ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
Βρώμικη επίθεση...

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Ξεσάλωσε» στα κανάλια χτες και προχτές ο επίτιμος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης, μην μπορώντας να κρύψει τη χαρά και τη σύμπνοιά του με την πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και την πλήρη ταύτισή της με τις απαιτήσεις των ΗΠΑ. Ομως δεν έμεινε μόνον στην έκφραση ομοθυμίας και ταύτισης με την κυβερνητική πολιτική, κάτι το οποίο είναι άλλωστε αναμενόμενο και όχι καινούριο.

Χτες το πρωί προχώρησε και παραπέρα, διεκδικώντας το ρόλο του κοινού προβοκάτορα κατά των ξεκάθαρων και σαφών θέσεων του τρίτου πολιτικού κόμματος της Ελληνικής Βουλής, του ΚΚΕ, συναγωνιζόμενος επάξια τους διάφορους Μπίστηδες, Δαμανάκηδες, Κακαουνάκηδες, Τζαννετάκους και σία. Είπε επί λέξει για τις θέσεις του ΚΚΕ πάνω στο πρόβλημα του ιμπεριαλιστικού πολέμου και της τρομοκρατίας: «Το 1990-1993 το ΚΚΕ είχε θέση ενάντια στην τρομοκρατία - εσωτερική και εξωτερική. Τώρα δίνει εντύπωση διαφορετική. Ναι μεν θεωρητικά είναι κατά της τρομοκρατίας, όμως στην πράξη...».

Εύγε, κύριε Μητσοτάκη. Αργήσατε αλλά θυμηθήκατε τον παλιό καλό εαυτό σας. Ξέρετε εσείς. Οπως τότε πριν το 1967. Και τότε καλές σχέσεις είχατε με τους Αμερικάνους. (Οχι, δεν εννοούμε τον αμερικανικό λαό - για όσους κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν- αλλά την αμερικανική ηγεσία και τις αρμόδιες υπηρεσίες της).

Χρειάζεται μήπως να σας ξαναθυμίσουμε αυτό που πλέον είναι κοινός τόπος σε πολιτικούς, ιστορικούς, αλλά και στην ελληνική λαϊκή συνείδηση, ότι η χούντα και η προετοιμασία της δεν ήταν μόνο αποκλειστικό έργο των ΗΠΑ, αλλά είχε και Ελληνες ντόπιους συνυπεύθυνους, όπου περιλαμβάνονται, εκτός από στρατιωτικοί και κάποιοι πολιτικοί της εποχής και ότι χωρίς τη βοήθεια αυτών θα ήταν μέχρι και αδύνατον να επιβληθεί το τυραννικό καθεστώς;

Ενα πολύ βολικό χτύπημα...

«Ο Μπους χρησιμοποίησε τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου για να σβήσει τελείως την πολιτική από τη συνείδηση ενός λαού αποπολιτικοποιημένου. Η επίθεση της 11ης Σεπτέμβρη κατάφερε, προς όφελος της αμερικανικής κυβέρνησης, να κλέψει την παράσταση και να κάνει τους πάντες να αδιαφορήσουν για την οικονομική κατάσταση της χώρας, η οποία βαδίζει από το κακό στο χειρότερο.

Τώρα πια οι δαπάνες για πολεμικό εξοπλισμό μπορεί να δικαιολογηθούν. Η κυβέρνηση που πάντα επέμενε ότι οι πολίτες της όφειλαν να αναλαμβάνουν την ευθύνη των ίδιων των εαυτών τους έδειξε πολύ νωρίς τη συμπονετική πλευρά της: στήριξε επιχειρηματικούς τομείς, όπως αεροπορικές και ασφαλιστικές εταιρίες, οι οποίες απειλούνται με κατάρρευση από τις επιπτώσεις των επιθέσεων. Η απειλή της ανεργίας είναι πολύ χρήσιμη. Δεν υπάρχει τίποτε καλύτερο από την επιβολή της πειθαρχίας στα εργατικά χέρια και στα συνδικάτα.

Σύντομα η λέξη "τρομοκρατία" θα χρησιμοποιείται για να περιγράφει οποιοδήποτε κίνημα ή οποιαδήποτε διαφωνία. Σύντομα, επίσης, θα δούμε δημοσιογράφους που θα συγκρίνουν τους διαδηλωτές κατά της παγκοσμιοποίησης με την ισλαμική Τζιχάντ».

Το απόσπασμα είναι από άρθρο του Νόρμαν Μπιρνμπάουμ, καθηγητή του Πανεπιστημίου Τζορτζτάουν, το οποίο δημοσιεύτηκε στο «Βήμα» και αφιερώνεται σε ορισμένους αρθρογράφους της ίδιας εφημερίδας.

Ματσουκοφόροι, «πολεμιστές » της τρομοκρατίας

Πριν ακόμα γίνει η στρατιωτική επίθεση εναντίον του Αφγανιστάν και ενώ είχαν εκδηλωθεί οι πρώτες πρωτοβουλίες ενάντια στον πόλεμο, βγήκε ο Ν. Κακαουάκης και στιγμάτισε τη θέση φιλειρηνικών δυνάμεων, χύνοντας χολή κατά του ΚΚΕ και του Κ. Καζάκου.

Τώρα που άρχισε ο νέος βρώμικος πόλεμος και γίνονται αντιπολεμικές διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο επανήλθε. Ετσι, χτες, αφού δικαιολόγησε την επέμβαση, έθεσε -δήθεν- το ερώτημα πώς αλλιώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η τρομοκρατία. Και ξιφούλκησε κατά των κινητοποιήσεων και του Κ. Καζάκου, ο οποίος μετά τα «δικαστήρια τρώει σε ακριβά εστιατόρια και γεύεται τα αγαθά του καπιταλισμού».

Δε θα μπούμε στο διάλογο της χυδαιότητας. Ομως, την απάντηση στο δήθεν ερώτημά του την πήρε λίγο αργότερα από έναν ταξιδιωτικό πράκτορα που μίλησε στην εκπομπή του: Μα είναι δυνατόν να προκριθεί μόνο ο πόλεμος όταν υπάρχουν τόσες άλλες λύσεις πολιτικές, οικονομικές ή με διαπραγματεύσεις, αναρωτήθηκε ο άνθρωπος.

Και ο ματσουκοφόρος -όπως αυτοαποκαλείται ο Κακαουνάκης-... πολεμιστής της τρομοκρατίας δεν έκανε κανένα σχόλιο.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ο συναγερμός σήμανε...

Για όσους δεν έχουν συνειδητοποιήσει ή δε θέλουν, για άλλους λόγους που αυτοί ξέρουν, να παραδεχτούν, πού οδηγούν την ανθρωπότητα οι ιμπεριαλιστές, ο κυνισμός ορισμένων εκπροσώπων τους αρκεί για να δείξει ότι ο κύκλος, που άνοιξε στις 11 του Σεπτέμβρη, βρίσκεται ακόμα στην αρχή του. Ο καπιταλισμός για να ξεπεράσει την κρίση, την οποία ο ίδιος παράγει, γεννάει ιμπεριαλιστικούς πολέμους και καταστροφές. Το σκηνικό αυτό της παγκόσμιας δικτατορίας της «νέας τάξης πραγμάτων» στήνεται συστηματικά, κομμάτι κομμάτι.

Τα όσα περιλαμβάνονται στην προχτεσινή επιστολή του Αμερικανού πρεσβευτή στα Ηνωμένα Εθνη, Τζον Νεγκρεπόντε, είναι αποκαλυπτικά. Σύμφωνα με αυτά, το Αφγανιστάν, οι Ταλιμπάν και ο Μπιν Λάντεν είναι μόνον η αρχή, καθώς «οι έρευνες είναι ακόμα στο πρώτο στάδιο» και «στην πορεία ίσως βρούμε πως η αυτοάμυνά μας απαιτεί περαιτέρω δράση σε βάρος άλλων οργανισμών και άλλων χωρών». Αυτό που στην πραγματικότητα συμβαίνει είναι ότι το χτύπημα της 11ης του Σεπτέμβρη, ανεξαρτήτως αυτουργών - φυσικών και ηθικών - και κινήτρων που αυτοί είχαν, έδωσε τη μεγάλη ευκαιρία για να ξετυλιχτούν τα σχέδια των αμερικανικών επιτελείων, τα οποία είναι γνωστό πως εδώ και καιρό εξυφαίνονταν. Εξάλλου, η φιλολογία περί τρομοκρατίας έχει ξεκινήσει προ πολλού, πριν υπάρξει οποιοδήποτε χτύπημα επί του αμερικανικού εδάφους.

Τώρα δε διστάζουν να βγάλουν στο φως το τμήμα αυτών των σχεδίων που ήδη δρομολογείται η υλοποίησή τους. Ετσι, λοιπόν, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ ζητάει «νομιμοποίηση» του πολέμου που ανήγγειλε ο Μπους με το διάγγελμά του. Ενός πολέμου μεγάλης διάρκειας και χωρίς όρια με χαρακτηριστικά παγκόσμιας ιμπεριαλιστικής εκστρατείας. Το Αφγανιστάν, είπε στο πολεμικό του διάγγελμα ο Μπους, «είναι ένα μέρος της εκστρατείας εναντίον της τρομοκρατίας, είναι ένα από τα μέτωπα του πολέμου», καθώς «η μάχη είναι ευρύτερη» και σ' αυτή «κάθε κράτος πρέπει να κάνει την επιλογή του, δεν πρέπει να υπάρχει ουδέτερο έδαφος». Και ζήτησε από τους Αμερικανούς υπομονή και πολλές θυσίες για τον πόλεμο αυτό, όπου «υπερασπιζόμαστε όχι μόνο την ελευθερία μας αλλά την ελευθερία των ανθρώπων παντού».

Ολα αυτά δεν είναι τίποτα άλλο παρά η σειρήνα του μεγάλου συναγερμού, που σημαίνει παγκόσμια και στη χώρα μας, για λαϊκή κινητοποίηση και εγρήγορση ενάντια στον πόλεμο και στον ιμπεριαλισμό, που τον γεννάει. Είναι ένα ηχηρό χαστούκι στους ντόπιους υπαλλήλους της υποτέλειας, οι οποίοι έχουν αναλάβει εργολαβικά την προπαγάνδιση, με ξεδιάντροπο τρόπο, του πολέμου που κήρυξαν ΗΠΑ, ΕΕ και ΝΑΤΟ, «βομβαρδίζοντας» κάθε εμπόδιο που συναντάνε στο έργο τους, σε όλους αυτούς που χτυπάνε λυσσασμένα το ΚΚΕ γιατί «υπερβάλλει»(!) επειδή καταγγέλλει τον πόλεμο και την εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτόν και συντάσσεται με όλους τους λαούς, μαζί και τον αμερικανικό, που σηκώνουν ανάστημα στον ιμπεριαλισμό.

«Μάνα» εξ ουρανού!

- Τζόνι, στα ύψη

που πετάς,

κοίτα τα πλήθη

εκείνα,

πώς υποφέρουν

στα βουνά,

πώς τα θερίζει

η πείνα,

Τζόνι, αν σ' όλη

τη ζωή δε θέλεις

να 'χεις τύψεις

σ' αυτούς εκεί

τους δύστυχους

κάτι πρέπει

να ρίψεις...

***

- Κι εγώ τους είδα

από ψηλά

κι αμέσως στέλνω

κάτω

ό,τι στους άμοιρους

της Γης ρίχνουν

ΗΠΑ και ΝΑΤΟ,

θα τους πετάξω,

δηλαδή, βόμβες,

καλά να «φάνε»,

χορτάτοι πάνω

στον Αλλάχ

οι άτυχοι να πάνε

κι αιώνια

τους «σωτήρες» τους

να τους δοξολογάνε!


Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ