ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Τα παραδίδουν στους Γερμανούς

Οι Γερμανοί θα αποκτήσουν τα ναυπηγεία με το συμβολικό ποσό του 1,5 δισ. δραχμών, ενώ μόνο από τις παραγγελίες του Πολεμικού Ναυτικού παίρνουν δουλιές 500 δισ. δραχμών

Ενα ακόμη βήμα, στη θεμελίωση του σκανδάλου με το ξεπούλημα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, κάνει σήμερα η κυβέρνηση, αφού αναμένεται να υπογραφεί το προσύμφωνο πώλησης, μεταξύ της ΕΤΒΑ και της γερμανικής HDW. Μετά την υπογραφή του προσυμφώνου, θα υπογραφεί η τελική σύμβαση πώλησης των ναυπηγείων. Η υπογραφή του προσυμφώνου έρχεται μετά από τις πολλές πιέσεις και αξιώσεις των Γερμανών, οι οποίοι για την «εξαγορά» του μεγαλύτερου ναυπηγείου - όχι μόνο της χώρας, αλλά και της Ανατολικής Μεσογείου - θα καταβάλουν το ποσό του 1,5 δισεκατομμυρίου δραχμών!

Οταν τα νέα αφεντικά του Σκαραμαγκά θα κληθούν να πληρώσουν το 1,5 δισεκατομμύριο δραχμές, την ίδια στιγμή θα αναλάβουν την εκτέλεση προμηθειών του Πολεμικού Ναυτικού ύψους άνω των 500 δισεκατομμυρίων δραχμών, θα θέσουν υπό την κατοχή τους 800 περίπου στρέμματα οικοπεδοποιήσιμα, των οποίων προσφάτως η κυβέρνηση νομιμοποίησε την κυριότητά τους από το Σκαραμαγκά. Η έκταση αυτή θεωρείται πολύ μεγάλης χρηματικής αξίας. Οι Γερμανοί, ιδιοκτήτες ναυπηγείου, φαίνεται πλέον ότι ενδιαφέρονται μόνο για τα προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού και, σύμφωνα με πληροφορίες, εκδηλώνουν την πρόθεσή τους να μεταπουλήσουν άλλες δραστηριότητες του ναυπηγείου. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με διάφορους επιχειρηματίες για την παράδοση του τμήματος των επισκευών και του τμήματος μηχανολογικών κατασκευών (βαγόνια ΟΣΕ, ΗΣΑΠ κ.ο.κ.).

Η καθυστέρηση, ως προς την υπογραφή του προσυμφώνου, οφείλεται στην άρνηση των Γερμανών να προσέλθουν για διάλογο, εάν πρώτα δεν είχαν εξασφαλίσει πλήρως αυτά που απαιτούσαν. Βέβαια, από κυβερνητικής πλευράς σημειώνεται ότι υποχώρησαν οι... Γερμανοί. Ναι, έτσι λένε. Πάντως, αυτό που πέτυχαν οι Γερμανοί - πέραν όλων των άλλων - είναι και η διασφάλισή τους σε περίπτωση που η ΕΕ επιβάλει πρόστιμα στο Σκαραμαγκά, για κρατικές ενισχύσεις, κάτι το οποίο είχε συμβεί πριν μερικά χρόνια με την ΑΓΕΤ. Εάν υπάρξει τέτοια περίπτωση, τότε, συμφωνήθηκε το κόστος να πληρωθεί από την ΕΤΒΑ!

Σε ό,τι αφορά στην τύχη των εργαζομένων στο ναυπηγείο, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε στους Γερμανούς να το παραδώσει με τουλάχιστον 600 εργαζόμενους λιγότερους. Δηλαδή, από 2.000 που εργάζονται σήμερα, να μειωθούν στους 1.400. Αυτή την περίοδο δρομολογούνται οι ανάλογες πιέσεις σε τμήμα των εργαζομένων, ώστε να απολυθούν «οικειοθελώς». Για τη μείωση του αριθμού των εργαζομένων, ώστε να το βρουν στα μέτρα τους οι νέοι ιδιοκτήτες, το ελληνικό δημόσιο θα καταβάλει περίπου 23 δισεκατομμύρια δραχμές.

ΟΧΙ στο ξεπούλημα της ΔΩΔΩΝΗΣ

Παρέμβαση του ΚΚΕ στη Βουλή

Να μην ξεπουληθεί η ΔΩΔΩΝΗ σε ιδιώτες και να μεταβιβαστεί στις Οργανώσεις των κτηνοτρόφων της Ηπείρου το ποσοστό των μετοχών της, που κατέχει η ΑΤΕ, ζητά το ΚΚΕ με παρέμβασή του στη Βουλή.

Σε Ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Σπύρος Στριφτάρης και Αγγελος Τζέκης τονίζεται: «Οργή και αγανάκτηση προκαλούν στους κτηνοτρόφους της Ηπείρου, στους εργαζόμενους στις συνεταιριστικές οργανώσεις και γενικότερα στο λαό της Ηπείρου, οι μεθοδεύσεις της κυβέρνησης, της Αγροτικής Τράπεζας (ΑΤΕ), στελεχών του κυβερνητικού κόμματος, αλλά και ηγετικών στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που στόχο τους έχουν να ξεπουλήσουν στους ιδιώτες τη γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ μέσα από το Χρηματιστήριο».

Το ξεπούλημα της ΔΩΔΩΝΗΣ, επισημαίνεται ακολούθως στην Ερώτηση, θα έχει ολέθριες συνέπειες:

  • Στους κτηνοτρόφους, επειδή μοναδικό κριτήριο λειτουργίας της οργάνωσης θα είναι το κέρδος που αυξάνει τη ζήτηση και την κερδοφορία των μετοχών της και όχι η βελτίωση του εισοδήματος των κτηνοτρόφων και η στήριξη της κτηνοτροφίας στην πιο φτωχή περιοχή της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
  • Στις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιριστικών της Ηπείρου, επειδή θα χάσουν μια κερδοφόρα δραστηριότητα.
  • Στους εργαζομένους της ΔΩΔΩΝΗΣ, επειδή θα αλλάξουν οι εργασιακές τους σχέσεις και θα υπονομευτεί η απασχόλησή τους.

Στην Ερώτηση τονίζεται ακόμα πως: «Καμία διοίκηση της ΑΤΕ δεν έχει το ηθικό δικαίωμα να ξεπουλήσει στους ιδιώτες της ΔΩΔΩΝΗ, που φτιάχτηκε με τη δουλειά και τον ιδρώτα των εργαζομένων και των κτηνοτρόφων και με οικονομικά κίνητρα από το υστέρημα του ελληνικού λαού, τα οποία δόθηκαν στην Ηπειρο και τους κτηνοτρόφους της και όχι στην ΑΤΕ. Γι' αυτό όλες οι μετοχές της ΔΩΔΩΝΗΣ ανήκουν και πρέπει να μεταβιβαστούν, χωρίς καμία αποζημίωση, στις Οργανώσεις των κτηνοτρόφων της Ηπείρου για να γίνει γνήσια συνεταιριστική οργάνωση».

Οι δύο βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό Γεωργίας ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση και πότε, προκειμένου: Να σταματήσει το ξεπούλημα της ΔΩΔΩΝΗΣ από την ΑΤΕ και να μεταβιβαστούν στις Οργανώσεις των κτηνοτρόφων της Ηπείρου όλες οι μετοχές της ΔΩΔΩΝΗΣ, που σήμερα ανήκουν στην ΑΤΕ;

ΤΙΜΑΡΙΘΜΟΣ ΧΟΝΔΡΙΚΗΣ
Αυξάνεται με ετήσιο ρυθμό 4,7%

Με υψηλούς ρυθμούς εξακολουθούσε να αυξάνεται (σε μέσα επίπεδα και σε ετήσια βάση) ο τιμάριθμος χονδρικής παρά τη μικρή μείωση που σημείωσε το μήνα Αύγουστο. Αυτό προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδας (ΕΣΥΕ). Από τα αναλυτικά στοιχεία της ΕΣΥΕ, προκύπτει ότι ο τιμάριθμος χονδρικής μειώθηκε το μήνα Αύγουστο κατά 0,5%. Παρά τη μείωση αυτή, οι τιμές στο χονδρεμπόριο αυξάνονταν φέτος τον Αύγουστο με ρυθμό:

  • 3,1% σε δωδεκάμηνη βάση (σύγκριση Αυγούστου 2001, με Αύγουστο 2000)
  • 4,7% σε μέσα επίπεδα (σύγκριση οκταμήνου Γενάρης - Αύγουστος 2001 με το αντίστοιχο οκτάμηνο του 2000).

Το δεδομένο ότι στο οκτάμηνο οι τιμές στο χονδρεμπόριο αυξάνονταν με ρυθμό 4,7% - και ότι μετά από μικρό διάστημα φτάνουν και στη λιανική - ενισχύει την άποψη εκείνων που εκτιμούν ότι ο τιμάριθμος λιανικής το 2001 θα κλείσει με άνοδο μεγαλύτερη του 3%.

ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ 11-10-2001
Από 15 του Οκτώβρη το πετρέλαιο θέρμανσης

Από τις 15 του Οκτώβρη τα νοικοκυριά της χώρας μπορούν να προμηθεύονται το πετρέλαιο θέρμανσης, καθώς από την ημερομηνία αυτή και μέχρι τις 26 Απρίλη του 2002 ισχύει ο μειωμένος χειμερινός συντελεστής του ειδικού φόρου κατανάλωσης.

Σύμφωνα με τροπολογία που κατέθεσε χτες στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών, ο φόρος καθορίζεται σε 6.150 δρχ. ανά χιλιόλιτρο και θα ισχύει μέχρι την 1η Δεκέμβρη του 2001. Από την 1 Γενάρη του 2002, με την εισαγωγή του ευρώ, και μέχρι το τέλος της χειμερινής περιόδου (26 Απρίλη 2002) ο φόρος διαμορφώνεται σε 18 ευρώ ανά χιλιόλιτρο, δηλαδή θα είναι λίγο χαμηλότερος, στις 6.133,5 δρχ. Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει την τροπολογία, στόχος είναι να «ενισχυθούν οι αντιπληθωριστικές πιέσεις στην οικονομία και να προστατευτούν τα εισοδήματα των καταναλωτών πετρελαίου». Ο φόρος που θα πληρώσουμε φέτος για το πετρέλαιο και την κηροζίνη θέρμανσης είναι ίδιος με πέρυσι.

Τις γνωματεύσεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) για την απόδοση ΦΠΑ από λήπτη πλαστού παραστατικού αποδέχτηκε το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με αυτές, ο λήπτης πλαστού, εικονικού ή νοθευμένου στοιχείου είναι υποχρεωμένος στην απόδοση του ΦΠΑ καθώς «δεν πρόκειται περί αποδόσεως του φόρου αυτού καθεαυτού αλλά περί επιβολής ειδικής χρηματικής αποζημίωσης σε βάρος του αποδέκτη πλαστού στοιχείου». Παράλληλα το ΝΣΚ γνωμάτευσε πως ο λήπτης πλαστού στοιχείου δεν έχει δικαίωμα έκπτωσης για τον αναγραφόμενο ΦΠΑ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ