ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΙΜΑΝΙ ΠΕΙΡΑΙΑ
Χρειάζεται αγώνας για να μείνει στο δημόσιο

Σε ανυποχώρητο αγώνα για να σταματήσουν τη λεηλασία του πρώτου λιμανιού της χώρας, που προωθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τις... πλάτες των πλειοψηφιών στη διοίκηση της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων και των Πρωτοβάθμιων Ενώσεων, καλούνται οι εργαζόμενοι του ΟΛΠ από τη Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Υπαλλήλων και την Αγωνιστική Ενότητα Λιμενεργατών. Οι δύο παρατάξεις με κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν χτες, καταγγέλλουν τη συμβιβαστική τακτική των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ, με ευθύνη των οποίων αναστάλθηκαν οι απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων και μάλιστα σε κρίσιμη στιγμή για την τύχη του ΟΛΠ και καλούν τον κάθε εργαζόμενο να αναλάβει τις ευθύνες του και να συστρατευθεί με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα για να αποτρέψει το «έγκλημα».

Οι δύο παρατάξεις χαιρετίζουν τον αγώνα που έδωσαν επί δύο βδομάδες οι εργαζόμενοι του λιμανιού με απεργίες και αποχή από υπερωρίες και με κύριο αίτημα την παραμονή του ΟΛΠ στο δημόσιο και υπογραμμίζουν: «Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, για την εγκληματική πολιτική ξεπουλήματος του ΟΛΠ, που εσπευσμένα και απαρέγκλιτα προωθεί, κάνοντας ό,τι μπορεί για να τελειώνει το συντομότερο δυνατόν». «Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη στάση της πλειοψηφίας των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ, η οποία όχι μόνο σταμάτησε την κινητοποίηση, αλλά επιπλέον μπαίνει σε διάλογο για τη "σύμβαση παραχώρησης", αρνούμενη να την απορρίψει στο σύνολό της, δίνοντας χέρι βοηθείας στην κυβέρνηση να την προωθήσει». Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι η αναστολή των κινητοποιήσεων που αποφασίστηκε αιφνιδιαστικά από την πλειοψηφία της διοίκησης της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ) την περασμένη Δευτέρα, κινείται επιπλέον στη λογική της επιβολής της «εργασιακής ειρήνης» και της εξυπηρέτησης των μεγαλοπρακτόρων με τους οποίους ο ΟΛΠ έχει συνάψει αποικιοκρατικές συμβάσεις.

Οι δύο παρατάξεις απαιτούν να μη γίνει κανένας διάλογος με την κυβέρνηση. Να σταματήσει κάθε διαδικασία μετοχοποίησης και επισημαίνουν ότι «μόνο με τον ανυποχώρητο αγώνα οι εργαζόμενοι έχουν τη δύναμη να επιβάλουν το δίκιο τους».

304 ΠΕΒ
Τρομοκρατούν τον πρόεδρο του σωματείου

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Ν. Γκατζής, Τ. Τσιόγκας, Αντ. Σκυλλάκος σε Ερώτησή τους προς τους υπουργούς Εθνικής Αμυνας και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για το κλίμα τρομοκρατίας στο 304 Προκεχωρημένο Εργοστάσιο Βάσης (ΠΕΒ) υπογραμμίζουν:

«Σοβαρές ανησυχίες προκαλούν οι καταγγελίες του προέδρου της Ενωσης Πολιτικού Προσωπικού Επικίνδυνων Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΕΒΑΕ) του υπουργείου Εθνικής Αμυνας του Νομού Μαγνησίας για το κλίμα τρομοκρατίας που διαμορφώνεται στο 304 Προκεχωρημένο Εργοστάσιο Βάσης. Συγκεκριμένα:

Ο μόνιμος πολιτικός υπάλληλος ΔΕ, χημικός μεταλλουργός του 304 ΠΕΒ Γ. Τσιμβρακίδης του Γρηγορίου, μετά την επανεκλογή του ως προέδρου της Ενωσης Πολιτικού Προσωπικού ΕΒΑΕ, ως ήταν καθήκον του ζήτησε εγγράφως από το διευθυντή του 304 ΠΕΒ να τον δεχτεί, προκειμένου να του εκθέσει θέματα που αφορούν στην προστασία των προσωπικών δεδομένων των εργαζομένων - υπήρχαν καταγγελίες ότι ενδεχομένως παραβιάζονται - και άλλα προβλήματα για τα οποία διεκδικούν λύσεις (πχ ακατάλληλο πόσιμο νερό, ένταξη τους στα βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα κλπ). Αντί της συνάντησης του Σωματείου με το διευθυντή του 304 ΠΕΒ επακολούθησαν:

  • Ακατανόμαστες ύβρεις και απειλές ότι ετοιμάζεται απόλυσή του, τηλεφωνικώς από ανώνυμους.
  • Απανωτές ΕΔΕ (χωρίς μάλιστα να του δείχνουν τις δικογραφίες που εγγράφως ζητούσε).
  • Παραπομπή στη Δευτεροβάθμια Υγειονομική Επιτροπή Λάρισας.
  • Απαράδεκτες μεθοδεύσεις τρομοκρατίας με σκοπό - όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος των εργαζομένων - να τον «εξοντώσουν», να τον «εκμηδενίσουν», να τον «φιμώσουν» ως συνδικαλιστή.

Αν όλα αυτά ισχύουν, τότε είναι ολοφάνερο πως στο πρόσωπο του προέδρου επιχειρείται η τρομοκράτηση όλων των εργαζομένων του 304 ΠΕΒ.

Επειδή τα παραπάνω καταγγελλόμενα είναι σε γνώση του υπουργείου Εθνικής Αμυνας ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί, ποια μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε να μην καταπατιούνται τα δημοκρατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα και ελευθερίες στο χώρο δουλιάς, στοιχείο απαραίτητο στο "ευαίσθητο" 304 ΠΕΒ και να σταματήσουν οι διώξεις και η τρομοκράτηση του προέδρου της Ενωσης Πολιτικού Προσωπικού ΕΒΑΕ προκειμένου ν' ασκεί απρόσκοπτα τα συνδικαλιστικά του καθήκοντα και να εργάζεται με ηρεμία και νηφαλιότητα»;

Να σταματήσουν τα παραμύθια

Λίγες μέρες πριν το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, οι υπουργοί της κυβέρνησης προσπαθούν να εξωραΐσουν μια αρνητική πραγματικότητα, η οποία δείχνει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι η πολιτική αυτής της κυβέρνησης είναι ταγμένη στην εξυπηρέτηση του μεγάλου κεφαλαίου. Σε αυτή την κατεύθυνση το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε προχτές ότι η απασχόληση αυξάνεται το 2001 και ότι δημιουργήθηκαν 75.000 νέες θέσεις εργασίας. Η ανακοίνωση αυτή ήρθε μια μέρα μετά τις επισημάνσεις του υπουργού Εργασίας Τ. Γιαννίτση ότι «η υιοθέτηση ακριβών ποσοτικών στόχων για την απασχόληση πρέπει να αντιμετωπιστεί με επιφύλαξη», λόγω των πιθανών επιπτώσεων από τις διεθνείς εξελίξεις!!!

Ωστόσο, δεν είναι αυτή η αντίφαση που καταλογίζει με αναξιοπιστία την ανακοίνωση του υπουργείου του οποίου ηγείται ο Τ. Γιαννίτσης. Το υπουργείο βασίστηκε σε απλοϊκούς υπολογισμούς για να συμπεράνει την αύξηση της απασχόλησης. Συνέκρινε τις καταστάσεις απασχόλησης προσωπικού 2.309 επιχειρήσεων, μεταξύ των ετών 2000 και 2001. Οι επιχειρήσεις αυτές, μεγάλες και με μεγάλο αριθμό εργαζομένων, όπως φάνηκε από τα στοιχεία, είχαν το 2001 και μέχρι αυτή τη στιγμή 5.397 περισσότερους εργαζόμενους. Το υπουργείο έκανε αυθαίρετα την αναγωγή σε όλες τις επιχειρήσεις και κατέληξε στις ...75.000 νέες θέσεις εργασίας. Επιπρόσθετα, υιοθέτησε τις εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ, του Ινστιτούτου Ερευνών του... ΣΕΒ, για αύξηση της απασχόλησης και προχώρησε με ενθουσιασμό στη φτηνή προπαγάνδα του.

Εντοπίζονται όμως κι άλλες αυθαιρεσίες. Πρώτα απ' όλα, οι μεγάλες επιχειρήσεις που κατά κύριο λόγο αξιοποίησε το υπουργείο για τις μετρήσεις του, καλύπτουν ένα ελάχιστο ποσοστό των επιχειρήσεων της χώρας. Η συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών επιχειρήσεων είναι μικρομεσαίες που απασχολούν από 2 έως 10 εργαζόμενους. Κι αυτές οι επιχειρήσεις έχουν χτυπηθεί αλύπητα από τις πολυεθνικές και την κυβερνητική πολιτική, γεγονός που συμβάλλει και στην αύξηση της ανεργίας. Οι συγκρίσεις σε αυτό τον τομέα θα οδηγούσαν σε πολύ διαφορετικά συμπεράσματα. Τα οποία μάλλον περιττεύουν καθώς οι άνεργοι είναι αδιαμφισβήτητα πάνω από μισό εκατομμύριο, ενώ αυξάνεται και η μερική απασχόληση και η υποαπασχόληση.


Γ. Φ.

Συνελεύσεις
  • Γενική Συνέλευση πραγματοποιεί σήμερα, Πέμπτη, στις 6 το απόγευμα, στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας, ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Τα θέματα που θα απασχολήσουν τη συνέλευση είναι οι γενικότερες εξελίξεις, καθώς και το πρόγραμμα δράσης για το επόμενο διάστημα.
  • Το σωματείο συνταξιούχων και επιδοματούχων ΙΚΑ Ζωγράφου, καλεί τους συνταξιούχους σε Γενική Συνέλευση, την Κυριακή 14 του Οκτώβρη, στις 10.30 το πρωί, στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Ζωγράφου. Θα συζητηθούν οι επιπτώσεις της πολιτικής εμπαιγμού της κυβέρνησης προς τους συνταξιούχους και πώς διαμορφώνεται η κατάσταση ύστερα από το χτύπημα στη Ν. Υόρκη και τον πόλεμο που άρχισε.
  • Την ετήσια συνέλευσή της πραγματοποιεί την Κυριακή 14 του Οκτώβρη, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Κοζάνης, η Ενιαία Συνδικαλιστική Αγωνιστική Κίνηση (ΕΣΑΚ) Κοζάνης.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ