ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
ΓΚΑΛΟΠ
«Οχι» στη συμμετοχή στον πόλεμο
  • Η συντριπτική πλειοψηφία του λαού μας είναι αντίθετη με οποιαδήποτε συμμετοχή της χώρας στον πόλεμο
  • «Οχι» και σε περιορισμό των δημοκρατικών και ατομικών δικαιωμάτων

Ο ελληνικός λαός με τη συμμετοχή του στα αντιπολεμικά συλλαλητήρια δείχνει και έμπρακτα τις διαθέσεις του...
Ο ελληνικός λαός με τη συμμετοχή του στα αντιπολεμικά συλλαλητήρια δείχνει και έμπρακτα τις διαθέσεις του...
Αντίθετη σε οποιαδήποτε συμμετοχή της χώρας στον πόλεμο των ΗΠΑ και των «συμμάχων» τους είναι η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού, ενώ σχεδόν ένας στους δύο θεωρεί ότι η «αντιτρομοκρατική σταυροφορία» αποτελεί πρόσχημα των ΗΠΑ για να επιβάλουν την ηγεμονία τους και δεν πρέπει να ληφθούν μέτρα περιορισμού των ατομικών δικαιωμάτων. Τα παραπάνω συμπεράσματα προκύπτουν από το δεύτερο μέρος της δημοσκόπησης της «Μέτρον Ανάλυσις» για λογαριασμό του ΑΝΤ-1, που δημοσιοποιήθηκε χθες και έρχεται να ενισχύσει τις εκτιμήσεις από προηγούμενα γκάλοπ για τη βούληση του ελληνικού λαού. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι η συντριπτική πλειοψηφία του λαού περιφρονεί επιδεικτικά και απορρίπτει το δίλημμα του έθεσε ο Πρόεδρος Μπους «ή μαζί μας ή εναντίον μας». Ειδικότερα, στο ερώτημα «στην Αμερική ετοιμάζονται για το νέο πόλεμο, όπως λένε, και ζητούν από κάθε άλλη χώρα να δηλώσει αν θα είναι σύμμαχος ή αντίπαλος. Ποια νομίζετε ότι πρέπει να είναι η στάση της Ελλάδας;», το 57,7% δηλώνει «να επιδιώξει να μείνει αμέτοχη και ουδέτερη», το 15,7% «να αντισταθεί στο πολεμικό κλίμα και τις επιδιώξεις των ΗΠΑ» και μόλις το 24% απαντά «να συνταχθεί με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της».

Ο ελληνικός λαός καθόλου δεν έχει πιστέψει ότι ο πόλεμος γίνεται για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Είναι χαρακτηριστικό πως στο ερώτημα «πιστεύετε ότι είναι αναγκαία η διεθνής συνεργασία για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας ή ότι αποτελεί πρόσχημα των ΗΠΑ για να ελέγχουν τις άλλες χώρες;», το 44,5% απαντά ότι «αποτελεί πρόσχημα των ΗΠΑ για να ελέγχουν άλλες χώρες» και το 47% δηλώνει ότι «είναι αναγκαία η διεθνής συνεργασία».

Στο ειδικότερο ερώτημα «για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας στη χώρα μας, ποιες νομίζετε ότι θα πρέπει να είναι οι γενικές κατευθύνσεις που πρέπει να ακολουθηθούν;», μόνο το 29,7% τάσσεται υπέρ του «να πάρουμε πιο αυστηρά μέτρα, ακόμη και αν περιοριστούν κάποια ατομικά δικαιώματα των πολιτών», ενώ το 56,4% δηλώνει ότι πρέπει «να βελτιώσουμε την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών με οικονομική και τεχνολογική ενίσχυση» και το 9,5% θεωρεί ότι «αρκούν τα μέτρα που ισχύουν σήμερα».

Τέλος, στο ερώτημα «ποιες λέξεις εκφράζουν καλύτερα τα συναισθήματά σας για την επίθεση στις ΗΠΑ;», το 75,5% δηλώνει λύπη, το 64,1% ανησυχία, το 35% οργή, 28% έκπληξη, 10,8% ικανοποίηση (πολλαπλές απαντήσεις). Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο διάστημα από 13 έως 27 Σεπτεμβρίου σε δείγμα 2.000 ψηφοφόρων.

Διαφωνούν κατηγορηματικά με την απόφαση για τις διεθνείς εξελίξεις

Επιστολή των εκπροσώπων του ΚΚΕ στην πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Τη διαφωνία τους τόσο ως προς το περιεχόμενο της απόφασης της Ελληνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ), της σχετικής με τις διεθνείς εξελίξεις, όσο και με τον τρόπο που αυτή πάρθηκε, κατέθεσαν οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ στην Επιτροπή, αποστέλλοντας επιστολή στην πρόεδρο με την οποία στοιχειοθετούν τις ενστάσεις τους. Ενδεικτικά αναφέρουμε ορισμένα αποσπάσματα της απόφασης.

Η ΕΕΔΑ προτρέπει «τα αρμόδια όργανα της διεθνούς κοινότητας καθώς και όλες τις κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής, να αναλάβουν κάθε αναγκαία δράση για τη σύλληψη και νόμιμη τιμωρία των ενόχων της τρομοκρατικής επίθεσης, αλλά και τη ριζική αντιμετώπιση των αιτίων που προκάλεσαν και προκαλούν γενικά το τρομοκρατικό φαινόμενο και την όξυνσή του». Υπενθυμίζει ότι η όποια δράση θα πρέπει «να μην παραβιάζει ούτε απειλεί τα δικαιώματα του ανθρώπου».

Η επιστολή των εκπροσώπων του ΚΚΕ έχει ως εξής:

«Προς την κ. Α. Γιωτοπούλου - Μαραγκοπούλου

Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Κυρία πρόεδρε,

Θεωρούμε ότι η κρισιμότητα των εξελίξεων, η ενεργοποίηση του άρθρου 5 του καταστατικού του ΝΑΤΟ και η δηλωμένη πρόθεση των ΗΠΑ να κηρύξουν τον πόλεμο για αόριστο χρονικό διάστημα κατά παντός - κατά τις ΗΠΑ - υπευθύνου, καθώς και η διακηρυγμένη πρόθεσή τους να παρέμβουν, με το πρόσχημα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας σε μεγάλο και ακαθόριστο αριθμό χωρών και να μεταβάλλουν τα γεωπολιτικά δεδομένα επιβάλλει μια προσέγγιση που να λαμβάνει υπόψη της την επί θύραις έναρξη πολεμικών επιχειρήσεων που πραγματικό στόχο θα έχουν τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών της περιοχής της Κασπίας και γύρω από αυτήν, καθώς και την προώθηση των ηγεμονικών σχεδίων των ΗΠΑ για την περιοχή της Ευρασίας και όχι μόνο. Πρέπει να υπογραμμιστεί ότι ακόμη και το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών όπλων άφησε ανοιχτό ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Ντ. Ράμσφελντ.

Η προσέγγιση της ΕΕΔΑ δεν μπορεί να αγνοεί επίσης τη δηλωμένη θέση της κυβέρνησης για την εμπλοκή της Ελλάδας στους ΝΑΤΟικούς τυχοδιωκτισμούς. Η κυβέρνηση έφτασε μάλιστα στο σημείο να προσυπογράψει την ενεργοποίηση του άρθρου 5 του καταστατικού του ΝΑΤΟ, χωρίς να έχει στα χέρια της ούτε τα ενοχοποιητικά στοιχεία εναντίον του πρώην συνεργάτη της CIA που ισχυρίζεται ότι διαθέτει η αμερικανική πλευρά.

Είναι φανερό ότι αυτές οι εξελίξεις θα αποβούν μοιραίες για τις δημοκρατικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα μας, στην ΕΕ, στις ΗΠΑ, ίσως και σε όλο τον πλανήτη. Αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο, αν αναλογιστεί κανείς το μέγεθος των ανατροπών στα δημοκρατικά δικαιώματα που θα επέλθουν, αν υλοποιηθούν οι πρόσφατες αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, συνδράμοντας έτσι τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ.

Η ΕΕΔΑ δεν μπορεί να αρκεστεί στην καταδίκη της τρομοκρατίας και στις γενικόλογες τοποθετήσεις που αφήνουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα ακόμη και την εξαπόλυση σειράς πολέμων, με τη συμμετοχή της Ελλάδας, με πρόσχημα βέβαια την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, αλλά με αληθινό σκοπό την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των ισχυρών πολυεθνικών. Ο πόλεμος, η πείνα και η εξαθλίωση δεν μπορεί να είναι το μέλλον της ανθρωπότητας. Πρέπει όλοι να αντιδράσουμε. Αντίθετα με τις απαιτήσεις των καιρών, η απόφαση της ΕΕΔΑ αποτελεί ένα κείμενο που δεν μπορεί να ερμηνευτεί έτσι ώστε να νομιμοποιούνται τα σχέδια του ΝΑΤΟ που προαναφέρθηκαν.

Τέλος, η διαδικασία με την οποία ελήφθη η σχετική απόφαση της ΕΕΔΑ (χωρίς την προηγούμενη ενημέρωση των μελών της ΕΕΔΑ επί του σχεδίου απόφασης ώστε να δοθεί η δυνατότητα υποβολής παρατηρήσεων) προκαλεί τη δικαιολογημένη διαφωνία μας.

Για τους λόγους αυτούς δηλώνουμε δημόσια και κατηγορηματικά τη διαφωνία μας με το κείμενο και ιδίως με τη διαδικασία μετατροπής του σε απόφαση.

Θεόδωρος Θεοδωρόπουλος

Δημήτρης Καλτσώνης

εκπρόσωποι του ΚΚΕ στην ΕΕΔΑ».

ΚΩΣΤΑΣ ΑΛΥΣΣΑΝΔΡΑΚΗΣ
Το Δίκαιο της ειρήνης θα επικρατήσει

Στη διάρκεια της συζήτησης στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Εκτακτό Συμβούλιο Κορυφής στις Βρυξέλλες, στις 21 Σεπτέμβρη, πήρε το λόγο ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Αλυσσανδράκης, ο οποίος είπε τα εξής:

«Ο πόλεμος δεν είναι απάντηση. Να μη μετατραπεί ο πόνος μας για τα θύματα σε πολεμική ιαχή. Αυτά ήταν τα κύρια συνθήματα χιλιάδων Αμερικανών που διαδήλωσαν το προηγούμενο Σάββατο στους δρόμους της Ουάσιγκτον. Στη δική μας μεριά του Ατλαντικού, δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές σε Αθήνα, Ρώμη, Βερολίνο, Παρίσι, Αμστερνταμ, Πράγα, Βαρκελώνη, Στοκχόλμη, Κωνσταντινούπολη και αλλού, ύψωσαν τη φωνή τους ενάντια στα πολεμοκάπηλα σχέδια Αμερικανών και Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών.

Πράγματι, αυτοί που εξασκούν συστηματικά την κρατική τρομοκρατία, αυτοί που κατασκευάζουν τους Μπιν Λάντεν και τους Ουτσεκάδες, αυτοί που βαφτίζουν "τρομοκράτες" ολόκληρους λαούς, βρήκαν, μετά την αποτρόπαια τρομοκρατική επίθεση στις ΗΠΑ, τη χρυσή ευκαιρία να ξεκαθαρίσουν τους λογαριασμούς τους με όσους αντιστέκονται στην παγκόσμια κυριαρχία τους. Ταυτόχρονα, στο εσωτερικό των χωρών της ΕΕ και στις ΗΠΑ, επιταχύνουν τα μέτρα αστυνομικής καταστολής για να φιμώσουν όσους αντιστέκονται ή αμφισβητούν την αντιλαϊκή πολιτική τους.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι ο πόλεμος κατά της "τρομοκρατίας" θα είναι μακροχρόνιος. Το ίδιο μακρόχρονη θα είναι και η αντίσταση των φιλειρηνικών λαϊκών δυνάμεων. Είμαστε βέβαιοι ότι το δίκαιο της ειρήνης θα επικρατήσει απέναντι στη βαρβαρότητα του ιμπεριαλιστικού πολέμου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ