ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
ΑΝΤΙΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΥΣΤΕΡΙΑ
Υποθάλπει τρομοκράτες η Ελλάδα!

Αυτό ισχυρίζεται προκλητικά η τουρκική εφημερίδα «ΣΑΜΠΑΧ», επικαλούμενη έκθεση των μυστικών υπηρεσιών

Η Ελλάδα υποθάλπει τρομοκρατία! Οι μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας εντόπισαν τις διευθύνσεις των εστιών της τρομοκρατίας στη χώρα μας! Πολιτικά πρόσωπα, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος, εμπλέκονται παρέχοντας στήριξη σε τρομοκράτες!

Αυτό εν ολίγοις είναι το περιεχόμενο δημοσιεύματος της εφημερίδας «ΣΑΜΠΑΧ», το οποίο στηρίζεται σε έκθεση των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας, όπως τουλάχιστον η ίδια η εφημερίδα ισχυρίζεται. Το ιταμό δημοσίευμα προκάλεσε την έντονη αντίδραση των πολιτικών προσώπων που κατονομάζει, ενώ εγείρει πολλά ερωτηματικά για τη σκοπιμότητα και τη χρονική συγκυρία που έρχεται στο φως της δημοσιότητας.

Η «ΣΑΜΠΑΧ» αναφέρει ότι «οι Ελληνες συνεχίζουν να παρέχουν υποστήριξη στο PKK και στο Επαναστατικό Μέτωπο Κόμματος Λαϊκής Απελευθέρωσης». Στηλιτεύει το γεγονός ότι οι οργανώσεις αυτές (τρομοκρατικές κατά την Αγκυρα) διαθέτουν γραφεία στο κέντρο της Αθήνας. Ισχυρίζεται ότι λειτουργεί υπό την εποπτεία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης στρατόπεδο εκπαίδευσης στο Λαύριο, καθώς και ότι μέρος των «τρομοκρατών» που εκπαιδεύονται στην Ελλάδα αποστέλλονται στην Ευρώπη, ενώ ένα άλλο τμήμα τους στην Αρμενία κι από κει στο Ιράν.

Επιπλέον, στο κατάπτυστο δημοσίευμα γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην Επιτροπή Αλληλεγγύης με τους πολιτικούς κρατούμενους στο Κουρδιστάν και την Τουρκία, συνοδευόμενη από τον ισχυρισμό ότι αυτή βρίσκεται υπό την ηγεσία του DHKP-C και κατονομάζονται ως υποστηρικτές της επιτροπής ο Αν. Καρράς, μέλος της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, ο Π. Λαφαζάνης βουλευτής του ΣΥΝ, ο Ν. Κωνσταντόπουλος, ο Κ. Χριστόπουλος από την ΑΔΕΔΥ και ο Ν. Δέλκος από την ΟΤΟΕ.

Ο Συνασπισμός κάλεσε ήδη την κυβέρνηση να πάρει δημόσια θέση και τον υπουργό Εξωτερικών να προβεί σε διάβημα διαμαρτυρίας, ενώ ο ίδιος προτίθεται να το πράξει την ερχόμενη Δευτέρα οπότε και θα επισκεφτεί τον Τούρκο πρέσβη. Ο ΣΥΝ χαρακτήρισε απαράδεκτο το δημοσίευμα και προφανείς τις σκοπιμότητες της έκθεσης. Την αγανάκτηση και την ανησυχία της εκφράζει και η ΑΔΕΔΥ για τη «νέα ιδεολογική τρομοκρατία που στόχο έχει τον περιορισμό δικαιωμάτων και ελευθεριών», καλώντας με τη σειρά της την κυβέρνηση να πραγματοποιήσει άμεσα διάβημα διαμαρτυρίας.

Πράγμα που η κυβέρνηση δεν προτίθεται να πράξει, σύμφωνα με τα όσα είπε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αφού οι θέσεις αυτές δεν εκφράστηκαν από την τουρκική κυβέρνηση. Κατά τα άλλα, ο Δ. Ρέππας χαρακτήρισε «φληνάφημα» το δημοσίευμα, αποδίδοντάς το σε ένα τμήμα του τουρκικού κατεστημένου που υπονομεύει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, παρείχε κάλυψη στον Ν. Κωνσταντόπουλο, λέγοντας ότι «τα δημοκρατικά στελέχη της πολιτικής ζωής της χώρας μας δεν περιμένουν πιστοποίηση από τουρκικές εφημερίδες για να αναπτύξουν την πολιτική δραστηριότητά τους. Το κάνουν με γνώμονα το συμφέρον της χώρας μας, με πίστη στους κανόνες της Δημοκρατίας και με στόχο την προσέγγιση των δύο χωρών». Δεν παρέλειψε τέλος να χαιρετίσει τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις στη γείτονα ως θετικές (!).

ΚΩΔΙΚΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΟΠΛΩΝ
Στάχτη στα μάτια των λαών

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Στρ. Κόρακα, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο

«Υποκρισία και ευχολόγια», χαρακτήρισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας την έκθεση σχετικά με τον κώδικα συμπεριφοράς της ΕΕ για τις εξαγωγές όπλων. Στην παρέμβασή του, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ τόνισε πιο συγκεκριμένα τα εξής:

«Είναι αλήθεια ότι η παραγωγή και εμπορία όπλων, περισσότερο ακόμη και από τη διακίνηση των ναρκωτικών και πετρελαίων, εξασφαλίζει τεράστια υπερκέρδη στο πολυεθνικό, ιδιαίτερα αμερικάνικο κεφάλαιο.

Για την αύξηση του τζίρου και των υπερκερδών από την πώληση όπλων, προωθείται, και με πρόκληση και υποδαύλιση εντάσεων, πολεμικών συγκρούσεων και αλληλοσφαγής των λαών, η παραγωγή και κατανάλωση πάσης φύσεως όπλων και πολεμοφοδίων. Οι κυβερνώντες συναινούν και συμβάλλουν τα μέγιστα προς την κατεύθυνση αυτή, μια που, όπως είναι γνωστό, η προμήθεια όπλων έχει τεράστιες "μίζες", που καταβάλλονται από τις κατασκευαστικές εταιρίες.

Οποιες και αν είναι οι προθέσεις του εισηγητή κ. Titley, στις σημερινές συνθήκες γενικής στρατιωτικοποίησης και πολεμοχαρούς παροξυσμού, με τη νέα δομή του ΝΑΤΟ, με τη στρατιωτικοποίηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ιδιαίτερα με την ξεδιάντροπη αξιοποίηση του τρομοκρατικού χτυπήματος στις ΗΠΑ, τέτοιου είδους κώδικες, αν δεν αποτελούν στάχτη στα μάτια του κόσμου, είναι ευχολόγιο και υποκρισία. Το γεγονός ότι η Τουρκία και το Ισραήλ βρίσκονται μεταξύ των χωρών προς τις οποίες απαγορεύεται, σύμφωνα με τον κώδικα, η εξαγωγή όπλων δηλώνει του λόγου το ασφαλές.

Κατά τη γνώμη μας, επιβάλλεται αυστηρός έλεγχος και περιορισμός, μέχρι και απαγόρευση της κατασκευής των πάσης φύσεως εξοπλισμών και όχι μόνο των εξαγωγών, όπως αναφέρεται στην έκθεση. Επιβάλλεται η σταδιακή και σταθερή προώθηση του αφοπλισμού με άμεση εφαρμογή των διεθνών συνθηκών για την απαγόρευση παραγωγής και εξάπλωσης ορισμένων όπλων.

Τελικά όμως, αυτό είναι υπόθεση του λαϊκού κινήματος, του κινήματος ειρήνης σε παγκόσμια και εθνική κλίμακα, που όπως βλέπουμε το τελευταίο διάστημα αναπτύσσεται. Και ευτυχώς!».

Κοίτα ποιος μιλάει...

Αίφνης μες στον ορυμαγδό «τρομο-σεναρίων» έσκασε και η είδηση (σε τουρκική εφημερίδα που επικαλείται έκθεση των μυστικών υπηρεσιών της γείτονος) πως η Ελλάδα υποθάλπει τρομοκράτες, διανθισμένο το ρεπορτάζ όχι μόνο με διευθύνσεις τρομοκρατικών (κατά την Αγκυρα) οργανώσεων που δρουν στη χώρα μας, αλλά και με κατηγορίες σε βάρος Ελλήνων, μεταξύ αυτών και αρχηγού πολιτικού κόμματος, περί παροχής στήριξης στους τρομοκράτες!

Ολα αυτά από μια χώρα που ειδικεύεται σε ζητήματα τρομοκρατίας, ασκώντας την επί πολλά χρόνια σε βάρος αριστερών, προοδευτικών ανθρώπων και αγωνιστών και μάλιστα με τον πιο φρικτό και βάναυσο τρόπο. Μια χώρα που παρ' όλα αυτά χαίρει της εύνοιας της - «πολιτισμένης» και έμπλεας υποκρισίας - Δύσης, μια χώρα της οποίας ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός και οι προσπάθειες (απορίας άξιον πού τις εντόπισαν) εκδημοκρατισμού της προβάλλονται κατά κόρον και επικροτούνται και από τους εγχώριους κυβερνώντες. Και για να μην ξεχνιόμαστε, με αυτή τη χώρα η κυβέρνηση έχει υπογράψει αντιτρομοκρατική συμφωνία, στα πλαίσια μιας πολιτικής που εν πολλοίς πηγάζει από τη συμφωνία του Ελσίνκι, με την οποία και ο ΣΥΝ συμφωνεί και επαυξάνει.

Οτι και να πει κανείς, το δημοσίευμα της «ΣΑΜΠΑΧ» ήταν μάλλον αναμενόμενο. Για το στρατοκρατικό καθεστώς της Αγκυρας καθένας που διεκδικεί ανθρώπινα δικαιώματα είναι απλά τρομοκράτης. Κι όποιος του συμπαρίσταται, τρομοκράτης κι αυτός. Η ελληνική κυβέρνηση, αν σέβεται την υπογραφή της, ίσως θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο έκδοσης του κ. Κωνσταντόπουλου και όλων όσοι υποδειχτούν από την Αγκυρα ως εμπλεκόμενοι σε υποθέσεις τρομοκρατίας...

Και στην Ελλάδα είναι πολλοί αυτοί που στηρίζουν τον άνισο και τιτάνιο αγώνα όσων στην Τουρκία διεκδικούν με τίμημα τη ζωή τους στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Διόλου απίθανο λοιπόν μέσα στο κλίμα τρομο-λαγνείας και τρομο-υστερίας που εξαπλώνεται από τις ΗΠΑ και αγκαλιάζει όλο τον πλανήτη, μέσα στη διαφαινόμενη εδραίωση της αντίληψης πως όλοι είμαστε εν δυνάμει ύποπτοι, πρωτίστως όσοι έτσι ή αλλιώς αγωνίζονται κόντρα στην ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων, μέσα σε συνθήκες περιστολής δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, σύντομα ο κατάλογος της Τουρκίας και όχι μόνο να διευρυνθεί και με άλλα ονόματα «τρομοκρατών»!

Πέρα λοιπόν από την όποια σκοπιμότητα του «ρεπορτάζ», εκείνο που αναδεικνύεται και με αυτή την αφορμή είναι η ανάγκη πύκνωσης των γραμμών του αγώνα για την υπεράσπιση δημοκρατικών δικαιωμάτων και έκφραση ακόμα μεγαλύτερης αλληλεγγύης στους αγωνιστές της Τουρκίας. Η εκπλήρωση αυτού του χρέους, γίνεται πλέον φανερό, δε χωράει καμία αναβολή.


Βάσω ΝΙΕΡΡΗ

Δείτε στον «902» TV

Παρακολουθήστε στην τηλεόραση του «902»:

  • Στις 15.00, στην εκπομπή «Δεύτερη Ματιά», που επιμελείται και παρουσιάζει η Γιούλη Ασημακοπούλου, μια ανασκόπηση των σημαντικότερων γεγονότων της εβδομάδας.
  • Στις 18.15, στην εκπομπή «Ματιές στον κόσμο», σε επανάληψη, μια συζήτηση της δημοσιογράφου Αννας Μπαλλή, που επιμελείται και παρουσιάζει την εκπομπή, με τους: Θέμο Στοφορόπουλο πρώην πρέσβη, Δημήτρη Δήμου υποστράτηγο ε.α. επίτιμο αρχηγό στρατιάς Α/ΓΕΕΦ και τον ιστορικό Θανάση Παπαρήγα για το σκηνικό και το παρασκήνιο των διεθνών εξελίξεων.
  • Στις 19.15, στην εκπομπή «Πολιτική επικαιρότητα», την εισήγηση του Γιώργου Μαυρίκου, μέλους της Γραμματείας του ΠΑΜΕ στη συνεδρίαση της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής του Μετώπου, για τις προτεραιότητες του συνδικαλιστικού κινήματος, την τακτική και τους στόχους πάλης.
  • Στις 20.00, στην εκπομπή «Προεκτάσεις», σε επανάληψη, τη συζήτηση του δημοσιογράφου Γιάννη Χατζηγεωργίου με εκπροσώπους της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, της ΚΝΕ, της Νεολαίας ΣΥΝ και της Νεολαίας ΔΗΚΚΙ, για τις τελευταίες εξελίξεις, με βάση τις αποφάσεις της ηγεσίας των ΗΠΑ.
Επιστρέφουν από την ΠΓΔΜ

Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιστροφή των ανδρών του 525 Μηχανοκίνητου Τάγματος Πεζικού από την ΠΓΔΜ, που συμμετείχαν στη ΝΑΤΟική επιχείρηση «Απαραίτητη Συγκομιδή». Η ελληνική δύναμη επιστρέφει τμηματικά στο Πολύκαστρο Κιλκίς, διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί την Κυριακή 7 Οκτωβρίου. Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική δύναμη είχε στρατοπεδεύσει στο Κρίβολακ, περίπου 80 χιλιόμετρα από τα ελληνοσκοπιανά σύνορα, πάνω στον οδικό άξονα που συνδέει τη Γεβγελή με τα Σκόπια. Σε εκείνο το χώρο, συγκεντρώθηκαν και τα όπλα που παρέδιδαν οι Αλβανοί αντάρτες, στο πλαίσιο της επιχείρησης της Συμμαχίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ