ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
29ο ΠΑΝΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
Στα χέρια του κεφαλαίου ο σιδηρόδρομος

Αποκαλυπτικές οι αναφορές της κυβέρνησης για το μέλλον του σιδηροδρόμου και των εργαζομένων

Ο Γ. Σταυρόπουλος στο βήμα του Συνεδρίου
Ο Γ. Σταυρόπουλος στο βήμα του Συνεδρίου
Οι ιδιώτες θα αναλάβουν τα επόμενα χρόνια την πλήρη εκμετάλλευση των ελληνικών σιδηροδρόμων, αλλά και του σχεδιαζόμενου προαστιακού σιδηροδρόμου, ενώ και το άμεσο μέλλον των δεκάδων χιλιάδων σιδηροδρομικών προδιαγράφεται δυσοίωνο, καθώς εντείνεται η επίθεση που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση ενάντια στις εργασιακές τους κατακτήσεις και τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα.

Τα παραπάνω προκύπτουν από τις χτεσινές ομιλίες των υπουργών Μεταφορών - Επικοινωνιών Χρ. Βερελή και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τ. Γιαννίτση, στο 29ο Πανσιδηροδρομικό Συνέδριο. Το συνέδριο συνεχίζεται σήμερα με τις ομιλίες συνέδρων και λήγει αύριο με τις ψηφοφορίες για την εκλογή νέων οργάνων στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ) και αντιπροσώπων στη ΓΣΕΕ.

Από την ομιλία του Χρ. Βερελή προέκυψε ξεκάθαρα η πρόθεση της κυβέρνησης να εκχωρήσει το «φιλέτο» του ΟΣΕ στους ιδιώτες μόλις ολοκληρωθούν τα έργα εκσυγχρονισμού της υποδομής και του τροχαίου υλικού. Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι «θα υπάρχει στήριξη ενός δημόσιου ΟΣΕ μέχρι το τέλος του Γ` ΚΠΣ το 2006», που υπολογίζεται να έχει ολοκληρωθεί το επενδυτικό πρόγραμμα, ύψους τεσσάρων δισ. δρχ. Μετά το 2006 θα πρέπει να λειτουργήσει στις συνθήκες του ανταγωνισμού. Αν δε γίνει ανταγωνιστικός, θα ιδιωτικοποιηθεί.

Από την πλευρά του ο Τ. Γιαννίτσης, με συχνές αναφορές στην παγκοσμιοποίηση και την ΟΝΕ, τόνισε: «Δεν κάνουμε βήμα πίσω. Δεν πρέπει να διακυβεύσουμε τίποτα από αυτά που έχουμε πετύχει». Για το ασφαλιστικό είπε ότι δεν πρόκειται για επίθεση της κυβέρνησης, αλλά για μια αναγκαία αλλαγή, που προκύπτει από την αλλαγή της πραγματικότητας. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλος ξεκαθάρισε ότι «η παγκοσμιοποίηση δεν είναι ούτε κόλαση ούτε παράδεισος» και... ότι είμαστε σε καλό δρόμο, ενώ το θετικό θα προκύψει μέσα από τον αποκαλούμενο «κοινωνικό διάλογο».

Ο Γ. Σταυρόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, τόνισε ότι ο σιδηρόδρομος πρέπει να υπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στα επιθετικά σχέδια του ιμπεριαλισμού να κατακτήσει νέες σφαίρες επιρροής και να ελέγξει τις πλουτοπαραγωγικές πηγές, υπογραμμίζοντας ότι η σχεδιαζόμενη αμερικανική επίθεση δε γίνεται για τον Οσάμα Μπιν Λάντεν, αλλά για οικονομικά συμφέροντα. Τόνισε ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να έχει καμιά συμμετοχή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, ενώ αναφέρθηκε και στα νέα ευρωκατασταλτικά μέτρα, που με πρόσχημα την πάταξη της τρομοκρατίας, αναμένεται να εφαρμοστούν σε βάρος των λαϊκών κινημάτων. Αναφορές επίσης έκανε στα θέματα της δημόσιας υγείας και το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο, ενώ στηλίτευσε τη στάση των ηγεσιών ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, επισημαίνοντας ότι έχουν εγκληματική ευθύνη για τα πράγματα που πήγαν πίσω.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν εκπρόσωποι από τη ΝΔ, τον ΣΥΝ και το ΔΗΚΚΙ, όχι όμως κι από το ΠΑΣΟΚ. Τις εργασίες του Συνεδρίου άνοιξε ο πρόεδρος της ΠΟΣ Επ. Κούκος. Παρευρίσκονται αντιπροσωπείες σιδηροδρομικών από διάφορες χώρες της Ευρώπης.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΟΤΑ
Στο δρόμο του αγώνα

Συγκέντρωση στις 23 Οκτώβρη με ένα ευρύ πλαίσιο για την προστασία και διεύρυνση των εργατικών δικαιωμάτων

Την πραγματοποίηση συγκέντρωσης των εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την Τρίτη 23 Οκτώβρη, στην πλατεία Κάνιγγος στις 6.30 μ.μ. και πορείας προς το υπουργείο Εσωτερικών, αποφάσισαν χτες σε κοινή σύσκεψη τα διοικητικά συμβούλια 19 σωματείων ΟΤΑ με προοπτική την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Η απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής των σωματείων βάζει αγωνιστική «σφραγίδα» για την επίλυση των οξυμένων χρόνιων προβλημάτων του κλάδου, κόντρα στην κυβερνητική πολιτική και στις λογικές του συμβιβασμού και της συναίνεσης της πλειοψηφίας στη διοίκηση της ΠΟΕ - ΟΤΑ. Οπως είπαν οι συνδικαλιστές που συμμετείχαν στη σύσκεψη, φιλοδοξούν να διευρύνουν ακόμη περισσότερο το συντονιστικό με περισσότερα πρωτοβάθμια σωματεία, χωρίς διακρίσεις, αλλά με συνέπεια σε ένα συγκεκριμένο διεκδικητικό πλαίσιο. Εκ μέρους του Συντονιστικού Σωματείων και Συνδικαλιστών Αθήνας χαιρέτισε ο Γ. Πέρρος.

Το διεκδικητικό πλαίσιο των σωματείων παίρνει υπόψη του τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων και βρίσκεται «πολύ μακριά» από το περιορισμένο απεργιακό πλαίσιο του γενικού συμβουλίου της ΠΟΕ - ΟΤΑ.

Ειδικότερα, περιλαμβάνει την απαίτηση για: Σταθερή και μόνιμη δουλιά. Μονιμοποίηση των εκτάκτων που εξυπηρετούν πάγιες ανάγκες. Μη εκχώρηση αρμοδιοτήτων των δήμων σε ιδιώτες και σταμάτημα των ιδιωτικοποιήσεων. Επέκταση των βαρέων και ανθυγιεινών στο δημόσιο, με μείωση ορίων ηλικίας για τις χωματερές π.χ. στα 55. Θέσπιση 35ωρου - 5ήμερου - 7ωρου για όλους και 30ωρου - 5ήμερου- 6ωρου για τα βαρέα ανθυγιεινά. Αύξηση του αφορολόγητου για τον εργαζόμενο στα 3,5 εκατομμύρια δραχμές. Κατώτερο μισθό 300.000 δρχ. Καταδίκη της σύνδεσης μισθού - παραγωγικότητας που προωθεί η κυβέρνηση.

ΕΣΑΚ ΣΟΦΤΕΞ
Να ακυρωθεί η ιδιωτικοποίηση

Η παράταξη καλεί στη συγκέντρωση στις 16 Οκτώβρη στο υπουργείο Ανάπτυξης

Κάλεσμα συσπείρωσης σε αγωνιστικό μέτωπο για να μην περάσουν τα σχέδια διάλυσης της ΣΟΦΤΕΞ, απευθύνει σε όλους τους εργαζόμενους της επιχείρησης η ΕΣΑΚ ΣΟΦΤΕΞ, με μοναδικό - ομόφωνο - αίτημα: «Ακύρωση της ιδιωτικοποίησης και υπαγωγή της εταιρίας στο υπουργείο Ανάπτυξης». Παράλληλα, καλεί όλους τους εργαζόμενους στη συγκέντρωση που θα γίνει στις 16 Οκτώβρη έξω από το υπουργείο Ανάπτυξης.

Στην ανακοίνωσή της υπογραμμίζει: «Οποιαδήποτε άλλη μεσοβέζικη λύση θα είναι για να περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης - εργοδοσίας και για να αποπροσανατολίσει τους εργαζόμενους».

«Οι εξελίξεις γύρω από την πορεία της ΣΟΦΤΕΞ επιβεβαιώνουν σχεδόν απόλυτα τις εκτιμήσεις και τις έγκαιρες προειδοποιήσεις της ΕΣΑΚ ΣΟΦΤΕΞ, για το πού θα οδηγούσε την εταιρία η πολιτική ιδιωτικοποίησης» τονίζει και υπενθυμίζει ότι οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να ξεχάσουν πως «η ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης έγινε με ευθύνη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Ομως, βαριά ευθύνη έχουν η ΝΔ και ο Συνασπισμός, που με την ψήφο τους στη Βουλή στήριξαν την πολιτική της κυβέρνησης».

Αναφερόμενη στις συνδικαλιστικές ηγεσίες των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ - Συμπαράταξη, σημειώνει ότι όχι μόνο έβαλαν «πλάτη» στο ξεπούλημα της εταιρίας και των εργατικών δικαιωμάτων, αλλά παραμύθιαζαν και κορόιδευαν τους εργαζόμενους, ότι τάχα «ανεξάρτητα από το ιδιοκτησιακό» θα διασφαλιζόταν η ανάπτυξη της εταιρίας και η απασχόληση.

Τέλος, τονίζει: «Σήμερα, κυβέρνηση και συνδικαλιστικές ηγεσίες πρέπει να απαντήσουν στο κλείσιμο, ουσιαστικά, της Δράμας και στη μεθόδευση για συρρίκνωση στην Αθήνα, με εκατοντάδες απολύσεις. Η ηγεσία της ΠΑΣΚΕ - ΣΟΦΤΕΞ στην πρόσφατη ανακοίνωσή της διαπιστώνει ότι τα ασφαλιστικά μέτρα και η πιθανή παραπομπή της πώλησης στη διαιτησία από το υπουργείο ίσως αλλάξουν τα δεδομένα. `Η έχουν αυταπάτες, ή για μια ακόμη φορά κοροϊδεύουν τους εργαζόμενους, στηρίζοντας την πολιτική της κυβέρνησης».

ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Ενιαίο Συνδικάτο Οικοδόμων

«Ναι στην ενότητα όχι στη διάσπαση», είναι το σύνθημα του Σωματείου Εργατοτεχνιτών Μωσαϊκών - Μαρμάρων στην Καλαμάτα, που αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο την ανάληψη πρωτοβουλίας από την πλευρά του για ενοποίηση όλων των σωματείων στην οικοδομή σε ένα ενιαίο συνδικάτο όλων των οικοδόμων της Μεσσηνίας.

Η πρωτοβουλία αυτή έρχεται να ικανοποιήσει ένα αίτημα που απαιτεί εδώ και πολλά χρόνια η συντριπτική πλειοψηφία όλων των οικοδόμων. Για το λόγο αυτό, το σωματείο τροποποιεί το καταστατικό του για να μπορούν να είναι μέλη όλοι οι εργαζόμενοι στην οικοδομή και στα συναφή επαγγέλματα.

Σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργατοτεχνιτών Μωσαϊκών - Μαρμάρων σημειώνει πως το Ενιαίο Συνδικάτο Οικοδόμων «το απαιτούν τα κοινά προβλήματα, ο κοινός αγώνας. Το απαιτεί και η ανάγκη της οργανωτικής ενότητας» καθώς μέχρι σήμερα υπάρχουν εφτά σωματεία, με εμφανή την αδυναμία να συντονίσουν οποιονδήποτε αγώνα.

«Θα αντιδράσουν στη συνένωση όλων σε ένα συνδικάτο όσοι δε θέλουν την ενότητα, την ένωση της δύναμής μας και την αποτελεσματικότητα του αγώνα. Θα αντιδράσουν όσοι στενόκαρδα και καιροσκοπικά βάζουν τα προσωπικά και μικροπαραταξιακά οφέλη πάνω από τα συμφέροντα του κλάδου των οικοδόμων», επισημαίνει το σωματείο. Παράλληλα, καλεί τους οικοδόμους να στηρίξουν τη δημιουργία του νέου συνδικάτου και να απομονώσουν όποιον θελήσει να βάλει εμπόδια στην ενότητά τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ