ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ
Δύσκολη αρχή

Δύσκολη αρχή στην Ευρωλίγκα για τον Ομπράντοβιτς και τον Παναθηναϊκό

Sportidea

Δύσκολη αρχή στην Ευρωλίγκα για τον Ομπράντοβιτς και τον Παναθηναϊκό
O πρωταθλητής Παναθηναϊκός και το Περιστέρι παίρνουν τη σκυτάλη σήμερα για να αρχίσουν την ευρωπαϊκή τους πορεία. Στη σημερινή δεύτερη δόση της πρώτης αγωνιστικής στην Ευρωλίγκα ο Παναθηναϊκός υποδέχεται στο ΟΑΚΑ (21.00) τη Σκίπερ Μπολόνια, ενώ το Περιστέρι δοκιμάζεται στη Λουμπλιάνα κόντρα στην Ολύμπια (21.30).

Στο ΟΑΚΑ ο Παναθηναϊκός (που χτες απέκτησε τον 24χρονο Αργεντινό, με ισπανικό διαβατήριο, Πέπε Σάντσεθ) ετοιμάζεται για την αρχή του φετινού ευρωπαϊκού του μαραθωνίου και όπως είναι γνωστό «η αρχή είναι το ήμισυ του παντός». Αλλωστε όπως ανέφερε και ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς η φετινή διοργάνωση είναι πολύ ποιοτική και το σύστημα διεξαγωγής δεν επιτρέπει κανένα εφησυχασμό, πόσο μάλλον η πρώτη αγωνιστική. Ο Σέρβος τεχνικός τόνισε ότι η Σκίπερ αποτελεί τη δυσκολότερη αρχή που θα μπορούσε να έχει η ομάδα του: «Η Φορτιτούτο (νυν Σκίπερ) αποτελεί τον κορμό της Εθνικής Ιταλίας και σίγουρα είναι μία ομάδα "γεμάτη" που διαθέτει 2 καλούς παίκτες σε κάθε θέση. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται ο Αμερικανός Τζον Σέλεσταντ».

Παρ' όλα αυτά οι Ιταλοί έχουν και τα τρωτά τους σημεία. Και από τα λεγόμενα του «Ζοτς» φαίνεται να τα έχει διαβάσει καλά ο τεχνικός των πρωταθλητών: «Ο αντίπαλός μας είναι επιρρεπής στο λάθος, αφού έχει κατά μ.ο. 20 (!) σε κάθε ματς και είναι προφανές ότι δεν αντέχει στην ασφυκτική πίεση. Πρέπει να κερδίσουμε γι' αυτό οφείλουμε να παίξουμε επιθετική άμυνα και να έχουμε όσο το δυνατόν πιο ποιοτική οργάνωση στο παιχνίδι μας». Αναφερόμενος στο μεγάλο ανταγωνισμό που υπάρχει φέτος και στο σύστημα διεξαγωγής που κάνει κάθε παιχνίδι σημαντικό, ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς αναφέρθηκε και στους φιλάθλους του «τριφυλλιού» που θα πρέπει να δίνουν το «παρών» σε όλα τα εντός έδρας παιχνίδια. Στα αγωνιστικά η συμμετοχή των Γιαννούλη και Μπαλογιάννη είναι αμφίβολη, όπως και του Κουτλουάι.

Ολύμπια - Περιστέρι

Δεν του έφθανε η δύσκολη αρχή του Περιστερίου, αφού δεν είναι και ό,τι καλύτερο να αγωνίζεσαι στο «Χάλα Τίβολι» και μάλιστα πρώτο παιχνίδι, ήρθε να προστεθεί και η 8ωρη ταλαιπωρία της ομάδας μέχρι να φθάσει στη Λουμπλιάνα. Οι «κυανοκίτρινοι» αναχώρησαν τα ξημερώματα της Τετάρτης (06:50) για τη Ρώμη, όπου άλλαξαν αεροπλάνο με προορισμό την Τεργέστη. Στη συνέχεια επιβιβάστηκαν σε πούλμαν και διήνυσαν οδικώς μια απόσταση 50 χιλιομέτρων μέχρι να φτάσουν στη σλοβενική πρωτεύουσα. Εστω και έτσι όμως, το Περιστέρι αναζητά σήμερα την πρώτη του νίκη σε επίσημο παιχνίδι μετά τις τρεις ήττες (1 Κύπελλο, δυο Πρωτάθλημα) στην Ελλάδα. Μια νίκη και μάλιστα στο «Χάλα Τίβολι» θα είναι το καλύτερο βάλσαμο για τους παίκτες του Αργύρη Πεδουλάκη, αλλά και για τον ίδιο. Ο Φεράν Μαρτίνεθ αποκλείστηκε από τη 12άδα, ενώ υπάρχουν 4 καινούρια πρόσωπα (Βόιτσικ, Ντίνκινς, Ευθυμίου και Ιμπέζα).

ΠΑΛΗ

Στην Ελλάδα τελικά θα διεξαχθεί το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ελληνορωμαϊκής πάλης ανδρών όπως αποφάσισε η Διεθνής Συνομοσπονδία του αθλήματος ύστερα από έκτακτη σύσκεψή της στη Λοζάνη. Το πρωτάθλημα αυτό, όπως και της Ελευθέρας (ανδρών και γυναικών), ήταν προγραμματισμένα να διεξαχθούν στις ΗΠΑ αλλά λόγω των γνωστών γεγονότων αποφασίστηκε να χωριστούν και να διεξαχθούν σε Ελλάδα και Βουλγαρία, αντίστοιχα. Οι αγώνες της Ελληνορωμαϊκής θα διεξαχθούν από 6 έως και 9 του Νοέμβρη, ενώ τα πρωταθλήματα Ελευθέρας θα γίνουν στη Σόφια από 29 του Νοέμβρη έως και 9 του Δεκέμβρη.

Ενδιαφέρον και επίκαιρο

Με διεθνείς συμμετοχές, ξεκινάει αύριο και ολοκληρώνεται την ερχόμενη Κυριακή το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αθλητικού Δικαίου, που τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού, της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας και της Διεθνούς Ενώσεως Αθλητικού Δικαίου. Τα βασικότερα θέματα που θα συζητηθούν στη διοργάνωση που ανέλαβε το Ελληνικό Κέντρο Ερευνας Αθλητικού Δικαίου (ΕΚΕΑΔ) είναι: Η αθλητική έννομη τάξη (ο νόμος στην εθνική και διεθνή αθλητική ζωή, το εφαρμοστέο δίκαιο και η δικαστική αρμοδιότητα στον αθλητισμό), τα αρνητικά φαινόμενα στην αθλητική δράση και ο νόμος (ντόπινγκ, βία - δωροδοκία - δόλιες παροχές και ανθρώπινα δικαιώματα και αθλητισμός), αθλητική δεοντολογία και αθλητικά ήθη (αθλητικά φίλαθλα και αγωνιστικά ήθη, ο νόμος στην προπονητική και αγωνιστική διαδικασία των αθλούμενων και κώδικας αθλητικής δεοντολογίας).

Οσον αφορά στο σκοπό του ΕΚΕΑΔ, είναι η περαιτέρω συμβολή στην καλλιέργεια και στην ανάπτυξη της αθλητικής επιστήμης στον τομέα του Αθλητικού Δικαίου. Στο συνέδριο συμμετέχουν τα ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Σπουδαστήριο Αθλητικού Δικαίου, η Ελληνική Εταιρία Επιστημών του Αθλητισμού, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών και Πειραιά, το Ινστιτούτο Αθλητικού Δικαίου, η Διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία, το Ολυμπιακό Ινστιτούτο Φιλοσοφίας και Διεπιστημονικής Ερευνας, το Εθνικό Κέντρο Αθλητικών Ερευνών, η Ομοσπονδία Ελλήνων Αθλητικών Επιστημόνων, η Πανελλήνια Ενωση Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής και η Ενωση Γυμναστών Βορείου Ελλάδας.

ΜΠΙΛΙΑΡΔΟ

Τη σημαντικότερη διάκριση στην καριέρα του πέτυχε ο Φίλιππος Κασιδόκωστας, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Μπιλιάρδου Νέων που διεξήχθη στην Κάντια της Ισπανίας. Ο αθλητής του ΑΟ Αμφιτρύων κατάφερε να κατακτήσει το 5ο χρυσό μετάλλιο στην ιστορία του μπιλιάρδου νέων και να μπει στη λίστα των «χρυσών» Ευρωπαίων νικητών στις «τρίσποντες», με 1.300 γενικό μουαγιέν.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΕΦΕΣ ΠΙΛΣΕΝ 87-72
Ιδανική πρεμιέρα

Με τον καλύτερο τρόπο ξεκίνησε ο Ολυμπιακός τις φετινές του υποχρεώσεις για την Ευρωλίγκα, αφού στο κλειστό της Γλυφάδας επιβλήθηκε της τουρκικής Εφές Πίλσεν με 87-72. Ο Ολυμπιακός δε συνάντησε ιδιαίτερα προβλήματα από τους Τούρκους και από νωρίς επέβαλε το ρυθμό του στον αγώνα, παίρνοντας μια διαφορά ασφαλείας στο σκορ 21-6, λίγο πριν τη λήξη της πρώτης περιόδου, με κορυφαίους τους δυο ξένους του - Φόρεστ και Φορντ. Ομως, στη δεύτερη περίοδο, η αμυντική χαλάρωση των παικτών του Ηλία Ζούρου έδωσε την ευκαιρία στους Τούρκους να αμβλύνουν τη διαφορά και τις εντυπώσεις, αλλά και να απειλήσουν στην πράξη τους γηπεδούχους. Το 20λεπτο ολοκληρώθηκε με 42-36 και τους φιλοξενούμενους να κάνουν όνειρα για εκτός έδρας νίκη στην πρεμιέρα της Ευρωλίγκα. Οι «ερυθρόλευκοι» ξαναβρήκαν στην αρχή της επανάληψης το καλό αγωνιστικό τους πρόσωπο. Με υψηλά ποσοστά ευστοχίας από την περιφέρεια, χάρη και στην απόδοση του Στεφάν Ρισασέ, καθώς και πιο «σφιχτή» άμυνα ο Ολυμπιακός ξέφυγε και πάλι με 11 πόντους (52-41). Στην αντίπερα όχθη η πηγή κινδύνων για την ελληνική ομάδα ήταν ο Μεχμέτ Οκούρ, όμως το 4ο φάουλ του έκοψε τον ρυθμό και έτσι το έργο της ελληνικής ομάδας έγινε ακόμα πιο εύκολο

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Φορντ 28, Αμανατίδης 15, Φόρεστ 17, Ρισασέ 15, Παπανικολάου 4, Παπαλουκάς 2, Τόμιτς 4, Ντε Μιγκέλ 2.

ΕΦΕΣ ΠΙΛΣΕΝ: Τουντσερί 6, Μπράουν 16, Στομπέργκας 2, Καμπάλα 10, Οκούρ 17, Ονάν 15, Βεκίλογλου 3, Πέκερ 3.

ΠΙΝΓΚ ΠΟΝΓΚ

Εντυπωσιακή, είναι η παρουσία των αθλητών-τριών μας στους Βαλκανικούς Αγώνες Πινγκ Πονγκ που πραγματοποιούνται στη Φιλιππούπολη της Βουλγαρίας, καθώς χτες δύο ελληνικά «δίδυμα» και ένας αθλητής μας κατάφεραν να ανέβουν στο τρίτο σκαλί του βάθρου. Συγκεκριμένα, χάλκινα μετάλλια χάρισαν στη χώρα μας οι Κατερίνα Νικολακοπούλου - Κωνσταντίνα Μάγγου, οι Κώστας Λαγογιάννης - Τάσος Ρηνιώτης και ο Κώστας Παπαγεωργίου στο «απλό» ανδρών.

  • Με τον καλύτερο τρόπο ξεκίνησε την προσπάθειά της για διάκριση στη «Σούπερ Λίγκα» που διεξάγεται στη Σαμάρα, η Εθνική μας ομάδα Πινγκ Πονγκ των αδρών, η οποία χτες επικράτησε της αντίστοιχης της Ρωσίας με 3-1.
ΠΟΛΟ
«Ερυθρόλευκος» ο Καλακόνας

Αίσιο τέλος για τον Ολυμπιακό είχε το χρόνιο σίριαλ της μεταγραφής του Θοδωρή Καλακόνα. Ετσι ο πρώην πλέον αρχηγός του Εθνικού αλλάζει ομάδα, όχι όμως και τόπο, αφού παραμένει στον Πειραιά αλλά πλέον με τα «ερυθρόλευκα». Σημειώνεται ότι εδώ και περίπου τρία χρόνια, κάθε μεταγραφική περίοδο ο Καλακόνας ετοιμαζόταν για μετακόμιση στον Ολυμπιακό αλλά αυτό δεν είχε γίνει εφικτό. Τελικά η μετακόμιση ολοκληρώθηκε φέτος αφού η διοίκηση των «κυανολεύκων» συμφώνησε για τη μεταγγραφή του στον Ολυμπιακό και σύμφωνα με πληροφορίες θα πάρει περίπου οκτώ εκατομμύρια δραχμές, όσα δηλαδή και ο παίκτης για κάθε ένα από τα τρία χρόνια που θα παίζει με τους «ερυθρόλευκους». Το συμβόλαιο αναμένεται να υπογραφεί σήμερα το πρωί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ