ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
Η πλειοψηφία ευθυγραμμίζεται με τους μεγάλους

Ανακοίνωση - καταγγελία της Αγωνιστικής Συνεργασίας Εμπόρων, για τη στάση της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΕΣΕΕ στη γενική συνέλευση

Την ευθυγράμμισή της με τα συμφέροντα των βιομηχάνων και του μεγάλου εμπορικού κεφαλαίου, που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με εκείνα της πλειοψηφία των εμπόρων -αυτοαπασχολούμενων και μικρών- απέδειξε για άλλη μια φορά η πλειοψηφία του ΔΣ της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) κατά τη διάρκεια της τακτικής της γενικής συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε προχτές. Τη στάση της πλειοψηφίας κατήγγειλαν απερίφραστα οι εκπρόσωποι της Αγωνιστικής Συνεργασίας Εμπόρων που υποστηρίζεται από τη Δημοκρατική Κίνηση Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων (ΔΗΚΕΒΕ).

Ειδικότερα, οι εκπρόσωποι της Αγωνιστικής Συνεργασίας:

  • Κατήγγειλαν τη συμμετοχή της ΕΣΕΕ στους στημένους διαλόγους με την κυβέρνηση και τη λογική που επιχειρεί να προβάλει η πλειοψηφία ότι «όλοι» -δηλαδή βιομήχανοι και μικρέμποροι, μεγαλοεργοδότες και εργαζόμενοι- «έχουμε τα ίδια προβλήματα». Η Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων τόνισε ότι οι ψευδεπίγραφοι διάλογοι έχουν καταδικαστεί από την πραγματικότητα και κάλεσε για άλλη μια φορά την πλειοψηφία να σταθεί στο ύψος του συνδικαλιστικού κινήματος, ώστε να ανταποκριθεί στον αγωνιστικό, διεκδικητικό ρόλο του, στο πλευρό των χιλιάδων μικρών και αυτοαπασχολούμενων εμπόρων.
  • Παρατήρησαν, πως στο θέμα ιδιωτικοποίησης του ΟΑΕΔ, η πλειοψηφία της διοίκησης της ΕΣΕΕ εμφανίστηκε βασιλικότερη του βασιλέως, δηλώνοντας ότι δεν την ικανοποιεί ούτε ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η ιδιωτικοποίηση. Ο εκπρόσωπος της Αγωνιστικής Συνεργασίας κατήγγειλε ότι οι βασικές γραμμές του συγκεκριμένου νομοσχεδίου ισοδυναμούν με την ενοικίαση, προσωρινότητα της εργασίας και εισάγουν εργαζόμενους δεύτερης και τρίτης διαλογής και ότι νομιμοποιούνται τα σύγχρονα δουλεμπορικά γραφεία «ενοικίασης προσωρινής απασχόλησης», καταλήγοντας ότι το νομοσχέδιο πρέπει να αποσυρθεί στο σύνολό του.

Μεταξύ των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης τέθηκε η τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης, με τον τίτλο «απαγόρευση πωλήσεων κάτω του κόστους», για την οποία η πλειοψηφία εξέφρασε την ικανοποίησή της, αποσιωπώντας το γεγονός ότι ο τίτλος είναι ψευδεπίγραφος. Κι αυτό γιατί, όπως κατήγγειλε ο εκπρόσωπος της Αγωνιστικής Συνεργασίας, η «απαγόρευση» με δύο «παραθυράκια» στην πράξη αυτοαναιρείται. Πρόκειται για τη ρύθμιση που προβλέπει ότι οι πωλήσεις κάτω του κόστους αγοράς επιτρέπονται «κατ' εξαίρεση» στην περίπτωση που προκύπτει τέτοια τιμή στα προϊόντα που φέρουν κουπόνι εκπτωτικό, καθώς και στις «ειδικές προσφορές» που έτσι κι αλλιώς επιτρέπονται όλο το χρόνο εκτός από είκοσι μέρες πριν και είκοσι μετά τις εκπτώσεις!

Από τα άλλα θέματα που τέθηκαν για συζήτηση στην ημερήσια διάταξη, οι εκπρόσωποι της Αγωνιστικής Συνεργασίας:

  • Καταψήφισαν τις δράσεις για το ευρώ, τονίζοντας ότι η παράταξη διαφωνεί εξ αρχής με τη βασική επιλογή της ΟΝΕ που αποδεικνύεται όλο και αντιλαϊκότερη. Η προσαρμογή στο ευρώ, τόνισαν, δε θα κάνει τον Ελληνα μικρέμπορο να αισθανθεί καλύτερα στη λαίλαπα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει, απλώς θα μετράει την πτώση του τζίρου του σε ευρώ. Τέλος, παρατήρησαν πως η εισαγωγή του ευρώ εντάσσεται στη διαδικασία εκχώρησης δικαιωμάτων της χώρας στις Βρυξέλλες.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Το «χαβά» του ο Αργύρης

To παιχνίδι του αποπροσανατολισμού των βαμβακοπαραγωγών συνεχίστηκε με τη συνέντευξη Τύπου, που έδωσε χτες στη Θεσσαλονίκη ο υφυπουργός Γεωργίας Βαγ. Αργύρης, ολοκληρώνοντας την τετραήμερη περιοδεία του σε Θεσσαλία και Μακεδονία.

Ενόψει των κινητοποιήσεων που αρχίζουν οι αγρότες για την κατάργηση του νέου κανονισμού για το βαμβάκι, ο υφυπουργός επανέλαβε όσα κατά καιρούς ψεύδη χρησιμοποιήθηκαν από τους επικεφαλής του υπουργείου Γεωργίας, προκειμένου να δικαιολογήσουν τη νέα δραστική μείωση του εισοδήματος του βαμβακοπαραγωγών, ως αποτέλεσμα του καταστροφικού κοινοτικού κανονισμού. Παραθέτοντας πλασματικά νούμερα όσον αφορά τις καλλιεργούμενες εκτάσεις με βαμβάκι και την αναμενόμενη μέση στρεμματική παραγωγή, επιχείρησε να αποπροσανατολίσει το ακροατήριό του σχετικά με την επιχείρηση περιορισμού της επιδοτούμενης παραγωγής βαμβακιού, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Ηδη και στους Νομούς Πέλλας και Ημαθίας πολλοί παραγωγοί που μετέφεραν το βαμβάκι τους στα εκκοκκιστήρια διαπίστωσαν ότι μεγάλο μέρος της παραγωγής τους βγαίνει εκτός επιδότησης και πως αυτή η ποσότητα πληρώνεται το πολύ μέχρι 66 δρχ. το κιλό. Κι ενώ και οι παραγωγοί της Μακεδονίας είναι αγανακτισμένοι για τον εμπαιγμό που υφίστανται, πράγμα που διαπιστώνουν πολύ καλά μόλις περνάνε τις πύλες των εκκοκκιστηρίων, ο υφυπουργός μίλησε για έλλειμμα πληροφόρησης του αγρότη...

Ο Βαγ. Αργύρης, επιχειρώντας να περιορίσει λεκτικώς τα προβλήματα που υπάρχουν στα «μέτρα» της κυβερνητικής προπαγάνδας, ισχυρίστηκε ακόμη ότι όλα τα μέτρα που λήφθηκαν φέτος για το βαμβάκι αποβλέπουν στην αποτύπωση της πραγματικής κι όχι της εικονικής παραγωγής. Επίσης, έκανε λόγο για παραβάσεις της εφαρμογής του νέου συστήματος συγκέντρωσης, ελέγχου και πληρωμής του βαμβακιού που διαπίστωσε το υφυπουργικό κλιμάκιο στους Νομούς Καρδίτσας, Ημαθίας και Πέλλας, προσθέτοντας ότι θα επιβληθούν κυρώσεις. Βέβαια, δεν εννοούσε ότι θα «τιμωρηθούν» οι εκκοκκιστές, που με τις ευλογίες της κυβέρνησης δίνουν εξευτελιστικές τιμές στο μη επιλέξιμο, αλλά και το επιλέξιμο βαμβάκι. Οι επικείμενες κυρώσεις, όπως διευκρίνισε, αφορούν τις μη αναγνωρισμένες αλάνες που συνεχίζουν να λειτουργούν φέτος - λες και το μόνο πρόβλημα είναι οι αλάνες - αλλά δεν εξήγησε όμως αν έχει δημιουργηθεί η υποδομή που θα τις αντικαταστήσει, με τρόπο που δε θα αποτελεί και πάλι ένα επιπλέον οικονομικό κόστος για τον παραγωγό.

ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ 5-10-2001
Γρίφος για τα νοικοκυριά τα έντυπα της Εφορίας

Λάθη στο 13,3% των δηλώσεων φόρου εισοδήματος

Σωρεία λαθών διαπιστώνονται στις δηλώσεις φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, γεγονός που αποδείχνει ότι τα σχετικά έντυπα της Εφορίας εξακολουθούν να αποτελούν πραγματικό γρίφο για τα εργαζόμενα νοικοκυριά και τους συνταξιούχους. Για την κατάσταση αυτή υπεύθυνοι είναι πρώτα και κύρια οι αρμόδιοι, που όχι μόνο δε φρόντισαν να απλοποιήσουν το έντυπο, αλλά αντίθετα το περιέπλεξαν. Φέτος μάλιστα μετά τις αλλαγές στα έντυπα της Εφορίας τα λάθη θα φτάσουν σε νέα ύψη - ρεκόρ. Κατά τη διαδικασία της εκκαθάρισης, η οποία συνεχίζεται καθώς υπολείπεται η αποστολή μιας ακόμη παρτίδας, λάθη βρέθηκαν στο 13,3% των δηλώσεων, δηλαδή σε περίπου 598.000 δηλώσεις από τις 4,5 εκατ. που εκκαθαρίστηκαν μέχρι σήμερα. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η μεγάλη πλειονότητα των λαθών υπάρχουν στους ίδιους κωδικούς με πέρσι. Να σημειωθεί επίσης ότι βρέθηκαν και 8.400 δηλώσεις, για τις οποίες προκύπτει επιστροφή φόρου μεγαλύτερη από 5 εκατ. δρχ. και οι οποίες έχουν κρατηθεί για επανέλεγχο.

Ειδικότερα:

  • Το 11,67% των λαθών εντοπίστηκε στους κωδικούς που αφορούν τους τόκους που καταβλήθηκαν για στεγαστικά δάνεια και οι οποίοι δεν εμφανίζονται στον πίνακα με τα τεκμήρια.
  • Το 10,83% των λαθών υπάρχει στους κωδικούς για τον προσδιορισμό του ακαθάριστου εισοδήματος από ιδιοκατοίκηση.
  • Αρκετοί φορολογούμενοι (6,3% των λαθών) δε συμπλήρωσαν τον ΑΦΜ του ιδιοκτήτη της κατοικίας που ενοικιάζουν.
  • Το 4,38% αφορά λανθασμένη αναγραφή των αναλογούντων και παρακρατηθέντων φόρων.
Του Αιγαίου... τα ψέματα

Με «κυματιστά» ψέματα επιχείρησε χτες ο υπουργός Γεωργίας να «λουσάρει» το υποτιθέμενο κυβερνητικό ενδιαφέρον για τα νησιά του Αιγαίου και ειδικότερα για τους αγρότες - κτηνοτρόφους και ψαράδες που ζουν σε αυτά, σε εκδήλωση του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών για τα νησιά των Κυκλάδων.

Ο υπουργός Γεωργίας με «φαμφάρες» και με τετριμμένες υποσχέσεις για «συνέχιση των ειδικών πολιτικών στήριξης των νησιών του Αιγαίου» προσπάθησε να αποκρύψει την ολέθρια πολιτική που ακολουθούν κυβέρνηση και ΕΕ, σε βάρος της ολόπλευρης ανάπτυξης των νησιών του Αιγαίου. Για παράδειγμα ο υπουργός Γεωργίας αναφέρθηκε στα υποτιθέμενα «ευεργετήματα» του κανονισμού 1257/99 που αντικαθιστά τον κανονισμό 2019/93, αλλά δεν ανέφερε ότι οι Βρυξέλλες με το δεύτερο κανονισμό έκοψαν τις ειδικές επιδοτήσεις στα τοπικά αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, στα βασικά προϊόντα διατροφής, στις ζωοτροφές και στις αγροτικές επενδύσεις για τα νησιά του Αιγαίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ