ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ο Σταντάλ, ο Φλομπέρ... και η «τρομοκρατία»!

Τι σημαίνει να είσαι διανοούμενος μεν, Αραβας δε, στην «ενωμένη Ευρώπη» της «δικαιοσύνης» και της «ελευθερίας», εν μέσω του νέου ιμπεριαλιστικού πολέμου που βιώνουμε;

Ο Λιβανέζος συγγραφέας, Ελίας Χουρί, συμμετείχε πρόσφατα σε ένα συνέδριο στη Γαλλία. «Ηταν 6.30 το πρωί της Δευτέρας και κοιμόμουν ήσυχος στο δωμάτιο του ξενοδοχείου μου στην Εξ-αν-Προβάνς (νοτιοανατολική Γαλλία)», διηγήθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο, «όταν τέσσερις ένοπλοι αστυνομικοί με πολιτικά εισέβαλαν ξαφνικά στο δωμάτιό μου. Ηταν σουρεαλιστικό. Εψαξαν το δωμάτιό μου και τα προσωπικά μου είδη εξονυχιστικά και με ανέκριναν επί τρία τέταρτα της ώρας, σαν να ήμουν ένας επικίνδυνος τρομοκράτης. Μετά έφυγαν, αφού έλεγξαν αν ήμουν πράγματι προσκεκλημένος σ' ένα συνέδριο, το οποίο είχε οργανώσει ο Μεσογειακός Οίκος Επιστημών του Ανθρώπου».

Οι πράκτορες «κατέσχεσαν ένα φυλλάδιο για ένα θεατρικό έργο με τον τίτλο "El Sacrificio" (Η Θυσία), που βρισκόταν στο δωμάτιό μου και που φαίνεται ότι τους κίνησε πολύ το ενδιαφέρον». Η αιτία για όλα αυτά ήταν μία υπάλληλος του ξενοδοχείου, η οποία πίστεψε ότι «αποκάλυψε» μια «τρομοκρατική συνωμοσία» όταν είδε και άκουσε το Λιβανέζο συγγραφέα να μιλάει στα αραβικά στο τηλέφωνο με την Αγγλία (όπου διαμένει ο γιος του), να στέλνει ένα φαξ στα αραβικά στο Λονδίνο και να λαμβάνει ένα από τη Βηρυτό!

«Οι αστυνομικοί με ανέκριναν επίσης σχετικά με ένα μεταφρασμένο στα αραβικά βιβλίο που βρισκόταν στο κομοδίνο μου, "Το κόκκινο και το μαύρο". Ανακαλύπτοντας τη φωτογραφία του Σταντάλ στο εξώφυλλο, με ρώτησαν αν μου αρέσει ο Φλομπέρ, αναμφίβολα ένας άλλος ανατρεπτικός συγγραφέας», πρόσθεσε με ειρωνεία.

Ο Χουρί είναι γνωστός συγγραφέας στον αραβικό κόσμο και διευθυντής του πολιτιστικού ένθετου της λιβανικής εφημερίδας «Αλ-Ναχάρ».


53η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΦΡΑΓΚΦΟΥΡΤΗΣ
Με απουσία μεγάλων εκδοτικών οίκων

(Της απεσταλμένης μας Αριστούλας ΕΛΛΗΝΟΥΔΗ).-

Η νέα ιμπεριαλιστική επέμβαση των ΗΠΑ επέδρασε καθοριστικά στη φετινή Εκθεση Βιβλίου. Ο αντίκτυπός της είναι έκδηλος με: Τη μη συμμετοχή δεκάδων μεγάλων εκδοτικών οίκων, τα εντεινόμενα μέτρα ηλεκτρονικού ελέγχου των αποσκευών των επισκεπτών και κυρίως με τη σημαντικά μειωμένη προσέλευση επισκεπτών (σχετικών με τη συγγραφή, παραγωγή, μετάφραση, εμπορία και δικαιώματα του βιβλίου).

Οι διευθύνοντες και οι συμμετέχοντες στην έκθεση περιμένουν το Σαββατοκύριακο - τότε μόνον επιτρέπεται η είσοδος (φυσικά με εισιτήριο) στο απλό κοινό - για να δουν το βαθμό επιτυχίας ή αποτυχίας της φετινής έκθεσης. Φανερό είναι, πάντως, το γεγονός ότι, παρά την απουσία των αμερικανικών τραστ, αυτά κινούν τα νήματα στο παρασκήνιο, προσπαθώντας να εξασφαλίσουν τις πωλήσεις τους. Αφού δεν πήγε ο «Μωάμεθ» - οι ΗΠΑ - στο «Βουνό» - ΔΕΒ Φραγκφούρτης - θα πάει το «Βουνό» στο «Μωάμεθ». Στο πλαίσιο αυτό, ζητούν να πάει η ΔΕΒΦ στις ΗΠΑ (όσοι εκδότες από διάφορες χώρες εκδίδουν αμερικανικά βιβλία), αλλά και η φετινή ελληνική έκθεση, όπως μας πληροφόρησε ο πρόεδρος της ΠΟΕΒ, Γ. Δαρδανός. Το ερώτημα είναι «ποιος θα πληρώσει τα σπασμένα»... η Ελλάδα ή ΗΠΑ; «Αν μας πληρώσουν τα έξοδα, θα πάμε» ήταν η απάντηση του Γ. Δαρδανού.

Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι, παρά τη μείωση των επισκεπτών, η ελληνική έκθεση (εθνικό περίπτερο και περίπτερο ΠΟΕΒ - Εκδοτών) παρουσιάζει σημαντικά αυξημένη προσέλευση ξένων (Γερμανών και άλλων). Το εξόχως καλαίσθητο, ποικίλων πνευματικών και πολιτιστικών εκθεμάτων, εθνικό περίπτερο, οι παρουσιάσεις Ελλήνων δημιουργών και των έργων τους προσελκύουν συνεχώς ξένους και απασχολούν καθημερινά τις γερμανικές εφημερίδες. Κόντρα στην ατυχή διεθνή συγκυρία, το ελληνικό βιβλίο «νίκησε» σ' αυτή τη «μάχη». Το πρόβλημα είναι αν θα «κερδίσει» στη συνέχεια και τον «πόλεμο» κατά της ελληνικής γλώσσας.

Ενα πρώτο «βήμα» κατά της απομόνωσης της ελληνικής γλώσσας και της ελληνικής λογοτεχνίας ήταν η χτεσινή απονομή από τον διευθυντή του ΕΚΕΒΙ, Χρήστο Λάζο, του «Blue Book 2001» στον Μένη Κουμανταρέα για το βιβλίο του «Ο ωραίος λοχαγός». Το «Blue Book» είναι ένα ελληνογερμανικό πρόγραμμα προώθησης ενός ελληνικού μυθιστορήματος, μέσω της μετάφρασης και εκδόσεώς του στα γερμανικά. Συγκεκριμένα, το ΕΚΕΒΙ χρηματοδότησε τη μετάφραση κάποιου ελληνικού μυθιστορήματος από όσα ήταν υποψήφια για τα κρατικά βραβεία του ΥΠΠΟ και για τα βραβεία του «Διαβάζω» στα χρόνια 1995-2000 και η γερμανική κριτική επιτροπή επέλεξε το μυθιστόρημα του Μ. Κουμανταρέα.

Στην απονομή του «Blue Book», ο Χρ. Λάζος πρότεινε στη γερμανική πλευρά το πρόγραμμα αυτό να συνεχιστεί, με χρηματοδότηση της μετάφρασης από το ΥΠΠΟ και με επόμενα υποψήφια μυθιστορήματα, όσα θα είναι υποψήφια για τα βραβεία του ΥΠΠΟ και του «Διαβάζω» το 2001.

Να σημειωθεί ότι οι εκδηλώσεις της χτεσινής ημέρας έκλεισαν με συναυλία του Γιώργου Νταλάρα στην Παλιά Οπερα της Φραγκφούρτης.


Μια μελαγχολική κωμωδία

Πρεμιέρα, σήμερα, στο θέατρο «Κάτια Δανδουλάκη», με το έργο του κορυφαίου Αγγλου δραματουργού Χάρολντ Πίντερ «Προδοσία». Η παράσταση ανεβαίνει σε σκηνοθεσία και μετάφραση Σταμάτη Φασουλή, σκηνικά Γιώργου Πάτσα, κοστούμια Λουκίας, φωτισμούς Λευτέρη Παυλόπουλου και μουσική Ιάκωβου Δρόσου. Τους ρόλους ερμηνεύουν: Κάτια Δανδουλάκη, Σταύρος Ζαλμάς, Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος και Λάμπρος Σιούτης.

Οπως έγραψε η αγγλική κριτική, η «Προδοσία» είναι μια θαυμάσια μελαγχολική κωμωδία σεξουαλικών ηθών. Αν και το θέμα της μοιάζει κοινό, ο Πίντερ το χειρίζεται με εντελώς πρωτότυπο τρόπο. Αφηγείται την ιστορία από το τέλος προς την αρχή. Ξεκινά με τη διάλυση της σχέσης των δύο εραστών και τη διάλυση του γάμου της ηρωίδας και δείχνει αναδρομικά την πορεία αυτών των σχέσεων, την άνθηση και τη βαθμιαία φθορά τους, για να καταλήξει στην περιπαθή ερωτική αρχή τους.


Ηχοχρώματα

Το μεικτό δρώμενο «Transmutations» παρουσιάζουν η Ομάδα σύγχρονου χορού «sinequanon», το Μουσικό Σύνολο Σκαλκώτας και ο φωτογράφος Τάσος Βρεττός (βίντεο, φωτισμοί), από σήμερα (9.30 μ.μ.), μέχρι 16/10, στους Κυλινδρόμυλους Κ. Σαραντόπουλου (Χρ. Σμύρνης 4 και Κενταύρου, τέρμα Πειραιώς, Καμίνια, τηλ. 34.57.393). Η χορογραφία είναι της Αποστολίας Παπαδαμάκη.

  • Οι «Οναρ» (φωτό) ξεδιπλώνουν ευαισθησίες και τραγούδια σήμερα (11 μ.μ.) και αύριο στο «Σταυρό του Νότου» (Φραντζή και Θαρύπου 35-37, Ν. Κόσμος). θα παρουσιάσουν κομμάτια από τις δύο δισκογραφικές δουλιές τους «Το έργο που παίζουν τα μάτια σου» και «Μην πετάς, θα σε δουν».
  • Ο Αλέξανδρος Χατζής και το «Νουέβο Ρίτμο» εμφανίζονται σήμερα και αύριο (10.30 μ.μ.), στο «Μπαράκι του Βασίλη» (Διδότου 3, Κολωνάκι).
  • Το ντούο «Ηχοχρώματα», με τον Σπύρο Παπικινό στο φλάουτο και την Μαρία Αναγνωστοπούλου στην κιθάρα, θα δώσει συναυλία αύριο (8 μ.μ.), στην αίθουσα συναυλιών του Ωδείου Πεντέλης (Κορυτσάς 1, πλ. Ν. Πεντέλης). Συμμετέχει η σοπράνο Μαρία Τουρναβίτη. Είσοδος ελεύθερη.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ