ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΤΡΑ
Κατάληψη του δημαρχείου

Αντιδρούν οι εργαζόμενοι στο δήμο στην προσπάθεια ιδιωτικοποίησης μέρους των υπηρεσιών καθαριότητας απο την δημοτική αρχή

Με δίωρη προειδοποιητική στάση εργασίας και ημίωρη συμβολική κατάληψη του δημαρχείου Πάτρας απάντησαν χτες το πρωί οι εργαζόμενοι στο δήμο, στην επικείμενη προσπάθεια ιδιωτικοποίησης τμήματος της καθαριότητας από την πλευρά της δημοτικής αρχής και συγκεκριμένα του 70% των πλατειών και κοινόχρηστων χώρων.

Οι εργαζόμενοι από νωρίς το πρωί συγκεντρώθηκαν έξω από το δημαρχείο και με προμετωπίδα το πανό που έγραφε «Οχι στις ιδιωτικοποιήσεις. Οχι στην ομηρία των εκτάκτων. Προσλήψεις τώρα μόνιμου προσωπικού», δήλωσαν την αποφασιστικότητά τους να εντείνουν τις αγωνιστικές κιητοποιήσεις προκειμένου να μην περάσουν οι αντιλαϊκές επιλογές της δημοτικής αρχής.

Στη συγκέντρωση των εργαζομένων μοναδικη παραφωνία αποτέλεσε η προκλητική παρουσία της αστυνομίας, η οποία αποχώρησε μετά από έντονη παρέμβαση των συνδικαλιστών της ΕΣΑΚ σε συνδυασμό με την κατακραυγή των εργαζομένων. Στη συνάντηση που είχαν μέλη του ΔΣ των Σωματείων και οι εργαζόμενοι με τον δήμαρχο της Πάτρας, Ευάγγελο Φλωράτο, κατά τη διάρκεια της ημίωρης κατάληψης, φάνηκε ξεκάθαρα η στοχοπροσήλωση του δημάρχου που εκλέχτηκε με την ΝΔ, στην υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής.

Με πρόσχημα την αδυναμία εκτέλεσης έργου απο τους εργαζόμενους στην καθαριότητα, η δημοτική αρχή επιδιώκει για αρχή να αναθέσει το 70% της καθαριότητας σε ιδιώτες - εργολάβους, με το υπέρογκο ποσό του 1,3 δισ. δραχμών, διαλύοντας ουσιαστικά τις δημοτικές υπηρεσίες. Στην ουσία επιδιώκεται η λειτουργία του δήμου με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, όπου σιγά σιγά θα εισαχθούν και οι ελαστικές σχέσεις εργασίας.

Η αλήθεια όμως είναι - όπως την εξέφρασαν οι εργαζόμενοι - πως για την ελλειπή καθαριότητα του δήμου φταίει η δημοτική αρχή που όχι μόνο δεν προσλαμβάνει διπλάσιο μόνιμο προσωπικό όπως απαιτείται, αλλά και δεν προχωρά στον εκσυγχρονισμό των μέσων καθαρισμού και την αξιοποίηση των υπαρχόντων, με προφανή στόχο την απαξίωση των υπηρεσιών και την κατασυκοφάντηση των εργαζομένων προς όφελος των ιδιωτών.

Αλλωστε, με ευθύνη του Ε. Φλωράτου, εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν για την υπηρεσία καθαριότητας απασχολούνται σε άλλες υπηρεσίες, με αποτέλεσμα το ήδη λειψό προσωπικό να συρρικνώνεται ακόμα περισσότερο με τα γνωστά αποτελέσματα.

Στα επιχειρήματα αυτά των εργαζομένων φάνηκε η απόλυτη ένδεια του Ε. Φλωράτου αλλά και η προσπάθειά του να εξυπηρετήσει ιδιωτικά συμφέροντα, αφού το μόνο που κατάφερε να ψελίσει ήταν: «Ας το δοκιμάσουμε και θα δούμε», για να εισπράξει ακαριαία τη χλεύη των εργαζομένων.

Μετά την κινητοποίηση τα ΔΣ των σωματείων του δήμου συνεδρίασαν και αποφάσισαν κλιμάκωση του αγώνα, με ενημέρωση του λαού της πόλης και σύσκεψη φορέων που θα γίνει τη Δευτέρα, 15 του Οκτώβρη στο Εργατικό Κέντρο. Η πρόεδρος των Δημοτικών Υπαλλήλων Πάτρας Τασία Κυριακοπούλου, δηλωσε στο «Ρ» πως «οι εργαζόμενοι δεν θα επιτρέψουν την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών του δήμου που θα λειτουργήσει σε βαρος τόσο των εργαζομένων όσο και των δημοτών».


ΚΑΜΑΤΕΡΟ
Αντιδράσεις για το νέο δημαρχείο

Κατάληψη στο γραφείο του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Καματερού πραγματοποίησαν χτες εφτά δημοτικοί σύμβουλοι (έξι από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης και ένας της συμπολίτευσης), ζητώντας να μην ισχύσουν τα αποτελέσματα του διαγωνισμού για την ανέγερση νέου δημαρχείου.

Οπως υποστήριξαν, την εγκυρότητα των αποτελεσμάτων έχει αμφισβητήσει η Περιφέρεια, η οποία με απόφασή της έκρινε παράνομες τις διαδικασίες. Σύμφωνα με δημοτικούς συμβούλους, ο δήμαρχος Χριστόφορος Δανακός παρουσίασε προχτές, στο Δημοτικό Συμβούλιο, έγγραφο του υφυπουργού Εσωτερικών, Κ. Καΐσερλη, το οποίο αναστέλλει την εκτέλεση των αποφάσεων της Περιφέρειας, μέχρι την έκδοση της απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας όπου προσέφυγε ο δήμος κατά της Περιφέρειας.

Το γεγονός αυτό, σημείωναν χτες οι σύμβουλοι, δίνει τη δυνατότητα στον δήμαρχο να ξεκινήσει την ανέγερση του νέου δημαρχείου.

Οι σύμβουλοι επρόκειτο να παραμείνουν στο γραφείο του προέδρου μέχρι το βράδυ και από σήμερα θα προσδιορίσουν τις νέες τους κινήσεις.


Εκδηλώσεις αντιστασιακών
  • Το ΔΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης(ΠΕΑΕΑ) την Παρασκευή 12-10-01 στις 10πμ, στην πλατεία Κλαυθμώνος, διοργανώνει εκδήλωση για το γιορτασμό της 57ης επετείου της αποχώρησης των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής από την Ελλάδα.

Καλούνται όλοι οι αγωνιστές και οι φίλοι της Εθνικής Αντίστασης, καθώς και όλα τα Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ Αττικής, να πάρουν μέρος, με τα λάβαρα τους, στην τιμητική αυτή εκδήλωση. Θα ακολουθήσει πορεία και κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη.

  • Ο Δήμος Κερατσινίου και οι Οργανώσεις ΠΕΑΕΑ και ΠΣΑΕΕΑ διοργανώνουν τριήμερες εκδηλώσεις για να τιμηθεί η ιστορική 57η επέτειος της «Μάχης της Ηλεκτρικής», καθώς και η μνήμη των αγωνιστών που έπεσαν στη μάχη.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων ανοίγει την Παρασκευή 12-10-01 στις 5 μμ, με στεφάνωμα στις πλάκες με τα ονόματα των πεσόντων. Το Σάββατο 13-10-01 στις 12 το μεσημέρι θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση στο νεκροταφείο της «Ανάστασης» και την Κυριακή 11 πμ στο μνημείο της Ηλεκτρικής, μετά τη δέηση, θα ακολουθήσουν οι χαιρετισμοί των διοργανωτών φορέων και η κατάθεση στεφάνων.

  • Ο Δήμος Λαυρεωτικής και το Τοπικό Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ, διοργανώνουν την Κυριακή 14-10-01 στις 10.30 πμ στο Πολιτιστικό Κέντρο Λαυρίου πολιτικό και θρησκευτικό μνημόσυνο για τα 800 περίπου θύματα από ασιτία και τους πεσόντες αγωνιστές στην περίοδο της γερμανικής κατοχής, στο Λαύριο. Θα τιμηθούν επίσης και οι εκτελεσμένοι Λαυριώτες από τους Γερμανούς στο Κούρνοβο, στις 6 Ιουνίου 1943.
  • Το Παράρτημα Λαμίας της ΠΕΑΕΑ διοργανώνει την Κυριακή 14-10-01 στις 10.30 πμ στη Μακρακώμη, εκδήλωση για να τιμήσει την 58η επέτειο της νικηφόρας μάχης της Μακρακώμης, που έδωσε ο ΕΛΑΣ ενάντια στα γερμανικά κατοχικά στρατεύματα.

Τα Κεντρικά Γραφεία της ΠΕΑΕΑ δρομολογούν πούλμαν που θα αναχωρήσουν από την πλατεία Κάνιγγος στις 7πμ. Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλ.: 8234.296 και 8831.368.

- Επίσης, την Κυριακή 14-10-01 Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ διοργανώνουν εκδηλώσεις για να τιμήσουν τα 60χρονα του ΕΑΜ και 55χρονα του ΔΣΕ:

  • Αιγάλεω, στις 10.30 πμ, στην αίθουσα «Γιάννης Ρίτσος» στο Παλαιό Δημαρχείο.
  • Τούμπας, στις 10 πμ.
  • Αγρινίου, στο Θέατρο «Ανεσις» στις 9 πμ. Ακόμη με τη συνεργασία του Δήμου Θέρμου εκδήλωση για τη μάχη της Γουρίτσας που έδωσε ο ΕΛΑΣ στις 10-7-1943, εναντίον των Γερμανών κατακτητών, που θα γίνει στις 11 πμ στο χώρο του μνημείου της Μυρτιάς.

ΔΙΚΗ Α. ΛΕΣΠΕΡΟΓΛΟΥ
«Χάρτινο» το ογκώδες κατηγορητήριο

Μόνο σαν μια ιστορία κατασκευασμένη εξ ολοκλήρου από τις διωκτικές αρχές, με στόχο την παρουσίαση «αντιτρομοκρατικού» έργου, μπορεί να θεωρηθεί η περίφημη εμπλοκή του Αβραάμ Λεσπέρογλου στις υποθέσεις της λεγόμενης «Αντικρατικής Πάλης», που άρχισαν να εκδικάζονται χτες στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών. Κατά τη διάρκεια της πρώτης μέρας της δίκης, εξετάστηκαν 13 μάρτυρες του κατηγορητηρίου - μεταξύ των οποίων και αυτόπτες - και κανένας από αυτούς δεν κατέθεσε ότι ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος είχε οποιαδήποτε ανάμειξη στη δολοφονία του εισαγγελέα Γ. Θεοφανόπουλου την 1-4-1985 έξω από το σπίτι του στην Καλλιθέα, στη ληστεία της χρηματαποστολής της Τράπεζας Πίστεως στις 6-5-1985 έξω από το σούπερ μάρκετ «Σκλαβενίτης» στο Γαλάτσι και στο φόνο των αστυνομικών Γ. Πανταζόπουλου και Μιχ. Τσιμπούρη. Αντίθετα, δήλωσαν κατηγορηματικά ότι δεν αναγνωρίζουν στο πρόσωπο του Α. Λεσπέρογλου κάποιον από τους δράστες.

Ως μάρτυρες εξετάστηκαν, ειδικότερα, οι συγγενείς του άτυχου εισαγγελέα, Σοφία Θεοφανοπούλου (σύζυγος), Αλ. Θεοφανόπουλος (γιος), Λεων. Θεοφανόπουλος (αδελφός) και Ασπασία Αρβανίτου (αδελφή). Είπαν ότι δε γνωρίζουν τίποτα για τη δολοφονία του ανθρώπου τους, πέρα από αυτά που τους ανέφερε η αστυνομία, ούτε για τον Α. Λεσπέρογλου και εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους γιατί κλήθηκαν να καταθέσουν. «Δε θέλω πια να βρίσκομαι σε μια αίθουσα δικαστηρίου και να βλέπω πότε τον ένα και πότε τον άλλο υποτιθέμενο δολοφόνο του άνδρα μου», ξέσπασε κάποια στιγμή η Σοφία Θεοφανοπούλου.

Οι μάρτυρες Ι. Βαρακατσάνος, Χρ. Σχίζας, Νικ. Ξένος, Γ. Μπουμπούρακας και Δημοσθ. Σγουρίδης έπεσαν σε αντιφάσεις σε σχέση με τις προδικαστικές καταθέσεις τους, ωστόσο απάντησαν αρνητικά στο ερώτημα αν αναγνωρίζουν στο πρόσωπο του κατηγορουμένου κάποιο από τα δύο ύποπτα άτομα με μοτοσικλέτα που είχαν αντιληφθεί έξω από το σπίτι του εισαγγελέα πριν και μετά τη δολοφονία του. Περίεργη, τέλος, ήταν η «κατάθεση» του αστυνομικού Παναγιώτη Γκουλιάρα, που τότε υπηρετούσε στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. Ο μάρτυρας αυτός κλήθηκε για πρώτη φορά να καταθέσει. Είχε ερευνήσει στο παρελθόν τις υποθέσεις της «Αντικρατικής Πάλης», αλλά δε θυμόταν τίποτα σχετικό, όπως ισχυρίστηκε.

Για την «υπόθεση Σκλαβενίτη» κατέθεσαν ο νυχτοφύλακας Γ. Βουκελάτος και ο αυτόπτης μάρτυρας Δημ. Μιχαλάς. Και αυτοί αρνήθηκαν ότι ο κατηγορούμενος ήταν ένας από τους τρεις δράστες. Κατέθεσε, επίσης, η Βασιλική Τσερκέζη, γειτόνισσα του Χρ. Τσουτσουβή.

Η συνήγορος υπεράσπισης Τασία Χριστοδουλοπούλου σχολίασε ότι «από τις καταθέσεις των μαρτύρων αποκαλύπτεται πως όλο το υλικό της δικογραφίας είναι εντελώς ασθενές για να στηρίξει κακούργημα, αλλά και την οποιαδήποτε ανάμειξη του κατηγορουμένου με τις κρινόμενες υποθέσεις». Νωρίτερα, ο ίδιος ο Α. Λεσπέρογλου αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες και απέδωσε την εμπλοκή του σε «πολιτικές καθαρά σκοπιμότητες και παραγωγή αντιτρομοκρατικού έργου». Η δίκη συνεχίζεται σήμερα με την εξέταση και άλλων μαρτύρων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ