άρχισε η μετακίνηση περισσότερων των 100 πολεμικών αεροσκαφών (F-16, F-15 και βομβαρδιστικών Β-1, σε μία περιοχή μάλιστα που ήδη οι αμερικανικές βάσεις μπορούν να χαρακτηριστούν υπερπλήρεις) αρχικά προς την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και κατόπιν προς την περιοχή του Περσικού Κόλπου, στο πλαίσιο των προετοιμασιών των Ενόπλων Δυνάμεων για πιθανή επίθεση αντιποίνων.

Παράλληλα, σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της βρετανικής «Daily Telegraph», το αεροδρόμιο του Ισλαμαμπάντ, της πρωτεύουσας του Πακιστάν, ξαφνικά έκλεισε για δύο ώρες, πιθανώς για να γίνει δυνατή η μεταφορά αεροσκαφών της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας. Σύμφωνα πάντα με την «Τέλεγκραφ», το «έδαφος» προετοίμασαν Βρετανοί που έφθασαν την Τρίτη. Τέλος, όλες οι στρατιωτικές βάσεις του Πακιστάν τέθηκαν σε ύψιστο επίπεδο συναγερμού, ειδικά κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ