ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΡΥΧΕΙΟ ΜΑΥΡΟΠΗΓΗΣ
Χτύπησε το κράτος των ΜΑΤ

Η κυβέρνηση έστειλε στο νοσοκομείο κατοίκους του χωριού, που παλεύουν για το δικαίωμα στη ζωή

Με πόλεμο χημικών-δακρυγόνων και όλων των άλλων «εκσυγχρονιστικών» κατασταλτικών μέσων, απάντησαν η κυβέρνηση και οι μηχανισμοί της στο αίτημα των κατοίκων της Μαυροπηγής για το δικαίωμα στη ζωή και στη δουλιά.

Χτες το κράτος-τρομοκράτης χτύπησε, και πάλι, ανελέητα. Αυτή τη φορά, παιδιά, γυναίκες και άνδρες, που επιχείρησαν με ειρηνικό τρόπο να κινητοποιηθούν ενάντια στην έναρξη των εργασιών διάνοιξης του ορυχείου, απαιτώντας από τη ΔΕΗ να δεσμευτεί, έστω την τελευταία ώρα, πως θα αναλάβει το κόστος (12 δισ. δρχ.) μετεγκατάστασης του οικισμού τους και θα απορροφήσει στη δουλιά τους 150 άνεργους, κυρίως νέους.

Αποτέλεσμα της ωμής βίας, που εξαπολύθηκε εναντίον των κατοίκων στον κάμπο της Μαυροπηγής, ήταν να οδηγηθούν στο νοσοκομείο ο συνταξιούχος της ΔΕΗ Κ. Μπαμπίνης, να διακομιστούν για τις πρώτες βοήθειες πολλά μικρά παιδιά και να συλληφθούν δύο κάτοικοι, ο Θ. Κεσκερίδης και η Ε. Σαμαρά, που έως χτες το βράδυ νοσηλεύονταν φρουρούμενοι.

«Δεν κάνουμε πίσω στα αιτήματά μας. Απέναντι στην αδιαλλαξία της ΔΕΗ θα συνεχίσουμε ενωμένοι τον αγώνα μας πολύμορφα», δηλώνει ο Τ. Λαζαρίδης, μέλος του Τοπικού Συμβουλίου Μαυροπηγής.

Στο πλευρό των αγωνιζόμενων κατοίκων βρέθηκε από το χάραμα ακόμη, όταν άρχισαν να στήνονται τα μπλόκα αντίστασης στα γύρω υψώματα, αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γραμματέα Περιοχής Δυτ. Μακεδονίας, Κ. Σταμπολίδη. Το απόγευμα περιόδευσε στον οικισμό ο βουλευτής του Κόμματος Αγγ. Τζέκης.

Από τους κατοίκους στηλιτεύτηκε ιδιαίτερα η απουσία των βουλευτών του νομού, του νομάρχη και της Περιφερειακής Αρχής. Ο δήμαρχος Πτολεμαΐδας, κ. Φραγκουλίδης, εμφανίστηκε μεν, αλλά, όπως φάνηκε, για να παίξει και πάλι το ρόλο «πυροσβέστη» της αγανάκτησης των κατοίκων.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ
Θα 'μαστε συνέχεια στον κάμπο

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους οι κάτοικοι της Μαυροπηγής

Από νωρίς χτες το πρωί, οι κάτοικοι, που γνώριζαν από την προηγούμενη μέρα, πως παρά τις αντιδράσεις τους η ΔΕΗ θα ξεκινούσε τις εργασίες διάνοιξης, συγκεντρώθηκαν στον κάμπο της Μαυροπηγής (5.000 στρέμματα θα απαλλοτριώσει η ΔΕΗ για το ορυχείο). Στόχος τους να εμποδίσουν αγωνιστικά τη διοίκηση της ΔΕΗ να ξεκινήσει τις εργασίες. Ξαφνικά, βρέθηκαν αντιμέτωποι με 250 άνδρες των ΜΑΤ που είχαν παραταχθεί με πλήρη εξάρτυση, έτοιμοι να τους χτυπήσουν. Αλλοι τόσοι υπήρχαν κρυμμένοι στο γύρω χώρο.

Η Επιτροπή Αγώνα ζήτησε να συναντηθεί με το διευθυντή των ορυχείων κ. Καβουρίδη, ώστε να διασφαλίσει πως θα αποχωρήσουν τα ΜΑΤ και θα ανασταλεί η έναρξη των εργασιών. Στη συζήτηση ο διευθυντής της ΔΕΗ, εκτελώντας προφανώς άνωθεν εντολές, εμφανίστηκε και πάλι αδιάλλακτος. Ετσι, στο αίτημα απορρόφησης των ανέργων του οικισμού, απάντησε με υποσχέσεις για 8μηνες συμβάσεις, ενώ αναφορικά με το αίτημα μετεγκατάστασης παρέπεμψε σε συζήτηση το 2011-2012, όταν όπως εκτιμά η ΔΕΗ, το ορυχείο θα φτάσει στα 500 έως 1.000 μέτρα από τα σπίτια. Δηλαδή, όταν θα έχει ήδη εγκαταλειφθεί από τους κατοίκους τους, αφού δε θα μπορούν να ζήσουν στο ιδιαίτερα επιβαρυμένο περιβάλλον.

Στο μεταξύ, όπως προκύπτει από την κοινή απόφαση ΥΠΕΧΩΔΕ και υπουργείου Ανάπτυξης με βάση την οποία δίνεται έγκριση για τη διάνοιξη, ακόμη δεν έχουν γίνει απαραίτητες εδαφοτεχνικές, υδρογειολογικές και λοιπές μελέτες. Γεγονός, που ενέχει πρόσθετους κινδύνους για τη λειτουργία του ορυχείου, κυρίως όμως για όσους θα εργαστούν εκεί.

Λίγη ώρα μετά τη συνάντηση, στη μία το μεσημέρι, και ενώ ο δήμαρχος Πτολεμαΐδας ενημέρωνε τους κατοίκους για τις τελευταίες εξελίξεις μπήκαν στο χώρο οι εκσκαφείς και άρχισαν να σκάβουν. Αμέσως μετά, στη μία και πέντε, οι δυνάμεις των ΜΑΤ με εντολή του αστυνομικού διευθυντή Κοζάνης κ. Ντάσκα - λίγες ώρες πριν δήλωνε πως πρόθεσή τους δεν είναι να συγκρουστούν με τους κατοίκους - επιτέθηκαν βάναυσα σπρώχνοντας χτυπώντας και κυρίως σπέρνοντας σε όλο τον κάμπο χημικά και δακρυγόνα.

Συνεχίζουμε ενωμένοι

Αμέσως μετά το πρώτο ξάφνιασμα, οι κάτοικοι, επέστρεψαν πιο αποφασισμένοι. Κατήγγειλαν ως τρομοκρατική την επίθεση και προκάλεσαν τους φορείς (πχ Εργατικό Κέντρο) που ως τώρα είχαν ευθυγραμμιστεί με την απόφαση της ΔΕΗ να πάρουν θέση και να σταθούν στο πλευρό τους. «Κυβέρνηση χειρότερη από τη χούντα. Τέτοια επίθεση απέναντι σε μικρά παιδιά, σε γυναίκες ηλικιωμένες, δεν ξανάγινε. Ομως εμείς δε θα σταματήσουμε, θα συνεχίσουμε. Κάθε μέρα και κάθε νύχτα θα είμαστε στον κάμπο. Η κυβέρνηση μαζί με τη ΔΕΗ να δώσουν λύση στο αίτημά μας», δήλωσε στο «Ρ», ο Π. Καραγεωργίου, μέλος της Επιτροπής Αγώνα. Ενώ ο Δ. Ιωαννίδης, μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Πτολεμαΐδας, σχολιάζοντας τα γεγονότα, σημείωσε: «Η ωμή επέμβαση των ΜΑΤ σηματοδοτεί μια νέα τάξη πραγμάτων, ένα κράτος τρομοκράτη που θα επιχειρεί να τσαλακώνει κάθε αντίθεση με την εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική. Ο λαός θα πρέπει να το κατανοήσει αυτό και να περάσει στην αντεπίθεση. Να έρθει σε άμεση ρήξη και σύγκρουση με αυτή την πολιτική».

ΚΚΕ
Δεν είναι μεμονωμένο επεισόδιο

«Οι καουμπόηδες του εκσυγχρονισμού, οι υπηρέτες του κέρδους και της ιδιωτικοποίησης, αφού δεν κατάφεραν τίποτα με την πολιτική πίεση και άλλα τεχνάσματα, κατέφυγαν στην " ανώτατη μορφή κοινωνικού διαλόγου", στην καταστολή, στο ξαμόλυμα των ΜΑΤ, αλλά και συνοροφυλάκων». Τα παραπάνω τονίζονται σε ανακοίνωση - καταγγελία της Νομαρχιακής Επιτροπής Κοζάνης του Κόμματος, στην οποία στη συνέχεια σημειώνεται:

«Η σημερινή επίθεση ενάντια στον "εχθρό - λαό" δεν είναι ένα μεμονωμένο επεισόδιο. Δεν είναι η εξαίρεση, αλλά ο κανόνας της βαθιά ταξικής αντιλαϊκής πολιτικής. Τα δακρυγόνα, τα ΜΑΤ και οι συνοροφύλακες μπορεί να πέτυχαν σήμερα τη διάλυση των κατοίκων της Μαυροπηγής, υπερτερούν σε μέσα και οργάνωση, όμως δε νίκησαν. Η οργή των κατοίκων δεν πρέπει στραφεί μόνο ενάντια στους υπάλληλους - εκτελεστές αλλά κυρίως ενάντια στους προϊσταμένους τους, σ' αυτούς που έδωσαν τις διαταγές για την επίθεση. Η απάντηση των κατοίκων της Μαυροπηγής θα είναι μια: συσπείρωση των γραμμών του δίκαιου αγώνα τους, με ενότητα και αποφασιστικότητα, με την πεποίθηση ότι τη νίκη και τη δικαίωσή τους θα τη φέρει η πίστη στον αγώνα τους και όχι στα λόγια και τις υποσχέσεις των εκπροσώπων μιας πολιτικής που μόνο αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα έχει να επιδείξει.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας από την πρώτη στιγμή ήταν δίπλα στους κατοίκους της Μαυροπηγής, συμπαραστάτης στον αγώνα τους. Ηταν και σήμερα και θα είναι και αύριο και πάντα δίπλα και μαζί με όλους όσοι αγωνίζονται ενάντια στην κερδολάγνα και ανθρωποβόρα πολιτική του Μαύρου Μετώπου κυβέρνησης - ΔΕΗ - κεφαλαίου.

Η ΔΕΗ ΑΕ, μέσα στο «απελευθερωμένο» περιβάλλον που λειτουργεί, χάνει και τα στοιχειώδη κοινωνικά χαρακτηριστικά που είχε και στο ζήτημα της μετεγκατάστασης της Μαυροπηγής, λειτουργεί μόνο με τη λογική του κέρδους και αγνοεί πλήρως τον παράγοντα άνθρωπο και τις ανάγκες του. (...)

Για τους λόγους αυτούς, η ΝΕ Κοζάνης του ΚΚΕ καλεί όλους τους μαζικούς φορείς και τους κατοίκους της περιοχής να αγωνιστούν με όλες τους τις δυνάμεις, ανεξάρτητα από κομματικές τοποθετήσεις, να υποστηρίξουν τα δικά τους συμφέροντα, τα συμφέροντα των παιδιών τους και της περιοχής για να μην περάσουν τα σχέδια κυβέρνησης - ΔΕΗ - ολιγαρχίας σε βάρος μας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ