ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ

Συνέχεια σήμερα από την εκδήλωση - συζήτηση που διοργάνωσε το ΚΚΕ σε αίθουσα του ξενοδοχείου «Τιτάνια» (1/10/2001), με τη συμμετοχή άλλων δυνάμεων, ανθρώπων των Γραμμάτων και των Τεχνών, άλλων κοινωνικοπολιτικών παραγόντων, με θέμα: «Οι διεθνείς εξελίξεις μετά το τρομοκρατικό πλήγμα στις ΗΠΑ», με τη δημοσίευση αποσπασμάτων από τις ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις των παρευρισκομένων στην εκδήλωση.

ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΣΤΟΦΟΡΟΠΟΥΛΟΣ
Ο ιμπεριαλισμός γεννά αυτά τα προβλήματα

Ο Θ. Στοφορόπουλος, πρέσβης επί τιμή, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, τόνισε τα εξής: «Θα ήθελα να πω πόσο συμφωνώ μ' αυτό που είπε η Γενική Γραμματέας ότι η αντεπίθεση πρέπει να γίνει στον τομέα των ιδεών, όπως είπε πολύ σωστά.

Υπάρχει το γεγονός ότι αυτοί που σκοτώθηκαν σ' αυτές τις επιθέσεις είναι κι αυτοί θύματα του ιμπεριαλισμού όπως τα άλλα θύματα.

Ο ιμπεριαλισμός όμως δημιουργεί ή στρεβλώνει και ειδικότερα πολιτικά προβλήματα, τα οποία επίσης χρειάζονται τεκμηριωμένη ανάλυση.

Για την πατρίδα μας καίριο -νομίζω θα συμφωνήσουμε όλοι- κεντρικό θέμα από πλευράς εξωτερικής πολιτικής, όπως λέμε συνήθως, είναι η συμμετοχή μας στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Δεν είναι αλήθεια ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση σέρνεται πίσω από το ΝΑΤΟ. Καθόλου. Η Ευρωπαϊκή Ενωση για ταξικούς λόγους συμπρωταγωνιστεί σε όλα αυτά τα πράγματα.

Η αντίθεση σ' αυτή τη συμμετοχή της πατρίδας μας στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ενωση χρειάζεται να είναι εξαιρετικά τεχνικά τεκμηριωμένη, ακριβώς μέσα στο πλαίσιο της αντεπίθεσης στον τομέα των ιδεών. Το ίδιο ισχύει και για άλλα ειδικά προβλήματα τέτοια.

Η κατάσταση στο Αιγαίο. Πολύ σωστά το ΚΚΕ έθεσε το ερώτημα τι γίνεται τώρα στη σημερινή συγκυρία στο Αιγαίο. Ο ελληνικός χώρος που είναι εκεί είναι ελληνικός, δηλαδή υπάγεται από πλευράς τώρα κυριαρχίας στην Ελλάδα. Η κατάσταση στο Αιγαίο πρέπει να ρυθμιστεί σύμφωνα με τις αρχές που δέχονται όλοι, όλος ο κόσμος με εξαίρεση το καθεστώς της Αγκυρας και τους προστάτες του.

Η κατάσταση στην Κύπρο. Κι αυτή πρέπει να ρυθμιστεί σύμφωνα με δημοκρατικές αρχές. Χρειάζονται κι εκεί εξαιρετικά τεκμηριωμένες συγκεκριμένες προτάσεις. Η κατάσταση στα Βαλκάνια, η οποία όλοι πιστεύουμε νομίζω, όσοι είμαστε τουλάχιστον σ' αυτή την αίθουσα, ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί με τη συνεργασία των βαλκανικών λαών και όχι με την ένταξή τους σε συλλογικά ιμπεριαλιστικά μορφώματα.

Το Παλαιστινιακό. Βεβαίως το Παλαιστινιακό, το οποίο πρέπει να ρυθμιστεί σύμφωνα με δημοκρατικές αρχές. Μια πάρα πολύ τεχνική και συγκροτημένη συζήτηση για το Παλαιστινιακό είναι απαραίτητη. Παλιά είχαν γίνει εξαιρετικές προτάσεις για το Παλαιστινιακό από τα δύο Κομμουνιστικά Κόμματα του Ισραήλ και της Παλαιστίνης. Ισως είναι ο καιρός αυτές να ξανασυζητηθούν, να αποτελέσουν κέντρο του προβληματισμού.

Η κατάσταση στην Τουρκία, την οποία όλοι ξέρουμε. Το Κουρδικό, που ασφαλώς πρέπει να αντιμετωπιστεί με βάση την αυτοδιάθεση. Αυτά είναι συγκεκριμένα προβλήματα, ειδικά προβλήματα που δημιουργεί ο ιμπεριαλισμός και αυτό το οποίο έχω να συμβάλλω είναι η ταπεινή άποψη ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν με τεκμηριωμένες προτάσεις.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ
Η διαπάλη έχει συγκεκριμένο περιεχόμενο

Παίρνοντας το λόγο ο Γ. Παπαμιχαήλ, καθηγητής Πανεπιστημίου Πάτρας είπε ανάμεσα σ' άλλα:

«Ενα μεγάλο κεφάλαιο είναι η υπερβατικότητα. Αυτή η υπερβατικότητα στη σύγχρονη αγγλοσαξονική διάλεκτο έχει όνομα. Ονομάζεται τρομοκρατία. Γιατί δεν υπάρχει καμία απολύτως σοβαρή επιστημονική ή άλλη εκδοχή του τι υπονοούν, όταν λένε τη λέξη τρομοκρατία.

Τι είναι η τρομοκρατία; Είναι το αντίπαλο δέος ενός υπερεθνικού Οργανισμού συγκροτημένου γύρω από ένα κράτος, το αμερικανικό, δηλαδή γύρω από μια αυτοκρατορία, όταν έχουμε υπερβεί τα εθνικά κράτη, γιατί η προσπάθεια είναι αυτή των ανοιχτών κοινωνιών, που μας λέει ο υπουργός των Εξωτερικών, βομβαρδίζοντας από το πρωί ως το βράδυ, οι ανοιχτές κοινωνίες.

Οι ανοιχτές κοινωνίες είναι οι κοινωνίες χωρίς πατρίδα, χωρίς εθνικό κράτος, αλλά γύρω από ένα εθνικό κράτος, αυτό των ΗΠΑ. Απέναντι σε μια κοινωνία χωρίς εθνικά κράτη, που προφανώς ο εχθρός ήταν εξωτερικός, εμφανίζεται μια παγκόσμια αυτοκρατορία, όπου προφανώς πλέον ο εχθρός είναι εσωτερικός. Αυτός είναι που ονομάζεται τρομοκρατία. Πάει από τα εργατικά κινήματα μέχρι τους απελπισμένους ισλαμιστές. Ολος ο κόσμος πακέτο «ψυχολογικά», ατομικά δηλαδή, ανήκει στην κατηγορία του τρομοκράτη. Αυτό είναι το σκεπτικό που πάνε να περάσουν.

Κι ερχόμαστε στο «ζουμί». Από την ίδια μέρα που έγινε το τρομοκρατικό χτύπημα, υπήρξε ένας βομβαρδισμός γύρω από τη λέξη συμψηφισμός. Θα έλεγε κανένας ότι την είχαν στο συρτάρι, το άνοιξαν και την έβγαλαν.

Ο ελληνικός λαός όμως λέει απλώς ότι δεν είμαι αποφασισμένος να πετάξω στα σκουπίδια την ιστορική μνήμη. Λέει ότι λυπάμαι, επειδή σκοτώθηκαν ανθρώπινα όντα, όχι επειδή τα ανθρώπινα όντα ήταν Αμερικανοί.

Δε βλέπω τίποτα κακό με αυτή τη λογική το συμψηφισμού. Οχι μόνο δε βλέπω τίποτα κακό, αλλά αντίθετα θεωρώ πρώτο άξονα σήμερα ιδεολογικής πάλης που έλεγε η Αλέκα η Παπαρήγα, πρώτο και βασικό άξονα την πάλη εναντίον της απαγόρευσης του συμψηφισμού που ορισμένοι και δημοσιογράφοι και διανοούμενοι προσπαθούν πάση θυσία να περάσουν ιδίως από την τηλεόραση, αλλά προσφάτως και από τον Τύπο.

Απαγορεύεται να έχουμε ιστορική μνήμη σημαίνει η λογική εναντίον του συμψηφισμού. Απαγορεύεται να αναφέρεστε στις αιτίες. Θα βλέπεις μόνο ό,τι υπάρχει και θα μιλάς μόνο γι' αυτό. Αν περάσει η λογική αυτή της απαγόρευσης του συμψηφισμού, έχουμε ουσιαστικά μια ιδεολογική τρομοκρατία άνευ προηγουμένου και μια νίκη του αμερικάνικου κατεστημένου μέσα στην ίδια την Ελλάδα.

Γιατί ο συμψηφισμός, γιατί η ιστορική μου μνήμη, γιατί η αναφορά στα εκατοντάδες και εκατομμύρια θύματα του ιμπεριαλισμού θα πρέπει να διαγραφούν; Προφανώς αν δεν έχω απαντήσει σε τίποτα απ' όλα αυτά, τότε ο αγώνας περί της ιδεολογίας και της πάλης θα μείνει ένα κενό γράμμα.

Η ουσιαστική πίεση πάνω στο να μην τολμάς να γράψεις, να μη δημοσιεύσεις, να μιλήσεις για οτιδήποτε το οποίο θυμίζει τα εκατομμύρια και τις εκατόμβες του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, εκεί θα έχουν κερδίσει».

ΠΑΤΗΡ ΗΛΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
Είναι έργο της πλουτοκρατίας

Ο πατήρ Ηλίας Κωνσταντόπουλος, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, είπε:

«Ανέβηκα διστακτικά, γιατί θεωρώ τιμή για την πρόσκληση που έλαβα για ένα τόσο σοβαρό θέμα και για ένα κόμμα που - χωρίς να είμαι οργανωμένος σε κανένα κόμμα - έχει τη δική του ιστορία στην πάλη όχι μόνο στο συνδικαλιστικό κίνημα αλλά και για την απελευθέρωση της πατρίδας μας και είναι παράδειγμα για όλο τον κόσμο.

Ηθελα να μεταφέρω μια εμπειρία. Εμπειρία από τη Σαουδική Αραβία, μια και το '74 βρισκόμουν εκεί και δούλευα. Οι λαοί εκεί είναι πεινασμένοι και αγανακτούν και αναγκάζονται να υποκύψουν στον ιμάμη, στον μουλά και τους χρησιμοποιούν.

Μα αυτό είναι έργο, και σας το μεταφέρω και πιστεύω πολλοί να το ξέρετε, της CIA και των εμίρηδων της περιοχής, που θέλουν το λαό τους πεινασμένο για να μπορούν να τον ελέγχουν. Είναι αυτό που ονομάζεται - το μάθαμε και εμείς - ιμπεριαλισμός. Εμείς λέμε πλουτοκράτες, εμείς λέμε αχόρταγοι. Αυτοί οι αχόρταγοι το δημιουργούν.

Στο παιχνίδι μέσα και η Αμερική, η CIA και αυτό εγένετο σε συζήτηση με έναν φοιτητή. Είχε τελειώσει τη Νομική Σχολή, αν δεν κάνω λάθος στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, γνώριζε καλά τα ελληνικά και κοινή μας σκέψη ήταν εσύ με τον σταυρό εγώ με το κοράνι, ένας θεός ένας σεβασμός. Δούλευε και αυτός εργάτης και μου λέει αυτό το παιχνίδι δεν ξέρουμε πού θα ξεσπάσει αύριο, είναι μέσα στο παιχνίδι και η CIA και οι εμίρηδες, που λένε για προστάτες και αγίους Μπιν Λάντεν και δε συμμαζεύεται. Δικά τους παιχνίδια είναι, δικά τους παιδιά είναι, αυτοί τα θρέψανε.

Θυμάστε πολύ καλά, ο εφευρέτης της βόμβας νετρονίου, ο Κορέν, ένα παλιό δημοσίευμα τον καιρό εκείνο, που του έλεγε το παιδί του: "Πατέρα, αυτό που κάνεις σκοτώνει και εμένα", "δε με αφορά, είναι το τι θα βάλω στην τσέπη μου". Παιχνίδια εγκληματικά.

Ο αγώνας μας είναι φοβερά δύσκολος, αλλά όταν αψηφάμε τον θάνατο είμαστε πάνω από αφέντες, πάνω από πλουτοκράτες και κάτω από το βλέμμα του Θεού, τουλάχιστον γι' αυτούς που αισθάνονται τη θεότητα ή όχι. Ελεύθεροι άνθρωποι είμαστε, ο καθένας μπορεί να εκφράζεται όπως θέλει. Δεν τους υπολογίζουμε και αυτό το ξέρουν πολύ καλά».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΑΠΟΓΑΣ
Κόντρα στην παραπληροφόρηση

Στην παρέμβασή του ο δημοσιογράφος Γιώργος Τσαπόγας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα εξής:

«Μπορούμε να μιλάμε εμείς για μετα-Μανχάταν εποχή; Οπου αρχίζει μια νέα ιστορία του κόσμου; Η πορεία αυτή της παγκοσμιοποιημένης αταξίας δεν αρχίζει μετά το Μανχάταν Αρχίζει πολύ νωρίτερα αυτή η πορεία προς τη βία. Και είναι συνάρτηση μιας οικονομικής πορείας του κεφαλαίου που δείχνει σημάδια φθοράς και αδυναμίας.

Δεν τα λέμε εμείς, τα είπε ο διευθυντής της Διεθνούς Τράπεζας, το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου μίλησε όχι για ύφεση ακόμα - οι λέξεις παίρνουν ό,τι νόημα τους δώσει κανείς - αλλά για μια επικίνδυνη επιβράδυνση της οικονομίας. Υπήρχε ως αδυναμία του παγκοσμιοποιημένου κεφαλαίου να κάνει αυτό που ήθελε: την παγκοσμιοποίηση των αγορών. Δηλαδή την κατάκτηση των αγορών του κόσμου με άλλα μέσα. Τώρα το επιδιώκει και με τον Γ' Παγκόσμιο πόλεμο.

Υπάρχει λοιπόν η ανάγκη να πληροφορήσουμε, διότι εκπέμπεται παραπληροφόρηση από το CNN και από όλα τα κέντρα του παγκοσμιοποιημένου κεφαλαίου, και είναι συστηματική, είναι διαβρωτική, είναι αποπροσανατολιστική.

Είναι χρέος πρώτα απ' όλα των δημοσιογράφων, των παλιών και των καινούριων, γιατί βλέπετε ότι υπάρχουν ευάλωτοι συνάδελφοι, οι οποίοι αυτές τις ημέρες έχουν οργιάσει, παραπληροφορώντας.

Τώρα ανακαλύπτουν τις αδυναμίες ενός φτωχού λαού, εκεί στα υψίπεδα του Αφγανιστάν. Τώρα ανακαλύπτουν αυτά που ισχύουν ακόμα και σε πρωτόγονες κοινωνίες που είναι στην πολύ προχωρημένη δύση. Πρωτόγονες καταστάσεις και μας τα υπενθυμίζουν για να αγριέψουμε, για να αποδεχτούμε το νέο πόλεμο με όλα αυτά τα μέσα που μεθοδεύουν.

Το αντιπολεμικό μέτωπο, έχει συγκροτηθεί πολύ πριν τα τελευταία γεγονότα και εξελίσσεται.

Πιστεύω λοιπόν, ότι όλοι εμείς που είμαστε προβληματισμένοι άνθρωποι πρέπει να το ενισχύσουμε με κάθε τρόπο. Χρέος μας είναι να στηρίξουμε αυτή τη μεγάλη αντιπολεμική προσπάθεια και σε εθνικό επίπεδο και όπως φαίνεται αυτό το ίδιο πράγμα προβληματίζει και τις κοινωνίες αυτών των χωρών που εξαπολύουν αυτόν τον τρίτο πόλεμο».

ΑΝΤΩΝΗΣ ΔΑΜΙΓΟΣ
Η αμερικανική οικονομία στο δρόμο του πολέμου

Ο Αντώνης Δαμίγος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στα εξής: «Υπάρχει ένα ζητούμενο. Πού βαδίζει η αμερικανική οικονομία; Ξέρουμε ότι μετά το Β' Παγκόσμιο πόλεμο ανδρώθηκε στο μιλιταρισμό. Βάδισε στο δρόμο του στρατιωτικο-βιομηχανικού συμπλέγματος, δηλαδή στο δρόμο του πολέμου. Αυτή η μιλιταριστική οικονομία, άνθισε με όλη την περίοδο του ψυχρού πολέμου, με τους ανταγωνισμούς, τον υπερεξοπλισμό κλπ.

Μετά την ανατροπή της Σοβιετικής Ενωσης, ξαφνικά βρέθηκαν οι Αμερικανοί, χωρίς να έχουν το αντίπαλο δέος να δικαιολογούν τους εξοπλισμούς. Και τι βλέπουμε; Βλέπουμε να αναβιώνουν τον περίφημο πόλεμο των άστρων, λες και υπήρχε καμία διαπλανητική διαμάχη. Τη στιγμή που δεν υπήρχε αντίπαλος, σ' αυτό το επίπεδο τουλάχιστον. Βλέπουμε να αναβιώνουν και ξαφνικά παρουσιάζεται το φαινόμενο των Ταλιμπάν, σαν να είναι καινούριο.

Βλέπουμε ξαφνικά όλους τους κράχτες της πουλημένης δημοσιογραφίας και πολιτικής και βλέπουμε ξαφνικά να λένε, προς Θεού μην κάνετε συμψηφισμό με το τι έγινε προηγουμένως από τους Αμερικάνους στο Ιράκ και στη Σερβία, γιατί συμψηφισμοί δεν μπαίνουν εδώ.

Μα δεν είναι συμψηφισμός αυτό που θέλουν να κάνουν οι Αμερικάνοι τώρα στο Αφγανιστάν; Δηλαδή επειδή εσάς σας θεωρώ υπεύθυνους που ρίξατε τα κτίρια, θα έρθω και θα σας χτυπήσω. Συμψηφισμός δεν είναι αυτός;

Αρα η όλη αυτή πολεμική ιστορία είναι ένας κύκλος ο οποίος δεν οδηγεί πουθενά και η κατάλυσή του είναι ένα ρωμαλέο αντιπολεμικό κίνημα ειρήνης σε διεθνές επίπεδο, το οποίο θα μπορέσει να τα καταπολεμήσει όλα αυτά.

Η αποψινή σύσκεψη αυτή, κατά τη γνώμη μου είναι βέβαια ωφέλιμη. Θα είναι όμως περισσότερο ωφέλιμη αν μπει στο διά ταύτα, στο πρακτικό επίπεδο. Το πρακτικό επίπεδο είναι η δημιουργία ενός φορέα να οργανώνει την πάλη. Αλλωστε η Γενική Γραμματέας είπε στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ, ότι εμείς θα στηρίξουμε τέτοιες προοπτικές, τέτοιες εκδηλώσεις, τέτοιες προσπάθειες να δημιουργηθεί ένα τέτοιο μέτωπο, λαϊκό μέτωπο, το οποίο θα σταθεί κατά του ιμπεριαλισμού.

Είναι σωστό αυτό που ειπώθηκε για την ιδεολογική του νίκη, για την ιδεολογική πάλη, διότι πολλά ακούμε και διαβάζουμε και πολλά είναι τα επιτελεία μέσα στους χρυσοκάνθαρους της δημοσιογραφίας και της πολιτικής, που είναι ένα αμάλγαμα, μια σύνθεση, θες πρόδρομοι των ευρω-ενωσιακών κοινοβίων, θες προδότες της Αριστεράς, θες πράκτορες ξένων συμφερόντων, όλοι μαζί.

Επομένως έχει μεγάλη σημασία το να προσπαθήσουμε να ασκήσουμε μια ιδεολογική επίδραση στον ελληνικό λαό, που απέδειξε για μια ακόμη φορά όπως τότε με τη Σερβία ότι ξέρει τι να επιλέγει».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ