ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ανοιχτοί λογαριασμοί

Μεγάλο αναμένεται να είναι σήμερα το ενδιαφέρον που πηγάζει από τις αναμετρήσεις που φιλοξενεί η 5η αγωνιστική της προκριματικής φάσης του Κυπέλλου Ελλάδας. Με εξαίρεση τον ΠΑΟΚ, ο οποίος εξακολουθεί να ηγείται στη βαθμολογία του Η' ομίλου και το Μαρκό το οποίο βρίσκεται στην ουρά του Ι' ομίλου, οι υπόλοιπες ομάδες που σήμερα θα δώσουν το «παρών» στη διοργάνωση, διατηρούν τις ίδιες ελπίδες για πρόκριση στην επόμενη φάση. Από τα τρία παιχνίδια που διεξάγονται σήμερα, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνει η κόντρα της Νέας Σμύρνης, μεταξύ του γηπεδούχου Πανιωνίου και του Λεωνιδίου (16.00). Οι δύο ομάδες στην 2η αγωνιστική της παρούσας φάσης, είχαν αναδειχτεί ισόπαλες, χωρίς τέρματα. Στη σημερινή αναμέτρηση οι γηπεδούχοι θα επιδιώξουν να εκμεταλλευτούν τον παράγοντα έδρα και να πάρουν τους τρεις βαθμούς, αφού σε περίπτωση ήττας το Λεωνίδιο θα ισοβαθμήσει μαζί τους στη δεύτερη θέση του Ε' ομίλου, με 8 βαθμούς. Τους τρεις πολύτιμους βαθμούς όμως θα επιδιώξει να πάρει και ένας ακόμα γηπεδούχος ο Παναθηναϊκός κόντρα στο Μαρκό (19.00, ΣΟΥΠΕΡΣΠΟΡΤ). Το «τριφύλλι» βρίσκεται στη δεύτερη θέση του ομίλου, με 8 βαθμούς πίσω από τον πρωτοπόρο Απόλλωνα Καλαμαριάς (13β.). Στο άλλο παιχνίδι της ημέρας, ο ΠΑΟΚ φιλοξενεί τον Πανελευσινιακό (γήπεδο Νίκος Σαράφης, 16.00) σε έναν αγώνα που οι γηπεδούχοι αποτελούν το φαβορί για τη νίκη.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
Ραντεβού με την ιστορία

Μπορεί να αγωνίζονται κόντρα στη για πολλούς κορυφαία ομάδα του κόσμου (για άλλους ίσως και όλων τον εποχών) όμως στον Ολυμπιακό αντιμετωπίζουν τη σημερινή πρόκληση κόντρα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (21.45 ΜΕΓΚΑ) για το Τσάμπιονς Λιγκ με συγκρατημένη αισιοδοξία. Μάλιστα, ο Τάκης Λεμονής δεν έδειξε να συμφωνεί με αυτούς που θέλουν τον Ολυμπιακό να δίνει σήμερα οριακό παιχνίδι. «Δεν παίζουμε με την πλάτη στο τοίχο, απλώς η βαθμολογία είναι τέτοια που θέλουμε τη νίκη. Σε κάθε αγώνα κρύβονται εκπλήξεις και ποτέ δεν ξέρεις πώς θα εξελιχθεί και αυτός ο όμιλος», επισήμανε. Ο Ελληνας τεχνικός δε θέλησε να αναφερθεί σε θέματα τακτικής, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι όλα αυτά θα φανερωθούν αύριο, ενώ επισήμανε πως το γεγονός της αναβολής του παιχνιδιού δεν παίζει σπουδαίο ρόλο, αν και αυτή τη στιγμή σε σχέση με τότε που ήταν να γίνει κανονικά έχουμε δυο τρεις τραυματισμούς. Τα στοιχεία που ζήτησε ο τεχνικός των πρωταθλητών από τους παίκτες του είναι καρδιά και μυαλό... «Ξέρουμε ότι είναι μια ομάδα που τα τελευταία τρία χρόνια είναι μέσα στις τρεις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης. Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για κάποιο παίκτη ξεχωριστά σεβόμαστε αλλά δεν έχουμε το στοιχείο του φόβου. Ο Ολυμπιακός έχει παίξει με τις καλύτερες ομάδες στο ΟΑΚΑ και τα έχει καταφέρει καλά». Οσο για το αποτέλεσμα που θα επιθυμούσε στο σημερινό αγώνα: «Συνήθως πρέπει να μας ενδιαφέρει η ομάδα, αλλά πρέπει να λαμβάνεις υπόψη και τα αλλά αποτελέσματα. Μια ισοπαλία μας συμφέρει».

Στην πρόκληση που προσφέρει στους παίκτες του Ολυμπιακού ένα παιχνίδι κόντρα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αναφέρθηκε και ο Αλέκος Αλεξανδρής. «Είναι λίγες οι ευκαιρίες να παίξεις απέναντι σε μια τέτοια ομάδα, αλλά η αξία του αντιπάλου δίνει ερισσότερο νόημα στη νίκη».

Στην αντίπερα όχθη ο Αλεξ Φέργκιουσον χαρακτήρισε δύσκολο το παιχνίδι εξαιτίας και του ρεκόρ που έχει στο ΟΑΚΑ ο Ολυμπιακός (αήττητος στο Τσάμπιονς Λιγκ). «Για να πετύχουμε χρειάζεται αυτοσυγκέντρωση 90`. Είναι ένα δύσκολο παιχνίδι για τις δυο ομάδες και κατά τη γνώμη μου θα είναι ένα παιχνίδι χωρίς πολλά γκολ και όποιος σκοράρει πρώτος θα έχει σημαντικό πλεονέκτημα» τόνισε ο προπονητής των «μπέμπηδων». Οσον αφορά το θέμα με τον Βερόν που άργησε να γυρίσει από την Αργεντινή και έχασε την πτήση για Αθήνα ήρθε αργά χθες το βραδύ στην Ελλάδα.

Στο άλλο παιχνίδι του ομίλου η Λιλ φιλοξενεί τη Λα Κορούνια.

  • Τα υπόλοιπα παιχνίδια είναι: Σέλτικ - Ρόζεμπουργκ, Πόρτο - Γιουβέντους, Μπαρτσελόνα - Λιον, Λεβερκούζεν - Φενερμπαχτσέ, Φέγενορντ - Μπάγερν Μονάχου, Σπάρτα Πράγας - Σπάρτακ Μόσχας.

Π. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ

ΜΠΑΣΚΕΤ- ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ
Στη μάχη Ολυμπιακός, ΑΕΚ

Τις πύλες της ανοίγει σήμερα η νέα ανανεωμένη κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση στη «γηραιά ήπειρο» Ευρωλίγκα που φέτος σε αντίθεση με πέρσι είναι ενιαία. Οσον αφορά δηλαδή τις συμμετοχές των 32 ομάδων, γιατί όσον αφορά τα διαδικαστικά θα πρέπει να περάσει αρκετός καιρός για να δούμε εάν η ενοποίηση του ευρωπαϊκού μπάσκετ που διατυμπάνιζαν οι υπεύθυνοι επιτευχθεί. Η χώρα μας εκπροσωπείται από τέσσερις πρεσβευτές, τον πρωταθλητή Παναθηναϊκό, τον Ολυμπιακό, την ΑΕΚ και το Περιστέρι. Την αυλαία ανοίγουν σήμερα ο Ολυμπιακός και η ΑΕΚ.

ΟΣΦΠ-ΕΦΕΣ ΠΙΛΣΕΝ (Γλυφάδα 18.00)

«Λαβωμένο»ς από τους πολλούς τραυματισμούς των παικτών του ο Ολυμπιακός θέλει να ανοίξει νικηφόρα τις ευρωπαϊκές του υποχρεώσεις. Αλλωστε πέρσι το όνειρο για μια αξιόλογη πορεία... έσβησε νωρίς και έτσι φέτος οι Πειραιώτες έχουν ένα λόγο παραπάνω να επιζητούν το κάτι καλύτερο. Ο Ηλίας Ζούρος τόνισε ότι σε μια μεγάλη διοργάνωση δεν υπάρχουν εύκολα και δύσκολα παιχνίδια αφού όλες οι ομάδες είναι δυνατές. Οσον αφορά την πρώτη αντίπαλο, διευκρίνισε ότι το μεγάλο όπλο των Τούρκων είναι το ομαδικό παιχνίδι. «Η Εφές είναι πολύ καλή ομάδα και διαθέτει καλούς ψηλούς, με πρώτο τον Καμπάλα. Εχει επίσης και το δίδυμο Στομπέργκας, Μπράουν στην περιφέρεια, γενικότερα όμως στηρίζεται στο σύνολο των παικτών της κι όχι σε κάποιους ξεχωριστά». Οσο για τις απουσίες σίγουρη πρέπει να θεωρείται αυτή του Φέμερλιγκ, ενώ για τους Τόμιτς, Παπανικολάου θα κριθεί την τελευταία στιγμή.

ΒΙΛΕΡΜΠΑΝ - ΑΕΚ (Αστρομπαλ 21.30)

Με κεντρικό πρόσωπο τον Τζιμ Μπιλμπά που επιστρέφει στο γήπεδο σαν αντίπαλος, εκεί όπου έκανε τη σπουδαία καριέρα του, η ΑΕΚ αρχίζει από τη Γαλλία τον ευρωπαϊκό της μαραθώνιο. Ο Ντράγκαν Σάκοτα είναι ικανοποιημένος από τις δυο εμφανίσεις της ΑΕΚ στο πρωτάθλημα αλλά ωστόσο τον προβληματίζει το γεγονός ότι ακόμα η Βιλερμπάν... φτιάχνεται. «Γενικά ο όμιλος είναι πονηρός όπου Ταουγκρές και Βιλερμπάν αποτελούν τα ισχυρά ονόματα». Η Βιλερμπάν έχει αλλάξει πρόσωπο, δεν έχουμε αρκετά στοιχεία αλλά σίγουρα έχει ισχυρό προπονητικό τιμ (Τάνιεβιτς - Τζούροβιτς). Από τον «Δικέφαλο» θα απουσιάσει ο Χρήστος Ταπούτος.

ΤΕΝΙΣ

Συνεχίζουν τις επιτυχίες οι Ελληνες τενίστες στο Τουρνουά της Βαρκελώνης. Οι Πέππας και Οικονομίδης προκρίθηκαν στον β' γύρο καθώς επικράτησαν των Ισπανών Σάντος (6-3, 6-3) και Τρουχίγιο (6-3, 6-4) αντίστοιχα.

Στις γυναίκες η Λένα Δανιηλίδου ανέβηκε 4 θέσεις και βρίσκεται τώρα στο Νο 87. Αισθητή άνοδος, κατά 47 θέσεις και για την Παυλίδου που βρίσκεται στο Νο 56.

  • Εχασε τη ζωή του σε τροχαίο ο πρόεδρος της αλβανικής ομοσπονδίας τένις Πέρλατ Βοστίνα, ενώ επέστρεφε στην πατρίδα του από τη Θεσσαλονίκη όπου είχε πάρει μέρος στο βαλκανικό πρωτάθλημα βετεράνων.
ΚΑΡΑΤΕ
Αντίστροφη μέτρηση

Δύο μέρες έμειναν για την έναρξη του 2ου Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Καράτε Εφήβων - Νεανίδων και Νέων (ανδρών και γυναικών) που θα ανοίξει την αυλαία του την Παρασκευή και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Στη συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε το προεδρείο της Οργανωτικής Επιτροπής, αναφέρθηκε στις συμμετοχές που έχουν δηλωθεί για τους αγώνες αλλά και για τα μέτρα ασφαλείας των αθλητών που θα αγωνιστούν στη διοργάνωση.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Καράτε, Γιώργος Γερόλυμπος, τόνισε: «Δεν είμαι ευχαριστημένος από τις συμμετοχές, καθώς υπολογίζαμε περίπου 100 χώρες. Πάντως, παρά τα προβλήματα μεταφορών ύστερα από τα γεγονότα στην Αμερική, θα φιλοξενήσουμε 1.200 αθλητές από 62 χώρες. Οι βασικές ακυρώσεις αποστολών ήταν από τις ΗΠΑ, το Ισραήλ, την Ταϊλάνδη αλλά πρέπει να τονίσω ότι έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στα μέτρα ασφαλείας, τόσο για τους αγώνες όσο και τη διαμονή των αποστολών στη χώρα μας».

Από την άλλη, ο Ομοσπονδιακός προπονητής, Αντώνης Σαδούκας, μίλησε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα τα οποία εστιάζονται στους τραυματισμούς.

ΣΤΙΒΟΣ
Υπόνοιες δωροδοκίας

«Περίεργες» μεθόδους φέρεται ότι χρησιμοποίησε ο υφυπουργός Αθλητισμού της Βρετανίας Ρίτσαρντ Κάμπορν, προκειμένου η χώρα του να αναλάβει τη διεξαγωγή του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος 2005. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε μέλος της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας, που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του, ο Κάμπορν προσπάθησε να «καλοπιάσει» τον πρόεδρο της ΙΑΑF Σενεγαλέζο Λάμιν Ντίακ προτείνοντάς του να διοργανώσει στο Λονδίνο το συνέδριο της Διεθνούς Συνομοσπονδίας, υποσχόμενος παράλληλα ψώνια στο «Χάροντς» για τα μέλη της ΙΑΑF, καθώς και υποτροφίες για νεαρούς Αφρικανούς αθλητές. Ο Ντίακ φέρεται να εξοργίστηκε με την πρόταση του Κάμπορν και ξεκαθάρισε ότι το Σέφιλντ δεν έχει καμία ελπίδα να αναλάβει τη διοργάνωση.

«Εταξαν» αναμόρφωση

Την πλήρη αναμόρφωση του ΕΑΚ Αγ. Κοσμά και στη συνέχεια τη μετεξέλιξή του σε σύγχρονο αθλητικό κέντρο υποσχέθηκε χτες ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Φλωρίδης. Επιπλέον, στον τεράστιο χώρο του θα φιλοξενηθούν 14 ομοσπονδίες ολυμπιακών αθλημάτων. Συγκεκριμένα, ποδοσφαίρου, στίβου, μπάσκετ, άρσης βαρών, κολύμβησης, γυμναστικής, ιστιοπλοΐας, κωπηλασίας, κανόε - καγιάκ, πάλης, πυγμαχίας, τοξοβολίας, τριάθλου και χόκεϊ. Για τα 12 από αυτά (εκτός είναι πυγμαχία, γυμναστική) προβλέπονται προπονητικοί χώροι και αναγκαίες εξυπηρετήσεις. Το κόστος των έργων θα υπερβεί τα 3 δισ. δρχ. και η δημοπράτηση θ' ανακοινωθεί εντός του μήνα. Ως χρόνος περάτωσης έχει προσδιοριστεί ο Μάρτης του 2002 και η παράδοση προς χρήση προβλέπεται ένα μήνα αργότερα.

Ο Γ. Φλωρίδης και ο γ.γ.Α., Ν. Εξαρχος, υποστήριξαν πως για τη μελέτη (αλλά και για τις υπόλοιπες διαδικασίες) τηρήθηκαν τα προβλεπόμενα από το νόμο. Ακόμα, ότι προωθείται πρόγραμμα σταδιακής άρσης δεσμεύσεων σε χώρους που έχουν παραχωρηθεί σε τρίτους. Ισχυρίστηκαν πως μετά τη λήξη των σχετικών μισθώσεων οι χώροι θ' αποδοθούν για πρόσθετες αθλητικές εγκαταστάσεις με πιθανή συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Επιπλέον, υποσχέθηκαν ότι η λειτουργία του ΕΑΚ ως κέντρο μαζικού αθλητισμού, όχι μόνο δε θα επηρεαστεί αρνητικά, αλλά θα διευρυνθεί. Τέλος, επισήμαναν ότι ο σχεδιασμός όλων των εγκαταστάσεων (υφισταμένων και νέων) γίνεται με γνώμονα την εξυπηρέτηση ατόμων με ειδικές ανάγκες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ