ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
ΚΟΛΙΝ ΠΑΟΥΕΛ
Τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί

Επί παντός επιστητού οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, για Ιράκ, Πακιστάν, τον «ιερό πόλεμο της Αλ Κάιντα», ΟΗΕ αλλά και το ενδεχόμενο επέκτασης του πολέμου

Το «περιστέρι» φάνηκε πάλι αλλά με το αληθινό πρόσωπο του ιμπεριαλιστή

Associated Press

Το «περιστέρι» φάνηκε πάλι αλλά με το αληθινό πρόσωπο του ιμπεριαλιστή
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Για πρώτη φορά μετά την εξαπόλυση των αμερικανικών και βρετανικών αεροπορικών επιδρομών την Κυριακή, ο «μεγάλος απών» των ημερών, έκανε την εμφάνισή του, με μία εφ' όλης της ύλης συνέντευξη στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC και στην εκπομπή «Good Morning».

Ο Κόλιν Πάουελ χαρακτήρισε «ανατριχιαστικό» το τηλεοπτικό μήνυμα του εκπροσώπου της «Αλ Κάιντα», Σουλεϊμάν Αμπού Γκέιτ - που μεταδόθηκε το βράδυ της Τρίτης από το δορυφορικό ειδησεογραφικό δίκτυο «Al Jazeera» - που κάλεσε όλους τους μουσουλμάνους σε ιερό πόλεμο, Τζιχάντ, αλλά και προειδοποίησε για περισσότερες πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις. Ο Πάουελ τόνισε ότι ΗΠΑ θα απαντήσουν «στην τρομακτική πρόκληση» της «Αλ Κάιντα»: «Πρόκειται για μια τρομακτική πρόκληση. Ομως σας διαβεβαιώνω ότι θα απαντήσουμε σε αυτή την πρόκληση. Θα συνεχίσουμε αυτή την εκστρατεία έως ότου ο εκπρόσωπος αυτός της "Αλ Κάιντα" να μην έχει πλέον κανένα λόγο να κομπάζει».

Ερωτώμενος εάν ήταν γνώστης της επιστολής του πρέσβη των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Τζον Νεγκρεπόντε, με λίστα που περιέχει δεκάδες χώρες, ο Πάουελ απάντησε σαφέστατα ότι το γνώριζε, ενώ χωρίς να απαντήσει στην ερώτηση κατά πόσο οι επιθέσεις ή οι χερσαίες επιχειρήσεις των ΗΠΑ εκτός του Αφγανιστάν επεκταθούν και σε άλλες χώρες, σαφώς άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, τονίζοντας ότι τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Αναφερόμενος στο Ιράκ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ διαβεβαίωσε ότι θεωρεί αυτονόητο πως «κατάλαβε το μήνυμα» των ΗΠΑ, οι οποίες το προειδοποίησαν κατά οποιασδήποτε απόπειράς του να εκμεταλλευτεί τη σημερινή κρίση με το Αφγανιστάν για να απειλήσει τις γειτονικές του χώρες ή τις μειονότητες που ζουν σε αυτό. «Σκεφτήκαμε ότι θα ήταν χρήσιμο να υπενθυμίσουμε στο Ιράκ τις υποχρεώσεις του βάσει των διαφόρων αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας», δήλωσε ο Πάουελ στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC, προσθέτοντας ότι οι Ιρακινοί απάντησαν θυμωμένα «όπως συνήθως», αλλά «πέρα από τα θυμωμένα λόγια τους, ήταν σαφές ότι κατάλαβαν το μήνυμα». Η προειδοποίηση αυτή διαβιβάστηκε την Κυριακή απευθείας από Τζον Νεγκρεπόντε στον Ιρακινό ομόλογό του Μοχάμεντ αλ-Ντούρι, σε ειδική συνάντηση που είχαν οι διπλωμάτες των δυο χωρών, ανακοίνωσαν διπλωματικές πηγές.

Για Πακιστάν και ΟΗΕ

Πάντως, ο Πάουελ ένιωσε την ανάγκη να δώσει διευκρινίσεις, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ δε βρίσκονται στην περιοχή του Κόλπου ως «εισβολείς». «Βρισκόμαστε στην περιοχή του Κόλπου κατόπιν προσκλήσεως των αραβικών εθνών και η παρουσία μας υπαγορεύεται από το γεγονός ότι το Ιράκ εισέβαλε σε έναν από τους άραβες γείτονές του», τόνισε.

Οσον αφορά στον Πρόεδρο του Πακιστάν, Περβέζ Μουσάραφ, ο Πάουελ δήλωσε ότι ελέγχει απόλυτα την κατάσταση στη χώρα του παρά τις πρόσφατες αναταραχές που οφείλονται στην αμερικανική επίθεση στο Αφγανιστάν. «Ο Πρόεδρος Μουσάραφ απέδειξε τις περασμένες βδομάδες ότι ασκεί απόλυτο έλεγχο στη χώρα και το στρατό του. Βρίσκεται σε ισχυρή πολιτική θέση... μολονότι χρειάστηκε να αντιμετωπίσει ταραχές, οι οποίες περιορίστηκαν στο μεγαλύτερο μέρος τους», πρόσθεσε ο Πάουελ στις δηλώσεις του στο ABC.

Τέλος, όσον αφορά τον ΟΗΕ, ο Αμερικανός υπουργός εξέφρασε την άποψη ότι θα μπορούσε να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο στο Αφγανιστάν όταν το καθεστώς των Ταλιμπάν θα έχει φύγει από την εξουσία. «Ο ΟΗΕ θα μπορούσε να διαδραματίσει έναν πάρα πολύ σημαντικό ρόλο στη μετά Ταλιμπάν εποχή», τόνισε ο Πάουελ, ο οποίος κατέληξε λέγοντας ότι οι ΗΠΑ θα ήθελαν να δουν στο Αφγανιστάν «μια κυβέρνηση που θα αντιπροσωπεύει όλο το λαό του Αφγανιστάν» και ότι βρίσκονται σε επαφή με όλες τις πλευρές «προκειμένου να δούμε πώς θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια τέτοια κυβέρνηση».


ΓΑΛΛΙΑ
Αιχμές Ζοσπέν για το στρατιωτικό σκέλος των επεμβάσεων...

Το ίδιο 24ωρο, βουλευτές του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος κατηγορούν τις βρετανικές τράπεζες για μυστικοπάθεια και αφήνουν υπαινιγμούς για απραξία της κυβέρνησης του Βρετανού πρωθυπουργούμ όσον αφορά τη διαλεύκανση των σχέσεων ανάμεσα σε κυκλώματα ξεπλύματος «μαύρου χρήματος» και της οργάνωσης του Οσάμα μπιν Λάντεν...

ΠΑΡΙΣΙ.--

Δε φαίνεται να συμμερίζεται, στον ίδιο τουλάχιστον βαθμό, ούτε το ζήλο, ούτε τη σπουδή του Βρετανού ομολόγου του Τόνι Μπλερ έναντι της πρωταγωνιστικής συνδρομής που παρέχει το Λονδίνο στην Ουάσιγκτον ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Λιονέλ Ζοσπέν, σύμφωνα τουλάχιστον με τα όσα είπε χτες ενώπιον των μελών της Γερουσίας...

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ο πρωθυπουργός Ζοσπέν επισήμανε στη Γερουσία πως η στρατιωτική αντίδραση στις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη θα πρέπει να είναι «ανάλογη με τους στόχους» και πως το Παρίσι θα «διατηρήσει την ελευθερία των αποφάσεών» του, όσον αναφορά σε κάποιους άλλους «στόχους» πέραν του Αφγανιστάν.

«Η Γαλλία σκοπεύει να ελέγξει "όλους τους τύπους συμμετοχής" της, εκτιμώντας πως οι αντιδράσεις δε θα πρέπει να είναι πρωταρχικώς στρατιωτικές, ούτε "μαζικές", και να δείξει τη βούληση για την αποτροπή ή και τον περιορισμό των ζημιών σε βάρος πολιτών. Απαιτείται και μια λύση πολιτική...», φέρεται να τόνισε στη γερουσία ο πρωθυπουργός Ζοσπέν. Ο ίδιος τουλάχιστον φάνηκε να διαφωνεί με τις έξωθεν προσπάθειες που καταβάλλονται από μια σειρά χώρες (κύρια, ΗΠΑ, Ρωσία, Βρετανία κλπ.), προκειμένου να συγκροτηθεί στο Αφγανιστάν μια κυβέρνηση διάδοχη του καθεστώτος των Ταλιμπάν λέγοντας πως «δε θα πρέπει να επιβληθούν» στους Αφγανούς λύσεις έξωθεν, τις οποίες μπορεί να μην αποδεχτούν αλλά πως θα πρέπει «μαζί με τους Αφγανούς να βρεθούν λύσεις μέσω ενός διεθνοτικού διαλόγου στην κατεύθυνση πολιτικής εξομάλυνσης της κατάστασης»...

Τέλος, στη διάρκεια της ομιλίας του στη Γερουσία, ο Ζοσπέν φαίνεται πως επέμεινε ιδιαίτερα στην «εξεύρεση ενός μονοπατιού για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή», ενώ άφησε αιχμές για «αλλαγή των αποφάσεων» του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Ιράκ, δίχως άμεσα να καταστεί σαφές προς ποια ακριβώς κατεύθυνση θα πρέπει να «τροποποιηθούν» οι αποφάσεις του Σ.Α. των Ηνωμένων Εθνών...

Ωστόσο, η ομιλία Ζοσπέν στη γαλλική Γερουσία δεν ήταν η μόνη έκφραση τριβών ανάμεσα σε Παρίσι - Λονδίνο...

Εκθεση Γάλλων βουλευτών κατά «Λονδίνου»...

Χτες, δύο Γάλλοι βουλευτές του «Σοσιαλιστικού Κόμματος», οι Βισάν Πεϊγιόν και ο Αρνό Μοντμπούρ δημοσιοποίησαν έκθεση 420 σελίδων, στην οποία κατηγορούν τις λονδρέζικες τράπεζες ότι δεν είναι συνεργάσιμες και πως συμπεριφέρονται «με μυστικοπάθεια» όσον αφορά στις προσπάθειες που καταβάλλονται για τη διαλεύκανση και την εξάρθρωση κυκλωμάτων που ξεπλένουν «μαύρο χρήμα» και δη αυτών που σχετίζονται με εταιρίες που συνδέονται με τον Σαουδάραβα Οσάμα μπιν Λάντεν... Σε άλλο δε σημείο απαιτούν από το Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ να κάνει «περισσότερα για την αντιμετώπιση της χρηματοδότησης των δικτύων τρομοκρατίας», θεωρώντας πως ο τελευταίος αγνοεί τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα του σ' αυτόν τον τομέα.

Μάλιστα, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν στο Παρίσι ο ένας απ' τους δύο βουλευτές - συντάκτες της έκθεσης, ο Αρνό Μοντμπούρ είπε χαρακτηριστικά: «Θέλουμε ο κύριος Μπλερ, ο οποίος γυρνά όλον τον κόσμο, κάνοντας κήρυγμα υπέρ του αγώνα κατά της τρομοκρατίας, να τακτοποιήσει το Σίτι του Λονδίνου, όπου εκεί είναι εντελώς αδύνατο να πάρει κανείς τραπεζικές πληροφορίες»... Ο ίδιος επικαλέστηκε την έρευνα μιας ιδιωτικής εταιρίας (την οποία δεν κατονόμασε), λέγοντας πως «εταιρίες που ανήκουν ή έχουν συνδέσμους με τον νεφελώδη μπιν Λάντεν χρησιμοποίησαν το Λονδίνο και θυγατρικές βρετανικών εταιριών στο εξωτερικό... Στην ίδια έκθεση αναφέρεται πως «περισσότερες από 500 εταιρίες έχουν σχέση με τον Οσάμα μπιν Λάντεν» και πως περίπου 400 μεμονωμένα άτομα έχουν εμπλακεί σε διάφορες δοσοληψίες».

«Είναι αρκούντως ανησυχητικό πως η βρετανική κυβέρνηση δεν αντέδρασε πιο γρήγορα» είπε ο Μοντμπούρ, προκαλώντας άμεσα τα επικριτικά σχόλια ανώνυμων αξιωματούχων του οικονομικού επιτελείου της βρετανικής κυβέρνησης, που έσπευσαν εν πρώτοις να χαρακτηρίσουν την έκθεση, που ετοιμάστηκε από την επιτροπή πληροφοριών της Εθνοσυνέλευσης, με σκοπό να ενημερώσει τους Γάλλους βουλευτές, «ανακριβή και ξεπερασμένη»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ