ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Ξεδιπλώνονται οι αντιπολεμικές αντιδράσεις του λαού

Συλλαλητήριο χτες στη Λάρισα

Από παλαιότερη φιλειρηνική κινητοποίηση στη Λάρισα
Από παλαιότερη φιλειρηνική κινητοποίηση στη Λάρισα
Κατά του πολέμου διαδήλωσαν για μια ακόμα φορά οι φιλειρηνιστές της Λάρισας, συμμετέχοντας στο χτεσινό αντιπολεμικό συλλαλητήριο, που διοργάνωσε η Γραμματεία της Επιτροπής Φορέων Κατά του Πολέμου. Οι αγωνιστές της ειρήνης, πιστοί στον όρκο που έχουν δώσει ότι θα εντείνουν την αντιιμπεριαλιστική δράση τους, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ταχυδρομείου της Λάρισας, για να στείλουν ηχηρό μήνυμα καταδίκης του βρώμικου πολέμου σε βάρος του Αφγανικού λαού, για ν' απαιτήσουν καμία εμπλοκή, καμία συμμετοχή της χώρας σ' αυτόν, για να υπερασπιστούν τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες.

Αγωνιστικό κάλεσμα έντασης της αντιπολεμικής δράσης, απηύθυναν μιλώντας στο συλλαλητήριο ο Μ. Βαγενάς, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, ο Αγ. Παπαστεργίου, εκπρόσωπος της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης», ο Β. Ζωγράφος, μέλος του Γενικού Συμβουλίου του Νομαρχιακού Τμήματος Λάρισας της ΑΔΕΔΥ, ο Γ. Σακοράφας, μέλος της διοίκησης της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού και ο Γ. Μερέβης, εκπρόσωπος της Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη. Ακολούθησε πορεία στους δρόμους της Λάρισας, ενώ οι διαδηλωτές επέστρεψαν στην πλατεία Ταχυδρομείου, όπου πραγματοποιήθηκε αντιπολεμική συναυλία, με πρωτοβουλία της Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη.

Στο ψήφισμα της χτεσινής αντιπολεμικής κινητοποίησης στη Λάρισα, μεταξύ των άλλων, επισημαίνεται: «Ενώνουμε τη φωνή μας με όλους τους λαούς του κόσμου και εκφράζουμε την αντίθεσή μας στον πόλεμο. Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να σεβαστεί τη θέληση του λαού και να μη σύρει τη χώρα και τον ελληνικό λαό σε πολεμικές περιπέτειες. Τα πραγματικά συμφέροντα του λαού δε συμβιβάζονται με τη συμμετοχή της Ελλάδας στην πολεμική ιμπεριαλιστική επίθεση κατά των λαών».

Στο χτεσινό συλλαλητήριο παραβρέθηκαν εκπρόσωποι πολλών μαζικών φορέων του νομού, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Πατάκης, ο βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ Τ. Τσιόγκας κ.ά.

Οι αντιπολεμικές κινητοποιήσεις στη Λάρισα, όπως και σε όλους τους άλλους νομούς της Θεσσαλίας θα συνεχιστούν. Στη Λάρισα νέο αντιπολεμικό συλλαλητήριο θα γίνει στις 23 Οκτώβρη, επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης από τους Γερμανούς.

Οι φιλειρηνιστές της Μαγνησίας θα διαδηλώσουν ξανά κατά του πολέμου, με νέα αντιπολεμική συγκέντρωση συναυλία στις 19 Οκτώβρη, που διοργανώνει η Οργανωτική Επιτροπή Φορέων Κατά του Πολέμου.

Στα Τρίκαλα, τις επόμενες μέρες θα γίνει ευρεία σύσκεψη εκπροσώπων μαζικών φορέων του νομού για τον περαιτέρω συντονισμό της αντιπολεμικής δράσης.

ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ
Απαίτησαν να σταματήσει ο πόλεμος

Με μια μαχητική συγκέντρωση και πορεία, χτες βράδυ, διαδήλωσαν οι πολίτες της Πτολεμαΐδας την απαίτησή τους να σταματήσει ο νέος βρώμικος πόλεμος των ιμπεριαλιστών στο Αφγανιστάν.

Στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία της Πτολεμαΐδας, μίλησε η Ελ. Σπόντη, εκπρόσωπος της Επιτροπής Ειρήνης, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε δυναμική πορεία στο κέντρο της πόλης. Σε ολόκληρη τη διαδρομή της πορείας, η διαδήλωση πύκνωνε με πολίτες που έστω την τελευταία ώρα δήλωσαν «παρών» στο αντιπολεμικό κίνημα της περιοχής. Που δήλωσαν την απόφασή τους να αγωνιστούν για να μην εμπλακεί η χώρα μας και να μη φύγει κανένας φαντάρος έξω από τα σύνορα. Οι φίλοι της ειρήνης βροντοφώναζαν ασταμάτητα «Ενας είναι ο εχθρός ο ιμπεριαλισμός», «Μπους σε ξέρουμε καλά και ο μπαμπάς σου σκότωνε στο ΙΡΑΚ παιδιά» και παράλληλα καλούσαν κάθε δημοκράτη, κάθε πατριώτη να συστρατευτεί στον αγώνα για την υπεράσπιση της ειρήνης: «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη».

Τη Δευτέρα 15 Οκτώβρη η σκυτάλη περνάει στην Καστοριά. Εκεί το Σωματείο Οικοδόμων καλεί σε σύσκεψη στις 8μμ στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Καστοριάς με θέμα «Τρομοκρατικά χτυπήματα - κίνδυνοι για την ειρήνη και τα δημοκρατικά δικαιώματα». Εχουν κληθεί μαζικοί φορείς του νομού, εκπρόσωποι της ΤΑ κλπ. Στόχος της σύσκεψης είναι ο συντονισμός των φορέων και η διοργάνωση αγωνιστικών κινητοποιήσεων ενάντια στον πόλεμο.

Κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα

Πληθαίνουν σε καθημερινή βάση τα αντιπολεμικά συλλαλητήρια και οι συγκεντρώσεις, που διοργανώνουν οι επιτροπές ειρήνης και οι μαζικοί φορείς σε ολόκληρη τη χώρα. Συγκεκριμένα:

- Αντιπολεμική συναυλία διοργανώνει σήμερα, στις 8 μ.μ., η Νεανική Δράση για την Ειρήνη Πειραιά. Στην εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Κοραή, θα πάρουν μέρος μαθητικά μουσικά συγκροτήματα. Οι νέοι αγωνιστές της ειρήνης απαιτούν «Καμιά εμπλοκή της χώρας μας στα σχέδια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, κανένας Ελληνας φαντάρος έξω από τα σύνορα και να φύγουν οι αμερικάνικες βάσεις από την Ελλάδα», ενώ στην ανακοίνωσή τους τονίζουν χαρακτηριστικά: «Γυρίζουμε τις πλάτες μας στο μέλλον, στο μέλλον που φτιάχνουν όπως θέλουνε... γιατί το δικό μας μέλλον είναι ειρηνικό».

- Στον Πολύγυρο Χαλκιδικής, αντιπολεμική συγκέντρωση πραγματοποιείται αύριο Κυριακή 14 Οκτώβρη, στις 11 το πρωί, στον πεζόδρομο, από φορείς της πόλης.

- Στο Γέρακα Αττικής, μαζικοί φορείς της περιοχής διοργανώνουν αντιπολεμική εκδήλωση στην πλατεία του Γέρακα (στο χώρο του γηπέδου μπάσκετ), αύριο Κυριακή, στις 6.00 μ.μ. Στην εκδήλωση, θα μιλήσουν ο Δ. Μπελαντής, διδάκτωρ Συνταγματικού Δικαίου και ο Ν. Στεφανίδης, μέλος της Αντιπολεμικής Επιτροπής Αν. Αττικής και νομαρχιακός σύμβουλος. Χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο νομάρχης Ανατολικής Αττικής Δ. Φράγκος και ο νομαρχιακός σύμβουλος Θ. Γκοτσόπουλος. Η εκδήλωση θα κλείσει με μουσικό πρόγραμμα από το συγκρότημα του Κώστα Σταυρόπουλου.

- Η Επιτροπή ενάντια στον πόλεμο για την ειρήνη και τα δημοκρατικά δικαιώματα, διοργανώνει, αύριο Κυριακή, στις 11.00 π.μ., εκδήλωση - συζήτηση στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Κηφισιάς (Διονύσου και Μυρσίνης). Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο Β. Φίλιας κοινωνιολόγος, ο Δ. Παπαχρήστος συγγραφέας, ο Θ. Παπανικολάου δημοσιογράφος, ο Δ. Καλτσώνης μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ και της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης».

- Στην Κομοτηνή, ο δήμος και οι τοπικοί φορείς διοργανώνουν τη Δευτέρα 15 Οκτώβρη και ώρα 7.30 μ.μ. αντιπολεμική συναυλία στην κεντρική πλατεία της πόλης (πλατεία Ειρήνης), με τη συμμετοχή τοπικών σχημάτων και μεμονωμένων καλλιτεχνών.

- Στα Ιωάννινα, η Επιτροπή Υπεράσπισης Ατομικών Δικαιωμάτων και Δημοκρατικών Ελευθεριών διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση τη Δευτέρα 15 Οκτώβρη και ώρα 8.00 μ.μ. στην αίθουσα τελετών της «Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας» με θέμα: «Η κήρυξη του πολέμου, τα ατομικά μας δικαιώματα και οι δημοκρατικές ελευθερίες». Στην εκδήλωση, θα μιλήσουν ο Α. Ρεμπής, πρώην εφέτης και ο συνδικαλιστής Χ. Σμυρνιώτης.

- Στη Λαμία, πλήθος μαζικών και συνδικαλιστικών φορέων διοργανώνουν αντιπολεμικό συλλαλητήριο την Τρίτη 16 Οκτώβρη, στις 7.30 μ.μ., στην πλατεία Πάρκου.

- Στην Πάτρα, την Τετάρτη 17 Οκτώβρη, στις 7.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο της πόλης, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη φορέων του νομού, με πρωτοβουλία της Επιτροπής Ειρήνης Πάτρας, με σκοπό τη συγκρότηση πλατιάς αντιπολεμικής επιτροπής.

- Η Επιτροπή Ειρήνης Κοκκινιάς και η Αντιπολεμική Δημοκρατική Συσπείρωση Κορυδαλλού καλούν σε μαζική συμμετοχή στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο που διοργανώνουν την Πέμπτη, 18/10, στις 7 μ.μ., στον Ταξιάρχη.

- Στη Σάμο, η Πανσαμιακή Επιτροπή για την Ειρήνη μαζί με πολλούς άλλους μαζικούς φορείς θα διοργανώσουν πανσαμιακό συλλαλητήριο κατά του πολέμου και της επίθεσης στα δημοκρατικά και λαϊκά δικαιώματα, που σχεδιάζουν οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ. Το συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 19 Οκτώβρη.

- Η Αντιπολεμική Κίνηση Γαλατσίου αποφάσισε και διοργανώνει αντιπολεμική συγκέντρωση, την Πέμπτη 1η Νοέμβρη, στις 7 μ.μ., στο Παλαιό Τέρμα Γαλατσίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ