ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΜΕ
Προτεραιότητα η ένταση της πάλης

Το ερχόμενο Σάββατο η συνεδρίαση της Συντονιστικής για πρόγραμμα δράσης και στόχους πάλης

Το πρόγραμμα δράσης, οι στόχοι πάλης και οι προτεραιότητες του συνδικαλιστικού κινήματος θα συζητηθούν στη συνεδρίαση της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής του ΠΑΜΕ, το προσεχές Σάββατο 6 του Οκτώβρη. Η συνεδρίαση της 75μελούς Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής αρχίζει στις 10 το πρωί και γίνεται στην αίθουσα του Συλλόγου Υπαλλήλων της ΑΤΕ (Αμερικής 10, 3ος όροφος).

Ενα από τα κύρια θέματα που αναμένεται να εξεταστεί είναι η ανάγκη για το δυνάμωμα της αντιιμπεριαλιστικής και αντιΝΑΤΟικής πάλης, οι κίνδυνοι που δημιουργούνται από την ιμπεριαλιστική τρομοκρατία του ΝΑΤΟ και της ΕΕ που εξαπέλυσαν με πρόσχημα την τιμωρία των τρομοκρατών. Οπως άλλωστε τονίστηκε στις παρεμβάσεις πολλών ταξικών συνδικαλιστικών φορέων, μετά τα γεγονότα της 11ης του Σεπτέμβρη, το συνδικαλιστικό κίνημα, όλοι οι εργαζόμενοι πρέπει να πρωτοστατήσουν στη δημιουργία ενός αντιπολεμικού κινήματος που θα σταθεί εμπόδιο στα ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Οι τελευταίες εξελίξεις θέτουν με ακόμη μεγαλύτερη ένταση το καθήκον για την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, των συνδικαλιστικών και κοινωνικών κατακτήσεων. Επιβεβαιώνουν την ανάγκη σύνδεσης των αγώνων σε όλα τα μέτωπα γιατί η νέα ιμπεριαλιστική επίθεση σημαίνει αντιδραστικοποίηση σε όλο το μέτωπο της αντίθεσης κεφαλαίου - εργασίας. Γι' αυτό η πάλη ενάντια στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, οι αγώνες για νέες οικονομικές διεκδικήσεις που θα ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής - λαϊκής οικογένειας όχι μόνο δεν πρέπει να υποχωρήσουν, αλλά να φουντώσουν απ' άκρη σ' άκρη της χώρας.

Η συνεδρίαση θα προετοιμάσει την πραγματοποίηση της 2ης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του ΠΑΜΕ, που προγραμματίζεται για τον Απρίλη του 2002, ενώ αναλυτική συζήτηση θα γίνει και για τη διεθνή δραστηριότητα του ταξικού κινήματος.

Οι τελευταίες εξελίξεις, η όξυνση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας, αλλά και των κατασταλτικών μηχανισμών στο εσωτερικό της χώρας μας δημιουργούν πρόσθετες απαιτήσεις στην οργάνωση και τη συσπείρωση της εργατικής τάξης. Επιτακτικό είναι το καθήκον για δημιουργία και νέων επιτροπών αγώνα, για μαζικοποίηση και δραστηριοποίηση των σωματείων σε μεγάλους χώρους και κλάδους. Σε αυτή την κατεύθυνση οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ θα πρέπει να κινηθούν πιο αποφασιστικά, αξιοποιώντας την πλούσια εμπειρία των αγώνων που έγιναν τους τελευταίους μήνες. Ιδιαίτερο βάρος θα ρίξει το ΠΑΜΕ στο δέσιμο της δράσης του, με άλλα κινήματα, το κίνημα της ειρήνης, την ΠΑΣΥ, τις αγωνιστικές κινήσεις των ΕΒΕ, τις συσπειρώσεις για τις δημοκρατικές ελευθερίες και δικαιώματα.

ΛΙΜΑΝΙ ΠΕΙΡΑΙΑ
Αγώνας ενάντια στο «πλιάτσικο»

Απεργιακές κινητοποιήσεις κάτω από την καθολική πίεση των εργαζομένων για αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση

Στο «πόδι» για να προστατέψουν από το «πλιάτσικο» το πρώτο λιμάνι της χώρας βρίσκονται σύσσωμοι οι εργαζόμενοι του Οργανισμού Λιμένα Πειραιά. Από την περασμένη Παρασκευή έχουν αναλάβει δράση με αποχή από τις υπερωρίες και απεργία κατά το Σαββατοκύριακο. Με τη δική τους αποφασιστική παρέμβαση, καθώς κατέλαβαν τα γραφεία της διοίκησης του ΟΛΠ για 3 περίπου ώρες, αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για το Σάββατο το πρωί συνεδρίαση με θέμα την ολοκλήρωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών για την εισαγωγή του ΟΛΠ στο Χρηματιστήριο. Ενώ κάτω από τις ασφυκτικές τους πιέσεις χτες η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμένων (ΟΜΥΛΕ) και η Ενωση Λιμενεργατών αποφάσισαν ένα πλούσιο αγωνιστικό πρόγραμμα με απανωτές απεργιακές κινητοποιήσεις, το οποίο ξεκινάει από την Παρασκευή 5 Οκτώβρη.

Βέβαια, η πλειοψηφία της διοίκησης της ΟΜΥΛΕ και αυτή της Ενωσης Λιμενεργατών - παρά τις ξεκάθαρες διαθέσεις των εργαζομένων για διακοπή κάθε διαδικασίας ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ - αρνούνται να αλλάξουν το διεκδικητικό τους πλαίσιο, το οποίο δε «διαφωνεί» επί της ουσίας με τα όσα εκτρωματικά προωθούνται σε βάρος του λιμανιού, αλλά, ασχολείται με επιμέρους ζητήματα, όπως για παράδειγμα ο... χρόνος που γίνεται η μετοχοποίηση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις χτεσινές αποφάσεις της Ομοσπονδίας και της Ενωσης Λιμενεργατών, την Παρασκευή 5 Οκτώβρη, στα πλαίσια στάσης εργασίας, της οποίας οι ώρες δεν έχουν ακόμα καθοριστεί, θα γίνουν στις 10 το πρωί ταυτόχρονες συγκεντρώσεις υπαλλήλων και λιμενεργατών. Των πρώτων έξω από τα γραφεία της ΟΜΥΛΕ και των δεύτερων έξω από τα γραφεία της Ενωσης. Θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Για τη Δευτέρα 8 του μήνα καθορίστηκε 48ωρη απεργία όλων των εργαζομένων. Την Τετάρτη 10 του μήνα θα ακολουθήσει 24ωρη απεργία των υπαλλήλων και των τεχνικών, ενώ την Πέμπτη 11 Σεπτέμβρη 24ωρη απεργία των λιμενεργατών. Την Παρασκευή 12 Σεπτέμβρη θα απεργήσουν ξανά για 24 ώρες οι υπάλληλοι και οι τεχνικοί.

Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις απευθύνουν με ανακοίνωσή τους στους εργαζόμενους η Αγωνιστική Ενότητα Λιμενεργατών και η Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Υπαλλήλων ΟΛΠ, ενώ επισημαίνουν ότι «με την ιδιωτικοποίηση οι εργαζόμενοι θα πληρώσουν πολλαπλάσια τις συνέπειες της κρίσης». Τους καλούν επίσης να απαιτήσουν την παραπέρα κλιμάκωση του αγώνα με διεκδικητικό πλαίσιο ενάντια συνολικά στην ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού και το συντονισμό της δράσης με τα σωματεία που αντιδρούν στην κυβερνητική εγκληματική πολιτική σε βάρος του ΟΛΠ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΝΑΥΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Απροκάλυπτα στο πλευρό των εφοπλιστών

Πρόθυμη ανταπόκριση της πλειοψηφίας, για λήψη μέτρων υπέρ της «ανταγωνιστικότητας»

Σε «μάνατζερς» των συμφερόντων των εφοπλιστών των τουριστικών πλοίων μετατράπηκαν απροκάλυπτα πια οι συνδικαλιστές που πλειοψηφούν στη διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας. Με πρόσχημα τις... δήθεν συνέπειες που θα προκύψουν σε βάρος της κρουαζιέρας από το τρομοκρατικό χτύπημα στις ΗΠΑ, χτες αποφάσισαν την έναρξη διαλόγου με την Ενωση Εφοπλιστών Επιβατηγών Πλοίων (ΕΕΕΠ) για να καθορίσουν από κοινού τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για την προστασία της «ανταγωνιστικότητας» του ελληνικού τουριστικού πλοίου! Με άλλα λόγια αποφάσισαν την κοινή επεξεργασία νέων αντιναυτεργατικών μέτρων για την αύξηση των εφοπλιστικών υπερκερδών. Η εξωφρενική απόφαση πάρθηκε κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ η οποία συγκλήθηκε κατά... παραγγελία της εφοπλιστικής Ενωσης!

Η... αγαστή συνεργασία μεταξύ πλειοψηφίας της διοίκησης της ΠΝΟ και ΕΕΕΠ έγινε ορατή από την περασμένη Παρασκευή στη διάρκεια σχετικής συνάντησης. Θέμα της συνάντησης ήταν η κατάφωρη παραβίαση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας των ναυτεργατών των τουριστικών πλοίων, στην οποία έχουν επιδοθεί οι εφοπλιστές. Ομως αντί αυτού οι συνδικαλιστές της πλειοψηφίας βρέθηκαν να μιλούν με τους εφοπλιστές για επιδότηση του τουριστικού πλοίου μέχρι και για τις συνθέσεις των πληρωμάτων των πλοίων! Ενώ την αξίωση για τη σημερινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής της ΠΝΟ πρόβαλε ο αντιπρόεδρος της ΕΕΕΠ Γ. Στρίντζης!

Επιπλέον απόδειξη των όσων επεξεργάζονται εφοπλιστές - πλειοψηφία της διοίκησης της ΠΝΟ, αποτελεί και το γεγονός ότι η ΠΕΜΕΝ και ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ κατ' επανάληψη έχουν ζητήσει τη σύγκληση της Εκτελεστικής, για τα ζοφερά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ναυτεργάτες των τουριστικών, αλλά και για τη λήψη μέτρων ασφαλείας σε όσους ναυτεργάτες ταξιδεύουν με πλοία που εκτελούν πλόες σε θαλάσσιες περιοχές που από τους ασφαλιστές έχουν χαρακτηριστεί «ζώνες πολέμου», χωρίς το αίτημά τους να γίνει αποδεκτό από τη διοίκηση!

«ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΚΗ» ΑΛΜΥΡΟΥ
Διαμαρτύρονται οι πρώην εργαζόμενοι

Αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις δηλώνουν οι πρώην εργαζόμενοι της «Μεταλλουργικής», στον Αλμυρό Μαγνησίας, διεκδικώντας την καταβολή των αποζημιώσεών τους.

Οι άνεργοι της «Μεταλλουργικής» κινδυνεύουν να χάσουν τις αποζημιώσεις τους, ύστερα από τις ανακοπές που έχουν καταθέσει η Εθνική Τράπεζα και η Γιούρομπανκ για οφειλόμενα από προσφερόμενες υπηρεσίες στη βιομηχανία. Συγκεκριμένα, όπως τόνισαν οι πρώην εργαζόμενοι σε πρόσφατη γενική συνέλευσή τους, εάν δε ληφθούν άμεσα τα απαραίτητα μέτρα για την καταβολή των χρημάτων τους, θα προχωρήσουν σε αποκλεισμό του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας στον Αλμυρό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ