ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ανοιχτά όλα τα μέτωπα

Ανοιχτά παραμένουν όλα τα μέτωπα που έχει ανοίξει η ηγεσία της Εκκλησίας της Ελλάδας, τόσο με την κυβέρνηση, όσο και με το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης, αλλά και το εσωτερικό μέτωπο στους κόλπους της Ιεραρχίας. Αυτό επιβεβαιώνεται και από το κλίμα που επικράτησε κατά τη χθεσινή πρώτη μέρα της τακτικής συνεδρίασης της Ιεραρχίας της Εκκλησίας.

Ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος με μια μακροσκελή εισήγησή του ανέβασε τους τόνους απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη και τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Αιγαίου. Επανέφερε το θέμα των ταυτοτήτων, επισημαίνοντας ότι δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου και υποστήριξε ότι το ζήτημα ανακινήθηκε και με τη συμβολή ξένων κέντρων εξουσίας και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό γιατί απέφυγε να δηλώσει ο ίδιος σαφώς και επισήμως ότι η κυβέρνησή του δεν έχει σκοπό να λάβει κανένα από τα μέτρα που συζητιούνται ή που εισηγήθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης. Ομως στράφηκε και σε όσους από τους ιεράρχες τον αμφισβητούν χαρακτηρίζοντας «πικρό και θλιβερό φαινόμενο παρακμής» την εμφάνιση και στους κόλπους της ιεραρχίας, του κοσμικού φαινομένου της «αντιπολίτευσης».

Στο μεταξύ, με ρήγμα απειλείται η Ιεραρχία, καθώς 25 αρχιερείς υπέγραψαν κείμενο όπου καταδικάζεται η τακτική του αρχιεπισκόπου απέναντι στον πατριάρχη Βαρθολομαίο. Από την πλευρά του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης εκδόθηκε χτες ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου με την οποία χαρακτηρίζεται «άκαιρη και επιζήμια για την Εκκλησία και το Γένος» η ανακίνηση θέματος τροποποίησης του καθεστώτος που διέπει τις σχέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδας με το Πατριαρχείο και επισημαίνεται ότι «την ευθύνην διά τας ασφαλώς σοβαρωτάτας συνεπείας οιασδήποτε αντιθέτου μονομερούς ενεργείας θα φέρει ακεραίαν η ετέρα πλευρά».

Ο αρχιεπίσκοπος θέλοντας να εμφανιστεί ότι παίζει ευρύτερο ρόλο με διεθνείς διαστάσεις εξήγγειλε πρωτοβουλία για τη σύγκληση στην Αθήνα διεθνούς διάσκεψης με αντικείμενο την εξάλειψη της τρομοκρατίας, στην οποία θα κληθούν να πάρουν μέρος αντιπρόσωποι των χριστιανικών εκκλησιών της Ευρώπης, καθώς και εκπρόσωποι της μουσουλμανικής και της ιουδαϊκής θρησκείας στην Ελλάδα.

ΑΣΚΗΣΗ «ΤΟΞΟΤΗΣ - ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ»
Ματαίωση κατόπιν αμερικανικής εντολής

Κατόπιν εντολής των Αμερικανών, την οποία είχε προ ημερών αποκαλύψει ο «Ρ» και αφού ο εναέριος χώρος της Κύπρου μαζί με την πολυσυζητημένη αεροπορική βάση της Πάφου, που υποτίθεται φτιάχτηκε για να στηρίξει το ενιαίο αμυντικό δόγμα Ελλάδας - Κύπρου παραδόθηκαν στους πολεμικούς σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών, ανακοινώθηκε πλέον και επίσημα από την ελληνική κυβέρνηση η ματαίωση της άσκησης «Τοξότης - Νικηφόρος».

Ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας, ανέφερε χτες ότι μετά τις πρόσφατες στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των Ταλεμπάν προέκυψαν νέα δεδομένα και για το λόγο αυτό οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου συζητούν για τη χρονική... μετάθεση των γυμνασίων. Ακολούθησε το υπουργείο Αμυνας της Κύπρου που εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι η άσκηση «Τοξότης» θα διεξαχθεί σε «ευθετότερο χρόνο», ενώ «κανονικά» θα διεξαχθεί η άσκηση «Νικηφόρος», επί του κυπριακού εδάφους, την οποία σχεδιάζει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς της Κύπρου. Η αλλαγή αυτή, σύμφωνα με την κυβέρνηση της Κύπρου, «επιβλήθηκε από τα νέα δεδομένα, που δημιουργούνται με την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά της διεθνούς τρομοκρατίας, καθώς επίσης και τις δεσμεύσεις της Ελλάδας και της Κύπρου για παροχή διευκολύνσεων στις χώρες που διεξάγουν τις επιχειρήσεις».

Να σημειωθεί βέβαια ότι το επίμαχο σημείο των ασκήσεων ήταν η πτήσεις στην Κύπρο ελληνικών μαχητικών, πράγμα που συναντούσε κάθε χρόνο τις αντιδράσεις Αμερικανών και Τούρκων. Πάντως από την τουρκική πλευρά δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα ανάλογη πρωτοβουλία για την αντίστοιχη άσκηση «Ταύρος», που διεξάγεται στα κατεχόμενα αμέσως μετά τον «Τοξότη - Νικηφόρο».

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΑΣΟΚ
Αύριο η αυλαία

Αρχίζει αύριο το 6ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ με την παρουσία 6.353 συνέδρων, όπως ανακοίνωσε χτες το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ. Χτες, δε, πραγματοποιήθηκε και η τελευταία συνεδρίαση του ΕΓ του ΠΑΣΟΚ υπό την παρούσα σύνθεση, όπου και εξετάστηκαν οι τελευταίες λεπτομέρειες για το συνέδριο. Νωρίτερα είχε πραγματοποιηθεί συνάντηση του πρωθυπουργού με τον απερχόμενο γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, Κ. Σκανδαλίδη, ο οποίος δήλωσε εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ότι αντικείμενο της συζήτησης ήταν τα διαδικαστικά του συνεδρίου. Οπως ανέφερε ο Κ. Σκανδαλίδης, στη συνάντηση δεν υπήρξε καμία νύξη σχετικά με τον ανασχηματισμό που έχει προαναγγείλει ο Κ. Σημίτης για μετά το συνέδριο.

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ λίγο πριν ανοίξει η αυλαία του συνεδρίου, η πλευρά των «εκσυγχρονιστών» έχει ρίξει όλο το βάρος της ώστε να αποδυναμώσει κάθε σκέψη της «εσωκομματικής αντιπολίτευσης» για κριτική στάση έναντι του Κ. Σημίτη και να περιορίσει το «λευκό» στην ψηφοφορία για την προεδρία του κόμματος. Από την πλευρά του Α. Τσοχατζόπουλου αποφεύγουν να τοποθετηθούν ευθέως τι θα πράξουν, περιοριζόμενοι, όπως σε χτεσινές του δηλώσεις ο Γ. Μωραΐτης, να αναφέρουν ότι στο ΠΑΣΟΚ πρέπει να ασχοληθούν με την επανασύνδεση με την εκλογική τους βάση και όχι με τα εσωκομματικά ποσοστά...

ΠΟΕΔΗΝ
Καταδικάζει τα δημοσιεύματα της «Σαμπάχ»

Με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο καταδικάζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) τη στάση της τουρκικής εφημερίδας «ΣΑΜΠΑΧ», η οποία σε δημοσίευμά της «αναπαράγει έκθεση των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας, ενοχοποιώντας τον συνδικαλιστή Κώστα Χριστόπουλο που συμπαραστάθηκε στο δοκιμαζόμενο λαό της Τουρκίας υπερασπίζοντας τα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες».

Τα δημοσιεύματα, αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ, εντάσσονται στις σκοπιμότητες της τουρκικής προπαγάνδας προκειμένου να συγκαλύψει την ανελευθερία και καταπίεση του τουρκικού λαού και να φιμώσει κάθε ελεύθερη σκέψη για συμπαράσταση και αλληλεγγύη των Τούρκων και Κούρδων Δημοκρατών.

Αυθαίρετη απόλυση δημοσιογράφου

Τον εκπρόσωπο στην ΕΣΗΕΑ των εργαζομένων δημοσιογράφων, Χρήστο Βούζα, από την εφημερίδα «Αδέσμευτος Τύπος» απέλυσε ο ιδιοκτήτης - εκδότης του Κ. Μήτσης, εκδικούμενος για τη δίωρη στάση που έγινε την περασμένη βδομάδα με αίτημα την πληρωμή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους που μένουν απλήρωτοι.

Την απόλυση καταγγέλλει το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, που τονίζει ότι αυτή η τακτική αποσκοπεί στη συντήρηση κλίματος φόβου και ανασφάλειας στους εργαζόμενους στις εκδοτικές επιχειρήσεις του. Οι ενέργειες αυτές δεν πρόκειται να μείνουν αναπάντητες προειδοποιεί η ΕΣΗΕΑ σε συνεργασία και με τη στήριξη της ΓΣΕΕ και του ΕΚΑ και των άλλων οργανώσεων Τύπου. Τέλος, το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ καλεί και την Ενωση Ιδιοκτητών αλλά και την κυβέρνηση να αναλάβουν τις ευθύνες τους καθώς ο Κ. Μήτσης δεν εφαρμόζει τις ΣΣΕ, ενώ παραλλήλως συναλλάσσεται με το δημόσιο.

Σήμερα στην τηλεόραση του «902»

Παρακολουθήστε από τον «902 TV»:

  • Στις 18.15 στην εκπομπή «Ματιές στον κόσμο», μια συζήτηση της δημοσιογράφου Αννας Μπαλλή με τους καλεσμένους της για τις τελευταίες εξελίξεις μετά τις πολεμικές επιθέσεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.
  • Στις 19.20 στην εκπομπή «Ενα βιβλίο μια ιστορία», την παρουσίαση του βιβλίου του παλαίμαχου ναυτεργάτη κομμουνιστή Στρατή Τσαμπή «Στο δρόμο του καθήκοντος και της τιμής - Η ιστορία του ναυτεργατικού κινήματος», που έγινε την Πέμπτη, 4 Οκτώβρη, στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά, από την Κομματική Οργάνωση Ναυτεργατών του ΚΚΕ.
  • Στις 22.00 στην εκπομπή «Προεκτάσεις», που επιμελείται και παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Κώστας Καραχάλιος, μια συζήτηση με θέμα τη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται μετά τις πολεμικές επιθέσεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.
  • Στις 23.00 στην εκπομπή «Πολιτική Επικαιρότητα» τις ομιλίες, ρεπορτάζ και εικόνες από το μεγάλο αντιπολεμικό συλλαλητήριο και την πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία που έγινε χτες στην Αθήνα.
ΚΚΕ
Ερώτηση για το πεδίο βολής Πλάκας στην Κω

Το αίτημα κατοίκων της Κω να μη μεταφερθεί το πεδίο βολής από τη θέση Πλάκα στη θέση Κροτήρι του Δημοτικού Διαμερίσματος Κεφάλου του Δήμου Ηρακλειδών του νησιού, μετέφεραν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Σκοπελίτης και Παναγιώτης Κοσιώνης, με Ερώτησή τους για τους υπουργούς Αμυνας, ΠΕΧΩΔΕ και Αιγαίου.

Στο κείμενο της Ερώτησης υπογραμμίζεται: «Προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα του πολυεθνικού κεφαλαίου που σχεδιάζει τη δημιουργία εγκαταστάσεων γκολφ στην περιοχή Πλάκα, όπου σήμερα λειτουργεί πεδίο βολής, η κυβέρνηση αποφάσισε τη μετεγκατάστασή του στη θέση Κροτήρι, δηλαδή μόλις ένα χιλιόμετρο από το Δημοτικό Διαμέρισμα Κέφαλος του Δήμου Ηρακλειδών στην Κω.

Οπως είναι φυσικό, η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει οργή και αγανάκτηση στους κατοίκους της περιοχής, που φοβούνται για την ασφάλεια τη δική τους και των παιδιών τους και ανησυχούν τόσο για την υγεία τους, όσο και για τις αρνητικές οικολογικές επιπτώσεις από την ενδεχόμενη χρήση βλημάτων απεμπλουτισμένου ουρανίου. Επιπλέον η απόφαση αυτή υποβαθμίζει συνολικά την περιοχή, πλήττει καίρια τον τουρισμό και γενικότερα την οικονομική ανάπτυξη του χωριού.

Ερωτώνται οι υπουργοί ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε να ματαιωθεί άμεσα και οριστικά η μετεγκατάσταση του πεδίου βολής;».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ