ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
1981: Οι λαοί της Ευρώπης λένε ΟΧΙ στους Πέρσινγκ και Κρουζ

Στιγμιότυπο από τη μεγαλειώδη συγκέντρωση κατά των Πέρσινγκ και Κρουζ στη Βόννη, στις 10 Οκτώβρη 1981
Στιγμιότυπο από τη μεγαλειώδη συγκέντρωση κατά των Πέρσινγκ και Κρουζ στη Βόννη, στις 10 Οκτώβρη 1981
Στις 10 Οκτώβρη 1981, 300.000 άτομα συγκεντρώνονται στη Βόννη, συμμετέχοντας στη μεγαλύτερη διαδήλωση που έχει πραγματοποιηθεί στη Δυτική Γερμανία μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι διαδηλωτές, που έχουν φτάσει από όλες τις γωνιές της Γερμανίας, καθώς και από γειτονικές χώρες, διαμαρτύρονται για τη φιλοαμερικανική πολιτική της κυβέρνησης Σμιτ απέναντι στην απόφαση του ΝΑΤΟ, το Δεκέμβρη του 1979, η οποία προβλέπει την εγκατάσταση 572 αμερικανικών πυρηνικών πυραύλων Πέρσινγκ ΙΙ και πυραύλων εδάφους Κρουζ μέσου βεληνεκούς στη Δυτική Γερμανία και σε άλλες τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες.

Στη συγκέντρωση, που πραγματοποιείται στο μεγάλο ανοιχτό χώρο μπροστά από το παλιό Πανεπιστήμιο της Βόννης, συμμετέχουν 802 φιλειρηνικές, πολιτικές και θρησκευτικές οργανώσεις. Επίσης, παρίσταται αμερικανική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τη χήρα του δολοφονηθέντος μαύρου ηγέτη Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Στη διαδήλωση συμμετέχουν και 60 βουλευτές του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και 18 του Φιλελεύθερου Κόμματος του Χανς Ντίντριχ Γκένσερ.

Στα πανό της συγκέντρωσης αναγράφονται συνθήματα όπως: «Οχι στην Ευρωσίμα», «Καλύτερα κόκκινοι παρά νεκροί», «Οχι χρήματα για τους πυρηνικούς πυραύλους». Αν και αρκετά πανό ζητούν τον πλήρη πυρηνικό αφοπλισμό και τη διάλυση και των δυο στρατιωτικών συνασπισμών, του ΝΑΤΟ και του Συμφώνου της Βαρσοβίας, στην εκδήλωση κυριαρχεί σαφώς ένα αντιαμερικανικό, αντιΝΑΤΟικό πνεύμα.

Η διαδήλωση της 10ης Οκτώβρη δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Αποτελεί το κορύφωμα της δράσης του φιλειρηνικού κινήματος στη Δυτική Γερμανία, το οποίο αναπτύσσεται ραγδαία από τα τέλη του 1979.

Ομως, δεν είναι μόνο οι μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις στη Γερμανία. Στις 24 Οκτώβρη πραγματοποιείται στο Λονδίνο η μεγαλύτερη φιλειρηνική διαδήλωση της τελευταίας εικοσαετίας. Πάνω από 150.000 άτομα συμμετέχουν σε πορεία προς το Χάιντ Παρκ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την εγκατάσταση πυρηνικών πυραύλων Κρουζ στο βρετανικό έδαφος. Στις 22 Νοέμβρη πάνω από 100.000 διαδηλωτές ξεχύνονται στους δρόμους του Αμστερνταμ, σε μια μαζική πορεία, με αίτημα την απομάκρυνση όλων των πυρηνικών όπλων από την Ευρώπη.

Οι μαζικές αντιπυρηνικές διαδηλώσεις σε όλη την Ευρώπη επηρεάζουν το διεθνές πολιτικό σκηνικό.

ΠΡΟΣΩΠΑ
ΠΡΟΣΩΠΟ

1813 Γεννιέται ο Τζουζέπε Βέρντι. Ιταλός συνθέτης όπερας, από τους σημαντικότερους του 19ου αιώνα. Σε πολύ μικρή ηλικία έδειξε σπάνια μουσικά χαρίσματα, ενώ άρχισε να συνθέτει μουσική από τα 16 του χρόνια. Μετά από δύο σχετικά αδιάφορες όπερες στη Σκάλα του Μιλάνου, ο Βέρντι γνωρίζει τον πρώτο θρίαμβο με το «Ναμπούκο». Ακολουθούν μια σειρά μεγάλων επιτυχιών στην Ιταλία, αλλά και σε άλλα μεγάλα λυρικά θέατρα σ' ολόκληρο τον κόσμο (Ερνάνης, Ριγκολέτο, Τροβατόρε, Τραβιάτα). Σ' όλα του τα έργα, ήταν εμφανής η επιρροή των επαναστατικών ιδεών της εποχής και του αγώνα για μια ενωμένη και ανεξάρτητη Ιταλία. Γι' αυτό και οι περισσότερες παραστάσεις μετατρέπονταν σε λαϊκά συλλαλητήρια. Σ' αυτήν την κατηγορία ανήκουν ιδιαίτερα τα έργα του Βέρντι «Σικελικός Εσπερινός», «Σίμον Μποκανέγκρα», «Η Δύναμη του Πεπρωμένου», «Ντον Κάρλο» και περισσότερο ο «Χορός των Μεταμφιεσμένων». Το 1870 έγραψε για την Οπερα του Καΐρου μια από θεαματικότερες και δημοφιλέστερες δημιουργίες του, την «Αϊντα», ενώ στα 73 του χρόνια γράφει τον καταπληκτικό «Φάλσταφ».

ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΙΣ 10 ΤΟΥ ΟΚΤΩΒΡΗ

1916 Διακοίνωση της Αντάντ προς την ελληνική κυβέρνηση του βασιλιά Κωνσταντίνου με την απαίτηση του ελέγχου των σιδηροδρομικών γραμμών, την παράδοση του Πολεμικού Ναυτικού και την αποστρατιωτικοποίηση της Σαλαμίνας και του Πειραιά.

1935 Ενώ επρόκειτο να ξαναρχίσει τις εργασίες της η Βουλή, η στρατιωτική χούντα ανατρέπει την κυβέρνηση Τσαλδάρη και καταλαμβάνει την εξουσία. Σχηματίζεται κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον στρατηγό Κονδύλη. Η δικτατορική κυβέρνηση προβαίνει σε μαζικές συλλήψεις και εκτοπίσεις κομμουνιστών και άλλων δημοκρατών.

1966 Βαριές καταγγελίες του πρώην βουλευτή της ΕΔΑ, Γ. Τσαρουχά, για τη στάση των Σωμάτων Ασφαλείας στη δολοφονία Λαμπράκη.

1973 Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Σπίρο Αγκνιου αναγκάζεται να παραιτηθεί προκειμένου να αποφύγει φυλάκιση για δωροληψία και παράνομη φοροδιαφυγή. Το αρμόδιο δικαστήριο τού επιβάλλει πρόστιμο 10.000 δολαρίων και αστυνομική επιτήρηση επί μια τριετία.

1979 Ξεσπά μεγάλο πολιτικό σκάνδαλο στη Γαλλία όταν η βδομαδιάτικη σατιρική εφημερίδα «Κανάρ Ανσενέ» αποκαλύπτει ότι ο «αυτοκράτορας» της Κεντρικής Αφρικής, Ζαν Μπεντέλ Μποκάσα, έχει δωρίσει στο Γάλλο Πρόεδρο Ζισκάρ ντ' Εστέν συλλογή διαμαντιών.

Καιρός

Σε όλη τη χώρα προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός και μόνο κατά περιόδους θα υπάρχουν λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι, στα δυτικά ασθενείς μέχρι μέτριοι. Στα ανατολικά μέτριοι μέχρι ισχυροί και στο Αιγαίο τοπικά πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 13 έως 29 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 15 έως 31 και στα νησιά του Αιγαίου από 18 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική προβλέπονται λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι και στα ανατολικά τοπικά ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19 έως 30 βαθμούς Κελσίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ