ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΑΥΡΟΠΗΓΗ ΚΟΖΑΝΗΣ
Συνεχίζουν τον αγώνα

Περίπου 500 κάτοικοι έκαναν χτες νέα συγκέντρωση σε απάντηση της εκστρατείας τρομοκράτησής τους από την κυβέρνηση

Συνεχίζουν απτόητοι τις κινητοποιήσεις τους οι κάτοικοι της Μαυροπηγής Κοζάνης, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να τους τρομοκρατήσει με τη χρήση αστυνομικής βίας, δακρυγόνων, με απειλές και με το αξιοθρήνητο υβρεολόγιο σε βάρος των κατοίκων του χωριού από τον υπουργό Ανάπτυξης Ν. Χριστοδουλάκη, που απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Αγγελου Τζέκη, ούτε λίγο ούτε πολύ ισχυρίστηκε ότι οι οπλισμένοι με τεράστια καδρόνια κάτοικοι κατέφυγαν σε «βιαιοπραγίες» σε βάρος της αστυνομίας!

Χτες το πρωί στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο της Κοζάνης εκδικάστηκε η προσφυγή της Επιτροπής Αγώνα των κατοίκων της Μαυροπηγής για το σταμάτημα των εργασιών διάνοιξης του ορυχείου της ΔΕΗ δίπλα στα σπίτια του χωριού. Στην είσοδο του δικαστηρίου είχαν συγκεντρωθεί 500 κάτοικοι της κοινότητας που εξέφρασαν την αγανάκτησή τους, για τη βάναυση συμπεριφορά της αστυνομίας εναντίον τους και τη βίαιη διάνοιξη ορυχείου στις αυλές σχεδόν των σπιτιών τους. Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται να εκδοθεί την ερχόμενη Τετάρτη.

Μετά το τέλος της δίκης οι συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της Κοζάνης. «Ημασταν όλοι οι κάτοικοι στην πορεία», μας δήλωσε ο πρόεδρος του τοπικού Συμβουλίου Γιώργος Αγγελίδης. «Μόνο οι άρρωστοι, οι ανήμποροι και τα μικρά παιδιά έμειναν στο σπίτι». Η πορεία που έγινε δεκτή με εκδηλώσεις συμπάθειας από τον κόσμο, κατευθύνθηκε στο Δημαρχείο και στη συνέχεια στη Νομαρχία όπου επέδωσε ψήφισμα που σ' αυτό τονίζεται ότι οι κάτοικοι δεν παραιτούνται από τον αγώνα τους, καταδικάζουν την αστυνομική βία και θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρι τη δικαίωσή τους.

Προχτές εξάλλου για το ίδιο θέμα οι γυναίκες της Μαυροπηγής πραγματοποίησαν συλλαλητήριο στη λαϊκή αγορά της Πτολεμαΐδας και κατέλαβαν για μία ώρα το Δημαρχείο της πόλης, καταγγέλλοντας την κτηνώδικη συμπεριφορά της αστυνομίας.

Γιατί «κόπηκε» το Τέμενος;

Στη Βουλή το θέμα ματαίωσης του έργου κατασκευής υδροηλεκτρικού σταθμού της ΔΕΗ, με ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ

Το θέμα της ακύρωσης της κατασκευής του υδροηλεκτρικού έργου από τη ΔΕΗ στο Τέμενος του ποταμού Νέστου, φέρνει το ΚΚΕ στη Βουλή, με Ερώτηση των βουλευτών Αγγελου Τζέκη και Γιώργου Χουρμουζιάδη, η οποία απευθύνεται στον υπουργό Ανάπτυξης. Ο υπουργός καλείται να απαντήσει γιατί απορρίφθηκε η κατασκευή του έργου από τη ΔΕΗ, ενώ αντιθέτως προωθείται η κατασκευή του από τους ιδιώτες.

Ειδικότερα, η Ερώτηση αναφέρει τα εξής: «Είναι γενικά αποδεκτή η χρησιμότητα κατασκευής υδροηλεκτρικής μονάδας στη θέση Τέμενος για την αξιοποίηση του υδάτινου δυναμικού του ποταμού Νέστος. Πρόκειται για ένα έργο η κατασκευή του οποίου μπορεί να γίνει από την ίδια τη ΔΕΗ ΑΕ, όπως εξάλλου προβλέπει (Απρίλιος 2001) και σχετική εισήγηση από την αρμόδια υπηρεσία της Επιχείρησης (κλάδος μελετών της ΔΑΥΕ). Ωστόσο, ο κ. υπουργός Ανάπτυξης δηλώνει στον Τύπο («ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», 26/9/2001) ότι «το έργο θα κατασκευαστεί από ιδιώτες», ενώ το ΔΣ της ΔΕΗ ακυρώνει την κατασκευή του έργου από την Επιχείρηση, απορρίπτοντας σχετική αίτηση της ΔΑΥΕ και υιοθετώντας άλλη «μελέτη», η οποία έγινε από στέλεχος της ΔΕΗ ΑΕ σε συνεργασία με το διευθύνοντα σύμβουλο. Προφανώς για την κυβέρνηση η «απελευθέρωση» του ενεργειακού τομέα της χώρας, περιλαμβάνει και την ιδιωτικοποίηση της κατασκευαστικής δραστηριότητας της ΔΕΗ ΑΕ.

Ερωτάται ο κ. υπουργός:

  • Για ποιο λόγο η κυβέρνηση απέρριψε την επιλογή της κατασκευής του έργου από τη ΔΕΗ ΑΕ, όπως προέβλεπε η αρμόδια υπηρεσία της Επιχείρησης και προωθεί την ανάθεσή του σε ιδιώτες;
  • Θα επιμείνει η κυβέρνηση σ' αυτή τη λαθεμένη επιλογή και πολύ περισσότερο προτίθεται να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των ιδιωτικών κατασκευαστικών ομίλων να επιδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό η υδροηλεκτρική κιλοβατώρα (KWH) και επιπλέον να είναι εμπορεύσιμο το νερό αρδευτικής χρήσης για τους αγρότες».
ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ 12-10-01
ΕΦΟΡΙΑ
Νέα παρτίδα με 361.000 εκκαθαριστικά

Επιπλέον 396 δισ. δρχ. εισρέουν στα Δημόσια Ταμεία

Στα 4,2 εκατ. φτάνει ο αριθμός των δηλώσεων φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων που εκκαθαρίστηκαν μέχρι σήμερα μετά και την 11η αποστολή εκκαθαριστικών που ταχυδρομούνται στις επόμενες ημέρες.

Από τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων και ενώ απομένει η εκκαθάριση μιας ακόμη παρτίδας προκύπτει ότι:

  • Το δηλωθέν εισόδημα φυσικών προσώπων που αποκτήθηκε το 2000 φτάνει συνολικά σε 16,1 τρισ. δρχ. και το μέσο οικογενειακό εισόδημα σε 3.789.000.
  • Η διαδικασία της εκκαθάρισης αποβαίνει θετική για τα Δημόσια Ταμεία, καθώς οι πρόσθετοι φόροι που βεβαιώθηκαν ανέρχονται σε 582,3 δισ. έναντι φόρου 176,3 δισ. που θα επιστραφεί. Ετσι στα Δημόσια Ταμεία θα εισρεύσουν επιπλέον 396 δισ. δρχ.
  • Οι φορολογούμενοι με χρεωστικό εκκαθαριστικό αποτελούν το 28,2% του συνόλου και σε μέσα επίπεδα θα καταβάλουν πρόσθετο φόρο από 483.500 δρχ. ο καθένας.
  • Οι φορολογούμενοι με πιστωτικό εκκαθαριστικό αποτελούν το 36,3% του συνόλου. Σε μέσα επίπεδα θα τους επιστραφεί φόρος ύψους 120.400 δρχ.
  • Τέλος μηδενικό εκκαθαριστικό παρέλαβαν το 35,4% των φορολογουμένων.

Τα ποσά του καθαρού εισοδήματος για τις τουριστικές επιχειρήσεις εκμετάλλευσης ενοικιαζόμενων δωματίων και κάμπινγκ ορίζει με χτεσινή απόφαση το υπουργείο Οικονομικών. Το ετήσιο τεκμαρτό εισόδημα ξεκινά από 2.560.000 δρχ. για τις επιχειρήσεις που διαθέτουν 1 δωμάτιο και κλιμακώνεται μέχρι τα 4.130.000 για 10 δωμάτια. Για κάθε επιπλέον δωμάτιο πάνω από τα 10, το αντίστοιχο εισόδημα προσαυξάνεται κατά 153.000 δρχ. Το υπουργείο Οικονομικών δημοσιοποίησε επίσης τις κλίμακες εισοδήματος για ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και κάμπινγκ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ