ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ
Σε «παρεξήγηση» το αποδίδει ο υπουργός

Την παρουσία αστυνομικών σε εργατική σύσκεψη στον Πειραιά κατήγγειλε με Επίκαιρη Ερώτηση η βουλευτής του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη

Παπαγεωργίου Βασίλης

Σε παρεξήγηση εξαιτίας της απειρίας δύο νεαρών αστυνομικών απέδωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης το νέο κρούσμα παρακολούθησης συνδικαλιστικής δραστηριότητας, που έγινε τέλη Σεπτέμβρη στον Πειραιά, παρά το γεγονός ότι παρόμοια κρούσματα πληθαίνουν σε όλη την Ελλάδα.

Το θέμα έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση η βουλευτής του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη και αφορούσε στην προσπάθεια αστυνομικών να παρακολουθήσουν τη σύσκεψη εργατικών και συνταξιουχικών σωματείων, που οργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Πειραιά στο Εργατικό Κέντρο της πόλης.

Ο Μ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι τη συγκεκριμένη μέρα είχαν διαταχθεί μέτρα προστασίας του Εργατικού Κέντρου και υπήρχε εντολή για πεζή περιπολία κοντά στο κτίριο, ώστε να μη συμβεί κανένα περιστατικό. Το Εργατικό Κέντρο, είπε, προστατεύεται πάντα για να μην υπάρχουν φθορές και να μην εγγραφούν συνθήματα στους τοίχους. Συνεχίζοντας είπε ότι οι δύο νεαροί αστυφύλακες πέρασαν από εκεί, «είδαν κόσμο και ρώτησαν τι συμβαίνει». Δεν είναι δυνατόν, είπε, να ζητήσουν να παρακολουθήσουν δύο ένστολοι αστυφύλακες μια συγκέντρωση συνδικαλιστών, και απέδωσε την όλη υπόθεση σε παρεξήγηση.

Οσον αφορά στις ενέργειες της κυβέρνησης μετά τα γεγονότα στις ΗΠΑ, ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να περιοριστούν κατ' ελάχιστον τα δημοκρατικά δικαιώματα, οι κατακτήσεις και τα συνταγματικά δικαιώματα, την ίδια στιγμή που το ακριβώς αντίθετο αποφασίστηκε από τα όργανα της ΕΕ.

Η Λ. Κανέλλη, σχολιάζοντας τα όσα είπε ο υπουργός για προστασία του χώρου του Εργατικού Κέντρου, για να μη γίνουν φθορές, τόνισε: «Από ποιους προστάτευαν το χώρο; Από τους ανθρώπους που πηγαίνουν εκεί για να πάρουν τις αποφάσεις τους; Οι συνταξιούχοι και τα μέλη του Εργατικού Κέντρου απειλούν το ίδιο το κέντρο στο οποίο συνεδριάζουν; Τώρα αντιμετωπίζονται περίπου ως φοιτητές που θα γράψουν γκράφιτι στον τοίχο και γι' αυτό ήταν αστυνομικοί εκεί».

Εκφράζοντας φόβους για το τι θα ακολουθήσει μετά το χτύπημα στις ΗΠΑ, είπε πως «δεν μπορεί κανένας να πιστέψει ότι θα αρχίσουν σιγά σιγά τα σωματεία ή τα Εργατικά Κέντρα να έχουν την αντιμετώπιση της "Αλ Κάιντα" του Μπ. Λάντεν».

Παράλληλα, η Λ. Κανέλλη κατήγγειλε ότι παρόμοια κρούσματα υπήρξαν και στη Θεσσαλονίκη, όπου σε συγκέντρωση δικαστικών γινόταν έλεγχος των ταυτοτήτων τους από αστυνομικούς, ενώ στο Βόλο αστυνομικοί πήγαν στο σπίτι ειρηνιστή και τον ρώτησαν εάν θα πάει σε αντιπολεμικό συλλαλητήριο στη Λάρισα. Και κατέληξε: «Είναι πολλαπλά τα φαινόμενα και προ των γεγονότων. Αν μετά από αυτά, με ένα ισχυρό άλλοθι, ενταθούν, δε θα αρκεί η δική σας διαβεβαίωση. Χρειάζεται χάραξη άλλης πολιτικής. Καταργήστε το συνδικαλιστικό της Ασφάλειας».

ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Σε ρόλο πολιορκητικού κριού τα Ευρωπαϊκά Συνδικάτα

Με ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ καταγγέλλει τη Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων ως «το μακρύ συνδικαλιστικό χέρι» της ευρωπαϊκής εργοδοσίας και των κυβερνήσεων - ανδρεικέλων της

Με πρόσχημα την ύπαρξη «δημοκρατικού ελλείμματος» στις βαλκανικές χώρες και την έλλειψη «κοινωνικής διάστασης» στο Σύμφωνο Σταθερότητας, η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, χρησιμοποιείται σε ρόλο πολιορκητικού κριού για τη δημιουργία των συνθηκών που θα επιτρέψουν την επιτάχυνση των διαδικασιών για την ολοκλήρωση των βασικών επιδιώξεων του Συμφώνου Σταθερότητας και την ένταξη των βαλκανικών χωρών στις ευρωατλαντικές δομές.

Αυτή είναι η κεντρική ιδέα πίσω από τη 2η Συνδιάσκεψη του Φόρουμ της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ), για το Σύμφωνο Σταθερότητας στα Βαλκάνια, που άρχισε χτες τις εργασίες της στη Θεσσαλονίκη και το νόημα που προέκυψε από τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η Γραμματεία της Συνδιάσκεψης, χτες το μεσημέρι.

Το είπε άλλωστε πολύ καθαρά ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρήστος Πολυζωγόπουλος, στην τοποθέτησή του στη συνέντευξη Τύπου. Θέλουμε, είπε, «να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις σε όλες αυτές τις χώρες για την ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση». Το επιβεβαίωσε και ο συντονιστής της ΣΕΣ για το Σύμφωνο Σταθερότητας στα Βαλκάνια, Grigor Gradev, τονίζοντας ότι «η συμβολή των συνδικάτων στην επιτυχία του Συμφώνου Σταθερότητας είναι πολύ σημαντική...».

Η Συνδιάσκεψη, που ολοκληρώνει τις εργασίες της σήμερα, θα αποτελέσει συνεπώς μια συντονισμένη και καλά οργανωμένη προσπάθεια για την ολοκληρωτική μετατροπή της ΣΕΣ σε μηχανισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με συγκεκριμένα καθήκοντα και ευθύνες στον τομέα της σφυρηλάτησης της ενότητας των συνδικαλιστικών κινημάτων των χωρών της περιοχής στη βάση της ταξικής συνεργασίας και της υλοποίησης των σχεδίων του Συμφώνου Σταθερότητας για τον όσο γίνεται γρηγορότερο εγκλωβισμό των βαλκανικών χωρών στο «μαντρί» των ΕΕ - ΝΑΤΟ.

Οι μεγαλοστομίες για «κοινωνική συνοχή» και «κοινωνική διάσταση» δεν αποτελούν παρά το μανδύα του δημοκρατισμού και στάχτη στα μάτια των λαών της περιοχής, για να δεχτούν αδιαμαρτύρητα την ενσωμάτωση του συνδικαλιστικού κινήματος στο εκμεταλλευτικό σύστημα του ιμπεριαλισμού και τη μετατροπή του σε όργανο στήριξης και υλοποίησης των σχεδιασμών κυριαρχίας της «νέας τάξης πραγμάτων».

Το ΠΑΜΕ

Με χτεσινή ανακοίνωσή του στη Θεσσαλονίκη το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο καταγγέλλει ότι αυτές τις δύσκολες ώρες για την ανθρωπότητα που ο πλανήτης «κρατά την ανάσα του, περιμένοντας μια ακόμα Σταυροφορία - έγκλημα του ιμπεριαλισμού και της "νέας τάξης" κατά των λαών του κόσμου... διάλεξε η Συνομοσπονδία των Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, το "μακρύ συνδικαλιστικό χέρι" της ευρωπαϊκής εργοδοσίας και των κυβερνήσεων - ανδρεικέλων της, να προκαλέσει τους εργαζόμενους και το λαό της πόλης μας και όλης της χώρας».

«Οι κυβερνήσεις», τονίζει η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ, «και οι διεθνείς ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί με βία, οικονομική, πολιτική και στρατιωτική, επιβάλλουν καθεστώς κατοχής σε ολόκληρες περιοχές του πλανήτη, αλλά και στις ίδιες τις κοινωνίες των αναπτυγμένων κρατών.

Οργανισμοί, όπως η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, σε ρόλο οπισθοφυλακής τους, αναλαμβάνουν την πειθάρχηση των κοινωνικών αντιδράσεων, πρώτ' απ' όλα των εργαζόμενων, στην πολιτική αυτή. Την πολιτική των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που στέλνει εργαζόμενους και λαούς στο κοινωνικό περιθώριο της μαζικής ανεργίας, της φτώχειας και της ανέχειας, των ανθρωπιστικών κρίσεων, της υποβάθμισης των δικαιωμάτων στην υγεία και την παιδεία, της δραματικής συρρίκνωσης των κοινωνικών, πολιτικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών».

Μπροστά στους σημερινούς μεγάλους κινδύνους για την παγκόσμια ειρήνη, το βιοτικό επίπεδο των λαών, τα δημοκρατικά δικαιώματα η ΣΕΣ, τονίζει η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ, «όπως πάντα έπραττε, γύρισε την πλάτη. Την προσφέρει μόνο για τη στήριξη των σχεδιασμών παγκόσμιας κυριαρχίας του ιμπεριαλισμού πάνω στα πτώματα αθώων πολιτών, κοινωνικών δικαιωμάτων και ελπίδων ανθρώπινης επιβίωσης».

ΚΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
Συγκέντρωση - συζήτηση αύριο Κυριακή

Η Επιτροπή Πόλης της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά του ΚΚΕ, αξιολογώντας τα δεδομένα που διαμορφώνονται μετά το τρομοκρατικό πλήγμα που εκδηλώθηκε στις ΗΠΑ και εκτιμώντας ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα κατάσταση, εξαιρετικά περίπλοκη και κρίσιμη, θεωρεί χρήσιμη μια συνάντηση με τους φίλους και τα μέλη του Κόμματος, προκειμένου να ανταλλαχτούν προβληματισμοί, απόψεις και προτάσεις για τις εξελίξεις και τις προοπτικές που διαγράφονται.

Ετσι, καλεί σε συγκέντρωση - συζήτηση, αύριο Κυριακή 7 Οκτώβρη, στις 10.30 το πρωί, στον κινηματογράφο «Χάι Λάιφ» στην πλατεία Κοραή. Θα παραβρεθεί και θα παρέμβει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ