ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Ξανά στους δρόμους με τα τρακτέρ

H δίωρη συγκέντρωση των βαμβακοπαραγωγών και άλλων αγροτών στον κόμβο Γραμματικού σηματοδοτεί την έναρξη νέων αγροτικών κινητοποιήσεων

Η γνώριμη βοή των τρακτέρ ακούστηκε και πάλι χτες από το Γραμματικό της Καρδίτσας, σηματοδοτώντας την έναρξη νέων δυναμικών κινητοποιήσεων των βαμβακοπαραγωγών. Οι αγρότες της περιοχής, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Αγροτικού Συλλόγου και του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γραμματικού, έδωσαν δυναμικό «παρών» στη χτεσινή αγροτική κινητοποίηση, για ν' απαιτήσουν την κατάργηση του νέου καταστροφικού κανονισμού για το βαμβάκι, που δίνει καίριο πλήγμα στο εισόδημά τους, για να δηλώσουν πως δε «χάφτουν» τα ψεύδη της κυβέρνησης, που επιχειρεί να τους εξαπατήσει. Η δυναμική συμμετοχή τους στην κινητοποίηση είναι μια προειδοποίηση προς κάθε κατεύθυνση ότι οι αγώνες της αγροτιάς για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής και την εφαρμογή μιας άλλης σε φιλοαγροτική κατεύθυνση, θα συνεχιστούν.

Το αγωνιστικό ραντεβού των αγροτών είχε οριστεί στις 11 π.μ. στον κόμβο Γραμματικού, στον εθνικό δρόμο Καρδίτσας - Λαμίας. Νωρίτερα είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία του χωριού, απ' όπου μαζί με βαμβακοσυλλεκτικές μηχανές - δε δούλευαν από τις 11 π.μ. έως τη 1 μ.μ, ενώ τις ίδιες ώρες σταμάτησε και η παράδοση βαμβακιού - τρακτέρ και άλλα αγροτικά αυτοκίνητα, κατευθύνθηκαν στο χώρο της συγκέντρωσης. Φτάνοντας συντεταγμένα στον κόμβο Γραμματικού, παρέταξαν τα αγροτικά μηχανήματα στις άκρες του δρόμου. Πολλοί ήταν αυτοί που δεν έκρυβαν την ικανοποίησή τους για το μαχητικό παλμό της κινητοποίησης, σημείωναν, όμως, ότι πρέπει να εντείνουν τον αγώνα τους και ότι πρέπει να ξεσηκωθούν οι αγρότες σε όλη τη χώρα για να διεκδικήσουν όλοι μαζί το δίκιο τους.

Αγώνας προοπτικής

Οι βαμβακοπαραγωγοί, κρατώντας πανό και πικέτες, έμειναν στον κόμβο για δύο περίπου ώρες. Στη συγκέντρωση, μίλησε ο Β. Μπούτας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, τονίζοντας: «Θέλουμε από τον κόμβο του Γραμματικού ν' απευθυνθούμε στους αγρότες όλης της χώρας και να τους πούμε ότι πρέπει να συσπειρωθούν στους αγροτικούς συλλόγους, στους συνεταιρισμούς, στις ομοσπονδίες, στις συντονιστικές επιτροπές, γιατί πρέπει συντονισμένα τον ερχόμενο μήνα, η Ελλάδα απ' άκρη σ' άκρη να σείεται από τους αγώνες της αγροτιάς για να πιέσουμε, ώστε ν' αλλάξει η εφαρμοζόμενη αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ».

Στη συνέχεια, αφού αναφέρθηκε στις καταστροφικές συνέπειες του κανονισμού για το βαμβάκι και στα ψέματα της κυβέρνησης, όπως αυτά που είπε ο υφυπουργός Γεωργίας Β. Αργύρης κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Θεσσαλία, ο Β. Μπούτας τόνισε: «Με την εφαρμοζόμενη αντιαγροτική πολιτική που ακολουθείται, δε θα μας αφήσουν να συνεχίσουμε να δουλεύουμε στα χωράφια μας και να παραμείνουμε στα χωριά μας». Και ανέφερε ότι προετοιμάζονται τα χειρότερα για τους αγρότες, ιδιαίτερα μετά και το χτύπημα στις ΗΠΑ, όπως με την αναθεώρηση της «ΑΤΖΕΝΤΑ 2000» το 2003, καθώς αναμένεται να αποφασιστούν δραστικές περικοπές στη γεωργία, για την εξοικονόμηση χρημάτων στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

Καταλήγοντας, ο Β. Μπούτας υπογράμμισε ότι οι αγρότες πρέπει να εντείνουν την αγώνα τους, που θα στοχεύει, βεβαίως, στην επίλυση των άμεσων προβλημάτων τους, αλλά πάνω απ' όλα θα έχει προοπτική την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ και την εφαρμογή μιας άλλης σε φιλοαγροτική κατεύθυνση. Την ανάγκη κλιμάκωσης του αγώνα των αγροτών, υπογράμμισε στην ομιλία του και ο Β. Γάκης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γραμματικού, ο οποίος, αναφερόμενος στην επίσκεψη του Β. Αργύρη στην Καρδίτσα, τόνισε ότι πήγε «σαν τον καντηλανάφτη, που ήθελε ν' ανάψει το καντήλι για την "κηδεία" της βαμβακοκαλλιέργειας».

Χαιρετισμό στη συγκέντρωση απηύθυνε ο νομάρχης Καρδίτσας Β. Αναγνωστόπουλος, ο οποίος, αφού τόνισε ότι οι αγρότες μπορούν να ελπίζουν μόνο στους αγώνες, είπε χαρακτηριστικά: «Σήμερα γίνεται ο αγιασμός. Θ' ακολουθήσουν τα μαθήματα και θα είναι μακρά η αγωνιστική σχολική περίοδος».

ΒΟΥΛΗ
Ξεπέρασε τον εαυτό της η κυβέρνηση

Παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ Στ. Σκοπελίτη σε Επερώτηση βουλευτών της ΝΔ

Η κυβέρνηση στο θέμα της καλλιέργειας του βαμβακιού ξεπέρασε ακόμα και αυτόν τον αντιαγροτικό της εαυτό, κατήγγειλε χτες στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Στ. Σκοπελίτης, παρεμβαίνοντας σε σχετική Επερώτηση βουλευτών της ΝΔ.

Ο βουλευτής αποκάλυψε την υποκρισία της κυβέρνησης πάνω και σ' αυτό το θέμα, αφού για να αντιμετωπίσει τις κινητοποιήσεις των αγροτών είχε υποσχεθεί ότι θα διεκδικήσει στην ΕΕ ποσόστωση ίση με 1.200.000 τόνους βαμβακιού, χωρίς μάλιστα να πληρώνουν πρόστιμο συνυπευθυνότητας οι μικροί παραγωγοί.

Και όμως όταν ήρθε για ψήφιση ο νέος κανονισμός, η κυβέρνηση ούτε σαν αίτημα δεν έβαλε αυτά τα ζητήματα στην αρμόδια επιτροπή, χωρίς μάλιστα να αξιοποιήσει σχετική απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου, που πάρθηκε με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Στρ. Κόρακα. Αποτέλεσμα, η επιτρεπόμενη παραγωγή να περιοριστεί στους 782.000 τόνους, την ίδια στιγμή που η μέση παραγωγή στη χώρα μας είναι 1.278.000 τόνοι. Και σαν να μην έφθανε αυτό, με το νέο τρόπο υπολογισμού των προστίμων οι αγρότες μας πληρώνουν μέχρι και το 66% της υπέρβασης (από 50% που ήταν με τον παλιό κανονισμό). Ο νέος κανονισμός είναι απαράδεκτος, είπε, αφού περιορίζει την καλλιέργεια ενός προϊόντος, όπως το βαμβάκι, στο οποίο έχει επάρκεια μόλις 40% για να προωθήσει τις αμερικανικές εξαγωγές των φάρμερ βαμβακιού.

Ο Στ. Σκοπελίτης υπογράμμισε ότι στόχος των παραπάνω ενεργειών είναι να οδηγηθούν οι μικρομεσαίοι αγρότες στην καταστροφή, ενώ η κατάσταση θα επιδεινωθεί, αφού η ΕΕ έχει δεχτεί να καταργηθούν οι επιδοτήσεις σε μία σειρά προϊόντα, όπως ο καπνός.

Σχολιάζοντας τη θέση της ΝΔ είπε ότι θέλει να καρπωθεί τη δυσαρέσκεια των αγροτών, αλλά ως κόμμα έχει αποδεχτεί τις ποσοστώσεις και τα πρόστιμα, καθώς και τις πολιτικές της ΕΕ κάτι που αποδέχεται και ο ΣΥΝ.

Καταλήγοντας ο βουλευτής τόνισε ότι οι αγρότες δε θα αφήσουν να περάσουν οι αντιαγροτικές πολιτικές και με τους αγώνες τους θα διεκδικήσουν μια άλλη πολιτική. Στους αγώνες αυτούς το ΚΚΕ δηλώνει τη συμπαράστασή του.

Καθ' υπόδειξιν των εκκοκκιστών

Οπως αποκαλύπτεται, η «σφαγή» των επιδοτούμενων ποσοτήτων βαμβακιού ήταν μια «βολική ιδέα» της Πανελλήνιας Ενωσης Εκκοκκιστών!

Ενα ακόμα «σοβαρό λόγο» είχε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας για να επιβάλει παρανόμως «ατομικές ποσοστώσεις» στους βαμβακοπαραγωγούς και επίσης παρανόμως να βγάλει εκτός επιδότησης εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα και εκατοντάδες χιλιάδες τόνους βαμβακιού.

Εκτός από την επιχείρηση «λουστραρίσματος» των καταστροφικών επιπτώσεων του νέου κανονισμού για το βαμβάκι, η επιβολή «ατομικών ποσοστώσεων» στους βαμβακοπαραγωγούς, αποτέλεσε και ένα από τα βασικά «αιτήματα» των εκκοκκιστών. Οπως αποκαλύπτεται, η «Πανελλήνιος Ενωσις Εκκοκκιστών & Εξαγωγέων Βάμβακος» σε υπόμνημα, που απέστειλε πολύ πριν την ψήφιση του καταστροφικού κανονισμού για το βαμβάκι τον περασμένο Απρίλη, υποδεικνύει: «συμφέρει η καθιέρωση ατομικής ποσόστωσης, η οποία θα περιορίσει την επιλέξιμη ποσότητα χωρίς μείωση της παραγωγής». Να σημειωθεί ότι η Ενωση των εκκοκκιστών πρότεινε στο υπόμνημά της η εγχώρια παραγωγή βαμβακιού να είναι 1.300.000 τόνοι από τους οποίους το 1.000.000 τόνοι να δικαιούνται επιδότησης και οι υπόλοιποι 300.000 τόνοι όχι.

Το υπόμνημα αυτό που στάλθηκε στις 24/1/2000 στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, δημιουργεί και το παρακάτω συμπέρασμα. Εξι μέρες πριν, δηλαδή στις 18/1/2000 ο υπουργός Γεωργίας ανακοίνωσε την επιβολή διοικητικών μέτρων για τη μείωση της βαμβακοκαλλιέργειας κατά 700.000 στρέμματα. Στη συνέχεια όμως το σχέδιο αυτό εγκαταλείφθηκε και τα διοικητικά μέτρα περιορισμού προσαρμόστηκαν στην καθιέρωση μη επιλέξιμων στρεμμάτων και κιλών παραγωγής. Προφανώς, η «ιδέα» των εκκοκκιστών έπιασε τόπο και στην τρέχουσα εκκοκκιστική περίοδο γίνεται πράξη, με ολέθρια αποτελέσματα για τους βαμβακοπαραγωγούς και ακόμα περισσότερα οφέλη για τους εκκοκκιστές!

Στο σχετικό υπόμνημα η Ενωση των εκκοκκιστών ζητούσε τα εξής:

  • Εκτελείται εγκαίρως πιστοποίηση - καταμέτρηση των εκτάσεων, δηλαδή το αργότερο μέχρι τέλος Μαΐου.
  • Περί τα μέσα Σεπτέμβρη οριστικοποιείται η εκτίμηση της παραγωγής.
  • Εχει γίνει αποδεκτό ότι η άριστη επιλέξιμη ποσότητα είναι π.χ. οι 1.000.000 τόνοι και ως εκ τούτου ορίζεται αυτή η επιλέξιμη ποσότητα ως ποσοστό της εκτιμηθείσης έστω 75%.
  • Κατόπιν των ανωτέρω ορίζεται ότι για κάθε παρτίδα παραδιδόμενου βαμβακιού το 75% αυτής θα πωλείται με τιμή ίση προς την ελάχιστη, το δε υπόλοιπο 25% υποχρεωτικώς με τιμή ίση με την προηγούμενη, αφαιρούμενης της ισχύουσας την ημέρα παραδόσεως επιδοτήσεως.
  • Η επιλέξιμη ποσότητα του εκκοκισμένου βαμβακιού του κάθε εκκοκκιστηρίου θα είναι το 75% της συνολικής παραχθείσας και πιστοποιηθείσας ποσότητας και εξ αυτού θα προκύπτει κατά τα συνήθη η αντίστοιχη επιλέξιμη ποσότητα σύσπορου.

Μήπως «θυμίζουν» τίποτα όλα τα παραπάνω στους βαμβακοπαραγωγούς που παρέδωσαν φέτος την παραγωγής τους στα εκκοκκιστήρια;

Εκτός αυτών, στο ίδιο υπόμνημα αναφέρεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απορρίπτει τις ατομικές ποσοστώσεις, αλλά όπως σημειώνεται «με επιχειρήματα τα οποία δεν έχουν καμία απολύτως λογική εάν αναφέρονται στη δική μας πρόταση ατομικών ποσοστώσεων» και «συνεπώς θεωρούμε ότι πρέπει να επανέλθετε επί του θέματος».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ