ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2002
Θα περικοπούν όσες δαπάνες χρειαστεί... .

Γραμμές άμυνας, όπου και προβλέπονται ανάλογες περικοπές δαπανών, έχουν καταρτίσει στο οικονομικό επιτελείο. Κυβερνητικός εμπαιγμός με το οικογενειακό επίδομα αλλά και τις μισθολογικές αυξήσεις

«Δεν υπάρχουν όρια στο ύψος της περικοπής των δαπανών. Αν χρειαστεί θα περικοπούν τόσες, όσες θα χρειαστεί, ώστε ο προϋπολογισμός του 2002 να κινηθεί εντός των στόχων. Υποψήφιες για περικοπή είναι όλες οι δαπάνες. Φυσικά θα ξεκινήσουμε από τις καταναλωτικές, αλλά αν χρειαστεί θα περάσουμε στις δαπάνες επιχορηγήσεων και στο τέλος τέλος στις μισθολογικές δαπάνες».

Το απόσπασμα αυτό περιέχει την ακριβή διατύπωση στελέχους του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, και ρίχνει αρκετό φως στη γραμμή άμυνας που δημιουργεί η κυβέρνηση, με την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2002, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις μεγάλες αβεβαιότητες που υπάρχουν σήμερα στη διεθνή καπιταλιστική οικονομία, από το σκηνικό παραφροσύνης που έχουν δημιουργήσει στον πλανήτη, οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους. Ηδη η κυβέρνηση ετοιμάζεται να θυσιάσει το οικογενειακό επίδομα, αλλά και την εισοδηματική πολιτική του 2002, κάνοντας έτσι ξεκάθαρο ποιος θα πληρώσει και πάλι τις συνέπειες της νέας κρίσης.

Στο Γενικό Λογιστήριο εκτιμούν ότι το Προσχέδιο Προϋπολογισμού του 2002 που παρουσίασε ο Γ. Παπαντωνίου την 1η Οκτώβρη, δεν είναι παρά σχέδιο επί χάρτου. Δυστυχώς αναφέρουν, κανένας σοβαρός αναλυτής, είτε πρόκειται για διεθνή οργανισμό είτε ιδιώτη, δε ριψοκινδυνεύει εκτιμήσεις για το τι πρόκειται να συμβεί το 2002 και τα επόμενα χρόνια αν συνεχιστεί το σημερινό σκηνικό. Επικαλούνται μάλιστα στοιχεία, όπου οι οικονομικοί αναλυτές της Γερμανίας εκτιμούν ότι το ΑΕΠ της χώρας αυτής το 2002 θα κυμανθεί μεταξύ 0,8% και 2,2%... Ουσιαστικά πρόκειται για... μη πρόβλεψη.

Οσον άφορα τη χώρα μας, υπάρχει μια αρκετά ξεκάθαρη εικόνα για τον τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης. Θα περικοπούν, αναφέρουν, όσες δαπάνες απαιτηθούν...Εξηγούν μάλιστα ότι έχουν δημιουργηθεί διάφορες ζώνες άμυνας, από τις οποίες ο Γ. Παπαντωνίου ανακοίνωσε μόνο την πρώτη. Δηλαδή την περικοπή των καταναλωτικών δαπανών κατά 50 ή 100 δισ. δραχμές. Κατά τα στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου, αν η κίνηση αυτή κριθεί ανεπαρκής, θα υπάρξουν περικοπές στις επιχορηγήσεις φορέων και αν και αυτό δε φτάσει, τότε θα περικοπούν δαπάνες για μισθούς - συντάξεις... Ετσι απλά. Αναφέρουν μάλιστα ότι η κυβέρνηση έχει αυτή τη στιγμή στα χέρια της δύο χαρτιά. Το οικογενειακό επίδομα και την εισοδηματική πολιτική. Ετσι το οικογενειακό επίδομα κάποια στιγμή... θα δοθεί, αλλά μπορεί να δοθεί το Γενάρη του 2002, τον Ιούνη ή και το Δεκέμβρη του επόμενου έτους... Φυσικά και δεν τίθεται θέμα αναδρομικής καταβολής. Για την εισοδηματική πολιτική αναφέρουν ότι μπορεί να παραταθεί η επίσημη ανακοίνωσή της και ανάλογα με τη συγκυρία να ανακοινώσουν το ύψος των ονομαστικών αυξήσεων. Αν δηλαδή είχαν αποφασίσει αρχικά να δώσουν αυξήσεις 2%, να μειωθεί το ποσοστό αύξησης στο 1,5%...

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
Εγκληματικός εμπαιγμός σε βάρος των καπνοπαραγωγών

Με επικοινωνιακά τερτίπια επιχειρείται να ριχτούν οι καπνοπαραγωγοί στον «ύπνο του δικαίου» και να ξυπνήσουν ξεκληρισμένοι

Επικίνδυνα αχαλίνωτη έχει γίνει πλέον η πολιτική κοροϊδίας του υπουργού Γεωργίας Γ. Ανωμερίτη σε βάρος των Ελλήνων καπνοπαραγωγών. Ο υπουργός Γεωργίας, σε μια προσπάθεια να αποκρύψει την ολέθρια πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο θέμα της κατάργησης των επιδοτήσεων στον καπνό, επιστρατεύει κάθε επικοινωνιακό τερτίπι, προκειμένου να εξαπατήσει τους λίαν συντόμως ξεκληρισμένους καπνοπαραγωγούς.

Χτες, συγκάλεσε στο υπουργείο Γεωργίας μια ψευτοσύσκεψη με τους βασικούς «πελάτες» του, δηλαδή τις διοικήσεις της ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ και τους εκπροσώπους των καπνεμπόρων - μεταποιητών, μόνο και μόνο για να δημιουργήσει κλίμα «μακάριου» καθησυχασμού στους καπνοπαραγωγούς. Τα λεγόμενά του επιβεβαίωσαν για άλλη μια φορά ότι η κυβέρνηση έχει προαποφασίσει το ξεπούλημα των συμφερόντων των καπνοπαραγωγών, κατ' εντολή των επιτελείων της ΕΕ. Εδειξαν, επίσης ότι με ύπουλα μέσα επιχειρείται η αποφυγή αντιδράσεων των καπνοπαραγωγών, που δικαιολογημένα ανησυχούν για το μέλλον τους. Παράλληλα, επιδιώκεται να οδηγηθούν οι καπνοπαραγωγοί προ τετελεσμένων, χωρίς πολιτικό κόστος.

Ο υπουργός Γεωργίας, είπε οτιδήποτε σχετικό και άσχετο, αλλά δεν ανέφερε καν, ούτε για τους τύπους, το εξής απλό: Οτι η κυβέρνηση είναι αντίθετη στην κατάργηση των επιδοτήσεων στο καπνό και πως θα το παλέψει με κάθε μέσο στα όργανα της ΕΕ. Αντί αυτού ο Γ. Ανωμερίτης ανακοίνωσε πως θέση της κυβέρνησης είναι να μη συσχετιστούν οι ενισχύσεις στον καπνό με την προστασία της δημόσιας υγείας. Ακολούθως, επιχείρησε να δημιουργήσει την εντύπωση ότι οι επιδοτήσεις στον καπνό δεν κινδυνεύουν μέχρι το 2006, χωρίς, βέβαια, να διευκρινίσει τι θα γίνει μετά. Το υποκριτικό της υπόθεσης είναι ότι ο ίδιος γνωρίζει πολύ καλά ότι το αρχικό σχέδιο πρότασης κανονισμού της Κομισιόν, να παραταθεί το ισχύον καθεστώς για τρία χρόνια, επεστράφη για επανασύνταξη και τώρα ετοιμάζεται ταχέως ένα άλλο, που σύμφωνα με πληροφορίες θα προβλέπει την έναρξη της μείωσης της επιδότησης στα «Τσεμπέλια» και τα «Μαύρα» από την παραγωγή του 2002 και για τις υπόλοιπες ποικιλίες από το 2003.

Βέβαια, ο ίδιος ο υπουργός Γεωργίας ψεύδεται και αυτοδιαψεύδεται, αφού για παράδειγμα ανέφερε πως «στα πλαίσια της Ατζέντας 2000 και της Απόφασης του Βερολίνου, έχουν συνυπολογιστεί οι δαπάνες του κοινοτικού προϋπολογισμού και για τις επιδοτήσεις καπνού μέχρι το 2006». Ο ίδιος, όμως, στο κείμενο θέσεων που είχε συνταχθεί την 1η Ιούνη 2001 ανέφερε ότι ο άμεσος στόχος που θέτει είναι: «Η διατήρηση του ισχύοντος συστήματος ενισχύσεων τουλάχιστον μέχρι και το 2006». Μήπως άλλαξε τίποτα τώρα, ή ο Γ. Ανωμερίτης μπέρδεψε τα ψέματα; Η κοροϊδία του υπουργού Γεωργίας όμως δεν έχει σταματημό, αφού χτες ξανάδωσε στη δημοσιότητα μια επιστολή που είχε στείλει στις 6/6/2001 στον επίτροπο Γεωργίας της ΕΕ και στις 22/8/2001, όταν πήρε την απάντηση που έλεγε ξεκάθαρα ότι οι επιδοτήσεις στον καπνό θα κοπούν, έβγαλε μια ανακοίνωση για να εκφράσει την ικανοποίησή του, επιχειρώντας να κοροϊδέψει τους πάντες μπρος στα μάτια τους.

Να σημειωθεί ότι ο Γ. Ανωμερίτης ξαναμοίρασε χτες τις θέσεις- που είχε ξανανακοινώσει με μια σύσκεψη για το «θεαθήναι» στις 13 Ιούνη 2001- ξέχασε... να συμπεριλάβει και τις θέσεις που έλεγαν ότι οι μελλοντικοί στόχοι που θέτει ο υπουργός Γεωργίας (μετά το 2006) είναι:

  • «Μείωση της παραγωγής καπνού ανάλογη της μείωσης της κατανάλωσης καπνιστικών προϊόντων και της μείωσης των εισαγωγών καπνού στις χώρες της ΕΕ».
  • «Εθελούσια έξοδο των παραγωγών από τον τομέα, με πλήρη αποζημίωσή τους για μεγάλη χρονική περίοδο».
  • «Για τους παραγωγούς που θα παραμείνουν στον τομέα, σταδιακή μείωση των επιδοτήσεων με παράλληλη μερική αποζημίωση για την απώλεια του εισοδήματός τους».
  • «Στήριξη της μεταποιητικής βιομηχανίας καπνού».

Πρόκειται, δηλαδή, για ανομολόγητη υποκρισία από πλευράς υπουργού Γεωργίας, ο οποίος σα να μην τρέχει τίποτα ανακοίνωσε επίσης χτες ότι την Πέμπτη 25 Οκτωβρίου θα συγκαλέσει την Εθνική Επιτροπή Αγροτικής Πολιτικής (ΕΘΕΑΠ), και η πρώτη συνεδρίασή της θα έχει θέμα: «Εθνική πολιτική στον τομέα της καπνοκαλλιέργειας». Τρομάρα του!

ΤΡΙΚΑΛΑ
Σε καραντίνα ο νομός

Στην επιβολή υγειονομικών μέτρων, εξαιτίας της εμφάνισης καταρροϊκού πυρετού σε πρόβατα, προχώρησε η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Τρικάλων. Η νόσος εμφανίστηκε στο Δήμο Κόζιακα και τα μέτρα που έλαβε η Διεύθυνση Κτηνιατρικής είναι:

  • Η υποχρεωτική θανάτωση, καταστροφή με καύση και υγειονομική ταφή όλων των προβάτων του ποιμνιοστασίου που παρουσιάζουν εμφανή κλινικά συμπτώματα ή είναι ύποπτα μόλυνσης, η οποία πρέπει να πραγματοποιηθεί το δυνατό συντομότερο, υπό επίσημο έλεγχο, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
  • Απαγόρευση εισόδου και εξόδου ζώων και μετακίνησης ζώων κατά τις ώρες δραστηριότητας των ατόμων - φορέων, δηλαδή από τη δύση μέχρι την ανατολή του ηλίου. Καταγραφή των βιότοπων που ευνοούν την επιβίωση και την παραγωγή του εντόμου φορέα.
  • Τη διενέργεια τακτικών ψεκασμών στα ευαίσθητα είδη και τους χώρους εντός και εκτός του ποιμνιοστασίου και τους γειτονικούς βιότοπους του εντομοφορέα, με εγκεκριμένα εντομοκτόνα και εντομοαπωθητικά, σύμφωνα με τις υποδείξεις των κτηνιατρικών υπηρεσιών του νομού.

Σύμφωνα με την απόφαση, κηρύσσονται μολυσμένες οι εκτροφές που βρίσκονται εντός ακτίνας 20 χιλιομέτρων γύρω από την εστία. Επίσης, ο Νομός Τρικάλων κηρύσσεται μολυσμένος με τα εξής μέτρα:

- Απαγόρευση μέχρι νεωτέρας της εξαγωγής από το νομό ζώντων ζώων, των ευαίσθητων στη νόσο ειδών σπέρματος και εμβρύων.

- Κατά παρέκκλιση της παραπάνω απαγόρευσης επιτρέπεται η μετακίνηση ζώντων ζώων σύμφωνα με τους όρους της απόφασης και κατόπιν συνεννόησης με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες του νομού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ