ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Σε ασφυκτικό στρατιωτικό κλοιό

Επιβεβαίωσαν Πακιστανοί αξιωματούχοι ότι παραχωρήθηκαν δύο αεροδρόμια σε αμερικανικές «επιμελητειακές» δυνάμεις

Παραταγμένοι στρατιώτες περιμένουν τους διαδηλωτές

Associated Press

Παραταγμένοι στρατιώτες περιμένουν τους διαδηλωτές
ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Χιλιάδες στρατιώτες, με το δάκτυλο στη σκανδάλη, περιπολούν τους δρόμους όλων των πακιστανικών πόλεων, με επίκεντρο την πόλη Κουέτα, όπου τις τελευταίες ημέρες σημειώθηκαν αιματηρές συγκρούσεις. Τα πολυβολεία έχουν αυξηθεί και τα μέτρα ασφαλείας είναι πλέον ασφυκτικά από άκρη σε άκρη στο Πακιστάν, που σήμερα ξημερώνει άλλη μια μέρα «πανεθνικής απεργίας και διαμαρτυρίας», όπως καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας Αφγανιστάν - Πακιστάν, εκπροσωπώντας 35 ισλαμικές οργανώσεις.

Οι φήμες ότι η πυρκαγιά στην έδρα του πακιστανικού Γενικού Επιτελείου Στρατού στο Ραβαλπίντι δεν ήταν βραχυκύκλωμα, αλλά το αποτέλεσμα σκληρής μάχης ανάμεσα σε «φιλο-Ταλιμπάν» αξιωματούχους του στρατού και σε συναδέλφους τους πιστούς στον στρατηγό Μουσαράφ, τείνουν να λάβουν ιδιαίτερα σοβαρές διαστάσεις. Παρά την αναταραχή που φαίνεται, σχεδόν με βεβαιότητα, ότι υπάρχει στους κόλπους του στρατεύματος, ο εκπρόσωπος του στρατιωτικού ηγέτη της χώρας, ταξίαρχος Ρασίντ Κουρέισι, δήλωνε, χτες, κατηγορηματικά ότι «όλα είναι υπό έλεγχο» και παρέθετε ορισμένα χαρακτηριστικά στοιχεία, όπως, παραδείγματος χάριν, ότι «στις διαδηλώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί από την Κυριακή μέχρι σήμερα δεν έχουν λάβει συνολικά μέρος περισσότεροι από μερικές χιλιάδες άνθρωποι. Δεν το βρίσκω διόλου ανησυχητικό για μια χώρα 140 εκατομμυρίων κατοίκων».

Ο Κουρέισι, όπως και ο υπουργός Εσωτερικών Μοϊνουντίν Χάιντερ, επιβεβαίωσε ότι δόθηκε η άδεια στον αμερικανικό στρατό να χρησιμοποιήσει δύο αεροδρόμια. Διευκρίνισε, όμως, ότι δεν πρόκειται να εξαπολυθούν από εκεί επιθέσεις κατά του Αφγανιστάν, αλλά θα χρησιμοποιηθούν μόνο για αποστολές διάσωσης και περισυλλογής. Οι δύο Πακιστανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν, επίσης, ότι υπάρχει αμερικανικό στρατιωτικό προσωπικό στο Πακιστάν, αλλά μόνο επιμελητειακό και όχι στρατιώτες. Ο Κουρέισι αρνήθηκε, για λόγους ασφαλείας, να αναφέρει τα αεροδρόμια, αλλά και κάποιο χρονοδιάγραμμα της άφιξης των αμερικανικών δυνάμεων. Εντούτοις, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, ήδη, έχουν εντοπιστεί πολλά αμερικανικά στρατιωτικά μεταγωγικά και ελικόπτερα στις επαρχίες Μπαλουχιστάν και Σιντχ.

Την ίδια στιγμή, γινόταν γνωστό ότι ο στρατός άνοιξε πυρ κατά ενός οργισμένου πλήθους που προσπάθησε να εισβάλει στις φυλακές κοντά στο μεθοριακό πέρασμα, με το Αφγανιστάν, Μπατζούρ, όπου κρατούνται δεκάδες ισλαμιστές διαδηλωτές που συνελήφθησαν τις τελευταίες ημέρες. Σύμφωνα με πληροφορίες, 11 διαδηλωτές τραυματίστηκαν, εκ των οποίων οι 3 σοβαρά.

ΧΩΡΕΣ ΤΟΥ ΚΟΛΠΟΥ
Φόβος κυριεύει τους ξένους υπηκόους

Ενας Καναδός τεχνικός αεροσκαφών δολοφονήθηκε στην πόλη του Κουβέιτ

Εκτακτα μέτρα και ελαχιστοποίηση κάθε μετακίνησης συνιστούν οι δυτικές πρεσβείες σε όλα τα αραβικά κράτη που έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΚΟΥΒΕΪΤ - ΡΙΑΝΤ - ΜΑΣΚΑΤ.-

Στα όρια του πανικού ζουν οι κοινότητες των Δυτικών που βρίσκονται μόνιμα σε χώρες του Κόλπου, μετά και από τη δολοφονία Καναδού τεχνικού αεροσκαφών, αργά το βράδυ της Τετάρτης, στην πόλη του Κουβέιτ.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο Καναδός τεχνικός, που εργαζόταν στην κουβεϊτιανή αεροπορική βάση Αχμαντ αλ Τζάμπερ όπου σταθμεύουν από το 1991 αμερικανικά αεροσκάφη, μαζί με τη Φιλιππινέζα σύζυγό του δέχτηκαν τα πυρά αγνώστων που σταμάτησαν δίπλα τους με αυτοκίνητο. Ο Καναδός σκοτώθηκε επί τόπου και η σύζυγός του νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. Οι κουβεϊτιανές αρχές επισήμως δεν έχουν δημοσιοποιήσει κανένα στοιχείο, όμως ανώνυμοι αξιωματούχοι συνέδεαν τη δολοφονία με τις αμερικανικές επιθέσεις στο Αφγανιστάν και τη διογκούμενη λαϊκή δυσαρέσκεια στις αραβικές και μουσουλμανικές χώρες.

Η δολοφονία στην πόλη του Κουβέιτ σημειώθηκε ένα 24ωρο μετά από την επίθεση με μολότοφ που δέχτηκε από άγνωστο Σαουδάραβα, ένα ζευγάρι Γερμανών στο Ριάντ, ενώ, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις, εκτιμάται ότι με την περιρρέουσα κατάσταση συνδέεται και η βομβιστική επίθεση, το βράδυ του Σαββάτου, επίσης στη Σαουδική Αραβία, οπότε έχασαν τη ζωή τους 2 άνθρωποι, εκ των οποίων ο ένας Αμερικανός.

Η γερμανική πρεσβεία στη Σαουδική Αραβία συμβούλευσε τους υπηκόους της να αποφεύγουν τις μετακινήσεις και να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί. Οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν τους, περίπου, 8.000 υπηκόους τους στο Κουβέιτ «να περιορίσουν στο άκρως απαραίτητο τις μετακινήσεις τους». Ανάλογες συμβουλές έχουν εκδώσει όλες οι δυτικές πρεσβείες στις αραβικές χώρες. Δυτικός διπλωμάτης στην Υεμένη δήλωνε ότι όλες, σχεδόν, οι δυτικές πρεσβείες έχουν δεχτεί βομβιστικές απειλές ενώ συνάδελφοί του στις χώρες του Κόλπου τόνιζαν ότι έχει αρχίσει να κυριαρχεί πανικός και οι ξένοι υπήκοοι κλείνονται στα σπίτια τους.

Βρετανός αξιωματούχος ασφαλείας στο Ομάν υπογράμμιζε ότι «επικρατεί η αίσθηση ότι είμαστε σε τεντωμένο σχοινί». Επικαλούμενος την κρίσιμη διεθνή κατάσταση, ο Μπιλ Κλίντον ακύρωσε την επίσκεψή του σε τεχνολογική έκθεση στο Ντουμπάι, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Πάντως, για ορισμένους Δυτικούς υπηκόους δεν πρόκειται παρά για «μεμονωμένα περιστατικά».

«Παραινέσεις»

Ο διευθυντής της σαουδαραβικής βασιλικής Χρηματιστηριακής Εταιρίας, και ανιψιός του βασιλιά Φαχντ, Πρίγκιπας Αλουαλίντ Μπιν Ταλάλ, επισκέφθηκε, χτες, τη Νέα Υόρκη, δηλώνοντας ότι θέλει να εκφράσει, εκ μέρους όλου του αραβικού και ισλαμικού κόσμου, τον αποτροπιασμό του για το «φοβερό έγκλημα» των τρομοκρατικών επιθέσεων αλλά και τη συμπάθειά του για τον αμερικανικό λαό. Ο Μπιν Ταλάλ παρέδωσε στο δήμαρχο της Νέας Υόρκης επιταγή 10 εκατομμυρίων δολαρίων για την αποκατάσταση των ζημιών αλλά και για βοήθεια προς τα θύματα. Εντούτοις, σε γραπτή ανακοίνωσή του, ζητά «να αντιμετωπιστούν τα θέματα που οδηγούν σε τέτοια εγκλήματα, να επανεξεταστεί η αμερικανική πολιτική στη Μέση Ανατολή, καθώς οι Παλαιστίνιοι ακόμα σφαγιάζονται από το Ισραήλ και ο κόσμος γυρνά τα μάτια του αλλού».

ΚΙΝΑ
«Σχετίζονται με τη διεθνή τρομοκρατία» οι αυτονομιστές Ουιγούροι...

ΠΕΚΙΝΟ.-

Για πρώτη φορά το Πεκίνο συνέδεσε χτες επίσημα τη δράση του αυτονομιστικού κινήματος των μουσουλμάνων Ουιγούρων της επαρχίας Σιντζιάνγκ με τη διεθνή εκστρατεία κατά της τρομοκρατίας!

«Η μάχη κατά των αυτονομιστών Ουιγούρων στην επαρχία Σιντζιάνγκ αποτελεί επίσης τμήμα της διεθνούς εκστρατείας κατά της τρομοκρατίας» είπε ο εκτελών χρέη εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Σουν Γιουσί, που πρόσθεσε πως οι αυτονομιστές Ουιγούρι στην επαρχία Σιντζιάνγκ, που δρουν με σκοπό τη δημιουργία του ανεξάρτητου κράτους του ανατολικού Τουρκεστάν, έχουν διασυνδέσεις με διεθνείς τρομοκρατικές οργανώσεις...

«Αρκετές οργανώσεις του Ανατολικoύ Τουρκεστάν έχουν ανοιχτά δηλώσει ότι θα καταφύγουν σε βίαια μέσα, σε δραστηριότητες κατά της Κίνας... Ετσι η μάχη κατά του Ανατολικού Τουρκεστάν αποτελεί επίσης τμήμα της διεθνούς εκστρατείας κατά της τρομοκρατίας» είπε κατά λέξη ο Σουν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία σημειώνουν πως έως τώρα η Κίνα είχε συνδέσει την εκστρατεία της κατά των Ουιγούρων αυτονομιστών μόνον έμμεσα με τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και παρατηρούν πως είναι για την ώρα αδιευκρίνιστο γιατί ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρθηκε σε «οργανώσεις του ανατολικού Τουρκεστάν» απ' τη στιγμή που το Πεκίνο είθισται να τις χαρακτηρίζει «αποσχιστικές οργανώσεις με στόχο την ανεξαρτησία της επαρχίας Σιντζιάνγκ».

Πάντως, νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, είχε εκφράσει τη λύπη της κυβέρνησής του για τις αυξανόμενες «απώλειες πολιτών» από τις επιδρομές στο Αφγανιστάν, επαναλαμβάνοντας πως «οι στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της τρομοκρατίας θα πρέπει να έχουν σαφείς στόχους και να γίνεται προσπάθεια να μη πλήττονται αθώοι πολίτες».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ