ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
ΓΚΑΛΟΠ
«Οχι» στην επίθεση των ΗΠΑ

Το 55,4% πιστεύει ότι είναι άδικος ο πόλεμος των ΗΠΑ και των συμμάχων τους κατά του Αφγανιστάν και μόνο το 16,3% συμφωνεί

Το ξεκάθαρο «όχι» της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού ενάντια στον πόλεμο των ΗΠΑ και των συμμάχων τους κατά του Αφγανιστάν, επαληθεύουν η μία μετά την άλλη οι δημοσκοπήσεις που γίνονται στη χώρα μας. Και αυτό παρά τη συστηματική προπαγάνδα των επιτελείων του δικομματισμού και την ομόφωνη στάση των ηγεσιών των δύο μεγάλων κομμάτων.

Το χτεσινοβραδινό γκάλοπ του τηλεοπτικού σταθμού STAR καταγράφει την άρνηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των ερωτηθέντων να παραδεχτούν ότι είναι «δίκαιος» ο πόλεμος και βέβαια ότι θα έχει αποτελέσματα κατά της «τρομοκρατίας». Συγκεκριμένα, το 55,4% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι διαφωνεί με την επίθεση των Αμερικανών στο Αφγανιστάν και τη θεωρεί άδικη και μόνο το 16,3% συμφωνεί και τη θεωρεί δίκαιη. Ενα μεγάλο ποσοστό (28,3%) δηλώνει «ούτε συμφωνώ ούτε διαφωνώ». Στην ερώτηση για τις επιπτώσεις που θα έχει η επίθεση των Αμερικανών στο Αφγανιστάν, το 89,8% δηλώνει ότι «θα σκοτωθεί άδικα πολύς αθώος πληθυσμός», το 94,7% πιστεύει ότι «θα δημιουργηθεί πρόβλημα μεταναστών», ενώ μόλις το 9,7% πιστεύει ότι «θα παραδειγματιστούν οι τρομοκράτες και θα σταματήσει η κρίση». Αξίζει να σημειωθεί ότι το 87,2% δηλώνει πως το έχουν απασχολήσει πολύ ή αρκετά οι τελευταίες διεθνείς εξελίξεις. Σε ερώτηση σχετικά με το «αίσθημα ασφάλειας» μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα στις ΗΠΑ στις 11 Σεπτέμβρη το 44% θεωρεί ότι δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για τη χώρα, σε αντίθεση με το 36,1% που εκτιμά ότι υπάρχει «άμεσος κίνδυνος για τη χώρα». Για το 19,9% δεν έχει αλλάξει τίποτα. Ενα αρκετά μεγάλο ποσοστό 77,3% των ερωτηθέντων θεωρεί πολύ πιθανό ή αρκετά πιθανό να υπάρξει μια νέα τρομοκρατική ενέργεια μετά την επίθεση των Αμερικανών κατά του Αφγανιστάν, ενώ διχάζονται (50-50%) οι γνώμες σχετικά με την πιθανότητα ενός τρίτου παγκόσμιου πολέμου.

ΕΣΑΚ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Αγώνας κόντρα στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο

Τα στελέχη της ΕΣΑΚ στο Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ, ζητούν την έκτακτη σύγκληση του οργάνου, για την οργάνωση του αγώνα των εργαζομένων

Την έκτακτη σύγκληση του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ, προκειμένου το όργανο να πάρει θέση και να οργανώσει τον αγώνα των εργαζομένων στο δημόσιο εναντίον του πολέμου, της εμπλοκής της χώρας μας σε αυτόν και των ιμπεριαλιστικών σχεδίων, ζητά με επιστολή της η ΕΣΑΚ Δημοσίου.

Την επιστολή προς το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ, υπογράφουν τα οκτώ μέλη του Γενικού Συμβουλίου: Δ. Αγκαβανάκης, Σ. Ακζιώτη, Μπ. Βορτελίνος, Κ. Γεροπαναγιώτη, Ν. Ζώτος, Λ. Μεθωνιού, Β. Ζωγράφος, Θ. Κρουστάλης.

Ανάλογο αίτημα έχει απευθύνει και η παράταξη της ΔΑΣ για την άμεση σύγκληση της Ολομέλειας της ΓΣΕΕ. Την επιστολή προς το προεδρείο της ΓΣΕΕ, υπέγραψαν τα μέλη της διοίκησης: Γ. Μαυρίκος, Θ. Ευθυμίου, Χ. Κατσιώτης, Κ. Αρτεμίου, Γ. Σταυρόπουλος, Α. Τσώλης, Σ. Κώτσιας, Θ. Κούτρας, Α. Ζαζόπουλος, Ν. Μαρουσάκης.

Το αίτημα υποβάλλεται καθώς «η κατάσταση που διαμορφώνεται μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στη Ν. Υόρκη και με τις επεμβάσεις, είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και στρέφεται σε βάρος όλων των λαών». Τα στελέχη της ΕΣΑΚ Δημοσίου υπογραμμίζουν στην επιστολή: «Εμείς που υπογράφουμε αυτό το κείμενο θεωρούμε ότι η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ έχει ευθύνη, επειδή μέχρι τώρα δεν έχει οριστεί έκτακτη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου, για ένα θέμα που δικαιολογημένα βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής όλων των λαών του κόσμου και ήδη σημαντικά τμήματα του λαϊκού κινήματος, ξεδιπλώνουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες και δράση».

Σχετικά με την επίθεση που διεξάγεται, επισημαίνουν: «Οι ιμπεριαλιστές χτυπούν στο Αφγανιστάν, κλιμακώνουν τον πόλεμο ενάντια στους λαούς. Στόχος τους δεν είναι η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, την οποία εξέθρεψαν και αξιοποιούν, αλλά η επέκταση της ιμπεριαλιστικής κυριαρχίας, η κατάκτηση περιοχών στρατηγικής σημασίας, ο έλεγχος των ενεργειακών πηγών, των πετρελαϊκών δρόμων, η καθυπόταξη των λαϊκών κινημάτων και η περιστολή των δημοκρατικών ελευθεριών. Η Ευρωπαϊκή Ενωση συντάσσεται με τις ΗΠΑ, συμμετέχει στις πολεμικές επιχειρήσεις, οργανώνει σφοδρή επίθεση ενάντια στα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες».

Η επιστολή συνεχίζει: «Η κυβέρνηση εξυπηρετεί τους Αμερικανούς, διαθέτει τον ελληνικό εναέριο χώρο, τα αεροδρόμια, ενεργοποιεί τις αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις, προσαρμόζει το "στρατιωτικό δόγμα" στις ανάγκες της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας. Προσανατολίζει τις ένοπλες δυνάμεις ενάντια στον "εσωτερικό εχθρό", το λαϊκό κίνημα και τους αγώνες του. Ανοίγει για τη χώρα μας και το λαό μας μεγάλες περιπέτειες».

Τέλος, θέτοντας το πλαίσιο μέσα στο οποίο προτείνουν να κινηθεί η ΑΔΕΔΥ, τα στελέχη της ΕΣΑΚ Δημοσίου τονίζουν πως πρέπει «να δώσουμε τώρα μαζική, ενωτική, αγωνιστική απάντηση» και τα συνδικάτα να ξεσηκωθούν, για:

  • «Να πάρει η αντιπολεμική πάλη χαρακτηριστικά παλλαϊκά. Η ΑΔΕΔΥ να πάρει πρωτοβουλίες συντονισμού σ' αυτή την κατεύθυνση.
  • Να καταδικάσουμε τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, τη νέα ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων, να απαιτήσουμε να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί.
  • Να απαιτήσουμε να σταματήσει κάθε εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς τυχοδιωκτισμούς.
  • Να υπερασπίσουμε και να διευρύνουμε τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες».
Αναζητούν φόρμουλα για το «πάγωμα ύποπτων λογαριασμών»

Τη νομική φόρμουλα αναζητά η ΕΕ - και η Ελλάδα - προκειμένου να παγώσει τους λογαριασμούς που θεωρεί «ύποπτους» για διασύνδεση με «τρομοκρατικές οργανώσεις». Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ) Ν. Γκαργκάνας, είπε ότι «έχουμε πάρει κατάλογο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα», και ότι «βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση στην ΕΕ για να βρεθεί το νομικό πλαίσιο». Το θέμα σύμφωνα με τον υποδιοικητή της ΤτΕ συζητήθηκε στην Οικονομική και Νομισματική Επιτροπή στις Βρυξέλλες και θα μπει στην ημερήσια διάταξη του προσεχούς Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ.

Τα χαρακτηριστικά της μεθοδολογίας που ακολουθείται, των ειδικών σκοπιμοτήτων ή και άλλων πτυχών του νέου νομικού πλαισίου που εξετάζουν, φανερώνεται από το γεγονός ότι ο υποδιοικητής της ΤτΕ διερωτήθηκε αν «θα βγει νέος κανονισμός ή θα ισχύσει ο κανονισμός που εφαρμόστηκε κατά την κρίση στο Κόσσοβο». Επίσημα δηλώνεται ότι οι διασυνοριακές συναλλαγές των λογαριασμών που βρίσκονται στο κατάστιχο έχουν παγώσει. Ωστόσο, από τα λεγόμενά τους προκύπτει ότι ακόμη και σήμερα είναι δυνατό να διακινούνται κάποια ποσά.

ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
«Εχθροί» και σύμμαχοι...

Με κατηγορηματικό τρόπο αρνήθηκε την έκδοση ψηφίσματος κατά του πολέμου στο Αφγανιστάν η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Αθηναίων. Την πρόταση πραγματοποίησε εκτός ημερήσιας διάταξης η «Συμπαράταξη για την Αθήνα», στη διάρκεια της χτεσινής συνεδρίασης, στην οποία και έγινε ολοκάθαρο ποιες είναι οι πραγματικές συμμαχίες εντός του Συμβουλίου.

Οι απαντήσεις που δόθηκαν από την πλειοψηφία - τόσο της τάσης Αβραμόπουλου, όσο και αυτή της ΝΔ - είναι χαρακτηριστικές. Ο Ν. Γιατράκος, αναπληρωτής δημάρχου, είπε: «Διαφωνώ στην πρόταση να βγάλουμε ψήφισμα που θα έρχεται σε αντίθεση με την εξωτερική πολιτική της χώρας μας και την οποία διατύπωσαν τα δύο μεγαλύτερα κόμματα». Προφανώς αγνοεί ότι ο δήμος δεν είναι παράρτημα της κυβέρνησης αλλά πολιτικό όργανο με βούληση, όπως σημείωσε ο επικεφαλής της Συμπαράταξης, Στ. Λάμπρου.

Από την άλλη, ο Αγγ. Μοσχονάς - της τάσης ΝΔ - είπε: «Δεν είχε έρθει, μέχρι τώρα πρόταση για ψήφισμα διότι ο καθένας είχε τους λόγους του: Η Αριστερά, π.χ., δεν ήθελε να καταδικάσει το χτύπημα στη Ν. Υόρκη. Τώρα, όμως, τη ρωτάμε: Πώς θα χτυπηθεί η τρομοκρατία; Η επίθεση στο Αφγανιστάν είναι επίθεση κατά της τρομοκρατίας και όχι κατά της χώρας».

Εδώ ο κ. Μοσχονάς, σκέφτηκε ταξικά. Συντάχθηκε με το σύμμαχό του κ. Γιατράκο και φυσικά τους Αμερικανούς. Ασχετα αν σε άλλα θέματα - δευτερεύουσας σε σύγκριση με έναν πόλεμο - κατηγορεί τη δημοτική αρχή.

Τι φοβήθηκαν;

Στη χτεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου η σύμβουλος της «Πανεπιστημονικής» Μ. Παντελή κατέθεσε ένα σχέδιο ψηφίσματος για την επέμβαση στο Αφγανιστάν.

Στο σχέδιο, μεταξύ των άλλων, αναφερόταν: «Κανείς δεν μπορεί να μένει αδιάφορος. Είναι ώρα ευθύνης για όλους. Πολύ περισσότερο για τους υγειονομικούς που σαν υπηρέτες της Υγείας ξέρουν πολύ καλά ότι από τις κύριες προϋποθέσεις για Υγεία είναι η "απελευθέρωση από το φόβο του πολέμου", όπως αναφέρει η Εκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας "Υγεία για όλους" το 1985». Και ζητούσε να σταματήσει ο πόλεμος και να απεμπλακεί η χώρα μας από αυτόν.

Το ψήφισμα συγκέντρωσε: Πέντε ψήφους υπέρ - μεταξύ των οποίων και του προέδρου Δ. Βαγιωνά - πέντε κατά και δύο λευκές (μάλιστα η μία λευκή ψήφος ανήκε σε «αριστερό» σύμβουλο).

Αλήθεια, ποιο φόβο είχαν εκείνοι που δεν υπερασπίστηκαν με την ψήφο τους αυτή τη βασική αρχή του ΠΟΥ στις σημερινές συνθήκες;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ