ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ Α. ΛΕΣΠΕΡΟΓΛΟΥ
Οι μάρτυρες δεν αναγνωρίζουν τον κατηγορούμενο

Μάρτυρες, που δεν πρόσφεραν κανένα ουσιαστικό στοιχείο στην αποδεικτική διαδικασία, εξετάστηκαν χτες στη δίκη του Αβραάμ Λεσπέρογλου, στο πρωτοβάθμιο κακουργιοδικείο της Αθήνας. Για σήμερα έχει διαταχθεί η βίαιη προσαγωγή κάποιων άλλων μαρτύρων, που απουσίαζαν αναιτιολόγητα από το ακροατήριο. Ολοι οι χτεσινοί μάρτυρες αναφέρθηκαν στην υπόθεση «Γκύζη», τη συμπλοκή αστυνομικών με τον Χρ. Τσουτσουβή και ένα άλλο άγνωστο άτομο στις 15-5-1985 στην οδό Αμφίκλειας 20, που είχε σαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν οι αστυνομικοί Γ. Δουγένης, Γ. Γεώργου και Βασ. Μπούρας, καθώς και ο Τσουτσουβής. Ο Α. Λεσπέρογλου κατηγορείται στην υπόθεση αυτή από τις διωκτικές αρχές για «απλή συνέργεια σε τρεις ανθρωποκτονίες». Ομως, κανένας μάρτυρας δεν τον αναγνωρίζει.

Καταθέτοντας ο μάρτυρας κ. Ναζίρης είπε ότι είδε τον Τσουτσουβή να περνά τραυματισμένος από δίπλα του και να πέφτει πάνω στο αυτοκίνητό του. Το δεύτερο άτομο, που τον πλησίασε, δεν έμοιαζε με τον Λεσπέρογλου. Ο Κ. Χρόνης εξέφρασε αβεβαιότητα για την ταυτότητα των δύο δραστών και πρόσθεσε ότι δεν αναγνώρισε τον Λεσπέρογλου από τις φωτογραφίες που του επέδειξε η Ασφάλεια. Η Σοφία Συκιαρίδου αναγνώρισε μόνο μια κλεμμένη μοτοσικλέτα, που πριν από τη συμπλοκή είχε δει να περιεργάζονται δύο άτομα έξω από το σπίτι της. Κατέθεσαν επίσης οι Παν. Τσιβαράς, Α. Σκρέκας, Ι. Κουσνέτσος και Αθ. Κωνσταντόπουλος, οι οποίοι δεν έχουν δει ποτέ τον Λεσπέρογλου.

Αντιλαμβανόμενη ότι το κατηγορητήριο είναι παντελώς αστήρικτο, η εισαγγελέας Αικατερίνη Πιστόλη ζήτησε ξαφνικά διακοπή και, μετά την επάνοδο των τακτικών και ενόρκων δικαστών στην έδρα, υπέβαλε αίτημα να κλητευτούν για να καταθέσουν πέντε νέοι μάρτυρες, οι οποίοι δε συμπεριλαμβάνονται στο κατηγορητήριο ούτε προέκυψε η αναγκαιότητά τους από τη διαδικασία. Η εισαγγελέας αιτιολόγησε το αίτημά της, λέγοντας ότι οι μάρτυρες αυτοί «σχετίζονται με την υπόθεση και υπάρχει αναφορά τους στο πρόσωπο του κατηγορουμένου». Οι συνήγοροι υπεράσπισης Σπ. Φυτράκης, Ιω. Ραχιώτης και Τασία Χριστοδουλοπούλου τόνισαν ότι «η κλήτευση μαρτύρων στην παρούσα φάση από την κατηγορούσα αρχή είναι αντιδικονομική» και ότι «η εισαγγελική πρόταση πάσχει από αοριστία και συνιστά απόλυτη ακυρότητα της διαδικασίας, δεδομένου ότι το δικαίωμα κλήτευσης νέων μαρτύρων το έχει μόνο ο κατηγορούμενος». Οι τρεις τακτικοί δικαστές απέρριψαν, τελικά, την εισαγγελική πρόταση.

ΟΤΕ
Τυχοδιωκτισμοί στα Σκόπια

Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΟΤΕ και κυβέρνησης της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, προκειμένου η ελληνική πλευρά να λάβει τη δεύτερη άδεια κινητής τηλεφωνίας στη γειτονική χώρα.

Ο Οργανισμός κατέθεσε εγγυητική επιστολή ύψους 2,5 εκατ. δολαρίων, όπως απαιτούσε η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ και ανακοινώθηκε ότι οι συζητήσεις θα ξεκινήσουν «άμεσα». Θυμίζουμε ότι ο Οργανισμός επισήμως έχει ανακοινώσει προσφορά 25 εκατ. δολ. για την άδεια. Στον ΟΤΕ λένε ότι θα συνεταιριστούν με την Εθνική Τράπεζα (θα έχει ποσοστό 10% της εταιρίας), αλλά και ξένους.

Φυσικά, το όλο εγχείρημα χαρακτηρίζεται από αβεβαιότητα και το ενδιαφέρον του ΟΤΕ εγείρει ερωτηματικά. Ολοι ανησυχούν για τη δράση του UCK στην περιοχή και το αν το κράτος αυτό θα συνεχίσει να υφίσταται ως έχει.

ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ
«Απελευθέρωση» με κόστος

Μια «γεύση» για το πόσο θα κοστίσει στους νησιώτες η...«απελευθέρωση» των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών έδωσε χτες η δημοσιοποίηση απόφασης του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, Χρ. Παπουτσή, με την οποία καθορίζει τις τιμές των εισιτηρίων των οχημάτων για τις καινούριες ακτοπλοϊκές συνδέσεις με αφετηρία το λιμάνι του Λαυρίου. Με την πρώτη ματιά φαίνεται ότι τα οχήματα που θα επιβιβάζονται στα ακτοπλοϊκά πλοία από το λιμάνι του Λαυρίου θα πληρώνουν φτηνότερο εισιτήριο από ό,τι αν «έπαιρναν» το καράβι από το λιμάνι του Πειραιά.

Ομως, όπως διευκρινίζεται από αρμόδιους του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας οι τιμές αυτές δεν είναι υποχρεωτικές, αλλά «δείχνουν» στους εφοπλιστές τα πλαίσια που μπορούν να κινηθούν όταν - με βάση το νέο εκτρωματικό νόμο για την ακτοπλοϊα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ- από το Νοέμβρη του 2002 θα καθορίζουν αυτοί τις τιμές των εισιτηρίων. Και συνεχίζουν, λέγοντας ότι η αρμόδια επιτροπή που προβλέπει ο νόμος θα παρέμβει αν οι εφοπλιστές καθορίσουν τιμές «πολύ μεγαλύτερες» από αυτές που καθορίζει το υπουργείο.

Παράλληλα, οι τιμές αυτές αλλά και η «εξήγηση» από το ΥΕΝ αποτελούν και σαφές δείγμα γραφής συνολικά για την τιμή των εισιτηρίων στις ακτοπλοϊκές γραμμές με την πλήρη εφαρμογή του νέου νόμου. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι από Λαύριο - Θήρα το ναύλο καθορίζεται για τα μικρά αυτοκίνητα (κάτω των 4,25 μέτρων) σε 13.221 δραχμές, για τα αυτοκίνητα άνω των 4,25 μέτρων σε 17.316, ενώ για τα φορτηγά σε 5.499 ανά μέτρο. Από Λαύριο για Λέρο το εισιτήριο καθορίζεται σε 16.950 δραχμές για τα πρώτα αυτοκίνητα, σε 22.200 για τα δεύτερα και σε 7.050 ανά μέτρο για τα φορτηγά. Από Λαύριο για Κω αντίστοιχα οι τιμές καθορίζονται σε 19.549 δραχμές, 25.604 και 8.131 αντίστοιχα.

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

Την Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2001 στις 9.30 π.μ. τελούμε χρονιάτικο Μνημόσυνο στον Αγιο Χαράλαμπο Πεδίου Αρεως στη μνήμη του

ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΠΟΥΜΠΑΛΗ

Η οικογένειά του.

Συμπόσιο φυσικοθεραπείας

Η αποκατάσταση των τραυματιών από τροχαία ατυχήματα, που προκαλούν 32.000 τραυματισμούς ετησίως και το μεγαλύτερο ποσοστό αναπηριών από οποιαδήποτε άλλη αιτία, καθώς και άλλα ενδιαφέροντα θέματα θα βρεθούν στο επίκεντρο του Ετήσιου Πανελλήνιου Συμπόσιου Φυσικοθεραπείας που θα γίνει από τις 19 - 21 Οκτώβρη 2001 στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στο Βόλο.

Το συνέδριο διοργανώνει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσιοθεραπευτών και έχει σαν κεντρικό του θέμα: «Τροχαία Ατυχήματα, φυσικοθεραπεία σε: κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και πολυτραυματίες».

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΤΕΕ
Παράταση κατάθεσης δικαιολογητικών

Η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ σε συνέχεια τής από 18.9.2001 (Αριθ. Πρωτ. ΤΕΕ 27428) προκήρυξης εξετάσεων για «χορήγηση Αδειας Ασκησης Επαγγέλματος στους Διπλωματούχους Μηχανικούς των Πολυτεχνικών Σχολών Εσωτερικού και Ισότιμων Σχολών Εξωτερικού» ανακοινώνει την απόφασή της για παράταση κατάθεσης των δικαιολογητικών μέχρι και 2 Νοεμβρίου 2001. Το πρόγραμμα διεξαγωγής των Εξετάσεων θα ανακοινωθεί το 2ο δεκαήμερο Νοεμβρίου 2001.

Εκδήλωση για το υγειονομικό σύστημα της Κούβας

Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εκδήλωση με θέμα «Το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Κούβας» διοργανώνουν η Πρεσβεία της Δημοκρατίας της Κούβας, ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης και η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 16 Οκτώβρη 2001, στις 7 μ.μ στην αίθουσα «Γιάννη Αλευρά» του Συλλόγου Υπαλλήλων Τράπεζας Ελλάδος (Σίνα 16).

Στην εκδήλωση θα μιλήσει και θα απαντήσει σε ερωτήσεις η παιδίατρος Αλέιδα Γκεβάρα Μαρτς, κόρη του επαναστάτη Τσε Γκεβάρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ