ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μια λαϊκή αγιογραφία...

Το νέο, τρίτο κατά σειρά, βιβλίο του Βασίλη Κολοβού με τίτλο «Οι Αγίες των ημερών τους» παρουσιάστηκε τη Δευτέρα στο Δημαρχείο Καισαριανής, σε μια εκδήλωση που οργάνωσε ο δήμος σε συνεργασία με τις εκδόσεις «Καστανιώτη».

Πρόκειται για μια μυθιστορία που παρακολουθεί την πορεία μιας οικογένειας από την έναρξη της καταστροφικής εκστρατείας της ελληνικής αστικής τάξης μέχρι και τη γερμανική κατοχή.

Ο Στέλιος Κανάκης, διευθυντής των εκδόσεων «Καστανιώτη», σημείωσε, αναφερόμενος στο συγγραφέα, πως «με το ήθος και την αγωνιστικότητά του, τον πλούσιο, περιεκτικό του λόγο, τιμά τις εκδόσεις "Καστανιώτη" και βεβαίως τιμά τα ελληνικά γράμματα... Η γλώσσα του είναι ρεαλιστική, πλούσια στην απλότητά της, αισθαντική, συγκινητική... συνθέτει μια πολυάνθρωπη, μακρόχρονης διάρκειας τοιχογραφία. Μια λαϊκή αγιογραφία».

Κύριος ομιλητής ήταν ο πανεπιστημιακός και κριτικός, Κώστας Γεωργουσόπουλος, ο οποίος σημείωσε πως «στα βιβλία του ο Βασίλης καταθέτει βίο. Δεν καταθέτει φαντασία μόνο. Η φαντασία χρειάζεται κατεξοχήν να φιλτράρει τα γεγονότα του βίου ή πολλές φορές να συγκροτεί φαντασιώδη οικοδομήματα. Τίποτα όμως δεν είναι φαντασιώδες, τίποτα δεν ανήκει στην περιοχή της "καθαρής", όπως λέμε, λογοτεχνίας, στα βιβλία του Βασίλη Κολοβού. Είναι κομμάτια ζωής. Αυθεντικά και αχνιστά. Πολλές φορές, αιματηρά κομμάτια ζωής. Διότι είναι βιωμένα. Βγαλμένα μέσα από εμπειρίες τραυματικές και πυρίκαυστες... Εκείνο που είναι σημαντικό στην πεζογραφία του Κολοβού είναι ότι δεν πλάθει τα πρόσωπά του εκτός της ιστορικής συγκυρίας. Βαθιά διαλεκτικός άνθρωπος, όπως είναι και έτσι όπως ζυμώθηκε στους αγώνες για ελευθερία, κοινωνική δικαιοσύνη και ειρήνη, δεν μπορεί να φανταστεί, από ιδεολογία, αλλά και από βιώματα, ότι μπορεί να υπάρξει τίποτα έξω από την ιστορική πορεία. Οτι μπορεί να υπάρξει έστω και ένα μικρό στοιχείο του ιστορικού βίου που να μην είναι αποτέλεσμα των κοινωνικών συγκρούσεων».

Ο ίδιος ο συγγραφέας, αφού ευχαρίστησε τους ομιλητές και τους παρευρισκόμενους, είπε πως «θέλω να απολογηθώ στα παιδιά μου όταν θα έρθει η στιγμή να αποχωρήσω και να τους πω "εγώ, αυτά έκανα...". Καθόλου δε με ενδιαφέρει να γίνω επιτυχημένος εμπορικός συγγραφέας. Με ενδιαφέρει όμως να πω πράγματα για τα οποία, όταν θα κοιτώ στο πρόσωπο τους φίλους, τους συντρόφους μου και τα παιδιά όλου του κόσμου, να αισθάνομαι ότι έπραξα έργο καλό».

Αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασαν η ηθοποιός Αλέκα Παΐζη και ο Χάρης Αρώνης.

Μια ανάσα για την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών

Αλυτο παραμένει το πρόβλημα συναυλιακής αίθουσας για την ΚΟΑ
Αλυτο παραμένει το πρόβλημα συναυλιακής αίθουσας για την ΚΟΑ
Η «συμφέρουσα και απλή» πρόταση του πιανίστα Αρη Γαρουφαλή, που βρίσκεται στο «τιμόνι» της διεύθυνσης της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, αλλά και του Ωδείου Αθηνών έδωσε τη λύση στο ΥΠΠΟ, προκειμένου να αντιμετωπίσει το οξύ πρόβλημα της εγκατάστασης της ΚΟΑ, μετά το κλείσιμο του «Παλλάς». Το μεγαλύτερο συμφωνικό σύνολο της χώρας μας, μετά από περιπλάνηση 60 χρόνων σε διάφορες «φιλόξενες ή αφιλόξενες αίθουσες», ανακουφίζεται με την εύρεση χώρου για τις δοκιμές της στο ημιτελές εδώ και δεκαετίες κτίριο του Ωδείου Αθηνών. Η λύση αποτελεί «ανάσα» και για το Ωδείο, που αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα και πλέον νοικιάζει το χώρο έναντι 5.000.000 δρχ. το μήνα. Αλυτο, όμως, προς το παρόν παραμένει το θέμα της συναυλιακής αίθουσας της ΚΟΑ, καθώς το Μέγαρο Μουσικής, μόνο κατ' όνομα αποτελεί «σπίτι της ΚΟΑ» (σ.σ. σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις του Χρ. Λαμπράκη), ενώ η αποπεράτωση της αμφιθεατρικής αίθουσας συναυλιών που υπάρχει στο υπόγειο του Ωδείου (700 περίπου θέσεων) εντάσσεται στους μελλοντικούς σχεδιασμούς του ΥΠΠΟ. Η ημιτελής αίθουσα αναμένεται να ολοκληρωθεί την επόμενη διετία, με προϋπολογισμό 1 δισ. Αν και ο Ε. Βενιζέλος στη διάρκεια των εγκαινίων του χώρου δοκιμών άδραξε την ευκαιρία να μιλήσει για τη βούληση του υπουργείου ώστε να λυθεί το στεγαστικό πρόβλημα της ΚΟΑ, αλλά και άλλων συνόλων μέσω του Γ` ΚΠΣ, η μουσική κοινότητα της χώρας είναι γεγονός πως εδώ και δεκαετίες έχει χορτάσει από ανεκπλήρωτες υποσχέσεις. Με την ευκαιρία των εγκαινίων, ο υπουργός αναφέρθηκε και σε άλλες παρεμβάσεις που πρόκειται να γίνουν στην περιοχή που περικλείεται ανάμεσα στις οδούς Ρηγίλλης, Β. Σοφίας, Β. Κωνσταντίνου και Β. Γεωργίου (στο πλαίσιο του Γ` ΚΠΣ). Αφορούν: Στην επισκευή και διαμόρφωση των υπαρχόντων κτιρίων του Βυζαντινού Μουσείου και στην ολοκλήρωση του εκθεσιακού προγράμματός του, στη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, με έμφαση στον αρχαιολογικό χώρο του Λυκείου του Αριστοτέλη, στην επέκταση της Εθνικής Πινακοθήκης, καθώς και στην ανέγερση του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης από το Ιδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή στο χώρο της οδού Ριζάρη, παρ' όλες τις αντιδράσεις φορέων και κατοίκων της περιοχής.

Ανοίγουν αυλαία
«Το νυφικό κρεβάτι» στο «Βεάκη»
«Το νυφικό κρεβάτι» στο «Βεάκη»
  • Με ένα έργο που υμνεί την αιώνια αγάπη, ένα έργο ύμνος στη συντροφικότητα και τον έρωτα, μια τρυφερή κωμωδία, το «Νυφικό κρεβάτι» του Γιαν Ντε Χάρτογκ, ανοίγει, αύριο, η αυλαία του θεάτρου «Βεάκη». Η παράσταση, που ανέβηκε πέρσι για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων και με επιτυχία, παρουσιάζεται σε διασκευή Αλέξανδρου Ρήγα και Δημήτρη Αποστόλου, σκηνοθεσία Αλέξανδρου Ρήγα, σκηνικά - κοστούμια Γιώργου Ασημακόπουλου, μουσική επιμέλεια Σταμάτη Γιατράκου και φωτισμούς Λευτέρη Παυλόπουλου. Παίζουν: Νίκος Σεργιανόπουλος και Ρένια Λουιζίδου.
  • «Κάποιος να σηκώνει το τηλέφωνο», είναι ο τίτλος του έργου του Κεν Λούντβιχ που κάνει πρεμιέρα, αύριο, στο θέατρο «Αθηνών». Η παράσταση ανεβαίνει σε μετάφραση Αννας Παναγιωτοπούλου και Αλέξη Καλλίτση, ενώ συνεργάζεται και ο Λευτέρης Γιοβανίδης. Η σκηνοθεσία είναι του Γιάννη Ιορδανίδη, τα σκηνικά - κοστούμια του Γιώργου Ασημακόπουλου και η μουσική επιμέλεια του Γιάννη Νένε. Παίζουν: Αννα Παναγιωτοπούλου, Παύλος Χαϊκάλης, Σοφία Ολυμπίου, Μαριάννα Τουμασάτου, Χρήστος Γιάνναρης, κ.ά. Βασικοί ήρωες του έργου είναι ένα ζευγάρι θεατρίνων δευτέρας κατηγορίας, που περιοδεύουν στη δεκαετία του '50. Το μεγάλο τους όνειρο, να πάρουν μέρος στην ταινία του Χίτσκοκ, μένει απραγματοποίητο, αλλά όλα αλλάζουν, όταν μαθαίνουν ότι ο Χίτσκοκ επιθυμεί να δει την παράστασή τους.
  • Με την κωμωδία με τίτλο «Χρήματα φαντάσματα» του Ρέι Κούνεϊ, κάνει, αύριο, πρεμιέρα το θέατρο «Γκλόρια». Η παράσταση ανεβαίνει σε μετάφραση και σκηνοθεσία Βασίλη Τσιβιλίκα. Πρόκειται για μια ερωτική αστυνομική κωμωδία που αναφέρεται στη συμπεριφορά και τα όνειρα των ανθρώπων, όταν τους πέφτουν χρήματα από τον ουρανό. Το έργο ξεκινά σαν μια φάρσα, για να καταλήξει σε έναν ύμνο στη φιλία και την ανθρώπινη αλληλεγγύη. Παίζουν: Βασίλης Τσιβιλίκας, Λίλα Καφαντάρη, Δημήτρης Μαυρόπουλος, Τρύφων Καρατζάς, Οδυσσέας Σταμούλης, κ.ά.

Ο συνθέτης Νίκος Κυπουργός ξεκινά από αύριο (10.15μμ) τις εμφανίσεις του στο «Αερικό» (Αγαθάρχου 6, Ψυρρή), όπου θα παρουσιάσει επιλογές από το σύνολο του έργου του, αλλά και την τελευταία του δισκογραφική δουλιά «Τα Μυστικά του Κήπου». Τα τραγούδια θα ερμηνεύσουν η Λιζέτα Καλημέρη και ο Δώρος Δημοσθένους, ενώ αναμένεται να εμφανιστούν και άλλοι καλλιτέχνες που συμμετείχαν στο δίσκο. Θα δοθούν συνολικά τέσσερις συναυλίες (αύριο και στις 14, 21, 23/10).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ