ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
ΑΡΑΒΙΚΟΣ - ΙΣΛΑΜΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ
Αμηχανία, σιωπή και αμφιλεγόμενες δηλώσεις

Μουδιασμένος και μάλλον αμήχανος ο αραβικός και ο ισλαμικός κόσμος παρακολουθεί, από την Κυριακή το απόγευμα, την εξέλιξη των αμερικανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν. Οι περισσότερες αραβικές, σύμμαχες προς τις ΗΠΑ, κυβερνήσεις αρκέστηκαν σε σιβυλλικά λακωνικά ανακοινωθέντα, στα οποία αποφεύγουν να αναφερθούν στα πλήγματα, με εξαίρεση το Κουβέιτ που τάσσεται ανοιχτά στο πλευρό των ΗΠΑ. Αν και δεν έλειψαν οι διαδηλώσεις σε αρκετές αραβικές χώρες, οι περισσότερες έληξαν χωρίς επεισόδια, με εξαίρεση τη διαδήλωση στη Γάζα. Καταδικαστικές ανακοινώσεις εξέδωσαν ορισμένες χώρες, αποφεύγοντας, όμως, την εξαιρετικά σκληρή γλώσσα.

Την ελπίδα ότι θα επικρατήσει «αυτοσυγκράτηση» και ότι «δε θα διευρυνθεί η σύγκρουση σε άλλες περιοχές» εξέφρασε λακωνικά ο ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα, τονίζοντας πως «δε θα πρέπει καμία αραβική χώρα να γίνει στόχος». Στο Κάιρο, σε μια σύντομη δήλωση αρκέστηκε ο σύμβουλος του Προέδρου Μουμπάρακ, Οσάμα αλ Μπαζ, υπογραμμίζοντας ότι «οι ΗΠΑ, αν έχουν αποδείξεις και στοιχεία, δικαιούνται να αναλάβουν δράση, πλήττοντας όσο το δυνατόν λιγότερο τον αφγανικό λαό». Την ίδια ώρα, σε όλα τα ισλαμικά πανεπιστήμια της χώρας πραγματοποιούνταν μαζικές διαδηλώσεις κατά των στρατιωτικών επιχειρήσεων, με κεντρικό σύνθημα ότι «είναι ένας πόλεμος κατά του Ισλάμ» και εκκλήσεις προς τον Μουμπάρακ να τις καταδικάσει. Οι διαδηλώσεις, υπό αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας, έληξαν ειρηνικά.

Η σαουδαραβική ηγεσία απέφυγε τις δηλώσεις και αρκέστηκε στην αναμετάδοση αποσπασμάτων συνέντευξης που παραχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών, πρίγκιπας Σαούντ αλ Φαϊσάλ, πριν από την έναρξη των επιχειρήσεων. Ο αλ Φαϊσάλ υποστηρίζει ότι υπάρχουν «επαρκείς αποδείξεις για την ενοχή του Μπιν Λάντεν, από τον οποίο, όπως υπενθύμισε, έχει αφαιρεθεί η σαουδαραβική υπηκοότητα ακριβώς γιατί η χώρα δεν έχει σχέσεις με τρομοκράτες» και συμπληρώνει ότι «η τρομοκρατία δεν αντιμετωπίζεται με πόλεμο εναντίον κάποιας χώρας». Δημοσκόπηση, πάντως, έδειχνε ότι η συντριπτική πλειοψηφία της κοινής γνώμης είναι οργισμένη από τις εξελίξεις, εκτιμώντας ως «άδικη» την αμερικανική στάση.

Ο Ιορδανός βασιλιάς Αμπντάλα, σε κοινό ανακοινωθέν, με τον Σύριο Πρόεδρο Μπάσαρ αλ Ασαντ, επαναλαμβάνει ότι «στηρίζει τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» αλλά προειδοποιεί για τις συνέπειες των ανθρωπίνων απωλειών και καλεί τη συμμαχία να «ασχοληθεί με τις αιτίες που προκαλούν τη δυσαρέσκεια στον αραβικό κόσμο». Οι δύο ηγέτες τάσσονται υπέρ «της άμεσης λύσης του Παλαιστινιακού» και τονίζουν ότι «δεν πρέπει όλα τα αραβικά αιτήματα να χαρακτηριστούν τρομοκρατικά». Το κυβερνητικό συριακό ραδιόφωνο επαναλάμβανε ότι «ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας πρέπει να είναι υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, αλλιώς θα προκαλέσει συγκρούσεις και θα απειλήσει την παγκόσμια ασφάλεια».

Διαδήλωση έγινε και στη μαροκινή πρωτεύουσα, όπου κυριαρχούσε το σύνθημα του Εθνικιστικού Ισλαμιστικού Κογκρέσου ότι «πρόκειται για μια επίθεση εναντίον ενός φτωχού λαού για τα εγκλήματα μιας μικρής οργάνωσης». Σε ανακοίνωσή του, πάντως, το υπουργείο Εξωτερικών Συνεργασίας της Ραμπάτ αρκούνταν να συστήσει «σύνεση και μετρημένα πλήγματα». Διαδηλώσεις έγιναν και στο Μπαγκλαντές, ενώ ο εμίρης του Μπαχρέιν φέρεται να ζήτησε από τις ΗΠΑ διαβεβαιώσεις για την τύχη των αμάχων.

Οι, μετρημένα, αρνητικές αντιδράσεις

Στο Ιράν, ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ καταδίκασε τις επιθέσεις «κατά ενός αθώου και βασανισμένου λαού, που έχει υποστεί τον αυταρχισμό και την καταπίεση», προσθέτοντας ότι η τρομοκρατία χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για να επεκτείνουν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους την επιρροή τους στην Κεντρική Ασία. Ο υπουργός Εξωτερικών Καμάλ Κχαραζί μίλησε για «απαράδεκτες επιθέσεις» και προειδοποίησε για «εξαιρετικά επικίνδυνες συνέπειες», ενώ έγινε γνωστό ότι είναι σε επιφυλακή όλα τα νοσοκομεία για υποδοχή τραυματιών.

Το καθεστώς της Βαγδάτης καταδίκασε την επίθεση ως «αδικαιολόγητη, όχι επειδή είναι εναντίον μουσουλμανικής χώρας, αλλά επειδή παραβιάζει το διεθνές δίκαιο». Ο Λιβανέζος υπουργός Πληροφοριών, Γκαζί Αρίντι, σχολίαζε, μετά την έναρξη των επιχειρήσεων, ότι «οι Αραβες αναρωτιούνται τι είναι, πλέον, τρομοκρατία και τι πράττει το Ισραήλ», καθιστώντας σαφές ότι δε συνεπάγεται συμπάθεια προς τον Μπιν Λάντεν. Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι αρκέστηκαν να κατηγορήσουν τον Μπιν Λάντεν ότι «χρησιμοποιεί το παλαιστινιακό», ενώ έκτακτα μέτρα λήφτηκαν για την αντιμετώπιση των ισλαμιστών, μετά τους δύο νεκρούς και τους δεκάδες τραυματίες της χτεσινής διαδήλωσης στη Γάζα.

Το Σουδάν, που συμπαρατάχτηκε με την «αντι-τρομοκρατική» συμμαχία έκανε «έκκληση για τερματισμό του πολέμου κατά μιας μουσουλμανικής χώρας», εκτιμώντας ότι δεν είναι δίκαιος και αποτελεσματικός. Την ίδια ώρα, φοιτητές ισλαμικών πανεπιστημίων πραγματοποιούσαν διαδήλωση στην πρωτεύουσα, χωρίς να σημειωθούν επεισόδια.

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Παρακολουθεί «διττά» με «βαθιά ανησυχία»...

Από τις μεγάλες διαδηλώσεις στην Ινδονησία

Associated Press

Από τις μεγάλες διαδηλώσεις στην Ινδονησία
ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-

Σε «συμπληγάδες πέτρες» φαίνεται πως έχει εγκλωβιστεί η κυβέρνηση της Μεγκαβάτι Σουκαρνοπούτρι, Προέδρου της Ινδονησίας (η πρώτη, σε πληθυσμό, μουσουλμανική χώρα και η τέταρτη κατά σειρά πολυπληθέστερη χώρα της υφηλίου). Και αυτό, γιατί απ' τη μια, πρέπει να υποστηρίξει και να ικανοποιήσει την αμέριστη - όπως η Πρόεδρος Σουκαρνοπούτρι έχει ξεκάθαρα και απ' την πρώτη στιγμή ανακοινώσει - συμμαχία με τις ΗΠΑ, ενώ απ' την άλλη αναζητά τρόπο προκειμένου να μην αποβούν «μοιραία» σε βάρος τις οι έντονες αντιαμερικανικές και αντι-επεμβατικές διαμαρτυρίες εκατομμυρίων μουσουλμάνων της χώρας της...

Ετσι, το υπουργείο Εξωτερικών της Ινδονησίας ανακοίνωσε πως παρατηρεί τις επιδρομές στο Αφγανιστάν «με βαθιά ανησυχία», απευθύνοντας παράλληλα έκκληση «για να αποφευχθούν οι πολλές απώλειες σε βάρος αμάχων».

Το ίδιο 24ωρο, η οργάνωση «Μέτωπο Ισλαμιστών Υπερασπιστών» (FPI), που δραστηριοποιείται στην Ινδονησία, κάλεσε εκατομμύρια μουσουλμάνους στη χώρα να περικυκλώσουν την αμερικανική πρεσβεία στην Τζακάρτα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις αμερικανικές επιθέσεις στο Αφγανιστάν. Ο δε αρχηγός της παραπάνω οργάνωσης Μουχάμαντ Ριζίεκ, προχώρησε στην ακόλουθη χαρακτηριστική δήλωση: «Θα καλέσουμε πολλούς μουτζαχεντίν να σπεύσουν στο Αφγανιστάν. Εάν η κυβέρνηση δεν μπορέσει να επιδείξει μία σθεναρή στάση, τότε θα καλέσουμε όλους τους μουσουλμάνους να ξεσηκωθούν σε τζιχάντ (ιερό πόλεμο) για να σαρώσουν από προσώπου Γης τα συμφέροντα των τρομοκρατικών ΗΠΑ και των συμμάχων τους στην Ινδονησία».

Ο ίδιος απείλησε νωρίτερα πως θα καλέσει τους μουσουλμάνους να καταδιώξουν όλους τους αλλοδαπούς και να καταστρέψουν ξένους στόχους στην Ινδονησία εάν η κυβέρνηση δε διακόψει τους δεσμούς με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους...

Οι ΗΠΑ κλείνουν πρεσβείες...

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΡΙΑΝΤ.-

Το Αφγανιστάν σφυροκοπείται ανελέητα, αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι πληγές άνοιξαν στην πιο επικίνδυνη περιοχή του κόσμου, οι Αμερικανοί πολίτες διαβιούν υπό καθεστώς απόλυτου τρόμου, οι Ταλιμπάν υποστηρίζουν το αίτημα των μουλάδων για ιερό πόλεμο, ενώ οι ΗΠΑ αρχίζουν να κλείνουν πρεσβείες.

Χτες, το υπουργικό συμβούλιο των Ταλιμπάν αποφάσισε σε έκτακτη σύνοδο, που πραγματοποίησε για να συζητήσει την αφγανική κρίση, να υιοθετήσει το διάταγμα των μουλάδων να κηρυχτεί Τζιχάντ, ιερός πόλεμος, δήλωσε ο Κουντρατουλάχ Τζαμάλ, έπειτα από την έκτακτη σύνοδο. «Ο Μπιν Λάντεν αποτελεί μόνο μια δικαιολογία για τους Αμερικανούς», κατέληξε ο υπουργός Πληροφόρησης των Ταλιμπάν, απαντώντας σε ανάλογη ερώτηση των δημοσιογράφων.

Στο μεταξύ, δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι οι χώρες που πιθανόν θα αποσταθεροποιηθούν αμέσως μετά την ευαίσθητη περιοχή του άξονα της Κεντρικής Ασίας, είναι η Σαουδική Αραβία και η Αίγυπτος, εξαιτίας της δράσης φονταμενταλιστικών ομάδων και οργανώσεων.

Ο φόβος φυλάει τα έρμα και έτσι χτες «η αμερικανική πρεσβεία στο Ριάντ και τα προξενεία της ίδιας χώρας στο Νταχράν και στην Τζέντα θα παραμείνουν κλειστά», όπως ανακοινώθηκε από την αμερικανική πρεσβεία στη Σαουδική Αραβία, αφού κρίνεται σκόπιμο να «αναθεωρηθούν τα μέτρα ασφαλείας». Παράλληλα, η πρεσβεία συμβουλεύει το προσωπικό της αμερικανικής κυβέρνησης στη Σαουδική Αραβία να «περιορίσει στο ελάχιστο αναγκαίο τις μετακινήσεις του» στα όρια του αραβικού βασιλείου και να μη στείλει τα παιδιά του στο σχολείο σήμερα.

Εξάλλου, και η αμερικανική πρεσβεία στην Υεμένη προέτρεψε τους Αμερικανούς υπηκόους στη χώρα να διατηρήσουν χαμηλό προφίλ και να λάβουν μεγάλες προφυλάξεις, προκειμένου να αποφύγουν τα αντίποινα για τις αμερικανικές επιθέσεις στο Αφγανιστάν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ