ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΜΥΝΑΣ
Καλλιέργεια πολεμικού κλίματος και τρομοφοβίας
  • Ο υπουργός Αμυνας κάνει λόγο για μέτρα προστασίας από ενδεχόμενα τρομοκρατικά χτυπήματα
  • Ελληνικά πληρώματα στα «ΑΒΑΚΣ» που θα πετάνε για την προστασία των ΗΠΑ...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Πολεμικό κλίμα και τρομοφοβία καλλιεργεί η κυβέρνηση, με προφανή στόχο να εγκλωβίσει τον ελληνικό λαό στους ιμπεριαλιστικούς πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς, ενώ παράλληλα βάζει τη χώρα όλο και πιο ενεργά στον πολεμικό χορό που ξεκίνησαν οι Αμερικανοί. Η προπαγάνδιση του πολέμου και η ελληνική συμμετοχή σ' αυτόν ήταν το αντικείμενο της χτεσινής συνεδρίασης, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Αμυνας. Χαρακτηριστικό του τι σηματοδοτεί η ελληνική εμπλοκή και ότι η Ελλάδα τελεί σε εμπόλεμη κατάσταση, παρά τις εφησυχαστικές διαβεβαιώσεις κυβερνητικών παραγόντων, είναι πως το βασικό αντικείμενο του ΚΥΣΕΑ ήταν τα μέτρα προστασίας από ένα ενδεχόμενο τρομοκρατικό χτύπημα εντός Ελλάδας.

Το στίγμα της στάσης της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στις πολεμικές επιχειρήσεις, από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησαν, το έδωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Α. Τσοχατζόπουλος, ο οποίος μίλησε για «εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου», για πράξη «συλλογικής άμυνας» και «νόμιμο μέσο απάντησης στην τρομοκρατία». Αναφερόμενος, μετά τη χτεσινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, ο υπουργός Αμυνας στα μέτρα που λαμβάνονται εντός της Ελλάδας, είπε: «Συζητήσαμε μέτρα ετοιμότητας και φύλαξης, τα οποία σε διάφορες κλίμακες είναι ανάγκη να έχουν αποφασιστεί, ώστε να αισθανθεί ο ελληνικός λαός σιγουριά, ασφάλεια και εγγύηση, ότι, έστω και με απρόβλεπτα γεγονότα, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση. Οπως γνωρίζετε, η τρομοκρατία δεν είναι τίποτα άλλο, παρά ασύμμετρες, απρόβλεπτες και ανορθόδοξες απειλές, που εμφανίζονται, χωρίς ποτέ να γνωρίζει κανείς από πού και πώς θα έρθουν».

Η Ελλάδα, πρόσθεσε ο υπουργός Αμυνας, στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης συμμετέχει στα «μέτρα ετοιμότητας και συλλογικής απάντησης». Ο ίδιος, επίσης, ανέφερε ότι «εγκρίθηκαν εισηγήσεις και αναλύσεις από τα αρμόδια υπουργεία, σχετικά με μέτρα φύλαξης που έπρεπε να ληφθούν, για να εγγυηθούμε σημαντικούς χώρους και υποδομές οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας». Εξειδικεύοντάς το παραπέρα παρέθεσε τη φύλαξη συγκεκριμένων χώρων, όπως λιμάνια, αεροδρόμια, σταθμοί, υποδομές και ενεργειακά έργα, φράγματα κτλ.

Στο ερώτημα για το αν θα υπάρξει ελληνική συμμετοχή στις πολεμικές επιχειρήσεις, ο Α. Τσοχατζόπουλος ισχυρίστηκε ότι «δεν έχει ζητηθεί καμία στρατιωτική συνδρομή από τις ΗΠΑ στην επιχείρηση εναντίον της τρομοκρατίας» και «το μόνο που έχει συμφωνηθεί είναι, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, η διάθεση αεροπορικών μέσων AWACS, όχι, όμως, για τη συγκεκριμένη σύγκρουση, αλλά για κάλυψη αναγκών στον ηπειρωτικό χώρο, είτε της Ευρώπης, είτε των ΗΠΑ, που μέχρι τώρα καλυπτόταν από τα αμερικανικά αεροσκάφη». Στα αεροσκάφη αυτά συμμετέχουν περίπου 15 Ελληνες αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας. Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε και ο υπουργός Τύπου, Δ. Ρέππας, που σημείωσε ότι αυτά θα εγκατασταθούν στις ΗΠΑ «για λόγους ενίσχυσης της αεράμυνάς τους, αφού τα αεροπλάνα τα οποία στάθμευαν στις ΗΠΑ, χρησιμοποιούνται για τις επιχειρήσεις στην ευρύτερη περιοχή». Και συμπλήρωσε ότι και οι Ελληνες αξιωματικοί, που επανδρώνουν κάποια αεροπλάνα αυτού του τύπου, «παρακολουθούν την πορεία των αεροπλάνων».

Ο υπουργός Τύπου επανέλαβε ότι «η Ελλάδα, από την πρώτη στιγμή, κατέστησε σαφές το αυτονόητο, ότι δίνει την έγκρισή της για χώρους και μέσα, των οποίων η χρησιμοποίηση μπορεί να οδηγήσει στον επιδιωκόμενο κοινό σκοπό». Οσον αφορά στο αντιτορπιλικό «ΦΟΡΜΙΩΝ», επισήμανε ότι αυτό «παγίως είναι ενταγμένο στη ΝΑΤΟική δύναμη, η οποία κινείται στα νερά της Αδριατικής». Οσο για το αν έχει δοθεί εντολή να κινηθεί προς την περιοχή του πολέμου, «δε φαίνεται κάτι τέτοιο να είναι πιθανό».

Ο υπουργός Τύπου εξέφρασε την ικανοποίηση της κυβέρνησης για την αναγνώριση που τυγχάνει η υποτελής στάση της από την κυβέρνηση των ΗΠΑ. «Σε διάφορα επίπεδα, είπε, έχει εκφράσει τις ευχαριστίες της για τη συμπαράσταση που προσφέρει η χώρα μας και σε πρακτικό επίπεδο». Και εξηγώντας πρόσθεσε: «Γνωρίζετε ότι οι διευκολύνσεις, ιδίως η χρησιμοποίηση της βάσης της Σούδας στην Κρήτη, έχουν πολύ σημαντική σημασία και παίζουν ιδιαίτερο ρόλο στην ανάπτυξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων για την επίτευξη του κοινού σκοπού». Για να μην υπάρξουν... παρεξηγήσεις από κανέναν, σημείωσε ότι «δεν μπορεί να τεθεί σε αμφισβήτηση η σχέση της Ελλάδας με τη Συμμαχία και ειδικώς με τις ΗΠΑ (...). Οποιοι το επιχειρούν, επειδή ακριβώς δεν ανταποκρίνεται στα πράγματα αυτή η προσπάθειά τους, πιστεύω ότι κάνουν άσχημα, βλάπτουν και τη Συμμαχία».

Μάλιστα, ο Δ. Ρέππας, δείχνοντας πόσο έχει αφομοιώσει τον ΝΑΤΟικό του ρόλο, σε ερώτηση για τους κινδύνους που διατρέχουν οι άμαχοι από τις επιθέσεις των Αμερικανών, έκανε λόγο για «αριθμητικά δεδομένα», που «δεν τα έχουμε υπόψη μας».

Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ
«Ηταν αναπόφευκτο. Ταυτιζόμαστε με τις ΗΠΑ»!

Με εμφανή διάθεση να υπογραμμίσει ότι η κυβέρνησή του ταυτίζεται απόλυτα με τις επιλογές και τις κινήσεις της Ουάσιγκτον κινείται καθημερινά ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης. Ηδη από την Κυριακή ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «η απάντηση των ΗΠΑ ήταν αναπόφευκτη» και πρόσθεσε ότι «όσοι σκότωσαν χιλιάδες αθώους πολίτες οφείλουν να λογοδοτήσουν. Η Ελλάδα μάχεται την τρομοκρατία. Συμμετέχουμε στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ», συμπλήρωσε.

Το ατόπημα δε του κ.Σημίτη, που εξέφρασε την «ελπίδα να υπάρξουν ελάχιστα θύματα στον άμαχο πληθυσμό» (!) δεν έγινε κατορθωτό να διασκεδαστεί από τον Δ. Ρέππα, που δήλωσε χτες ότι και ένα θύμα άμαχος να υπάρξει θα είναι πλήγμα για τον πολιτισμό...

Αναφερόμενος στη συνομιλία του με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «έχουμε ζητήσει η πολεμική επιχείρηση να είναι επικεντρωμένη σε συγκεκριμένους στόχους. Ο κ. Τσέινι - συνέχισε - με διαβεβαίωσε γι' αυτό και ότι θα συνεχιστεί η ανθρωπιστική βοήθεια. Ελπίζω να μην υπάρχουν ή να υπάρχουν ελάχιστα θύματα στον πληθυσμό».

Στη συνέχεια δεν παρέλειψε να προβάλει την ανθρωπιστική ευαισθησία του για «ανθρωπιστική βοήθεια που όπως τον διαβεβαίωσε ο Τσέινι θα συνεχιστεί» προς το λαό του Αφγανιστάν...

Οσον αφορά την κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας ο Κ. Σημίτης θέλησε να φανεί καθησυχαστικός.

«Η κατάσταση ελέγχεται, δε χρειάζεται καμιά ανησυχία και πολύ περισσότερο φόβος... ελέγχουμε τα πράγματα», ανέφερε. Οσο για τη συμμαχική ετοιμότητα της Ελλάδας ήταν σαφής: «Η Ελλάδα παρέχει διευκολύνσεις στα αεροδρόμιά της στα πλαίσια των αποφάσεων του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Δεν υπάρχει αίτημα για περαιτέρω βοήθεια», δήλωσε.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η χτεσινή δήλωση του Κ. Σημίτη στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ. «Ο πόλεμος που άρχισε είπε ο πρωθυπουργός, δεν είναι πόλεμος θρησκειών, πολιτισμών ή παραδόσεων. Είναι πόλεμος κατά του φαινομένου της τρομοκρατίας η οποία δεν έχει δικαιολογία, κανένα άλλοθι καμιά ηθική βάση. Δεν είναι πολιτική πράξη. Δεν είναι πολιτική δικαιολογία. Είναι απλώς έγκλημα. Εγκλημα κατά της προόδου».

Ο πρωθυπουργός συνέχισε τις κορόνες του προφανώς, ξεχνώντας τα εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά του Ιράκ που πέθαναν και θα πεθάνουν εξ αιτίας μιας άλλης τρομοκρατικής πρακτικής και διαδικασίας που ακολουθούν οι Αμερικανοί.

«Η Ελλάδα, όπως είπε, είναι μέλος της ΕΕ και ταυτίζεται απόλυτα με τις αποφάσεις και τη λογική και πολιτική θεώρηση της κατάστασης που δημιουργήθηκε και συμβάλει σε συνέπεια- στο μέτρο που της αναλογεί- στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας».

ΤΥΡΝΑΒΟΣ
Μέτρα ασφαλείας στο ΝΑΤΟικό Στρατηγείο

Αυξημένα είναι τα μέτρα ασφαλείας που πάρθηκαν στο ΝΑΤΟικό Στρατηγείο στον Τύρναβο, με την έναρξη του βρώμικου πολέμου των ιμπεριαλιστών εναντίον του Αφγανιστάν. O εκπρόσωπος Τύπου του Στρατηγείου, Ηλίας Φραγκιάς, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του ο «Ρ» αναφέρει ότι πάρθηκαν μέτρα ασφαλείας «που εξασφαλίζουν το προσωπικό και το υλικό», χωρίς ν' αναφερθεί με λεπτομέρειες σ' αυτά.

Σε ερώτηση για το εάν το Στρατηγείο θα συμμετάσχει στις πολεμικές επιχειρήσεις αφήνει, εμμέσως πλην σαφώς, ανοιχτό το ενδεχόμενο λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η δήλωση του ΓΓ του ΝΑΤΟ ότι τίθεται σε ισχύ το άρθρο 5, δε σημαίνει κατ' ανάγκη ότι το ΝΑΤΟ εμπλέκεται σε επιχειρήσεις. Η Αμερική ενεργεί αυτή τη στιγμή, χωρίς να γίνεται αυτή η επιχείρηση μέσα από το ΝΑΤΟ. Τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ έχουν αποφασίσει να δώσουν κάποιες διευκολύνσεις, όπως λιμάνια, αεροδρόμια, εναέριος χώρος. Είμαστε σ' αυτό το επίπεδο. Περαιτέρω σχεδίαση εμπλοκής σε ΝΑΤΟικές επιχειρήσεις από πλευράς ΝΑΤΟ δεν υπάρχει». Ερωτηθείς για το εάν υπάρχουν ανησυχίες ότι το Στρατηγείο θ' αποτελέσει στόχο ενδεχόμενων αντιποίνων απαντά πως «αν είναι ή όχι στόχος, αυτό δεν μπορεί να το πει κανείς, διότι η τρομοκρατία είναι "τυφλή"». Προσθέτει, επίσης, πως ανησυχία με την έννοια του φόβου δεν υπάρχει καμία, αλλά υπάρχει τεράστια με την έννοια του ενδιαφέροντος, για την παρακολούθηση των γεγονότων, της ενημέρωσης κλπ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα από τα μέτρα που πάρθηκαν στο Στρατηγείο είναι και ο εξονυχιστικός έλεγχος, όλων όσοι το προσεγγίζουν.

Τι συμβαίνει στη Σούδα;

Σχετική Επίκαιρη Ερώτηση κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ

Επίκαιρη Ερώτηση για τους υπουργούς Αμυνας και Εξωτερικών κατέθεσε στη Βουλή η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, σχετικά με δημοσιεύματα που φέρουν τις ΗΠΑ να αξιώνουν παραπέρα θωράκιση της βάσης της Σούδας.

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

«Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου -ιδιαίτερα των Χανίων- οι ΗΠΑ κατέθεσαν στα υπουργείο Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας συγκεκριμένη λίστα με μέτρα για παραπέρα θωράκιση της αμερικάνικης βάσης στη Σούδα.

Μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι οι Αμερικανοί ζητούν παραχωρήσεις για εγκαταστάσεις σταθερών και κινητών συστημάτων παρακολούθησης, αναβάθμιση του Ναυτικού Νοσοκομείου Κρήτης και ιδιαίτερα εκσυγχρονισμό των χειρουργείων, μονάδα αντιμετώπισης επιπτώσεων από ραδιοβιολογικό πόλεμο, αλλά και κατασκευή ελικοδρομίου, δίπλα στο νοσοκομείο.

Το αιτήματα αυτά των Αμερικανών σε συνδυασμό με δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ και άλλων Αμερικανών παραγόντων για 10ετή πόλεμο, φανερώνουν ότι θα χρησιμοποιηθεί η Σούδα για επιθέσεις σε γειτονικές χώρες. Ενα τέτοιο ενδεχόμενο θα μετατρέψει την Ελλάδα σε πολεμικό ορμητήριο των ΗΠΑ, δημιουργώντας σοβαρότατους κινδύνους για τους κατοίκους της περιοχής των Χανίων, της Κρήτης και ολόκληρης της χώρας.

Ερωτώνται οι υπουργοί αν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα τα παραπάνω και αν ναι πώς σκέπτεται να τα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση;».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ