ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 4 Νοέμβρη 2001
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Ο ιμπεριαλισμός δεν είναι ανίκητος

Διακήρυξη για δράση τώρα ενάντια στον πόλεμο, για την υπεράσπιση δημοκρατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων

Πλατιά συσπείρωση και αγώνας σε κάθε τόπο δουλιάς και κατοικίας. Συγκρότηση μαζικού, μαχητικού αντιπολεμικού κινήματος. Κίνημα ειρήνης που να αγκαλιάζει όλο τον εργαζόμενο λαό.

Αυτή είναι η απάντηση του εργατικού κινήματος στο νέο ιμπεριαλιστικό πόλεμο, αλλά και στην προσπάθεια της κυβέρνησης να αξιοποιήσει τον πόλεμο για να περάσει πιο γρήγορα τις αντιλαϊκές επιλογές της.

Με τετρασέλιδη διακήρυξή του, υπό τον τίτλο «Ο ιμπεριαλισμός δεν είναι ανίκητος» το ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ τονίζει:

«Οι ιμπεριαλιστές κήρυξαν τον πόλεμο στους λαούς χρησιμοποιώντας σαν πρόσχημα την τρομοκρατία.

Οι Ταλιμπάν και ο Μπιν Λάντεν είναι δικά τους παιδιά!

Το λαϊκό κίνημα μπορεί να βάλει στο περιθώριο τρομοκρατικές αντιλήψεις και ενέργειες, να καταδικάσει την κρατική βία.

Το εργατικό κίνημα καταδικάζει την τρομοκρατία και το εγκληματικό χτύπημα στις ΗΠΑ. Στέκεται όμως αποφασιστικά στο πλευρό των λαών που αγωνίζονται για εθνική και κοινωνική απελευθέρωση, δεν αθωώνει τον ιμπεριαλισμό που ευθύνεται για αμέτρητα εγκλήματα. Υψώνει μέτωπο αντίστασης στην προσπάθεια τρομοκράτησης των λαών, στους "ευρωτρομονόμους", τα μέτρα καταστολής που μεθοδεύει η κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η απάντησή μας είναι: Πλατιά συσπείρωση και αγώνας σε κάθε τόπο δουλιάς και κατοικίας. Συγκρότηση μαζικού, μαχητικού αντιπολεμικού κινήματος. Κίνημα ειρήνης που αγκαλιάζει όλο τον εργαζόμενο λαό.

  • Οχι στον άδικο πόλεμο.
  • Να λυθεί άμεσα το Παλαιστινιακό και το Κυπριακό με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ.
  • Να σταματήσουμε κάθε εμπλοκή της χώρας μας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.
  • Να καταργήσουμε στην πράξη κάθε αντιδημοκρατικό μέτρο, να εμποδίσουμε κάθε νέο μέτρο αυταρχισμού και καταστολής».

Απευθυνόμενο στους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους μετανάστες τους συνταξιούχους το ΠΑΜΕ σημειώνει:

«Πίσω από τον πόλεμο βρίσκονται τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών και των συμμάχων τους. Στις συνθήκες του πολέμου κλιμακώνεται η αντιλαϊκή επίθεση.

Ο πόλεμος, που εξαπέλυσαν οι Αμερικάνοι, γίνεται για την κατοχύρωση της παγκόσμιας ηγεμονίας τους. Χτες ήταν το Ιράκ και η Γιουγκοσλαβία. Σήμερα ο λαός του Αφγανιστάν. Αύριο άλλες χώρες και λαϊκά κινήματα. Ο πόλεμος γίνεται για την επιβολή των στρατηγικών συμφερόντων των ΗΠΑ, για τον έλεγχο των δρόμων του φυσικού αερίου και των πετρελαίων. Είναι η απάντηση των ιμπεριαλιστών στην οικονομική ύφεση που αγκαλιάζει τις ΗΠΑ, την ΕΕ, τον καπιταλιστικό κόσμο. Είναι καρπός του ανταγωνισμού για την κυριαρχία στον κόσμο.

Επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά, ότι ο ιμπεριαλισμός δεν "εξανθρωπίζεται", δεν έχει άλλο δρόμο από τον πόλεμο, το χτύπημα λαϊκών δικαιωμάτων, τη φτώχεια και την καταπίεση.

Στις συνθήκες πολέμου φουντώνει η επιθετικότητα της κυβέρνησης και της πλουτοκρατίας ενάντια στα δικαιώματα των εργαζομένων.

  • Δεν τους φτάνουν αυτά που άρπαξαν.
  • Θέλουν κι άλλα κέρδη!
  • Οργανώνουν νέα αντιλαϊκή επιδρομή.

Στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, ο πρωθυπουργός δήλωσε καθαρά ότι θα συνεχιστεί η αντιλαϊκή πολιτική, θα επιταχυνθούν οι ιδιωτικοποιήσεις, οι ανατροπές των δικαιωμάτων σε όλους τους τομείς, θα προωθηθούν τα αντεργατικά μέτρα για την κοινωνική ασφάλιση. Ο κρατικός προϋπολογισμός που ετοιμάζουν φέρνει μεγαλύτερη φτώχεια για το λαό, περισσότερα κέρδη για το κεφάλαιο. Η ΝΔ ασκεί πίεση στην κυβέρνηση, με στόχο να προωθήσει πιο γρήγορα τα αντιλαϊκά μέτρα.

Η απάντηση βρίσκεται στη λαϊκή συσπείρωση και πάλη. Οι λαοί, όταν πίστεψαν στις δυνάμεις τους, ανέτρεψαν αντιλαϊκές πολιτικές, γκρέμισαν ισχυρούς δυνάστες. Οι δυνάμεις του κεφαλαίου δε μετράνε μόνο νίκες, αλλά και ήττες. Ο ιμπεριαλισμός δεν είναι παντοδύναμος.

Η κυβέρνηση μπλέκει τη χώρα μας σε μεγάλες περιπέτειες

Η ελληνική κυβέρνηση έχει εμπλακεί στον πόλεμο. Παρέχει πλήθος "διευκολύνσεων" στους Αμερικάνους και το ΝΑΤΟ. Εξετάζει την αποστολή "εκστρατευτικού σώματος"!!!

Διεκδικεί μεγαλύτερη ελληνική στρατιωτική παρέμβαση στα Βαλκάνια, διευκολύνοντας τη μετακίνηση αμερικανικών στρατευμάτων στη Μέση Ανατολή.

Η πολιτική της εξάρτησης και της υποτέλειας μόνο δεινά μπορεί να φέρει στο λαό μας. Ο ισχυρισμός ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά είναι "παγίδα".

Η κυβέρνηση δε θέλει. Ασκεί ιδεολογική πίεση, τρομοκρατία στο λαό για να καθηλώσει το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα. Καθορίζει τη στάση της με κριτήριο τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. Προσδοκά για λογαριασμό της κάποιο κόκαλο από τη λεία. Γι' αυτό μαζί με τη ΝΔ συνειδητά στηρίζει τις επιλογές των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Δράση τώρα ενάντια στον πόλεμο. Για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δημοκρατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

Η εργατική τάξη βρίσκεται απέναντι σε μεγάλες ευθύνες. Κάθε τόπος δουλιάς, κάθε σωματείο, κάθε γειτονιά πρέπει να μετατραπεί σε κύτταρο λαϊκής πρωτοβουλίας και δράσης.

  • Να κτίσουμε αντιπολεμικές επιτροπές.
  • Να συμβάλουμε στη δημιουργία ενός πλατιού, μαζικού αντιπολεμικού, αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, να δυναμώσει το κίνημα ειρήνης.
  • Να οργανώσουμε τώρα την πάλη μας ενάντια στα αντεργατικά μέτρα που χτυπούν τα κοινωνικά ασφαλιστικά δικαιώματα.

Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ έρχεται σε αντίθεση με τη θέληση των εργαζομένων και συντάσσεται με την κυβέρνηση και τους βιομήχανους. Στη συνδιάσκεψη που οργάνωσε για το "ασφαλιστικό", αποδέχτηκε τη λογική της "ανταποδοτικότητας", που υπονομεύει τον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης. Πρότεινε την εφαρμογή κεφαλαιοποιητικού συστήματος που στηρίζεται στη λογική της κερδοσκοπίας και του τζόγου. Συνεργεί στην ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης. Υπεύθυνοι για τα ελλείμματα, για τις συντάξεις πείνας, για τις υποβαθμισμένες παροχές υγείας και πρόνοιας είναι οι κυβερνήσεις και η εργοδοσία.

Αυτοί να πληρώσουν. Αυτοί που λεηλάτησαν τα αποθεματικά και όσα περίσσεψαν τα δώρισαν στο χρηματιστήριο. Οι εργαζόμενοι καθορίζουν τα αιτήματά τους σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες. Απορρίπτουν τα εκβιαστικά ψευτοδιλήμματα.

Παλεύουμε ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Είμαστε με την ειρήνη. Είμαστε στο πλευρό του παλαιστινιακού, του αφγανικού και του αμερικανικού λαού. Ολων. Απαιτούμε να σταματήσει κάθε εμπλοκή της χώρας μας. Υπερασπιζόμαστε τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες.

Διεκδικούμε:

  • Δημόσια κοινωνική ασφάλιση για όλους. Δωρεάν δημόσια υγεία, κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην υγεία και την πρόνοια.
  • Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.
  • Βασικό μισθό 300.000 δραχμές, κατώτερη σύνταξη 240.000 δραχμές.
  • Σύνταξη στα 60 χρόνια για τους άνδρες και τα 55 για τις γυναίκες. 55 και 50 αντίστοιχα για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.
  • Κατοχύρωση του κατώτερου ορίου συντάξεων με 4.050 ημέρες εργασίας - συνταξιοδότηση ανεξαρτήτως ηλικίας στα 30 χρόνια.
  • Υπεράσπιση, επέκταση του θεσμού των βαρέων - ανθυγιεινών επαγγελμάτων.
  • Πλήρη, σταθερή απασχόληση, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο.

Ο αντιπολεμικός αγώνας, ο αγώνας για την υπεράσπιση και τη διεύρυνση των δικαιωμάτων μας απαιτεί συμμετοχή των εργαζομένων στη ζωή των Συνδικάτων, ταξικό προσανατολισμό, αλλαγή του συσχετισμού δύναμης. Απαιτεί οργάνωση στους τόπους δουλιάς, διεύρυνση της συσπείρωσης, δυνάμωμα της ταξικής ενότητας της εργατικής τάξης.

Το εργατικό κίνημα έχει υποχρέωση να ενημερώσει, να σταθεί κοντά στα νέα παιδιά, να αντισταθεί μαζί τους. Να πούμε ΟΧΙ στο μισθοφορικό στρατό που συγκροτεί η κυβέρνηση στα πλαίσια της PAX AMERICANA.

Τα παιδιά μας θέλουν δουλιά με δικαιώματα κι όχι τη θέση του "μισθωτού" σε μισθοφορικό στρατό, στις ιμπεριαλιστικές εκστρατείες και πολέμους.

Με όλο αυτό το πλαίσιο διεκδικήσεων, το ΠΑΜΕ συμπαρατάσσει στις βασικές του προτεραιότητες τη συνεπή και συνεχή πάλη ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και στην ασυδοσία του κεφαλαίου που "δολοφονούν" εργάτες, όπως έκαναν προχθές στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος στέλνοντας στο θάνατο πέντε (5) συναδέλφους μας.

Το δικαίωμα στη δουλιά και στη ζωή για την εργατική τάξη είναι δικαιώματα αδιαπραγμάτευτα για το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ