ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
ΓΚΑΛΟΠ
Ούτε «αναγκαίος» ούτε δίκαιος ο πόλεμος

Το 61,2% διαφωνεί με την επίθεση των ιμπεριαλιστών στο Αφγανιστάν, ενώ το 57,3% τη θεωρεί άδικη, σύμφωνα με την πρώτη δημοσκόπηση μετά την έναρξη του πολέμου κατά του Αφγανιστάν

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ενάντια στη στρατιωτική επέμβαση των ιμπεριαλιστών στο Αφγανιστάν τάσσεται η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού, παρά την πλύση εγκεφάλου και την τρομο-προπαγάνδα που υφίσταται συστηματικά εδώ και έναν μήνα.

Το πρώτο γκάλοπ, που έγινε ένα 24ωρο μετά την επίθεση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους κατά του Αφγανιστάν από την εταιρία «Αλκο», για λογαριασμό του «Ελεύθερου Τύπου», καταδεικνύει ότι ο ελληνικός λαός διαφωνεί ευθέως με την αντίδραση των ιμπεριαλιστών, ενώ δεν αποδέχεται ούτε ότι είναι «δίκαιος», όπως ισχυρίζονται οι εγχώριοι απολογητές των πολεμοκάπηλων. Συγκεκριμένα, στην ερώτηση «συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον τρόπο αντίδρασης των ΗΠΑ», το 61,2% απαντά ευθέως ότι διαφωνεί και μόνο το 29% ότι συμφωνεί. Με βάση την κομματική προέλευση των ερωτηθέντων το 69,6% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ δηλώνει ότι διαφωνεί ενώ από τη ΝΔ το ποσοστό φτάνει στο 44,4% των ψηφοφόρων της. Στο επόμενο ερώτημα αν «θεωρείτε δίκαιη ή άδικη την επίθεση στο Αφγανιστάν», το 57,7% απαντά «άδικη» και μόνο 26,4% τη χαρακτηρίζει «δίκαιη». Το 65,9% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ και το 43,7% της ΝΔ θεωρούν άδικη την επίθεση, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά για το «δίκαιη» είναι 22% του ΠΑΣΟΚ και 38,5% της ΝΔ. Στο άλλο ερώτημα, «πιστεύετε ότι η επίθεση στο Αφγανιστάν αποτελεί απάντηση της παγκόσμιας κοινότητας στην τρομοκρατία ή μεμονωμένη αντίδραση των ΗΠΑ ενάντια σε μια χώρα», το 57,2% πιστεύει ότι πρόκειται για μεμονωμένη αντίδραση των ΗΠΑ και το 31% ότι είναι απάντηση της παγκόσμιας κοινότητας. Στο ερώτημα αν «η επίθεση στο Αφγανιστάν θα αποδειχθεί αποτελεσματικό πλήγμα κατά της τρομοκρατίας ή θα ανοίξει ένα μακροχρόνιο κύκλο βίας και τρομοκρατικών χτυπημάτων», το 83,9% εκτιμά ότι θα ανοίξει μακροχρόνιο κύκλο βίας και τρομοκρατικών χτυπημάτων και μόνο 7,4% ότι θα αποδειχθεί αποτελεσματική. Τέλος, στο ερώτημα «φοβάστε τρομοκρατικό χτύπημα στη χώρα μας», το 51,7% απαντά «ναι» και 42,8% «όχι».

Φανερά θορυβημένοι κυβέρνηση, ηγεσία ΝΔ και αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα από τις φιλειρηνικές, αντιιμπεριαλιστικές διαθέσεις του ελληνικού λαού, συντονίζουν τις προσπάθειές τους για να επιβάλουν ένα καθεστώς φόβου και πειθαναγκασμού στις φιλοπόλεμες επιλογές των ΗΠΑ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Ρέππας, προφανώς σε «διατεταγμένη υπηρεσία», σχολίασε τα αποτελέσματα του γκάλοπ, λέγοντας από τη μια ότι «είναι ενδιαφέροντα», αλλά από την άλλη βάλθηκε να πείσει για την «αναγκαιότητα» της επιλογής του πολέμου! «Εχει σημασία, μια τρομοκρατική επίθεση, η οποία εκδηλώθηκε εδώ και περίπου έναν μήνα, να την αντιμετωπίσουμε σαν κάτι το οποίο αποτελεί πρόκληση για ολόκληρη την ανθρωπότητα, για τον πολιτισμό μας. Πρέπει, λοιπόν, να υπάρχει μια αποτελεσματική απάντηση», είπε.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Γ. Σουφλιάς είπε (στον «Φλας») ότι «η κοινή γνώμη πρέπει να ενημερωθεί καλύτερα»(!), ισχυριζόμενος ότι δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά και δεν υπήρχε άλλη λύση από τον πόλεμο!

Αντιπολεμικός ξεσηκωμός σε όλη τη χώρα

Συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς η διοργάνωση αντιπολεμικών συλλαλητηρίων και συγκεντρώσεων από επιτροπές ειρήνης και μαζικούς φορείς σε πολλές ελληνικές πόλεις. Συγκεκριμένα:

Σήμερα Τετάρτη 10/9

- Στην Πάτρα, η Επιτροπή Ειρήνης καλεί σε συγκέντρωση - συζήτηση στις 7.30 μ.μ., στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης, με θέμα: «Οι εξελίξεις στον κόσμο μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στις ΗΠΑ. Αντιπολεμική δράση τώρα».

- Στη Νάουσα, η Επιτροπή φορέων καλεί όλο το λαό και τη νεολαία να συμμετάσχουν στην αντιπολεμική συγκέντρωση στις 8.00 μ.μ., στην πλατεία Καρατάσου.

- Στη Λήμνο, αντιπολεμική συγκέντρωση διοργανώνουν μια σειρά από φορείς της Λήμνου στις 7.30 μ.μ., στο λιμάνι της Μύρινας. Μετά τη συγκέντρωση θα ακολουθήσει συναυλία με αντιπολεμικά τραγούδια.

Αύριο Πέμπτη 11/9

- Στις Σέρρες αντιπολεμική συγκέντρωση πραγματοποιείται στις 7.30 το βράδυ στην πλατεία Ελευθερίας των Σερρών, την οποία διοργανώνουν πλήθος μαζικών φορέων.

- Στη Βέροια η Επιτροπή Ειρήνης διοργανώνει συγκέντρωση στις 8.00 μ.μ. στην πλατεία Ελιάς.

- Στην Κοζάνη η Αντιπολεμική Πρωτοβουλία καλεί όλους τους πολίτες της Κοζάνης να πάρουν μέρος στην αντιπολεμική συγκέντρωση που θα γίνει στην Κεντρική Πλατεία της πόλης στις 7.00 μ.μ.

- Στο Αίγιο αντιπολεμικό συλλαλητήριο θα γίνει στις 7.00 μ.μ., στην πλατεία Λαύρας.

- Στην Αρτα η Αντιπολεμική Επιτροπή των φορέων του νομού καλεί τους κατοίκους του νομού να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο κατά του πολέμου, που θα γίνει στην πλατεία Κιλκίς στις 8.00 μ.μ.

- Στη Λευκάδα η Επιτροπή Ειρήνης καλεί σε αντιπολεμικό συλλαλητήριο στην πλατεία του Αγίου Μηνά στις 7.30 μ.μ.

- Στη Χίο μαζικοί φορείς και πολίτες της Χίου καλούν όλο το λαό του νησιού να πάρει μαζικά μέρος στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, που διοργανώνουν, στις 6.30 μ.μ., στην είσοδο της Απλωταριάς.

- Η Επιτροπή Ειρήνης Αγίου Δημητρίου (Μπραχάμι) διοργανώνει πικετοφορία ενάντια στον πόλεμο στις 6.00 μ.μ., από το νέο τέρμα.

Τις επόμενες μέρες

- Στην Πτολεμαΐδα αντιπολεμική συγκέντρωση διοργανώνει η Επιτροπή Ειρήνης την Παρασκευή 12 Οκτώβρη στις 7.00 μ.μ. στην Κεντρική Πλατεία της πόλης.

- Στα Γρεβενά η Επιτροπή Ειρήνης και η Αντιπολεμική Επιτροπή διοργανώνουν εκδήλωση κατά του πολέμου την Παρασκευή 12 Οκτώβρη στις 8.00 μ.μ στην Πλατεία.

- Στην Κέρκυρα η Αντιπολεμική Κίνηση Κέρκυρας διοργανώνει την Παρασκευή 12 Οκτώβρη, στις 7.30 μ.μ., στην πλατεία Σορόκο, παγκερκυραϊκό αντιπολεμικό συλλαλητήριο και καλεί τους Κερκυραίους να πάρουν μέρος.

- Στην Πάτρα, την Τετάρτη 17 Οκτώβρη στις 7.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο της πόλης θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη φορέων του νομού με πρωτοβουλία της Επιτροπής Ειρήνης Πάτρας, με σκοπό τη συγκρότηση πλατιάς αντιπολεμικής επιτροπής.

- Στη Σάμο, η Πανσαμιακή Επιτροπή για την Ειρήνη, μαζί με πολλούς άλλους μαζικούς φορείς θα διοργανώσουν πανσαμιακό συλλαλητήριο κατά του πολέμου και της επίθεσης στα δημοκρατικά και λαϊκά δικαιώματα που σχεδιάζουν οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ. Το συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 19 Οκτώβρη.

ΟΧΙ στο πόλεμο απ' τους παραπληγικούς

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Παραπληγικών με ανακοίνωσή του καταδικάζει απερίφραστα κάθε μορφή τρομοκρατικής ενέργειας από όπου και να προέρχεται.

«Καταδικάζουμε, αναφέρεται στην ανακοίνωση, επίσης κάθε τυχαία επιλογή στόχων που με πρόσχημα την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πλήττει άμαχο πληθυσμό και δημιουργεί νέους ανάπηρους. Εμείς οι κινητικοί ανάπηροι ζητάμε από την Ελληνική Κυβέρνηση να συντονίσει τα βήματά της με τις κυβερνήσεις των χωρών που αντιδρούν και αντιστέκονται σε κάθε τρομοκρατική βία και βρώμικο πόλεμο».

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Καλούμε τέλος τα Ατομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ), τους γονείς και κηδεμόνες των ΑμΕΑ να πάρουν ενεργό μέρος σε όλες τις πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν στην κατεύθυνση καταδίκης ενεργειών που στρέφονται κατά της ειρήνης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ