ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
«ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ»
Επικίνδυνη εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων

Ο υπουργός Αμυνας τη δικαιολόγησε, λέγοντας ότι η «τρομοκρατία» είναι πλέον εξωτερική απειλή

Ο Ο. Κολοζώφ με επίκαιρη ερώτηση κατήγγειλε ότι η εμπλοκή των ενόπλων δυνάμεων μας γυρίζει στην εποχή του "εσωτερικού εχθρού".

Με το επιχείρημα ότι μετά τα χτυπήματα στις ΗΠΑ η τρομοκρατία πλέον είναι εξωτερική απειλή ο υπουργός Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος δικαιολόγησε χτες στη Βουλή την επικίνδυνη εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων στην «αντιτρομοκρατική μάχη».

Απαντώντας σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ ο υπουργός είπε ότι «οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις συμμετέχουν στους διεθνείς οργανισμούς για την αντιμετώπιση των λεγόμενων "ασύμμετρων απειλών", στις οποίες περιλαμβάνεται το διεθνές έγκλημα, ο πληροφοριακός πόλεμος, η διάδοση μέσων μαζικής καταστροφής, η τρομοκρατία».

Κάνοντας πιο ξεκάθαρη τη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων σε αυτήν την «αντιτρομοκρατική μάχη» ανέφερε ότι στη σύγχρονη εποχή «αυτή η παγκοσμιοποιημένη μορφή πέρασε και στην τρομοκρατία, με αποτέλεσμα τα τραγικά εγκληματικά γεγονότα στρατιωτικού χαρακτήρα και πολεμικής μορφής». Ετσι συνέχισε «υπάρχει ανάγκη να προωθήσουμε μια ολοκληρωμένη σύγχρονη πολιτική ασφάλειας που θα αποτρέψει την επανάληψη αυτών των γεγονότων και προς αυτήν την κατεύθυνση συμμετέχει η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή και ως μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Για τον Α. Τσοχατζόπουλο «η αντιμετώπιση αυτών των μορφών της τρομοκρατίας παραμένει ως μια εξωτερική απειλή και μόνο στο βαθμό που υπάρχει εξωτερική απειλή πρέπει να έχουν την ικανότητα οι Ενοπλες Δυνάμεις των χωρών να την αντιμετωπίσουν». Καταλήγοντας ο υπουργός ισχυρίστηκε ότι «είναι προώθηση του εθνικού συμφέροντος της χώρας να συμμετέχουμε σε διεθνείς οργανισμούς, οι οποίοι προωθούν μια συνολική παγκόσμια ασφάλειας έναντι εξωτερικής απειλής, έναντι εξωτερικού εχθρού».

«Επιβεβαιώσατε τις ανησυχίες μας»

«Με την παρέμβασή του ο υπουργός επιβεβαίωσε τις ανησυχίες μας», τόνισε ο Ο. Κολοζώφ και αναφερόμενος στα όσα υποστήριξε ο Α. Τσοχατζόπουλος για τη νέα κατάσταση που έχει δημιουργηθεί τόνισε:

«Η νέα κατάσταση απλώς επιταχύνει τις διαδικασίες που έχουν δρομολογηθεί από καιρό. Οι λεγόμενες ασύμμετρες απειλές που εντάχθηκαν τώρα στην αμυντική στρατηγική αναθεώρηση υπάρχουν από πάρα πολύ καιρό. Η τρομοκρατία, το οργανωμένο έγκλημα, η λαθρομετανάστευση, η διασπορά όπλων μαζικής καταστροφής, ο πληροφοριακός πόλεμος και μια σειρά από άλλα τέτοια ζητήματα δεν είναι καινούρια. Ηδη έχουν ενταχθεί στο δόγμα του ΝΑΤΟ πριν τη νέα κατάσταση που έχει δρομολογηθεί. Από τότε άρχισαν να προετοιμάζονται αυτές οι αλλαγές και σε προπαγανδιστικό και θεωρητικό επίπεδο.

Με τη νέα κατάσταση που δημιουργήθηκε μετά τις 11 Σεπτέμβρη γίνονται προσπάθειες να επιταχυνθούν αυτές οι διαδικασίες από τις ΗΠΑ και ΝΑΤΟ και η κυβέρνηση δουλικά σπεύδει να ικανοποιήσει αυτές τις απαιτήσεις».

Σχολιάζοντας τα όσα είπε ο υπουργός ότι δεν αλλάζει το αμυντικό δόγμα των Ενόπλων Δυνάμεων παρατήρησε ότι αλλάζει και πάρα πολύ μάλιστα: «Η εισαγωγή της έννοιας των ασύμμετρων απειλών είναι άκρως επικίνδυνη, έχει συνέπειες η εφαρμογή όλων αυτών. Κατ' αρχήν την προετοιμασία των Ενόπλων Δυνάμεων στην αναγκαιότητα αυτής της αποστολής. Επομένως αυτό σημαίνει εντατική προετοιμασία των Ενόπλων Δυνάμεων σε προπαγάνδα, σε πλύση εγκεφάλου σχετικά με τις ευαισθησίες που υπάρχουν γύρω από αυτά τα ζητήματα».

Ο Ορ. Κολοζώφ παρατήρησε ότι η τρομοκρατία για την οποία μίλησε ο υπουργός δεν μπορεί να καθοριστεί καθαρά -όπως απαιτούν οι στρατιωτικοί κανόνες- και θα μπορεί τώρα η κάθε κυβέρνηση αυτόν τον στόχο να τον διευρύνει ή να τον περιστέλλει και να αναφέρεται σε μια σειρά από ζητήματα βαφτίζοντάς τα ως τρομοκρατία. Διευρύνοντας έτσι αυτό το φάσμα των απειλών θα στέλνονται οι στρατιωτικοί μας εκεί όπου δεν είναι δική τους δουλιά να βρίσκονται είπε, και κατέληξε:

«Οι ασύμμετρες απειλές στο οργανωμένο έγκλημα δεν είναι δουλιά των Ενόπλων Δυνάμεων. Η έννοια του εσωτερικού εχθρού και της εσωτερικής ασφάλειας μας επιστρέφουν σε άλλες εποχές, τις γνωρίσαμε, τις δοκιμάσαμε, ο ελληνικός λαός τις έχει απορρίψει επανειλημμένα και δε θα επανέλθουμε. Η ενασχόληση των Ενόπλων Δυνάμεων με αυτές τις δραστηριότητες θα έχει σαν συνέπεια την αποδυνάμωση της κύριας αποστολής τους και θα τις φέρει σε αντιπαράθεση με το λαό που η κάθε κυβέρνηση μπορεί να τον ονομάσει εχθρό».

ΗΠΑ
Ζητούν ακόμη περισσότερα από τη χώρα μας

Μπορεί ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γ. Παπανδρέου, κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ, να ικανοποίησε, κάθε αμερικανικό αίτημα, η Ουάσιγκτον ωστόσο, δε σταματά να ζητά ακόμη περισσότερα. «Η Ελλάδα μπορεί να κάνει περισσότερα στο θέμα της τρομοκρατίας» υπογράμμισε η Αμερικανίδα βοηθός υπουργός Εξωτερικών, για ευρωπαϊκά και ευρωασιατικά θέματα Ελίζαμπεθ Τζόουνς σε συνέντευξη που έδωσε χτες, μέσω δορυφορικού κυκλώματος, στην αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα.

Η προσφορά μας στον πόλεμο

O υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN, όταν ρωτήθηκε σχετικά με τη συγκεκριμένη βοήθεια, που παρέχει η Ελλάδα στην αντιτρομοκρατική προσπάθεια που ηγείται η Αμερική, αναφέρθηκε στην παροχή επιχειρησιακών διευκολύνσεων σε αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη από τη βάση στην Κρήτη, στον εντοπισμό υπόπτων για συμμετοχή σε τρομοκρατικά δίκτυα, στη διερεύνηση περιπτώσεων «ξεπλύματος» παράνομου χρήματος, στην προσπάθεια αξιοποίησης των παραδοσιακά στενών σχέσεων της Ελλάδας με τις αραβικές χώρες και - τέλος - στην προσπάθεια εδραίωσης και διεύρυνσης του διεθνούς συνασπισμού κατά της τρομοκρατίας. Σε άλλη ερώτηση, αν η Ελλάδα αποτελεί μέλος αυτής της συμμαχίας και αν υφίστανται περιορισμοί στη συμμετοχή της, ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε πως «η Ελλάδα είναι ανοιχτή σε όλα τα είδη συνεργασίας με τις ΗΠΑ, με τις οποίες βρίσκεται σε διαρκή συνεννόηση».

Σε ερώτηση σχετικά με τα στοιχεία, που υπάρχουν για την εμπλοκή του Οσάμα Μπιν Λάντεν στις τρομοκρατικές επιθέσεις, ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε πως οι αμερικανικές αρχές ενημέρωσαν σχετικά την Ελλάδα. Επισήμανε, ωστόσο, πως, σε κάθε περίπτωση, «το πολιτικό συμπέρασμα είναι ότι πρόκειται για μια επίθεση εναντίον συμμάχου, που τυγχάνει της πλήρους αλληλεγγύης της Ελλάδας».

Σε άλλη ερώτηση, αν στη διάρκεια των συναντήσεών του με τους Αμερικανούς αξιωματούχους έγινε λόγος για την έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που χαρακτήρισε την Ελλάδα σαν τον πιο αδύνατο κρίκο στην ευρωπαϊκή προσπάθεια αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και σαν τη δεύτερη σε παγκόσμιο επίπεδο χώρα, μετά την Κολομβία, σε επιθέσεις εναντίον αμερικανικών στόχων, ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι η εν λόγω έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, είναι παλιά και πως οι εκθέσεις αυτές αλλάζουν κάθε χρόνο.

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει το γεγονός, ότι, όπως και η ελληνική κυβέρνηση, ένα ποσοστό 28% της κοινής γνώμης της χώρας αισθάνεται μεγάλη συμπάθεια για τα θύματα της επίθεσης, όμως ένα 21% θεωρεί πως οι ΗΠΑ «πληρώνουν τα λάθη τους», τόνισε πως «οι Ελληνες πολίτες είναι βαθύτατα συγκλονισμένοι από τις επιθέσεις και νιώθουν μεγάλη αλληλεγγύη προς τις ΗΠΑ».

Ηρθε ο νέος Αμερικανός πρεσβευτής

Μέσα στις επόμενες μέρες, με την επίδοση των διαπιστευτηρίων του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα εγκατασταθεί και τυπικά ο νέος Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα.

Ο Τόμας Μίλερ, έφτασε χτες στην Ελλάδα και φρόντισε τις πρώτες του λέξεις επί ελληνικού εδάφους να τις πει στα ελληνικά, τα οποία γνωρίζει πολύ καλά, αφού έχει υπηρετήσει και στο παρελθόν στη χώρα μας. Ο Τ. Μίλερ, στις δηλώσεις του φρόντισε να υπογραμμίσει την «ταυτότητα απόψεων» που διέκρινε στις συναντήσεις Παπανδρέου - Πάουελ.

Ο νέος πρεσβευτής, τοποθέτησε την τρομοκρατία, το Κυπριακό και τα Ελληνοτουρκικά στην κορυφή της ατζέντας του και σημείωσε ότι στο επίκεντρο των προσπαθειών του, θα είναι η αντιμετώπιση της νέας κατάστασης που δημιουργήθηκε μετά το τρομοκρατικό χτύπημα που δέχτηκε η χώρα του.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Εξειδικεύει» τα αμερικανικά παραγγέλματα

Στη φάση της «εξειδίκευσης» των αιτημάτων των Αμερικανών που αφορούν την ελληνική συμμετοχή στον πόλεμο βρίσκεται η κυβέρνηση, όπως προκύπτει από τις χτεσινές δηλώσεις τόσο του υπουργού Τύπου Δ. Ρέππα, όσο και του υπουργού Εθνικής Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλου.

Μετά την ενεργοποίηση του άρθρου 5 του ΝΑΤΟ, είπε ο Δ. Ρέππας «προκειμένου να επιτύχουμε τη συλλογική αυτοάμυνα μετά από επίθεση από εξωτερική πηγή, όλες οι χώρες -αφού έχουν βγάλει κοινά συμπεράσματα- έχουν αποφασίσει να προσφέρουν τις απαραίτητες διευκολύνσεις, προκειμένου να δημιουργηθεί αυτό το ισχυρό μέτωπο καταπολέμησης και εξάλειψης της τρομοκρατίας». Και αφού επισήμανε ότι «η ενεργοποίηση του άρθρου 5 αποτελεί ήδη γεγονός», παραδέχτηκε ότι αυτή «οδηγεί στην ανάληψη ορισμένων πρωτοβουλιών». Και πρόσθεσε: «Αυτό που μπορούμε να πούμε τώρα - γιατί αυτό είναι το δεδομένο - είναι τούτο: Η χώρα μας και όλες οι άλλες χώρες της Συμμαχίας έχουν προσφερθεί να δώσουν τις διευκολύνσεις εκείνες που είναι απαραίτητες για να επιτύχουμε τον επιδιωκόμενο σκοπό». Δηλαδή τα δίνουμε όλα, ανάλογα με το τι θα κρίνουν οι Αμερικάνοι ως «απαραίτητο», καθώς «τόσο το εθνικό συμφέρον, όσο και το συμφέρον της Συμμαχίας υπαγορεύει μια κοινή στάση απέναντι στην τρομοκρατία».

«Εξειδικεύοντας» παραπέρα ο Α. Τσοχατζόπουλος, ανέφερε ότι η ενεργοποίηση του άρθρου 5 δε σημαίνει μόνο «πολιτική αλληλεγγύη», αλλά «συγχρόνως έχει το νόημα στήριξης της άμυνας πλέον, των ΗΠΑ μαζί και με όποιες άλλες χώρες του ΝΑΤΟ λάβουν μέρος, ενάντια στην τρομοκρατία». Οσο για τα μέσα που θα διατεθούν στους Αμερικάνους, αφορά τη «διάθεση υποδομών των άλλων χωρών του ΝΑΤΟ για διελεύσεις, για υποστήριξη σε τοπικό επίπεδο, εφόσον υπάρχουν μονάδες του ΝΑΤΟ ή μονάδες των ΗΠΑ». Ο υπουργός Αμυνας προανήγγειλε μεγαλύτερη πολεμική κινητοποίηση από εδώ και μπρος σημειώνοντας ότι «οι ρυθμίσεις αυτές εν μέρει υλοποιούνται, περισσότερο όμως, πιστεύω ότι θα υλοποιηθούν τις επόμενες μέρες».

Δίνοντας το στίγμα των αμερικανικών πολεμικών επιχειρήσεων που ετοιμάζονται ο Α. Τσοχατζόπουλος είπε: «Η εκτίμησή μου είναι, ότι δεν πρόκειται να έχουμε σε καμία περίπτωση ούτε μάχες ούτε πολέμους. Η αντίδραση θα είναι μια μακροχρόνιας εμβέλειας ολοκληρωμένη παγκόσμια πολιτική άμυνας και ασφάλειας, που θα συμπεριλάβει όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες στον κόσμο. Χωρίς βέβαια, να αποκλείονται σε κάποια στιγμή και συγκεκριμένες στρατιωτικού και πολεμικού χαρακτήρα ενέργειες, οι οποίες όμως, θα έχουν περισσότερο τη μορφή εντοπισμού συγκεκριμένων ευθυνών παρά τη μορφή αντίδρασης που είχαμε στο παρελθόν».

Αναφορικά με τους όρους χρησιμοποίησης από τους Αμερικάνους του ελληνικού εναέριου χώρου είπε ότι αυτό θα γίνει σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική «όταν δοθεί η ανεμπόδιστη άδεια διέλευσης είτε σε αεροπλάνα είτε σε πλοία του ΝΑΤΟ».

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Ανευ όρων συστράτευση στον πόλεμο

Υπέρ της «σύμπραξης όλων των κρατών σ' έναν ασυμβίβαστο αγώνα συντριβής της τρομοκρατίας», τάχθηκε ο Κ. Καραμανλής, ο οποίος δεν άφησε κανένα περιθώριο παρερμηνειών για την άνευ όρων συστράτευση στον πόλεμο των ΗΠΑ και τη συμμετοχή της χώρας σε αυτόν. Μιλώντας χτες το βράδυ σε εκδήλωση στο Ζάππειο Μέγαρο για τα 27 χρόνια από την ίδρυση της ΝΔ, ο Κ. Καραμανλής, αναφερόμενος στην παγκόσμια κατάσταση που διαμορφώνεται μετά το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου, είπε ότι «οι νέες καταστάσεις υπαγορεύουν νέες μορφές διεθνούς - διεθνικής και υπερεθνικής - συνεργασίας», καθώς και ότι «επισημαίνουν την ανάγκη για ευρύτερες συμμαχίες, που θα δώσουν τη νίκη στη Δημοκρατία και την ελεύθερη κοινωνία».

Γενικότερα ο πρόεδρος της ΝΔ επιχείρησε να πείσει ότι έχουν δικαιωθεί όλες οι στρατηγικές επιλογές που έθεσε ο ιδρυτής της ΝΔ και μάλιστα ότι «σήμερα σχεδόν όλοι οι Ελληνες υιοθετούν τις μεγάλες επιλογές της παράταξής μας». «Η δυνατότητα που έχουμε σήμερα για ισότιμη συνεργασία με τις δομές ασφάλειας του ελεύθερου κόσμου αποτελεί προϊόν της φιλελεύθερης επιλογής», είπε χαρακτηριστικά, ενώ καυχήθηκε γιατί «κρατήσαμε τη χώρα στις συμμαχίες του ελεύθερου κόσμου». Εμφανίστηκε εγγυητής της «σταθερότητας», ενώ ταυτόχρονα απέφυγε οποιαδήποτε σοβαρή αναφορά στα διαπλεκόμενα και τους κινδύνους που αντιπροσωπεύουν για τη δημοκρατία... Αναπόφευκτα υπερθεμάτισε στη «χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση στις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές», να δοθεί έμφαση στην «παραγωγικότητα και ανταγωνιστικότητα» και βέβαια να «επανιδρυθεί το κράτος», ώστε να γίνει «κράτος αρωγός της ιδιωτικής πρωτοβουλίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ