ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
ΥΓΕΙΑ
ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
«Οχι» απ' τα μέλη της Διακομματικής Επιτροπής

Η πρόταση των πέντε βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΝ που προωθεί τη ναρκω-κουλτούρα δε βρήκε σύμφωνο κανένα μέλος της Επιτροπής

Η καλύτερη αντιμετώπιση των ναρκωτικών είναι η πρόληψη. (Στη φωτογραφία πρόγραμμα πρόληψης του ΚΕΘΕΑ σε δημοτικό σχολείο)
Η καλύτερη αντιμετώπιση των ναρκωτικών είναι η πρόληψη. (Στη φωτογραφία πρόγραμμα πρόληψης του ΚΕΘΕΑ σε δημοτικό σχολείο)
Την αντίθεση των μελών της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών συνάντησε χτες η γνωστή πρόταση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ της ΝΔ και του ΣΥΝ που προωθεί την ιδεολογία της ναρκω-κουλτούρας μέσω της ουσιαστικής νομιμοποίησης της χρήσης των ναρκωτικών και της χορήγησής τους από το κράτος.

Η συζήτηση στην Επιτροπή είχε χαρακτήρα ενημέρωσης των μελών της πάνω στην πρόταση των «πέντε» (Μ. Δαμανάκη, Φ. Κουβέλης, Σπ. Βούγιας, Στ. Μπένος και Π. Τατούλης) την οποία, όπως είναι γνωστό, έχει υιοθετήσει και ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι όσα μέλη της Εεπιτροπής τοποθετήθηκαν (εκτός φυσικά από τους «πέντε» που την εισηγήθηκαν) εξέφρασαν στον έναν ή τον άλλο βαθμό την αντίθεσή τους στην πρόταση, η οποία το επόμενο διάστημα θα συζητηθεί στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων.

Οι «πέντε» ισχυρίστηκαν ότι με την πρότασή τους για διαχωρισμό των ναρκωτικών σε «σκληρά και μαλακά» και τη χορήγησή τους στους χρήστες από το κράτος (αλλά και από ιδιώτες) θα βοηθήσουν τους χρήστες των ναρκωτικών και θα χτυπήσουν τους εμπόρους ναρκωτικών. Μάλιστα, ένας από τους βουλευτές αυτούς ο Στ. Μπένος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι πρέπει να «φθάσουμε στην ελεύθερη χρήση του χασίς»!

Την πλήρη αντίθεσή του στην πρόταση εξέφρασε ο βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της επιτροπής Π. Κοσιώνης, τονίζοντας ότι τα όσα προτείνονται δεν είναι «ούτε μοντέρνα, ούτε νέα», αλλά πρόκειται για μέτρα που έχουν δοκιμαστεί και αποτύχει.

Ανέφερε ότι όλες οι προσπάθειες που γίνονται αφορούν τη διαχείριση της κατάστασης και όχι την αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών και είναι χαρακτηριστικό ότι και η καταστολή απέτυχε, αλλά και η αποκατάσταση δε γίνεται αφού δεν υπάρχει μέριμνα από την πολιτεία. Καμία κουβέντα, είπε, δε γίνεται για την πρόληψη, η οποία έχει και ιδεολογικά χαρακτηριστικά αφού το πρόβλημα των ναρκωτικών δεν είναι άσχετο με τα υπόλοιπα κοινωνικά προβλήματα.

Η τάση, πρόσθεσε χαρακτηριστικά, να ρίχνουμε το βάρος στο χρήστη ναρκωτικών είναι το ευκολότερο σκέλος αλλά ο «εν δυνάμει» χρήστης πώς προφυλάσσεται; «Εάν δεν εξοπλιστεί η νεολαία για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα δε γίνεται τίποτα» είπε και τόνισε ότι η πρόταση για κρατική χορήγηση των ναρκωτικών δίνει το επικίνδυνο μήνυμα στη νεολαία ότι εάν εμπλακεί στο πρόβλημα τότε θα φροντίσει το ίδιο το κράτος την απρόσκοπτη χορήγηση των θανατηφόρων ναρκωτικών ουσιών.

Ο Π. Κοσιώνης αναφέρθηκε και στην αποτυχία τέτοιων προτάσεων στο εξωτερικό όπως στην Ολλανδία και τη Μ. Βρετανία και είπε ότι ο διαχωρισμός σε «σκληρά και μαλακά» είναι επικίνδυνος, αφού, σύμφωνα με τα στοιχεία, το 67% όσων κάνουν χρήση χασίς καταλήγουν στην ηρωίνη. Επικίνδυνη χαρακτήρισε και την πρόταση για χορήγηση υποκαταστάτων από ιδιώτες, κάνοντας μια ιστορική αναδρομή του φαινομένου. Τόνισε ότι για την αντιμετώπιση των εξαρτημένων από το όπιο εφευρέθηκε ως υποκατάστατο η κοδεΐνη, όταν εξαρτήθηκαν και από αυτήν εφευρέθηκε ως σωτηρία η μορφίνη και στη συνέχεια για την αντιμετώπιση των μορφινοϊνομανών εφευρέθηκε η ηρωίνη, δημιουργώντας έτσι έναν φαύλο και επικίνδυνο κύκλο. Δεν παρέλειψε τέλος να σχολιάσει και τη γνωστή πρόταση του Γ. Παπανδρέου για καλλιέργεια χασίς στα σπίτια για ατομική χρήση λέγοντας, χαρακτηριστικά ότι με βάση την πρόταση για καλλιέργεια δύο δενδρυλλίων χασίς για κάθε άτομο θα φθάσουμε στο σημείο μια πενταμελής οικογένεια να έχει στο σπίτι της 10 δενδρύλλια χασίς!

Αντίθετη με την πρόταση ήταν και η βουλευτής της ΝΔ Μ. Γιαννάκου, η οποία είναι η Εθνική Συντονίστρια της Ευρωπαϊκής Ενωσης για θέματα ναρκωτικών. Είπε ότι είναι αντίθετη με τις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ, τις οποίες έχει επικυρώσει και η χώρα μας, ενώ τόνισε ότι παρόμοιες πολιτικές με αυτές της πρότασης έχουν αποτύχει, όπου εφαρμόστηκαν (Ολλανδία). Ανέφερε ότι δεν πρέπει να φτάσουμε στο σημείο να γίνει κοινωνικά αποδεκτή η χρήση των ναρκωτικών και αποκρούοντας το επιχείρημα των «πέντε» ότι η νομιμοποίηση θα χτυπήσει τους εμπόρους ναρκωτικών τόνισε ότι οι έμποροι ναρκωτικών θέλουν ελεύθερη τη χρήση, για να βγάζουν περισσότερα χρήματα. Τόνισε, επίσης, ότι δεν πρέπει να αγνοούνται και οι ιατρικές παράμετροι του θέματος, αφού, όπως έχει αποδειχθεί, η χρήση του χασίς δεν είναι ακίνδυνη.

Ούτε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Στ. Μανίκας -και πρώην πρόεδρος του Οργανισμού κατά των Ναρκωτικών- συμφώνησε με την πρόταση λέγοντας ότι δεν την υιοθετεί και τόνισε ότι γίνεται παράνομο εμπόριο με τα υποκατάστατα των ναρκωτικών, ενώ αντίθετος ήταν και ο βουλευτής της ΝΔ Κ. Κιλτίδης.

ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
Απορύθμιση της μεταρρύθμισης

Με φιέστες προσπαθεί η κυβέρνηση να δείξει ανύπαρκτη πρόοδο

Στην κατάργηση των ψυχιατρικών δομών της χώρας και την υποκατάστασή τους από ένα δίκτυο προγραμμάτων που έχουν ημερομηνία λήξεως και οδηγούν στην ιδιωτικοποίηση μεγάλου μέρος των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, τη στιγμή που είναι αναγκαία η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου δικτύου υπηρεσιών και η τομεοποίηση των υπηρεσιών αυτών, προχωρεί η κυβέρνηση.

Τους στόχους της διαλυτικής πολιτικής για την ψυχική υγεία ανακοίνωσε η υφυπουργός Υγείας Χρ. Σπυράκη σε φιέστα για τα εγκαίνια προκάτ κτιρίων που πραγματοποιήθηκε χτες στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (ΨΝΑ) με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας.

Το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει τη σταδιακή κατάργηση μέχρι το 2010 των ψυχιατρικών νοσοκομείων της χώρας, που λόγω της απουσίας δομών πρωτοβάθμιας ψυχιατρικής περίθαλψης έχουν επωμιστεί το μεγαλύτερο βάρος της ψυχιατρικής περίθαλψης. Το κύριο βάρος θα επωμιστούν τα ψυχιατρικά τμήματα των γενικών νοσοκομείων, που -όπως παραδέχτηκε η ίδια η υφυπουργός- δεν είναι ολοκληρωμένα, ούτε από άποψη προσωπικού, ούτε από άποψη υποδομής. Τη δημιουργία προγραμμάτων στα πλαίσια των Περιφερειακών Συστημάτων Υγείας (ΠεΣΥ) που καταργεί στην πράξη το πάγιο αίτημα για την τομεοποίηση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, αφού η διοικητική και γεωγραφική διάρθρωση των ΠεΣΥ είναι εντελώς αντίθετη με τις πραγματικές ανάγκες για τομεοποίηση. Στην πράξη οδηγούν στη «Ριγκανοποίηση» του συστήματος ψυχιατρικής περίθαλψης που μεταφράζεται στο πέταγμα στο δρόμο των ψυχικά ασθενών που θα νοσηλεύονται για ελάχιστο διάστημα στα συρρικνωμένα ψυχιατρεία, και για όσο διάστημα βρίσκονται σε έξαρση και μετά θα αφήνονται στο έλεος της μοίρας τους. Πέραν των άλλων οδηγεί στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων, αφού ακόμα και όσοι εργαζόμενοι «αξιοποιηθούν» στις νέες δομές θα εργάζονται υπό εντελώς διαφορετικό καθεστώς.

Το δεκαετές πρόγραμμα της β' φάσης του προγράμματος αποασυλοποίησης «Ψυχαργώς», που σχεδίασε το υπουργείο Υγείας, χωρίζεται στη χρονική περίοδο 2001 - 2006 και την περίοδο 2007 - 2010. Με το τέλος του προγράμματος αυτού, προβλέπεται να έχουν κλείσει τα ψυχιατρικά νοσοκομεία με την προοπτική να αντικατασταθούν κυρίως από τα ψυχιατρικά τμήματα των Γενικών Νοσοκομείων και από δομές που... θα δημιουργηθούν στα πλαίσια προγραμμάτων για τα οποία έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση - κυρίως με κοινοτικά κονδύλια - μέχρι το 2006.

Συγκεκριμένα προβλέπεται να κλείσουν έως το 2006 το Παιδοψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής, τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία Πέτρας Ολύμπου, Κέρκυρας, Τρίπολης και το Θεραπευτήριο Ψυχικών Παθήσεων Χανίων. Το προσωπικό των νοσοκομείων, αναφέρει το σχέδιο θα αξιοποιηθεί σε νέες δομές, ενώ η κτιριακή υποδομή των νοσοκομείων θα χρησιμοποιηθεί για την κατάρτιση και απασχόληση ασθενών και για την ανάπτυξη διαφόρων πανεπιστημιακών τμημάτων (Κέρκυρα, Τρίπολη, Χανιά). Για το ΨΝΑ, το Δρομοκαϊτειο και το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης προβλέπεται ως το 2006 η μείωση του αριθμού των κλινών τους σε 500, 350 και 250 αντίστοιχα, που θα καλύπτουν μόνο οξέα περιστατικά με νοσηλεία μέσης διάρκειας, ενώ προβλέπεται η οριστική κατάργησή τους έως το 2012 - 2015.

«Τα νέα κτίρια του νοσοκομείου που σήμερα εγκαινιάζουμε, σας γνωρίζω ότι είναι τα μόνα που θα μείνουν σε λειτουργία μετά το 2006. Τα υπόλοιπα κτίρια θα πάψουν να λειτουργούν με τη μορφή που λειτουργούν σήμερα», τόνισε η υφυπουργός κατά τη διάρκεια της τελετής εγκαινίων έξι προκάτ κτιρίων που θα στεγάσουν νοσηλευτικά τμήματα και υποστηρικτικές υπηρεσίες του νοσοκομείου.

Η κατασκευή των κτιρίων ολοκληρώθηκε, δυο και πλέον χρόνια μετά τους σεισμούς του Σεπτέμβρη του 1999, που έβγαλαν εκτός λειτουργίας το 80% των κτιριακών εγκαταστάσεων του νοσοκομείου, τινάζοντας στον αέρα την ψυχιατρική περίθαλψη της χώρας. Τα έξι πάντως από τα δέκα συνολικά νοσηλευτικά τμήματα που θα στεγάζονται εκεί δε λειτουργούν, διότι είναι κενές το 45% των οργανικών θέσεων προσωπικού.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο βουλευτής Ν. Κακλαμάνης ως εκπρόσωπος της ΝΔ.

«Ευπρέπεια»

Η χτεσινή φιέστα στο Ψυχιατρείο Αττικής έπρεπε να έχει και την απαραίτητη ευπρέπεια.

Ετσι κατόπιν εντολής οι ασθενείς δε βγήκαν απ' τα δωμάτιά τους, ενώ έγινε και (εμφανισιακή) επιλογή των νοσηλευτριών που θα συνόδευαν την υφυπουργό Χρ. Σπυράκη.

Ε, τι να πει κανείς εκτός απ' το ότι το ανώτατο στάδιο της μεταρρύθμισης είναι η... ευπρέπεια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ