ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
ΙΑΠΩΝΙΑ
Εγκρίθηκαν νομοσχέδια για έναν ιμπεριαλιστικό, «δεύτερο», ρόλο...

Φιλειρηνική εκδήλωση στο Τόκιο

Associated Press

Φιλειρηνική εκδήλωση στο Τόκιο
ΤΟΚΙΟ.-

Λίγες βδομάδες προ της έναρξης της μίνι περιοδείας του Ιάπωνα πρωθυπουργού, Γιονισίρο Κοϊζούμι σε Κίνα και Νότια Κορέα, με σκοπό να καθησυχάσει τις εκεί αντιδράσεις για το νέο, ιμπεριαλιστικό, ρόλο που φαίνεται πως επιθυμεί και προωθεί το Τόκιο στην ευρύτερη περιοχή, το Υπουργικό του Συμβούλιο ενέκρινε χτες δύο σχέδια νόμου που θα επιτρέπουν αφ' ενός τη, για πρώτη φορά, φύλαξη αμερικανικών βάσεων από τις λεγόμενες «Δυνάμεις Αυτοάμυνας της Ιαπωνίας» και αφ' ετέρου δίνουν το «πράσινο φως», προκειμένου οι ιαπωνικές δυνάμεις αυτοάμυνας να παράσχουν στο εξωτερικό μη-μάχιμη αλλά επιμελητειακή υποστήριξη στις, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, επιχειρήσεις έναντι της διεθνούς τρομοκρατίας...

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της ιαπωνικής κυβέρνησης, τα σχέδια νόμου «περιλαμβάνουν τα πλέον ευαίσθητα από, πολιτική άποψη, μέτρα της Ιαπωνίας έναντι της διεθνούς τρομοκρατίας», ενώ σύμφωνα με δήλωση του ίδιου του πρωθυπουργού Κοϊζούμι «είναι πολύ σημαντικά, γιατί σημαίνουν πως θα ενώσουμε τις προσπάθειές μας με εκείνες της διεθνούς κοινότητας με στόχο την εξάλειψη της τρομοκρατίας».

Το νομοσχέδιο που αναφέρεται στην αποστολή Ιαπώνων στρατιωτών στο εξωτερικό με σκοπό την παροχή επιμελητειακής υποστήριξης στις αμερικανικές και άλλες δυνάμεις, που συγκροτούν τη λεγόμενη συμμαχία έναντι της διεθνούς τρομοκρατίας, αναφέρει μεταξύ άλλων πως οι στρατιώτες θα μπορούν να μεταφέρουν μόνον όπλα και πυρομαχικά των συμμάχων (και όχι ιαπωνικά όπλα και πυρομαχικά) σε μετόπισθεν και όχι στις πρώτες γραμμές του μετώπου των επεμβάσεων που σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν οι Αμερικανοί, σε πρώτη φάση, στο Αφγανιστάν. Αναφέρεται πως θα μπορούν να συμμετάσχουν σε αποστολές έρευνας και σωστικές επιχειρήσεις, θα παράσχουν ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες, αλλά μολονότι τηρείται (για συνταγματικούς λόγους) η μη συμμετοχή των Ιαπώνων στρατιωτών σε στρατιωτικές επιχειρήσεις πρώτης γραμμής, τους επιτρέπεται η οπλοφορία και οπλοχρησία για λόγους αυτοάμυνας.

Τα παραπάνω νομοσχέδια θεωρείται πως θα εγκριθούν άνετα τις επόμενες μέρες και από την ιαπωνική Βουλή από τους βουλευτές των τριών κομμάτων που συγκροτούν την κυβέρνηση Κοϊζούμι και διαθέτουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Επιπλέον, κατά τη χτεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου εγκρίθηκε η παροχή οικονομικής βοήθειας ύψους 130 εκατομμυρίων δολαρίων για την ανακούφιση των περίπου 1.500.000 Αφγανών προσφύγων που έχουν καταφύγει στο Πακιστάν και η αποστολή έξι ιαπωνικών στρατιωτικών μεταγωγικών αεροσκαφών τύπου C-130 στην ίδια χώρα (Πακιστάν). Τα ιαπωνικά C-130 θα μεταφέρουν σκηνές, κουβέντες και πόσιμο νερό για τους Αφγανούς πρόσφυγες.

ΡΩΣΙΑ
Μπλερ και Πούτιν βλέπουν «ευκαιρία για νέες σχέσεις»...

ΜΟΣΧΑ.-

Μία «ανανεωμένη αίσθηση του επείγοντος» στη βελτίωση των σχέσεων ανάμεσα σε Ρωσία και Δύση μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη διαπίστωσε προχτές αργά το βράδυ ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ μετά τη συνάντησή του με το Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στη Μόσχα, όπου συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το σχηματισμό διεθνούς συμμαχίας έναντι της τρομοκρατίας.

«Θεωρώ πως κάτι συμβαίνει στον κόσμο που είναι εξαιρετικά σημαντικό. Ο ψυχρός πόλεμος τελείωσε... Πολλές από τις παλιές διαφορές του παρελθόντος μπορούν να διευθετηθούν, έχουμε μία πραγματική ευκαιρία να προωθήσουμε νέες σχέσεις. Είναι πολύ σημαντικό να το κάνουμε, επειδή τώρα αντιμετωπίζουμε κοινά συμφέροντα και κοινά προβλήματα» φέρεται να είπε ο Μπλερ μετά τη συνάντησή του με τον Πούτιν, σύμφωνα με δηλώσεις που επικαλέστηκε χτεσινό ρεπορτάζ των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς».

Ο Πρόεδρος Πούτιν ανταπέδωσε απ' την πλευρά του τις δηλώσεις του Βρετανού πρωθυπουργού, λέγοντας πως αν και έως τώρα «η δυτική κοινή γνώμη δεν ήταν τόσο φιλική έναντι της Ρωσίας», οι προσπάθειες για βελτίωση των σχέσεων της Ρωσίας με τη Δύση καρποφορούν «χάρη στη στάση ορισμένων ηγετών», αναφερόμενος προφανώς όχι μόνον στον Τόνι Μπλερ, αλλά και - αν όχι ιδιαίτερα... - στον Γερμανό καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Η επίσκεψη - αστραπή του Βρετανού πρωθυπουργού στη Μόσχα θα έχει και συνέχεια με την τριήμερη επίσκεψη του Βρετανού υπουργού Αμυνας, Τζεφ Χουν, στη Μόσχα, που ξεκινά την ερχόμενη Δευτέρα.

Επιπλέον, συνέχεια έχουν και οι επισκέψεις Ρώσων κυβερνητικών αξιωματούχων προς την Ουάσιγκτον. Χτες, ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Αλεξέι Κούντριν έφτασε στην Ουάσιγκτον όπου θα πάρει μέρος στην προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και των διοικητών Κεντρικών Τραπεζών των χωρών - μελών της Ομάδας των Επτά Πλουσιότερων Χωρών του Κόσμου και της Ρωσίας. Η συνάντηση θα επικεντρωθεί στην ανταλλαγή πληροφοριών και εκτιμήσεων πάνω στις προσπάθειες με στόχο την «οικονομική ασφυξία οργανώσεων της διεθνούς τρομοκρατίας», ενώ στο περιθώριο αυτής θα γίνει συνάντηση του Ρώσου υπουργού Οικονομικών με τον Αμερικανό ομόλογό του...

ΗΠΑ
Στο μικροσκόπιο και οι τράπεζες

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Ομοφώνως και ένα ακόμη νομοσχέδιο. Αυτή τη φορά δεν αφορά στον «τρομονόμο», αλλά στην καταπολέμηση του φαινομένου ξεπλύματος χρημάτων.

Η Επιτροπή Ελέγχου της δραστηριότητας των τραπεζών στη Γερουσία, που ενέκρινε ομόφωνα το νομοσχέδιο, ζητά από τις αμερικανικές τράπεζες και άλλους οικονομικούς οργανισμούς να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξακρίβωση των πηγών των καταθέσεων που προέρχονται από ξένες χώρες. Σύμφωνα με ρεπορτάζ των βρετανικών «Τάιμς» από την Ουάσιγκτον, το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης την εκ μέρους του υπουργείου Οικονομικών λήψη διαφόρων μέτρων εναντίον ξένων τραπεζών που προβαίνουν σε «αμφίβολες» ενέργειες, απαγορεύοντας μεταξύ άλλων στις αμερικανικές τράπεζες να συναλλάσσονται με αυτές.

Οι «Τάιμς» επισημαίνουν ότι εδώ και πολλά χρόνια το Κογκρέσο -που πριν από την 11η Σεπτεμβρίου η κυβέρνηση Μπους είχε αντιταχθεί στην ψήφιση του εν λόγω νομοσχεδίου - κρατούσε σε εκκρεμότητα το εν λόγω νομοσχέδιο, που πολλές διατάξεις του είχαν για κύριο στόχο την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και του λαθρεμπορίου ναρκωτικών. Ομως μετά τα πρόσφατα τρομοκρατικά χτυπήματα, η πολιτική πραγματικότητα άλλαξε άρδην. Ακόμη κι ο επικεφαλής των ρεπουμπλικάνων στην Επιτροπή, Π. Γκράμ, έπαψε να αντιτίθεται στην επιβολή νέων αυστηρότατων διατάξεων, που αφορούν ειδικότερα τις υπεράκτιες τραπεζικές συναλλαγές, δηλώνοντας ότι επιθυμεί «να προστατεύσει τη δημοκρατία και τον καπιταλισμό, τα θεμέλια των επιτευγμάτων της ανθρωπότητας». Τέλος, ο αρχηγός της πλειοψηφίας στη Γερουσία Τομ Ντασλ προγραμματίζει να φέρει την ερχόμενη εβδομάδα το νομοσχέδιο στην ολομέλεια του σώματος, ώστε να περιληφθεί στο πακέτο των αντιτρομοκρατικών μέτρων, που είναι ήδη έτοιμο για έγκριση.

«ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ»
Περικοπές και αναστολές πτήσεων

Σε περικοπές πτήσεων θα προχωρήσει η «Ολυμπιακή Αεροπορία» (ΟΑ), ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο αναστολής ορισμένων δρομολογίων, σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις του προέδρου της εταιρίας σε ραδιοφωνικό σταθμό.

Οπως δήλωσε ο Δ. Καλόφωνος, οι περικοπές αφορούν πτήσεις που δεν εμφανίζουν μεγάλη πληρότητα και θα γίνουν, προκειμένου να μειωθούν τα έξοδα της εταιρίας και να αντιμετωπιστεί η κρίση που έχει πλήξει τις αερομεταφορές. Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΟΑ διαβεβαίωσε ότι οι περικοπές πτήσεων δεν πρόκειται να επηρεάσουν τη διαδικασία πώλησης του εθνικού αερομεταφορέα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα σχέδια της διοίκησης της ΟΑ, είναι σε πρώτη φάση η περικοπή του χειμερινού προγράμματος (αρχίζει στις 29 Οκτώβρη) κατά 15% - 20%. Στις περικοπές περιλαμβάνονται κυρίως οι υπερατλαντικές πτήσεις προς Νέα Υόρκη και Καναδά, ενώ εξετάζεται και η αναστολή των πτήσεων προς Αυστραλία, Τζέντα και Αλεξάνδρεια.

Με τις ίδιες δηλώσεις, γνωστοποίησε ότι η κίνηση της ΟΑ τον προηγούμενο μήνα μειώθηκε κατά 15% και πρόσθεσε ότι οι προβλέψεις για το μήνα που διανύουμε, αλλά και τους επόμενους μήνες, είναι η σταθεροποίηση της κίνησης σε ποσοστό 15% - 20% κάτω από τα περσινά επίπεδα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ