ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΙΜΑΝΙ ΠΕΙΡΑΙΑ
Στο δημόσιο και στην υπηρεσία του λαού

«Οχι στην ιδιωτικοποίηση» απαίτησαν οι εργαζόμενοι του ΟΛΠ στη χτεσινή συγκέντρωση και πορεία τους

Από τη χτεσινή συγκέντρωση στο Πειραιά
Από τη χτεσινή συγκέντρωση στο Πειραιά
«Λιμάνι δημόσιο και δυνατό για τον Πειραιά και για το λαό». Το σύνθημα αυτό αντιλάλησε χτες στους δρόμους γύρω από το πρώτο λιμάνι της χώρας. Το βροντοφώναξαν οι εκατοντάδες εργαζόμενοι του Οργανισμού Λιμένα Πειραιά στη διάρκεια πορείας στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας δίνοντας τη δική τους απάντηση στη λεηλασία του λιμανιού που ετοιμάζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τη μέθοδο της μετοχοποίησης, αλλά και προς τις πλειοψηφίες των διοικήσεων της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων (ΟΜΥΛΕ), της Ομοσπονδίας Φορτοεκφορτωτών (ΟΦΕ) και σε αυτές των πρωτοβάθμιων σωματείων τους, που εστιάζουν το όλο θέμα μόνο στις διαδικασίες που θα γίνει το «σκότωμα» του λιμανιού!

Η διάθεση των εργαζομένων για αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ έγινε φανερή από το ξεκίνημα ακόμα της πορείας, όταν ο κύριος όγκος της βρισκόταν πολύ πιο πίσω από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες, έχοντας στην «κεφαλή» του το πανό που έγραφε: «Κάτω τα χέρια απ' το λιμάνι. ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ».

Οι «μόνιμοι» εργαζόμενοι είχαν αρχικά συγκεντρωθεί στις 10 το πρωί έξω από τα γραφεία της ΟΜΥΛΕ και οι λιμενεργάτες έξω από τα γραφεία της Ενωσής τους. Οι κουβέντες μεταξύ των εργαζομένων έδιναν και έπαιρναν. Τις είχε «ανάψει» η ανακοίνωση που μοίραζαν συνδικαλιστές εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Εργατικών και Συνταξιουχικών Σωματείων Πειραιά, με την οποία οι εργαζόμενοι ΟΛΠ καλούνται να συντονίσουν τα αγωνιστικά τους βήματα με τους άλλους κλάδους εργαζομένων που εμπλέκονται γύρω από το λιμάνι για Οργανισμό 100% στο δημόσιο. «Ολοι οι εργαζόμενοι είμαστε ενάντια στην ιδιωτικοποίηση. Οι κινητοποιήσεις αυτές έπρεπε να γίνουν πιο νωρίς όμως ποτέ δεν είναι αργά αν θέλουν οι εργαζόμενοι», ανέφερε ο Κώστας Βροντάκης. Ο Πέτρος, 18 χρόνια υπάλληλος στον ΟΛΠ, θα συμπληρώσει: «Αν ιδιωτικοποιηθεί θα μας πουν ότι περισσεύουμε. Οχι δε θέλουμε το ξεπούλημα και δε συμφωνούμε με το πλαίσιο της Ομοσπονδίας». «Ούτε και εγώ συμφωνώ» λέει και η υπάλληλος Ελένη. «Επρεπε να αντιδράσουμε από τότε που έκαναν τον ΟΛΠ ανώνυμη εταιρία» θα πει και ο τεχνικός Νίκος.

Η δυσφορία των εργαζομένων έγινε μεγαλύτερη όταν μετά τη συνάντηση που είχαν οι συνδικαλιστικές τους ηγεσίες με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας άκουσαν τον πρόεδρο της ΟΜΥΛΕ κ. Γεωργακόπουλο να λέει ότι «ο υπουργός συμφώνησε για διάλογο επί της ουσίας» και ότι αναμένει τις γραπτές προτάσεις της Ομοσπονδίας για τη διαδικασία της μετοχοποίησης...

Οι εργαζόμενοι του ΟΛΠ θα επανέλθουν με 48ωρη απεργία τη Δευτέρα και 24ωρες επαναλαμβανόμενες μέχρι την Παρασκευή 12 του μήνα.

Σε κοινή δράση οι ταξικές δυνάμεις

Συνάντηση αντιπροσωπείας του ΠΑΜΕ με την Ιταλική Συνομοσπονδία των Συνδικαλιστικών Αντιπροσώπων της Βάσης

Από τη συνάντηση με τους Ιταλούς συνδικαλιστές
Από τη συνάντηση με τους Ιταλούς συνδικαλιστές
Την ανάγκη συντονισμού όλων των ταξικών δυνάμεων στην Ευρώπη σε μια κοινή πορεία ενάντια στις κυβερνήσεις που εφαρμόζουν τις αντεργατικές - αντιλαϊκές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του μεγάλου κεφαλαίου, εξέφρασαν χτες το απόγευμα, σε συνάντηση που είχαν οι αντιπροσωπείες συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ και της Ιταλικής Συνομοσπονδίας των Συνδικαλιστικών Αντιπροσώπων της Βάσης.

Η ιταλική αντιπροσωπεία που αποτελείται από τους συνδικαλιστές Εμίντια Πάπι, Παόλο Λεοναντάρτι και Καρμέλο Καλαμπρέζε, βρέθηκε στην Ελλάδα, μετά από πρόσκληση του ΠΑΜΕ και θα συμμετέχουν στη σημερινή συνεδρίαση της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής.

Οι συνδικαλιστές των δύο χωρών, αντάλλαξαν απόψεις, για το συνδικαλιστικό κίνημα και για τις βαριές επιπτώσεις που έχει υποστεί η εργατική τάξη σε όλη την Ευρώπη, από τις εφαρμοζόμενες πολιτικές. Κοινή θέση και των δύο αντιπροσωπειών ήταν, ότι ο νέος πόλεμος των ΗΠΑ, γίνεται για να επεκταθεί η ηγεμονία τους στην Ευρασία, προσβλέποντας στο πετρέλαιο και στο φυσικό αέριο και όχι στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας όπως ισχυρίζονται.

Μιλώντας στη συνάντηση ο Γ. Μαυρίκος αναφέρθηκε στους λόγους της ίδρυσης του ΠΑΜΕ, στη μέχρι τώρα δράση του αλλά και στα μέτωπα πάλης που έχει θέσει για το επόμενο διάστημα. Οι Ιταλοί συνδικαλιστές από την πλευρά τους, αναφέρθηκαν στην πορεία της Συνομοσπονδίας τους, που από το 1992 ενισχύει με γοργούς ρυθμούς τις δυνάμεις της, αφού η δράση της στρέφεται κατά της πολιτικής της ΟΝΕ και του μεγάλου κεφαλαίου. Ενημέρωσαν τους Ελληνες συνδικαλιστές, για τις αντεργατικές - αντιλαϊκές πολιτικές, των ιταλικών κεντροαριστερών κυβερνήσεων και αναφέρθηκαν στην κρίση που περνάνε οι υπόλοιπες ιταλικές εργατικές συνομοσπονδίες. Οπως χαρακτηριστικά σημείωσαν, μόνο ο ταξικός συνδικαλισμός μπορεί να εναντιωθεί στην Ευρώπη του μεγάλου κεφαλαίου. Τόνισαν ακόμα, ότι αυτό τον καιρό βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις ενάντια στο νέο κυβερνητικό προϋπολογισμό, που προβλέπει περικοπές στους μισθούς και ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων. Κινητοποιήσεις επίσης σχεδιάζουν και ενάντια στα πολεμικά σχέδια των ΗΠΑ και του μεγάλου κεφαλαίου.

ΠΑΜΕ
Συνεδριάζει η Πανελλαδική Επιτροπή

Η οργάνωση και ανάπτυξη του αγώνα, οι στόχοι πάλης του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος είναι τα βασικά θέματα συζήτησης στη σημερινή συνεδρίαση δεκάδων στελεχών του ΠΑΜΕ, την οποία οργανώνει η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή του. Η συνεδρίαση αρχίζει στις 10 π.μ. και γίνεται στην αίθουσα του Συλλόγου Υπαλλήλων της ΑΤΕ (Αμερικής 10, 3ος όροφος).

Ο χρόνος στον οποίο λαμβάνει χώρα η συνεδρίαση την καθιστά εξαιρετικά σημαντική καθώς γίνεται σε μια περίοδο κρίσιμη για το συνδικαλιστικό κίνημα. Την ίδια στιγμή που οι εργαζόμενοι όλου του κόσμου έχουν να αντιμετωπίσουν την πρωτοφανή επιθετικότητα των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων ενάντια στην ειρήνη, τις δημοκρατικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες και δικαιώματα, το βιοτικό επίπεδο και, γενικότερα, το σύνολο των κατακτήσεων των εργαζομένων.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Ολοι στη Γενική Συνέλευση

Κάλεσμα αγώνα απευθύνει το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας προς όλους τους οικοδόμους για να συμμετέχουν στη Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου, που θα γίνει την Κυριακή 21 Οκτώβρη και ώρα 8.30 το πρωί, στο θέατρο Περοκέ.

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση - κάλεσμα του Συνδικάτου η Γενική Συνέλευση αποκτά εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά, λόγω της σημερινής πραγματικότητας και πρέπει να αποτελέσει ένα νέο ξεκίνημα για την οργάνωση και το δυνάμωμα του αγώνα. Συγκεκριμένα, σημειώνεται ότι «πρέπει όλοι να δώσουμε το δυναμικό "παρών" γιατί σήμερα δίνουμε μάχη για να έχουμε δουλιά» και για ικανοποιητικές αυξήσεις, συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, ωράριο, συντάξεις, παροχές και επιδόματα. Σήμερα επιβάλλεται, συνεχίζει η ανακοίνωση, η οργάνωση αγώνα ενάντια «στα ιμπεριαλιστικά σχέδια που θέλουν τα παιδιά μας κρέας στα κανόνια των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ευρωπαϊκής Ενωσης», ενώ εξίσου αναγκαία θεωρείται η πάλη ενάντια στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που προωθούνται στην υγεία, την παιδεία, και που εκφράζονται με την ιδιωτικοποίηση δημόσιων επιχειρήσεων στρατηγικού χαρακτήρα.

Επίσχεση εργασίας ξεκίνησαν χτες το πρωί οι εργαζόμενοι της τεχνικής εταιρίας STABILTON διεκδικώντας την καταβολή των δεδουλευμένων τους. Οι εργαζόμενοι που δουλεύουν σε εργοτάξιο κοντά στην οδό Αχαρνών διεκδικούν τα ημερομίσθια που τους χρωστά για πάνω από ένα μήνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ