ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 21 Οχτώβρη 2001
Σελ. /28
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Με άρμα την Τοπική Αυτοδιοίκηση προς ιδιωτικοποίηση;

Το μέλλον την ανώτατης εκπαίδευσης ήρθε στην επιφάνεια αυτή τη βδομάδα, καθώς το υπουργείο Παιδείας έδωσε στη δημοσιότητα το πρώτο μέρος σχετικής μελέτης. Πρόκειται για το «Κείμενο αρχών για τη δημιουργία νέων ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης στην Ελλάδα», που συνέταξε Επιτροπή αποτελούμενη από είκοσι τρείς καθηγητές πανεπιστημίων και ΤΕΙ.

Η Επιτροπή προτείνει το μοντέλο να περιλαμβάνει ένα πολυθεματικό πανεπιστήμιο κι ένα αντίστοιχο ΤΕΙ σε κάθε Περιφέρεια της χώρας. Και μόνο το γεγονός ότι η όλη ανάπτυξη πανεπιστημίων και ΤΕΙ ανάγεται στη χωρική μονάδα της Περιφέρειας, δηλαδή της διοικητικής διαίρεσης της ΕΕ, δημιουργεί υποψίες για μελλοντική διοικητική και οικονομική σύνδεση των ιδρυμάτων με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Χαρακτηριστικά το ίδιο το κείμενο αναφέρει ότι «η νέα περιφερειακή πραγματικότητα στην Ελλάδα θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο με την πραγματοποίηση των έργων του Γ' ΚΠΣ και με την πίεση που ασκεί η Ευρωπαϊκή Ενωση για την αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και την αύξηση των πόρων που διαχειρίζονται οι Περιφέρειες. Αλλωστε, η σημερινή περιφερειακή διαμέριση έχει καθιερωθεί επισήμως στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στην EUROSTAT με την ένταξη των 13 Περιφερειών στο επίπεδο NUTS II, της "Ονοματολογίας Εδαφικών Στατιστικών Μονάδων". Στη συγκεκριμένη επομένως περιφερειακή δομή του κράτους, η οποία θεωρείται ως δεδομένη και η οποία συνεχώς θα ενισχύεται, επιβάλλεται να προσαρμοστεί και η ανώτατη εκπαίδευση».

Προχωράει μάλιστα παραπέρα και μιλώντας για τη χρηματοδότηση των νέων ιδρυμάτων λέει: «Η κινητοποίηση των τοπικών Αρχών είναι δυνατό να αυξήσει τους διαθέσιμους πόρους και από ιδιωτικές συνεισφορές, καθώς επίσης από προγράμματα συνεργασίας των Ιδρυμάτων με επιχειρήσεις και φορείς του δημοσίου τομέα. Η συμμετοχή των περιφερειακών και τοπικών πόρων στην ανάπτυξη νέων Ιδρυμάτων (αλλά και νέων Σχολών και Τμημάτων) ανώτατης εκπαίδευσης, θα αποτελεί προϋπόθεση για την έγκριση της ίδρυσής τους».

Μαζικοποίηση και υποβάθμιση

Γιατί όμως, φτάνουμε σήμερα να μιλάμε για ανάγκη περισσότερων ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης; Μήπως αποφάσισε η κυβέρνηση στο «στρατηγικό» της σχεδιασμό, όπως λέει, να υπηρετήσει τις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες σε επιστήμονες και την ανάπτυξη της ίδιας της επιστήμης; Οι μέχρι τώρα αλλαγές, οι σχεδιασμοί της ΕΕ κι όσα έχουν εξαγγελθεί για το μέλλον, δείχνουν το αντίθετο: μαζικοποίηση, στραγγαλισμός και ουσιαστικά διάλυση της ανώτατης εκπαίδευσης.

Από την προηγούμενη χρονιά είχε γίνει φανερό ότι στο στόχαστρο της κυβέρνησης, όσον αφορά την Παιδεία, μπαίνει πιο συστηματικά η ανώτατη εκπαίδευση. Ετσι, με μπούσουλα τις οδηγίες της ΕΕ και τις ανάγκες του κεφαλαίου για μισοκαταρτισμένους, φθηνούς κι ευέλικτους πτυχιούχους, η κυβέρνηση σπεύδει να αναδιοργανώσει την ανώτατη εκπαίδευση και στη χώρα μας, διαλύοντας ουσιαστικά στην πράξη την έννοια «ανώτατη».

Ηδη είδαμε τη λεγόμενη «ανωτατοποίηση» των ΤΕΙ, που σε τίποτα δε βελτιώνει τα ίδια τα Τεχνολογικά Ιδρύματα, αλλά ανοίγει το δρόμο για τη διάλυση των σπουδών συνολικά με το σπάσιμό τους σε δυο κύκλους. Στην ατζέντα του υπουργείου Παιδείας βρίσκονται ακόμα, από καιρό, τα θέματα των μεταπτυχιακών και της έρευνας, του αναπροσδιορισμού των προγραμμάτων σπουδών σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, της οικονομικής και διοικητικής αυτοτέλειας των ιδρυμάτων, της έμμεσης αναγνώρισης ιδιωτικών πανεπιστημίων μέσω των εμπορικών συμφωνιών κολεγίων και ξένων ιδρυμάτων.

Ολα αυτά συγκλίνουν στο μοντέλο υποβαθμισμένων πανεπιστημίων, που θα παρέχουν σε σύντομο χρονικό διάστημα γνώσεις κατ' επίφαση επιστημονικές σε μια μεγάλη μάζα φοιτητών (του πρώτου κύκλου σπουδών). Η μαζικοποίηση των πανεπιστημίων και ΤΕΙ χωρίς καμιά ταυτόχρονη βελτίωση της υποδομής τους, έχει ήδη ξεκινήσει να υλοποιείται και - μένει ως απάντηση στα προβλήματα που δημιουργούνται - το υπουργείο αρχίζει να μιλά για ίδρυση νέων ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης και νέων Τμημάτων - γνωστικών πεδίων.

Στο δεύτερο μέρος της μελέτης της που θα ολοκληρωθεί στις αρχές του επόμενου χρόνου, θα ασχοληθεί με τις «ανάγκες» ίδρυσης νέων Τμημάτων, σε ειδικά επιστημονικά αντικείμενα.

Από το σύστημα του ενός πανεπιστημίου και ΤΕΙ ανά περιφέρεια, η Επιτροπή εξαιρεί τις περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας, όπου εντάσσονται τα δυο μητροπολιτικά κέντρα, ενώ αυτές του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου τις λαμβάνει ως μια ενιαία Περιφέρεια, λόγω της μεγάλης διασποράς πληθυσμού. Μάλιστα, σύμφωνα με το μοντέλο που αναπτύσσει, αντιμετωπίζει ως πρόβλημα τα πανεπιστήμια τα οποία καλλιεργούν επιστήμες που εντάσσονται σε μια και μόνο ευρεία γνωστική περιοχή, π.χ. Πολυτεχνεία, Γεωπονικό, Καλών Τεχνών κλπ.

Μετά από όλα αυτά, εξετάζονται μία μία οι Περιφέρειες, ποιες από αυτές έχουν ήδη πανεπιστήμια και ΤΕΙ και προκύπτει ότι μπορούν να ιδρυθούν πανεπιστήμια στη Δυτική Μακεδονία και τη Στερεά Ελλάδα, ενώ με κάποιες επιφυλάξεις η μελέτη στέκεται και στην περίπτωση δημιουργίας ΤΕΙ στις Περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου (λαμβάνοντάς την ως μία) και Ιονίων Νήσων.


Γ.Στρ.


Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Οι αριθμοί που σκοτώνουν

Θέλω να σας δώσω μερικούς αριθμούς, για να ξέρουμε τι και ποιους πολεμάμε. Θέλω να γνωρίζουμε - όλοι - τι στόχους έχουν βάλει τα αεροπλάνα μας και οι έξυπνες βόμβες μας. Μιλάω σαν μέλος του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και της πολεμικής μηχανής, που δίνει μάχες υπέρ της ελευθερίας και του πολιτισμού! Μιλάω, τελικά, σαν Αμερικάνος.

Μέσος όρος ζωής, 46 χρόνια. Για κάθε 2.945 κατοίκους 1 νοσοκομειακό κρεβάτι. Για κάθε 6.690 κατ. ένας γιατρός. Το 15% των παιδιών πεθαίνουν, αμέσως, μόλις γεννηθούν! Ημερήσια κατανάλωση θερμίδων κατά κεφαλή: 1.523, μόλις το 62% του κατώτατου ορίου που συνιστά ο οργανισμός Γεωργίας και Τροφίμων (FAO) του ΟΗΕ. Μόλις το 32% του πληθυσμού είναι, ας το πούμε, εγγράμματο. Το 88% των κατοίκων, που είναι πάνω από 25 χρόνων δεν έχουν λάβει καμία εκπαίδευση. Το 7,1% της ίδιας κατηγορίας έχει λάβει ελλιπή πρωτοβάθμια εκπαίδευση και μόλις το 4,4% είχε την τύχη της ελλιπούς, βέβαια, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Το 20% είναι, ας πούμε, αστικός πληθυσμός και το 80% αγροτικός.

Και τώρα μερικά, ακόμα «νούμερα» που οριοθετούν καλύτερα το στόχο μας. Που μας γνωρίζουν καλύτερα τα θύματά μας. Πού μας γνωστοποιούν σε ποιες καρδιές θα χτυπήσουν οι σφαίρες μας.

Το 43% του πληθυσμού είναι κάτω των 15 ετών. (Τι ευτυχία να σκοτώνεις τέτοιες τρυφερές ηλικίες). Το 27,4% είναι 15-29 ετών. Το 16,2% 30-44 ετών. Το 8,9% 45-59 ετών. Το 3,8% 60-74 ετών και το 0,7% 75 ετών και πάνω.

Μιλάμε για στόχους αρίστης επιλογής. Ηλικίες παραγωγικές σε ποσοστά μεγαλείο. Να στομώνουν οι κάννες. Να χαίρεται ο κάθε φασίστας.

Αλλά ας φύγουμε από τους ανθρώπους, τι αξία έχουν αυτοί, άλλωστε, και ας πάμε στη βιομηχανία, στη γεωργία, στην κτηνοτροφία και στη γη. Ας περιγράψουμε και αυτούς τους στόχους, γιατί και αυτούς θα τους καταστρέψουμε. Το χτύπημα πρέπει να είναι ολοκληρωτικό. Πρέπει ετούτη η χώρα να γονατίσει οριστικά. Τουλάχιστον για τα 50 επόμενα χρόνια.

Αιγοπρόβατα, βοοειδή, άλογα, μουλάρια, καμήλες, πουλερικά... Σιτάρι, κριθάρι, καλαμπόκι, οπωροφόρα, λαχανοκηπευτικά, βαμβάκι... Χημική βιομηχανία (φάρμακα, λιπάσματα), κλωστοϋφαντουργίες, τσιμεντοβιομηχανίες, βιομηχανίες ζάχαρης, ξυλουργίες, ελαιουργίες, μονάδες παρασκευής τροφίμων και ποτών, μεταλλουργίες, βυρσοδεψίες, σαπουνοποιίες.

Και όταν όλα ετούτα γίνουνε στάχτη θα στραφούμε στον ορυκτό πλούτο: Φυσικό αέριο, γαιάνθρακας, χρυσός, χαλκός, χρώμιο, σιδηρομεταλλεύματα...

Εμείς, οι Αμερικάνοι - γιατί, τελικά όλοι Αμερικάνοι είμαστε σε αυτόν τον πόλεμο, και ας παριστάνουμε τους... Ευρωπαίους - με 1.447.600 (χωρίς τους συμμάχους μας) στρατευμένους, με 9.400 πολεμικά αεροσκάφη (χωρίς τα συμμαχικά που θα 'ναι, φυσικά, άλλα τόσα), με 12 αεροπλανοφόρα, με 89 ατομικά υποβρύχια, με 51 αντιτορπιλικά και με 9 φρεγάτες... δεν υπάρχει περίπτωση να μην πιάσουμε τον Μπιν Λάντεν! Δεν υπάρχει περίπτωση να μην ανεβάσουμε περισσότερο την παιδική θνησιμότητα, να μην κατεβάσουμε, ακόμα πιο πολύ, το μέσο όρο ζωής στο Αφγανιστάν. Δεν υπάρχει περίπτωση να μη σώσουμε την (καπιταλιστική) ελευθερία και την (ανοιχτή) δημοκρατία. Δεν υπάρχει περίπτωση, μετά - και - απ' αυτόν τον πόλεμο, να συνεχίσουμε να λεγόμαστε άνθρωποι!


Του Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ