ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Αλυτο το μυστήριο της Μαύρης Θάλασσας

Κοπιώδες έργο. Τα συντρίμμια του «Τουπόλεφ» ανασύρονται από 11 σκάφη σε μια ακτίνα 10 χιλιομέτρων

Associated Press

Κοπιώδες έργο. Τα συντρίμμια του «Τουπόλεφ» ανασύρονται από 11 σκάφη σε μια ακτίνα 10 χιλιομέτρων
ΣΟΤΣΙ.-

Καθώς οι συγγενείς των 78 ανθρώπων, που χάθηκαν στη Μαύρη Θάλασσα μαζί με το μοιραίο αεροσκάφος της αεροπορικής εταιρίας «Σιμπίρ», συγκεντρώνονταν χτες στο Σότσι για το μακάβριο έργο της αναγνώρισης των οικείων τους, το μυστήριο σχετικά με το αίτιο της πτώσης του «Τουπόλεφ-154» παρέμενε άλυτο.

Οι εκδοχές για το συμβάν παρέμεναν έως χτες βράδυ τρεις. Η πρώτη, στην οποία «συγκεντρώνουν την προσοχή τους» οι ρωσικές αρχές, είναι αυτή της «τρομοκρατικής ενέργειας», την οποία εξ αρχής υποστήριξε ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν.

Η δεύτερη εκδοχή, που υποστηρίζουν οι αμερικανικές υπηρεσίες ασφαλείας, είναι ότι το σκάφος επλήγη από πύραυλο S-200 ή SA-5 του ουκρανικού ναυτικού από σφάλμα στη διάρκεια ασκήσεων: Χτες το «Ασοσιέιτεντ Πρες» μετέδιδε πως οι αμερικανικές υπηρεσίες «εντόπισαν τον πύραυλο με δορυφόρους που έχουν σχεδιαστεί γι' αυτό το σκοπό», χωρίς να διευκρινίζει αν τα συγκεκριμένα συστήματα παρακολούθησης επιβεβαιώνουν πως ήταν ο εντοπισθείς πύραυλος που έπληξε το επιβατικό στα 11.000 μέτρα, αλλά αναφέροντας απλώς πως Αμερικανοί αξιωματούχοι σημειώνουν τη χρονική σύμπτωση της εκτόξευσης και της έκρηξης στο «Τουπόλεφ» λίγο αργότερα. Το ουκρανικό υπουργείο Αμυνας διαψεύδει παθιασμένα την εκδοχή αυτή, αναφέροντας ότι εκτόξευσε μόνο πυραύλους μικρού βεληνεκούς, πάντως ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Ανατόλι Κίνακ, είπε πως «η αμερικανική εκδοχή εξετάζεται». Σύμφωνα με το πρακτορείο «Ιντερφάξ», πάντως, πρόσθεσε ότι «αν υπήρχαν σοβαρά στοιχεία» για ουκρανική ενοχή στην υπόθεση, οι ΗΠΑ θα τα είχαν αποστείλει πιθανότατα στη Μόσχα.

Χτες ο υπουργός Αμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Ιβανόφ, απέστειλε ένα επείγον αίτημα στο Πεντάγωνο για την παροχή όλων των «σχετικών εγγράφων δεδομένων» χωρίς να λάβει απάντηση έως χτες βράδυ.

Το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV μετέδωσε πως ένας αξιωματούχος της υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας της περιφέρειας της Σιβηρίας δήλωσε ότι ένας ελεγκτής της εναέριας κυκλοφορίας είδε στην οθόνη του ραντάρ του ένα «φωτεινό σημείο» που πλησίαζε το σκάφος πριν και τα δύο χαθούν.

Η τρίτη εκδοχή κάνει λόγο για μια μηχανική βλάβη που θα μπορούσε να έχει προκαλέσει την έκρηξη του σκάφους - αν και αυτή μοιάζει να συγκεντρώνει λιγότερο από τις άλλες την προσοχή των αρχών.

Μόλις δύο από τις 14 σορούς που είχαν ανασυρθεί έως χτες βράδυ είχαν αναγνωριστεί.

«Τρύπες σαν από σφαίρες»

Ο επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της ρωσικής κυβέρνησης, Βλάντιμιρ Ρουσάιλο, ο οποίος επιβλέπει τις έρευνες για το δυστύχημα της Πέμπτης, δήλωσε ότι τα συντρίμμια είναι διασπαρμένα σε μιαν ακτίνα 10 χιλιομέτρων. Αξιωματούχοι προειδοποιούν πως ίσως αποδειχθεί εξαιρετικά δύσκολο να εξευρεθεί το μαύρο κουτί του «Τουπόλεφ», καθώς το βάθος της Μαύρης Θάλασσας στο σημείο της συντριβής φθάνει τα 2.140 μέτρα και ο πυθμένας είναι λασπώδης.

Σύμφωνα με απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα εκπρόσωπος της δημαρχίας της πόλης Σότσι, το αεροσκάφος, που εκτελούσε πτήση από το Τελ Αβίβ στο Νοβοσιμπίρσκ, μετέφερε 66 επιβάτες και 12 μέλη ως πλήρωμα. Οι περισσότεροι ήταν Ρώσοι που είχαν πρόσφατα μεταναστεύσει στο Ισραήλ και επισκέπτονταν τις οικογένειές τους, κατά την ίδια πηγή.

Το πρακτορείο «Ιτάρ-Τας» μετέδωσε ότι σε κομμάτια της ατράκτου του σκάφους, τα οποία ανασύρθηκαν από τα 11 πλοία που συμμετέχουν στις έρευνες, βρέθηκαν τρύπες που μοιάζουν να προκλήθηκαν «από σφαίρες», με τον πλοίαρχο ενός να δηλώνει ότι στο κόκπιτ βρήκε «τουλάχιστον τρεις τέτοιες τρύπες». Ρώσοι αξιωματούχοι είπαν ότι οι δηλώσεις αυτές είναι «υποθέσεις και τίποτε άλλο». Ο Νικολάι Μπούρκοφ, εκ των επικεφαλής της έρευνας, είπε ότι εναπόκειται «στους ειδικούς να εξαγάγουν το οποιοδήποτε συμπέρασμα».

ΑΛΓΕΡΙΑ
Συλλήψεις κι απαγόρευση διαδηλώσεων

ΑΛΓΕΡΙ.-

Η αστυνομία προέβη χτες σε μαζικές συλλήψεις ηγετικών στελεχών και μελών της μειονότητας των Βερβέρων, σε μια προσπάθεια αποτροπής της πραγματοποίησης της διαδήλωσης που ήταν προγραμματισμένη για χτες, μεταδίδει το Ασοσιέιτεντ Πρες. Η αστυνομία, που είχε βγάλει χιλιάδες άνδρες στην πρωτεύουσα, απέκλεισε την πρόσβαση στην κεντρική πλατεία της πόλης, όπου θα γινόταν η συγκέντρωση.

Ο πρωθυπουργός της Αλγερίας Αλί Μπενφλίς είχε υποσχεθεί μόλις την Τετάρτη ότι θα ικανοποιήσει αρκετά από τα αιτήματα που θέτει το διεκδικητικό κίνημα των Βερβέρων, ανάμεσα στα οποία είναι η αναγνώριση της γλώσσας τους και η καταβολή αποζημιώσεων σε θύματα της αστυνομικής βίας νωρίτερα φέτος. Η ηγεσία των Βερβέρων απορρίπτει πλέον ως «προσπάθεια χειραγώγησής τους», τις πρωθυπουργικές δεσμεύσεις.

Επίθεση αυτονομιστών στην Αμπχαζία

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ).-

Τσετσένοι αυτονομιστές κατέλαβαν την Πέμπτη το πρωί το χωριό Γκεοργκιέφσκογε της Αμπχαζίας και σκοτώθηκε ένας στρατιωτικός του αμπχαζιανού στρατού, ενώ 7 κάτοικοι του χωριού αγνοούνται, μετέδωσε το πρακτορείο ΡΙΑ «Νόβοστι». Σύμφωνα με πληροφορίες, επικεφαλής της συμμορίας 50 Τσετσένων ανταρτών ήταν ο οπλαρχηγός Γκελάγεφ. Σφοδρές ανταλλαγές πυροβολισμών έγιναν και στο διπλανό φαράγγι Κοντόρ, όπου υπάρχουν δυο φυλάκια των ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων στη Γεωργία - Αμπχαζία. Τα αμπχαζιανά στρατεύματα, για να αποκρούσουν τους συμμορίτες, χρησιμοποίησαν πυροβολικό και άρματα μάχης. Τώρα η κατάσταση στην περιοχή είναι σταθερή. Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, το τμήμα των ανταρτών, που απέκρουσε ο αμπχαζιανός στρατός, χωρίστηκε σε δυο ομάδες: η μια υποχωρεί προς το φαράγγι Κοντόρ και η άλλη βόρεια, με σκοπό να περάσει στη Δημοκρατία Καρατσάγεβο - Τσερκεσία ή μέσα από τα ορεινά μονοπάτια στο Σότσι.

Στο μεταξύ, οι Αμπχάζιοι στρατιωτικοί μιλούν για ομάδα 500 Γεωργιανών και Τσετσένων ανταρτών, που εισέβαλαν στο χωριό Γκεοργκιέφσκογε και, σύμφωνα με δηλώσεις αιχμαλωτών, «είχαν εκπαιδευτεί στο φαράγγι Πανκίσι της Γεωργίας από Αραβες εκπαιδευτές». Από τη μεριά του, ο υπουργός Αμυνας της Αμπχαζίας Βλαντίμιρ Μικάμπα αποκάλυψε ότι σ' αυτή την επιχείρηση μαζί με τους αντάρτες συμμετείχαν τμήματα των εσωτερικών δυνάμεων της Γεωργίας. Σημειώνεται, τέλος, ότι η επίθεση αυτή ακολούθησε σχεδόν αμέσως μετά τις συνομιλίες (την περασμένη βδομάδα) του Προέδρου της Γεωργίας Εντουάρντ Σεβαρντνάντζε με την αμπχαζιανή πλευρά για την επίλυση της γεωργιανο-αμπχαζιανής διένεξης. Είχε υπογραμμίσει ότι οι συνομιλίες ήταν απόλυτα επιτυχείς και μάλιστα ετοιμαζόταν να επισκεφθεί το Σουχούμι (πρωτεύουσα της Αμπχαζίας) για τη συνέχιση των συνομιλιών.

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Πρόωρες εκλογές, το «μεγάλο κόλπο» του Χάουαρντ

ΚΑΜΠΕΡΑ.-

Επιχειρώντας να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά την υψηλή του δημοτικότητα λόγω της σκληρής στάσης του στο θέμα των προσφύγων και την υποστήριξη στην «αντιτρομοκρατική» καμπάνια των ΗΠΑ, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τζον Χάουαρντ ανακοίνωσε χτες ότι οδηγεί τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, που θα πραγματοποιηθούν την 10η του Νοέμβρη.

Το Φιλελεύθερο Κόμμα, το οποίο ως πριν μερικές βδομάδες έμοιαζε έτοιμο να πέσει από την κυβέρνηση, εκμεταλλεύεται μια συγκυρία που μοιάζει να του ήρθε σαν «δώρο»: αφ' ενός καλλιεργώντας και επιτείνοντας το ξενοφοβικό κλίμα - ο Χάουαρντ είχε δικαιολογήσει εκ των υστέρων τη στάση του έναντι των Αφγανών προσφύγων του Τάμπα το καλοκαίρι επικαλούμενος τα... χτυπήματα στις ΗΠΑ! - κι αφ' ετέρου υποστηρίζοντας αναφανδόν τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» του Τζορτζ Μπους είδε τις πολιτικές μετοχές του να ανεβαίνουν.

Η αντιπολίτευση του Εργατικού Κόμματος του Κιμ Μπέιζλι που είχε κερδίσει τις εντυπώσεις στις πρόσφατες τοπικές εκλογές είναι αμφίβολο αν θα καταφέρει να πάρει επί πλέον 0,8% των ψήφων που έλαβε στις προηγούμενες εκλογές για να ανατρέψει την κυβέρνηση Χάουαρντ. Και η αντιπολίτευση έχει πάντως σαφώς επηρεαστεί από το τρομολάγνο κλίμα: το κεντρικό της προεκλογικό σύνθημα, σύμφωνα με το Australian Broadcasting Corporation, θα είναι «ασφάλεια στη χώρα, ασφάλεια διεθνώς».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ