ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2004
Δήμοι - δέσμιοι της ΔΟΕ και των πολυεθνικών!

Ο «Ρ» αποκαλύπτει σήμερα το πώς σχεδιάζεται να εφαρμοστεί το επιχειρησιακό σχέδιο μεταξύ των δήμων και της «Αθήνα 2004»

Σε μακρύ χέρι της κυβέρνησης και της Ανώνυμης Εταιρίας «Αθήνα 2004» θα μετατραπούν οι δήμοι του Λεκανοπεδίου της Αττικής με πρόσχημα τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Σύμφωνα με ένα κείμενο κατευθύνσεων, στο οποίο θα στηριχτούν τα Επιχειρησιακά Σχέδια, που θα υπογραφούν μεταξύ των Ολυμπιακών Δήμων και της «Αθήνα 2004», το οποίο αποκαλύπτει σήμερα ο «Ρ», προκύπτει ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα παίξει - και σε αυτή την περίπτωση - το ρόλο του εκτελεστικού οργάνου όσων επιτάσσουν η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) και οι πολυεθνικοί χορηγοί της.

Και αυτό σε βάρος των προτεραιοτήτων σε έργα και παρεμβάσεις που έχει ο κάθε δήμος, ανάλογα με τις πραγματικές ανάγκες των δημοτών του. Ταυτόχρονα, μεγάλο μέρος των κονδυλίων θα βρεθούν από τους προϋπολογισμούς των ίδιων των δήμων. Τα Επιχειρησιακά Σχέδια, τα οποία θα υπογραφούν, αφορούν στους δήμους που στην περιοχή τους:

  • Φιλοξενούν Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, αθλητικές και μη, Ολυμπιακά προπονητικά κέντρα
  • Φιλοξενούν ένα μέρος των Ολυμπιακών αθλημάτων που διαδραματίζονται εκτός Ολυμπιακών εγκαταστάσεων (π.χ. οι Δήμοι Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης και Κρωπίας, κατά μήκος των οποίων θα πραγματοποιηθεί το άθλημα της ατομικής χρονομέτρησης ποδηλασίας κ.ά.)
  • Βρίσκονται κατά μήκος του «Ολυμπιακού δακτυλίου», ο οποίος θα λειτουργήσει κατά τη διάρκεια των Αγώνων (Αγίου Ιωάννη Ρέντη, Αγίων Αναργύρων, Αμαρουσίου, Αιγάλεω, Ηρακλείου, Καλλιθέας, Μεταμορφώσεως, Μοσχάτου, Νέας Σμύρνης, Νέου Ψυχικού, Νέας Χαλκηδόνος, Νέας Φιλαδέλφειας, Πειραιώς, Περιστερίου, Πεύκης, Φιλοθέης, Χαλανδρίου και Ψυχικού).

Δεν είναι μόνον οι χώροι όπου θα γίνουν Ολυμπιακά έργα οι οποίοι θα υποστούν αλλοίωση, αλλά και όσοι άλλοι ελεύθεροι χώροι της Αττικής χρειαστούν!
Δεν είναι μόνον οι χώροι όπου θα γίνουν Ολυμπιακά έργα οι οποίοι θα υποστούν αλλοίωση, αλλά και όσοι άλλοι ελεύθεροι χώροι της Αττικής χρειαστούν!
Στο Επιχειρησιακό Σχέδιο οι δήμοι χαρακτηρίζονται «βασικοί συνεργάτες της "Αθήνα 2004"». Τι σημαίνει αυτό; Οτι θα πρέπει να συνεργαστούν «προκειμένου να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη πρόοδος των Ολυμπιακών έργων». Οτι θα πρέπει να παραχωρήσουν δημοτικές εγκαταστάσεις και ελεύθερους χώρους ακόμα και τους προαύλειους χώρους των σχολείων για χρήση από την «Αθήνα 2004»! Οτι - με άλλα λόγια - θα πρέπει να υποτάξουν τον προϋπολογισμό τους και το Τεχνικό τους Πρόγραμμα στις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων.

Στην ουσία, το Επιχειρησιακό Σχέδιο της «Αθήνα 2004» ζητά από τους δήμους να γίνουν προπαγανδιστές και διαμορφωτές κοινής γνώμης υπέρ των Ολυμπιακών Αγώνων. Οπως αναφέρεται, θα πρέπει «να βοηθήσουν στην καλλιέργεια και μετάδοση στην τοπική κοινωνία ενός κλίματος θετικού για τους Ολυμπιακούς Αγώνες». Δηλαδή, να καθαγιάζεται ό,τι γίνεται στο όνομα των Αγώνων. Και αυτό με χρήματα από το ταμείο του δήμου, δηλαδή την τσέπη των δημοτών. Συγκεκριμένα:

Συγκοινωνίες και στάθμευση

Σε αυτόν τον τομέα οι δήμοι θα πρέπει να:

  • Συμβάλουν στην ανεύρεση χώρων που βρίσκονται υπό την ιδιοκτησία τους και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για στάθμευση είτε των οχημάτων της Ολυμπιακής οικογένειας, προσωρινά ή υπό τη μορφή αμαξοστασίων, είτε για μετεπιβίβαση σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ). Δηλαδή να δεσμευτούν ελεύθεροι χώροι για τις Ολυμπιακές λιμουζίνες, και όχι μόνο...
  • Συμβάλουν στην ανεύρεση, ανάδειξη ή αναδιαμόρφωση χώρων, όπως πάρκα, πεζόδρομοι που θα διευκολύνουν τη μετακίνηση των θεατών και την πρόσβαση των πεζών σε στάσεις ή σε σταθμούς επιβίβασης σε ΜΜΜ. Με δικά τους βέβαια έξοδα.
Φιλοξενία

Μεγάλο μέρος από τους δημοτικούς προϋπολογισμούς αναμένεται να δαπανηθεί για εφέ και σόου ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων
Μεγάλο μέρος από τους δημοτικούς προϋπολογισμούς αναμένεται να δαπανηθεί για εφέ και σόου ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων
Σε συνεργασία με την «Αθήνα 2004» οι δήμοι θα υποχρεωθούν να καταγράψουν τη διαθέσιμη υποδομή, τόσο συμβατική (ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια κλπ.), όσο και, κυρίως, ιδιωτικών οικιών που μπορούν να διατεθούν προς ενοικίαση για τη φιλοξενία επισκεπτών κατά τη διάρκεια των Αγώνων. Οι δήμοι θα μπορούν να συμβάλουν στη διάθεση καταλυμάτων που βρίσκονται υπό την ιδιοκτησία τους για τη φιλοξενία των εθελοντών από την περιφέρεια της Ελλάδας ή το εξωτερικό.

«Δημοτικό» μάρκετινγκ

Οπως προβλέπει το Σχέδιο, οι δήμοι καλούνται να δεσμευτούν για τα παρακάτω:

  • Για οποιαδήποτε εκδήλωση (πολιτιστικού ή αθλητικού περιεχομένου) στην οποία προτίθενται να χρησιμοποιήσουν Ολυμπιακά παράγωγα, σύμβολα ή να προβάλουν κάποια πληροφορία σχετικά με τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων, να ενημερώνουν την «Αθήνα 2004» εγκαίρως ώστε να ελέγχεται η εφαρμογή των κανόνων μάρκετινγκ.
  • Να αποφεύγουν την τοποθέτηση φωτεινών ή μη διαφημίσεων στον άμεσα περιβάλλοντα χώρο των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων καθώς και κατά μήκος των οδικών αξόνων, στους οποίους θα διεξαχθούν τα Ολυμπιακά αθλήματα και σε πολιτιστικές εκδηλώσεις του επίσημου προγράμματος της «Αθήνα 2004».
  • Οι 2.000 θέσεις υπαίθριων διαφημίσεων για τις ανάγκες του χορηγικού προγράμματος της «Αθήνα 2004» θα ανακοινωθούν σύντομα στους δήμους.
  • Η «Αθήνα 2004» εξουσιοδοτείται να ελέγχει τον διαφημιστικό χώρο που διατίθεται στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς των αστικών και δημοτικών συγκοινωνιών κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων και για ορισμένο χρονικό διάστημα πριν και μετά τους Αγώνες που πρόκειται να προσδιοριστεί.
  • Οι δήμοι θα διαθέσουν υπαίθριους χώρους που βρίσκονται υπό την ιδιοκτησία τους ώστε να χρησιμοποιηθούν από τους επίσημους χορηγούς των Ολυμπιακών Αγώνων ως χώροι προώθησης προϊόντων ή πραγματοποίησης άλλων εκδηλώσεων. Και σε αυτή την περίπτωση η επέλαση των πολυεθνικών στους ελεύθερους χώρους της Αττικής θα είναι ανελέητη.
Και... εορταστική ατμόσφαιρα

Μεταξύ άλλων οι δήμοι θα παίξουν και το ρόλο του... κομφερανσιέ της «Αθήνα 2004»! Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο Επιχειρησιακό Σχέδιο, οι Ολυμπιακοί Δήμοι υιοθετούν την «εικόνα των Αγώνων» που έχει δημιουργήσει η «Αθήνα 2004» και καλούνται να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις υποδοχής της εορταστικής ατμόσφαιρας, την οποία θα προετοιμάσουν και θα προωθήσουν οι αρμόδιες διευθύνσεις της «Αθήνα 2004» μέσα από δράσεις που απαιτούν χρήση οπτικού υλικού με αισθητικούς και επικοινωνιακούς στόχους. Αυτή η ατμόσφαιρα θα είναι κοινή για όλους τους δήμους με αυστηρά προκαθορισμένη όλη την γκάμα των επιτρεπτών χρωμάτων και τους συνδυασμούς αυτών...

Στην αρμοδιότητα των δήμων εντάσσεται η απομάκρυνση των παράνομων διαφημιστικών πινακίδων και η ένταξή τους σε χώρους οργανωμένους και ελεγχόμενους από το δήμο, η αναβάθμιση των χώρων, ο ευπρεπισμός του οικιστικού περιβάλλοντος με έμφαση στην προσβασιμότητα και στην καθαριότητα των χώρων γύρω από τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις.

Τεχνικές υποδομές

Οι δήμοι θα κληθούν να παράσχουν τεχνικές υποδομές όπου θα τους ζητηθεί, για τη στήριξη των προσωρινών εγκαταστάσεων που θα αναλάβει η «Αθήνα 2004». Δηλαδή:

  • Στη συντήρηση του φωτισμού ιδίως όπου θα αναπτυχθούν εξωτερικές εγκαταστάσεις της «Αθήνα 2004» (Πάρνηθα, Μαραθώνας, Φάληρο, Ελληνικό, Αθήνα, κτλ.)
  • Στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε σημεία στα οποία θα εγκατασταθούν υπομονάδες συστημάτων της «Αθήνα 2004» (π.χ. δορυφορικές συστοιχίες μεγαφώνων, videoboards) και εξασφάλιση της ασφάλειας των μονάδων αυτών
  • Στη συνεργασία και συνεισφορά για την εγκατάσταση των συσκευών επιτήρησης (κάμερες) του συστήματος ασφαλείας, το οποίο θα εγκατασταθεί στις κύριες αρτηρίες που αποτελούν τον Ολυμπιακό δακτύλιο μεταφορών
  • Στη συνεργασία και διευκόλυνση των εργασιών της κοινοπραξίας του ΟΤΕ για την ανάπτυξη του τηλεπικοινωνιακού δικτύου
  • Στη διάθεση οχημάτων του δήμου στις εξωτερικές εγκαταστάσεις που θα κατασκευαστούν
  • Στη διάθεση των προαυλίων των σχολικών κτιρίων για την προσωρινή αποθήκευση υλικών των χορηγών και άλλων.

Κώστας ΠΑΣΑΚΥΡΙΑΚΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ